Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 1
|

Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder – ghid

În acest ghid, mă aplec asupra unui subiect complex și destul de tehnic, dar cu impact major în rezultatele noastre din partidele de pescuit la feeder: precizia în lansare– și cum o obținem (astfel încât să putem gestiona corect vadul /vadurile și teoretic să ne creștem frecvența cu care capturăm peștii). Altfel spus cum să putem lansa și pescui „la punct fix„.

Precizia în lansare este o condiție de bază, obligatorie pentru practicarea cu succes a stilului de pescuit la feeder, și nu vorbesc doar de pescuitul de competiție, ci și pescuitul obișnuit, din partidele de plăcere.

Lansările exacte, controlate, sunt cele care îți oferă posibilitatea de a ajunge de fiecare dată la locurile fierbinți, acolo unde ai localizat sau unde bănuiești că se află peștii, maximizându-ți astfel șansele de a-i prinde.

Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 2

De asemenea, precizia este importantă în evitarea zonelor periculoase sau cu obstacole care ar putea dăuna atât echipamentului tău, cât și plăcerii partidei pentru că ar putea duce la pierderea de cârlige, monturi și accesorii etc.

Scopul și structura ghidului

Scopul meu cu acest ghid este acela de a-ți oferi baza teoretică, cu informații detaliate. Voi trece în revistă tehnicile și sfaturile de bază pentru ca tu, prin exercițiu practic, să îți îmbunătățești apoi abilitățile și precizia.

Puncte cheie:

  • Pregătirea corectă și postura– este baza pentru obținerea preciziei în lansare.
  • Controlul mișcărilor – este necesar pentru a menține și conduce lanseta și montura în timpul lanseului.
  • Tehnica corectă – învață să folosești tehnica corectă de lansare pentru a obține o precizie bună.
  • Antrenamentul constant – este necesar pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de lansare.
  • Când exersezi păstrează aceeași lungime de la vârf la coșuleț/method.
  • Atenția la detaliu – este cheia -cred eu – pentru a deveni un pescar cu o tehnică de lansare precisă.
  • Montura trebuie să plece dintr-o poziție cât mai stabilă.
  • Oprirea monturii (lovitul clipsului) trebuie să se facă controlat, la o înălțime redusă față de vad, folosind lanseta și bratul pentru încetinirea acesteia.
  • Vizualizează lanseul înainte de a face execuția lui.

Este importantă o lansare la punct fix în pescuitul la feeder?

Da. Este un principiu de bază al acestui stil de pescuit și influențează decisiv rezultatul partidelor noastre.

Succesul în pescuitul la feeder se bazează pe două principii fundamentale: repetarea consistentă a lansărilor (trebuie să arunci mâncare la intervale regulate, pentru a acumula acolo hrană pentru a-i atrage și menține pe pești) și precizia lansărilor (construirea unei zone fierbinți, cât mai restrânsă, în care să poziționezi capcana).

Primul principiu presupune lansarea la intervale regulate a monturii cu hrană (fie coșuleț, momitor method sau pellet feeder). Nu poți doar să arunci montura aiurea și să aștepți rezultate miraculoase. Trebuie să faci lucrurile să se întâmple, nu să le aștepți să se întâmple.

Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 3

Peștii, indiferent de specie, caută mai tot timpul ceva proaspăt și interesant. Dacă nu le oferi acest lucru constant, chiar dacă vor fi prin zonă își pot pierde interesul și vor pleca. Prin urmare, asigură-te că le menții interesul pe vad, chiar dacă nu ai prezentări la cârlig, lansând des, chiar și în momentele lipsite de activitate.

Al doilea principiu este tocmai precizia, acuratețea în lansare. Aruncarea monturii în mod aleatoriu este ca și cum ai trage un foc de armă în întuneric sperând să nimerești ținta.

Aruncarea precisa iți permite sa valorifici sondarea corect, sa împletești informațiile pe care le ai legate de pești, sau de locul de pescuit, și să iți crești șansele unui rezultat bun. Nu arunca la întâmplare, „la ghici” sau cum mai zic unii, la intercepție.

În schimb, blochează linia la distanța dorită (cu line clip-ul de pe mulinetă), alege un punct de reper – ideal pe malul opus- și folosește-l ca ghid sau țintă, pentru fiecare aruncare. Acest lucru îți creste șansele ca montura ta să ajungă în zona dorită, transformând-o într-un punct de atracție pentru pești.

Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 4

Deși este un aspect extrem de important în pescuitul la feeder, acuratețea lansării pare trecută pe un plan secund de pescarii începători.

Aceasta se întâmplă poate și din cauza bălților și a lacurilor, care sunt adeseori întinderi largi de apă, lipsite de repere clare aflate în raza feederului, cum ar putea fi o insulă, sau pâlcurile răzlețe de stuf, sau orice alt element care ar putea constitui o țintă spre care să lansăm montura.

Pe râuri, lucrurile stau puțin mai bine, distanța mai mică dar și nevoia de a nu pierde montură după montură fiind „mama învățăturii” pentru mulți dintre feeder-iștii pe care i-am întâlnit. Trebuie totuși spus că întotdeauna este loc de mai bine, lucru valabil inclusiv pentru subsemnatul.

Însa cel mai probabil se întâmplă și pentru că în graba de a pescui se ignoră de multe ori elementele de bază. Ei bine, aici nu ne vom grăbi, ci o vom lua întâi cu baza.

Fundamentele Lansării la Punct Fix

Astfel, înainte de a intra în discuția despre lansarea la punct fix, ar fi util și necesar să vă vorbesc puțin și despre cum se lansează corect la distanțe medii și mari astfel încât să obținem apoi și acuratețea maximă.

Tehnica lansării corecte la distanță, din poziție statică, (cu orice lansetă, nu doar cu feederul) presupune ridicarea lansetei deasupra capului cu ambele brațe, unul prinzând lanseta în zona mulinetei (care mulineta se va afla în poziția de lansare deasupra bățului, în sus, și nu între băț și cap), și celălalt braț va prinde lanseta dinspre cotor.

Observație: Cu cât vrem sa atingem distante mai mari cu atât blancul lansetei trebuie să ajungă cât mai paralel cu solul înainte de aruncare.

Lansarea efectivă se face trăgând lanseta de cotor cu o mână și împingând cu cealaltă – cea care are priza în zona mulinetei. Mișcarea se face accelerat, apoi, după eliberare, se mențin cât mai rigide brațele cu lanseta care ar trebui să se afle acum la un unghi de aproape 45 de grade față de apă, pe direcția dorită.

Executată corect, mișcarea imită cumva pe cea a unei catapulte care lansează un proiectil.

Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 5

Principiile de bază ale lansării

Înainte de a învăța sa alergăm trebuie sa știm cum să mergem. SImilar, inainte să discut cum să obții precizie în lanseu, trebuie să stabilim principiile de bază ale acestei tehnici.

Este important să avem o tehnică de bază bună pentru a putea obține performanțele dorite legate de precizie.

Principiile fundamentale ale lansării la punct fix implică printre altele controlul poziției corpului, poziția lansetei, controlul lungimii de fir de la montură la vârf, estimarea și gestionarea corectă a forțelor externe care pot afecta lanseul (vântul) și o tehnică de aruncare corectă pentru distanța urmărită.

Poziționarea corpului și pregătirea lansării

O poziționare corectă a corpului și o pregătire adecvată înainte de lansare sunt elemente cheie, condiții necesare pentru a obține precizie în lanseu.

Indiferent dacă lansezi stand pe scaun, în picioare, pe mal înclinat sau pe ponton drept, indiferent de distanța urmărită, trebuie să ai poziție solidă și echilibrată.

Apoi, foarte important, linia umerilor trebuie să fie perpendiculară pe direcția/reperul către care doriți să lansați.

Apropo de umeri, aceștia trebuie să aibă o bună mobilitate, și în acest sens poate conta și ce haine porți. Acestea trebuie să permită mișcarea liberă, pentru o lansare reușită.

Postura

Poziționarea corectă a corpului este de asemenea o condiție de bază pentru obținerea unei precizii bune. Cu cat poziția noastră e mai stabila, cu atât lanseta si montura se vor afla intr-o poziție mai stabila, si precizia ne va creste.

Începe prin stabilirea unei poziții echilibrate, cu greutatea corpului distribuită uniform. Asigură-te că spatele este drept, umerii sunt relaxați, iar privirea este îndreptată către țintă.

Citește și :  Cum să prinzi mai mult pește la feeder – 10 sfaturi

O postură corectă este cea care îți va permite să-ți folosești întregul corp pentru a obține simultan o lansare fără efort, dar precisă.

În cazul lansării din așezat, postura este simplă : spatele trebuie să fie drept și picioarele trebuie să aibă tălpile lipite de podina sau sol. Exersează mișcarea în gol, fără lansetă, concentrându-te pe percepția în zona șezutului.

Vei vedea că se face un „transfer al centrului de greutate”, chiar dacă ești așezat. Acesta este un aspect ignorat, dar care împreună cu urmărirea mișcării până la capăt pana când vârful arată către țintă, ne va da o precizie mai bună.

Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 6

În cazul lansării din picioare, mai ales pentru pescuit la distanțe mari, poziția spatelui trebuie sa fie dreapta, pieptul in față și aici poziționarea picioarelor este cea care oferă mult mai multe opțiuni/variații. O să le iau pe rând.

Pe teren plat, sau pentru a descompune lansarea în elementele sale fundamentale, poți începe prin postura fixă în timpul lansării, cu picioarele apropiate, în aceeași linie cu umerii. Aici te vei concentra doar pe a urma cu lanseta o linie care sa sfârșească prin a arăta cu vârful către țintă (reper).

Vei vedea că atunci când încerci să atingi distanțe mai mari, inerția mișcării trunchiului pentru a deplasa lanseta și montura din spate către față, te va face să vrei să pășești.

Pe măsură ce deprinzi mișcările cu partea superioară a corpului, este natural și de dorit să poți trece la o poziție diferită a picioarelor, cu unul mai în față (piciorul dominant) și unul mai în spate. Lansarea o vei efectua în timp ce transferi corpul și centrul de greutate de pe un picior pe altul.

*** Piciorul dominant al unei persoane este de obicei acela pe care îl folosește instinctiv pentru a face un pas înainte atunci când este împinsă ușor din spate sau pe care îl preferă pentru a lovi o minge.

Este important să-ți menții centrul de greutate pe piciorul din spate și să îl muți pe piciorul dominant, din față, călcând pe toată talpa în timpul lansării. O semi-fandare, dacă vrei. În imaginea de mai jos, în cazul unui lanseu în forță pasul este chiar mare (eu am piciorul dominant stângul ,deși sunt dreptaci). Acest lucru îți va oferi stabilitate superioară spre finalul lansării și implicit control, permițându-ți să-ți direcționezi concentrarea, forța și energia către restul de mișcări.

Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 7

Manevrarea Lansetei

Manevrarea corectă a lansetei și ea o componenta importantă în procesul de obținere a unei lansări cât mai precise.

În cazul pescuitului la coșuleț, datorită strunei mai lungi precum și a faptului că blank-urile sunt, de regulă, mai flexibile, deci lanseta va fi mai arcuită, atât poziția de pornire cât și lanseul, vor diferi de cele de la method feeder.

Tocmai de aceea, în pescuitul la coșuleț, poziția de pornire va fi una cu lanseta, de regulă, poziționată în unghi față de sol, cu mânerul trecând prin fata noastră și cu maniile mai flexate din cot, mai ales la distanțe mici și medii, cu lansete mai scurte.

Poziția de pornire:

Începe prin a duce și a ține lanseta deasupra capului, într-o poziție în care aceasta este cât mai paralelă cu solul și a menține această poziție stabilă.

Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 8

Mâna dominantă (dreapta la dreptaci) va fi în spatele capului, ușor flexată din cot, și va prinde mandrina și firul. Cealaltă mână , extinsă, se va afla în față, cu o priză bună spre capătul cotorului lansetei.

Reglează distanța de la vârful lansetei la coșuleț/ momitor astfel încât aceasta să fie aceeași la fiecare aruncare. Distanța aceasta nu e fixă, însă e indicat să fie de maxim 1 tronson și jumătate. Ca regulă generală, la method distanța dintre vârf și momitor ar trebui să fie de minim un metru, pentru a asigura încărcarea corectă a lansetei dar și traiectoria corectă a momitorului în aer iar la coșuleț as zice minim 50cm în cazul lansetelor mai scurte, mai mult pentru lansetele mai lungi.

În timp ce pregătești lansarea, asigură-te că menții o priză stabilă cu ambele mâini. Trage mult aer în piept și relaxează umerii.

Lanseul propriu-zis:

Se face pe expirație. Începe prin a trage de mâna din față și pe măsură ce cursa acesteia se apropie de corp, accelerăm împingând cu mâna dominantă. Aici cei mai mulți pescari care vor să atingă distanțe mari greșesc, pentru că folosesc exclusiv mâna dominantă pentru „a împinge” lanseta, și nu vor obține accelerarea necesară pentru a propulsa montura la distanță, în mod constant.

Cu privirea ridicată în sus, vom căuta să urmărim montura, când ajunge în raza vizuală și vom ști astfel când să eliberăm firul.

Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 9

Un alt aspect important al manevrării lansetei este urmărirea unei traiectorii fluide și controlate în timpul lansării.

Asigură-te că montura este într-o poziție stabilă și nu balansează, iar mișcarea lansetei este fluidă, accelerată.

Pentru a obține lansări cât mai precise, trebuie să exersezi aceste tehnici de bază în mod regulat, crescând distanta progresiv, și sa nu lași rugina să se depună pe deprinderile obținute. Altfel spus, chiar dacă e iarnă și nu ajungi pe apă, e recomandat să ieși pe un câmp, câteva ore, la lansat.

Apoi, nu căuta precizia la distanța mare dacă nu ești încrezător în cea de la distanță medie. Nu sări la 70 de metri dacă nu poți sa pescuiești precis la 45. Amintește-ti ce spuneam mai sus. Întâi deprindem bine mersul apoi alergam.

Nu subestima importanța acestor aspecte, ele fac adeseori diferența între un pescar cu precizie mediocră și unul excepțional, care „le pune cu mâna”.

Reglarea echipamentului pentru control optim

Un alt aspect important al obținerii unei precizii bune în lansare este reglarea corespunzătoare a echipamentului. Acest lucru implică alegerea unui coșuleț feeder pentru distanta sau momitor de o anumita forma și dimensiune, alegerea unui înaintaș potrivit cu greutatea lansată, ajustarea diametrului firului principal, echilibrarea lansetei cu mulineta și stabilirea greutății de încărcare potrivite cu tehnica individuală a fiecăruia.

Cu cât coșulețul/momitorul method sau cel arc este mai aerodinamic, cu atât precizia noastră va fi mai bună. Forma aerodinamică a acestor accesorii de pescuit permite o lansare mai lină și o traiectorie de zbor mai predictibilă, minimizând efectele pe care vântul și alte forțe externe le pot avea asupra lor în timpul lansării.

Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 10

Aceasta se traduce prin capacitatea de a atinge ținta dorită mai precis și de a menține o consistență mai mare între lansări, aspecte de bază pentru succesul în pescuitul la feeder la distanțe mari. Alegerea unui coșuleț sau momitor cu un design aerodinamic optimizat este, așadar, încă un element cheie pentru îmbunătățirea acurateței lansărilor tale.

Asigură-te că lanseta este echilibrată corespunzător pentru a nu afecta fluiditatea procedeului de lansare, folosește un diametru redus al firului principal, și încearcă diferite gramaje ale coșulețului/momitorului, pentru a înțelege cum răspunde blank-ul la diferite încărcări. Am să menționez aici că așezarea corectă a firului pe tambur este și ea importantă(mai ales în ceea ce privește ajungerea constant la aceeași distantă, folosind același efort).

Alegerea înaintașului adecvat are de asemenea un impact, deoarece diametrul acestuia trebuie să fie în armonie cu greutatea pe care o lansați, pentru a maximiza distanța de lansare fără a sacrifica acuratețea, dar și cu diametrele inelelor de vârf.

Lungimea înaintașului trebuie ajustata astfel încât sa aveți minim 3 spire pe tamburul mulinetei, în poziția de lansare, dar nu mai mult. Un înaintaș prea lung, prea gros sau prea subțire față de greutatea lansată poate influența negativ lansarea – influențând viteza execuției, în funcție de cât de ușor pleacă pe inele, în momentul eliberării firului, și poate influenta chiar și traiectoria.

E important sa folosim noduri cât mai mici intre fire, și sa utilizăm un diametru potrivit cu greutatea lansată, puterea și rigiditatea lansetei, diametrul inelelor acesteia (mai ales inelele intermediare și de vârf).

Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 11

Diametrul firului principal joacă, de asemenea, un rol important. Un fir cu diametru mai mic reduce rezistența în aer și în apă, permițând o lansare mai lungă și mai precisă, chiar și în condiții de vânt. Totuși, este esențial să găsești un echilibru între rigiditatea lansetei, reglarea mulinetei și diametrul firului, fără a risca ruperea acestuia în timpul drilului. Pe superpescar.ro găsești de asemenea un articol scris de mine despre alegerea firelor în pescuitul la feeder, în care sunt explicate diferitele tipuri existente și ce caracteristici au acestea.

Citește și :  Cum să-ți duci abilitățile de pescuit la următorul nivel

Echilibrarea lansetei cu mulineta este un factor adesea neglijat, dar esențial. O lansetă bine echilibrată cu mulineta reduce oboseala musculară și îmbunătățește controlul în timpul lansării, permițând o precizie mai mare.

Greutatea de încărcare, fie că este vorba de coșuleț sau de momitor, trebuie ajustată în funcție de puterea lansetei, condițiile de pescuit și de preferințele personale. Experimentarea cu diferite greutăți te va ajuta să înțelegi cum afectează acestea comportamentul lansetei în timpul lansării.

În cele din urmă, așezarea corectă a firului pe tambur este vitală pentru a evita crearea de noduri sau încurcături, care pot reduce semnificativ distanța de lansare și pot afecta acuratețea. Asigură-te că firul este încărcat uniform pe tambur și că nu există spații libere între spire.

Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 12

O bună reglare a echipamentului vă va oferi control optim asupra lansării, ceea ce este absolut necesar pentru obținerea unei precizii maxime.

Fiecare detaliu contează pentru obținerea unui rezultat bun în pescuitul precis.

Lansare la Punct Fix – Elemente Constitutive

Două lucruri sunt foarte importante atunci când vorbim de acuratețe în lansare, și anume atingerea constantă a distanței dorite și a direcției dorite. Le voi lua pe rând.

Distanța:

Pentru a lansa coșulețul sau momitorul method la aceeași distanță, există cel putin două variante.

Cea mai simplă, recomandată și pe care o utilizez și eu, este să vă folosiți de un mecanism simplu aflat pe mulineta dumneavoastră: line clip-ul. Prin blocarea liniei la o anumită distanță vei reuși foarte rapid – bineînțeles, cu exercițiul de rigoare – să stăpânești lansarea la aceeași distanță.

Trebuie doar să înveți să dozezi corect forța și viteza de lansare, împreună cu amortizarea la finalul lansării, astfel încât struna să se etaleze corect, în cazul pescuitului la coșuleț, iar methodul să cadă bine în apă (cu un sunet specific), ceea ce garantează că nu se va deplasa prea mult față de punctul de intrare în apă.

Metoda aceasta are un singur dezavantaj.

Dacă în timpul partidei se întâmplă să înțepi un pește mai mare, atunci e posibil să fie nevoie să declipsezi rapid și să pierzi astfel vadul. Să nu mai menționăm și mai nefericitele cazuri când linia principală se rupe. Tocmai de aceea e nevoie sa ai un set de bete de măsurare, pe care sa masori distanta la care pescuiești, înainte sa te apuci de pescuit efectiv.

Varianta sau variantele mai complicate care pot fi utilizate uneori în pescuitul de proximitate (foarte aproape), presupun lansarea fără linia folosi line-clip-ul, însă folosindu-ne de marker-ul de fir pentru a marca pe fir distanta la care pescuim(a se vedea imaginea de mai jos), precum și de „memoria” mușchilor.

Această variantă nu o recomand începătorilor, întrucât necesită experiență, atenție și destul de mult exercițiu specific. Cu o singură excepție, notabilă: dacă pescuim foarte, foarte în scurt – la mai putin de 2 lungimi de lansetă. În aceste cazuri utilizarea clipsului mai mult ne-ar încurca, putând exista un efect de recul de întoarcere a coșulețului către noi.

Pentru această situație vom trece prin următorii pași:

  1. Lansează în zona aleasă folosind fie tehnica descrisă anterior, fie o tehnică de lansare numită „pe sub mană„, sau „din mană”, pentru pescuitul la doar câțiva metri de noi.
  2. După ce ai lansat în zona dorită, folosește un marker de fir și colorează tronsonul de linie de la mulinetă la primul inel. Acesta va fi reperul nostru pentru lansările următoare.
  3. Mulinează și repetă lansarea, verificând că ai atins aceeași distanță cu ajutorul marcajului de pe fir.
  4. Refă marcajul de pe fir ori de câte ori este nevoie și exersează aruncarea la aceeași distanță.
Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 13

În trecut am întâlnit în diverse surse (forumuri, social media) varianta în care, în loc de marker sau de line-clip, se folosește pentru blocarea firului un elastic de bani pus pe tambur. Personal, consider această metodă ca fiind cea mai „păguboasă” între cele trei, întrucât elasticul va afecta felul în care e așezat firul la recuperare (și implicit va afecta lansarea), și de asemenea există riscul ca unele spire să mai scape pe sub elastic în cazul lansărilor mai puternice. Am încercat aceasta variantă prin 2010 și am renunțat la ea, în secunda doi.

Direcția

Așa cum spuneam mai sus, cea de-a doua dimensiune care dă acuratețea într-o lansare la punct fix este direcția. Trebuie să fim capabili să lansăm pe direcția dorită și pentru acesta există câteva trucuri, despre care vă voi vorbi în cele ce urmează.

Folosirea unui reper. Pe apă, atât distanțele cât și direcția pot juca uneori feste. De aceea se impune folosirea unui reper, fie el pe apă (o insulă sau un pâlc de stuf, stabil) fie pe malul opus (un copac, un stâlp de curent, turla unei biserici).

Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 14

Orice element permanent, ușor și clar vizibil poate constitui un punct de reper către care să lansați de fiecare dată. Dar nu este suficient doar acesta; mai aveți nevoie și de o tehnică corectă de lansare și, de asemenea, de exercițiu.

Rețineți că pentru a lansa pe o direcție dată, e mai simplu dacă umerii dumneavoastră se află perpendiculari pe acea direcție, coșulețul/momitorul nu pendulează, și nici dumneavoastră nu vă mișcați de pe un picior pe altul.

Revenind la acuratețe, există oameni care în mod nativ, posedă un talent pentru lansare la punct fix,  dar, evident articolul de față se adresează celor care întâlnesc probleme  în stăpânirea acestei părți.

Iar această categorie e alcătuită din marea majoritate a pescarilor-  chiar dacă mulți ar spune că lipsa preciziei la lansare este din cauza bățului, a firului, a vântului sau a soarelui.

Realitatea este că cel mai important element din ecuație îl constituie pescarul însăși și exercițiul pe care acesta îl face la fiecare lansare.

Odată stăpânită această variantă, se pot încerca celelalte tehnici, precum lansarea cu balans față-spate a monturii, sau dintr-o bucată, lansarea cu transferul greutății de pe un picior pe celălalt și lansarea cu mai mulți pași.

Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 15

Compensarea efectului vântului

În cazul în care există vânt puternic, fie că vine din față, din spate sau lateral, este esențial să compensăm pentru a menține acuratețea lansării. Atunci când vântul suflă din față sau din spate, ajustarea momentului eliberării monturii în lansare poate ajuta semnificativ.

În condiții de vânt din față, eu recomand să optăm pentru o lansare mai razantă cu apa, eliberând firul mai târziu decât în mod obișnuit. Această tehnică ajută la minimizarea rezistenței aerului și la menținerea direcției dorite.

Pe de altă parte, când avem vânt din spate, recomand ca eliberarea firului să se facă mai devreme (mai cu boltă). Prin ajustarea momentului de eliberare a firului în funcție de direcția vântului, se poate îmbunătăți semnificativ precizia și eficiența lansărilor lor.

Pentru vântul lateral, o țintire modificată ă în stânga sau în dreapta reperului, în funcție de direcția din care vine vântul, va compensa acțiunea acestuia asupra traiectoriei monturii.

Această ajustare necesită practică și o intuiție fină pentru a estima cât de mult trebuie să compensați, dar cu timpul și exercițiul, veți putea să vă adaptați lansările rapid pentru a atinge ținta dorită chiar și în condiții de vânt nefavorabile, care se pot declanșa în timpul partidei.

Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 16

Cheia preciziei în lansare: elemente esențiale

În primul rând, postura stabilă pe care am tot amintit-o. Trebuie sa ne aflam in echilibru optim în timpul lansării. Această poziție fermă previne pierderile de energie și mișcările nedorite care ar putea afecta traiectoria lanșării.

În al doilea rând, poziționarea perpendiculară față de țintă este esențială. Această poziționare corectă asigură o traiectorie rectilinie și precisă fără prea mult efort.

Un alt element cheie este stabilitatea monturii înainte de a lansa. Prin menținerea unei poziții stabile și neclintite a monturii, evităm orice mișcare nedorită care ar putea influența direcția. Orice abatere minoră poate avea un impact semnificativ asupra preciziei, direct proporțional cu distanta la care pescuim.

Utilizarea aceleiași lungimi de fir de la vârful lansetei până la cosulet/method la fiecare lansare este, de asemenea, esentială. Această consistență asigură o incarcare similara a lansetei si o traiectorie predictibilă și uniformă, permițând-ne să ne adaptăm/corectam rapid de la un lanseu la altul și să ne îmbunătățim precizia cu fiecare încercare.

În cele din urmă, executarea corectă a lansării este o condiție fără de care nu putem sa stăpânim precizia cu diferite greutăți, lansete si in diverse situații. Prin respectarea tehnicii corespunzătoare, de la încărcarea lansetei până la momentul eliberării firului, putem controla forța și direcția lanșării pentru a obține acea precizie atât de râvnită.

Citește și :  Antrenamentul pentru concursurile de pescuit la feeder

Este de asemenea foarte important sa amortizam și sa conducem montura la finalul cursei, pentru precizie maxima. Dacă o oprim prea sus în aer, prea brusc, aceasta nu va mai cădea pe „ținta” ci va avea un recul și va devia.

Fiecare etapă a lanșării contribuie la succesul final, de la alinierea corectă a corpului până la mișcarea fluidă a lansetei și amortizarea corectă.

Prin combinarea acestor elemente cheie – postura stabilă, alinierea perpendiculară, stabilitatea monturii, lungimea constantă a firului și execuția corectă a lansării și a opririi amortizate în clips – putem crește semnificativ precizia.

Lansarea cu acuratețe la diverse distante (scurte – medii-lungi)

În aruncările la mică distanță, acolo unde mișcarea de aruncare însăși este limitată, iar unghiul de plecare este restrâns, aruncătorul poate menține mâna și mânerul lansetei în fața capului (și ochilor), iar aceste două linii se suprapun perfect.

Trebuie doar sa urmam cu intreg ansamblul aceasta linie. Plecând, bineînțeles dintr-o poziție cât mai stabilă a monturii. Uneori si eu dar si alți pescari, in timp ce așteptăm să se stabilizeze montura în spate, așezăm/sprijinim lanseta pe cozorocul sepcii.

(Desigur, există tehnici avansate de a lansa, care elimina mult din instabilitateaa monturii, prin balansarea acesteia în față , către țintă și apoi prin ducerea rapidă a acesteia în spate si înapoi către țintă . Acest lanseu este unul extrem de precis, însă care necesită destul de mult exercițiu pentru a fi deprins corect de către un începător.

La distanta medie, lăsam mai mult pe spate lanseta, și privim „ținta” pe sub capătul cotorului. La finalul lanseului, varful feederului trebuie sa arate către ținta.

În cazul aruncărilor mai lungi, care necesită o mișcare mai amplă, amplitudinea deplasării mâinii și a brațului aruncătorului se va orienta lateral, în fața sau pe lângă umăr. Pe măsură ce linia ochi/țintă și linia mână/țintă se separă, se conturează un „triunghi al preciziei„, în care aceste două linii imaginate converg către țintă.

Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 17

Cu toate că aceasta reprezintă o conceptualizare teoretică a componentelor care influențează precizia, experiența mea în predarea tehnicilor de aruncare indică faptul că mulți elevi, în special începătorii și intermediarii, nu reușesc să controleze conexiunea dintre linia mână/țintă și traiectoria vârfului lansetei în timpul mișcării de aruncare.

Desigur, aceste două traiectorii sunt interconectate, dar pentru mulți aruncători, lipsa controlului asupra unghiurilor (și mușchilor) la nivelul mâinii, încheieturii și cotului înseamnă că pot deplasa mâna către țintă fără a reuși să direcționeze vârful lansetei exact în aceeași direcție.

Din perspectiva mea, aceasta reprezintă o limitare generală a multor lecții de aruncare: încercăm să predăm mecanica aruncării (poziția corpului, prinderea mânerului, unghiurile încheieturii și ale cotului, amplitudinea mișcării de aruncare, etc.) elevilor care nu înțeleg conexiunea acestora cu traiectoria vârfului lansetei- și, în cele din urmă, ceea ce contează cu adevărat – controlul tuturor momentelor din aruncare și al eliberării firului.

Elevii sunt convinși că execută mișcările corect, dar firul tot nu merge acolo unde ar trebui. Eu constat că mulți aruncători obțin o precizie și un control mai mare prin vizualizarea traiectoriei vârfului lansetei în sine, ajustând poziția mâinii și a brațului în funcție de nevoi pentru a ghida vârful pe linia lor de vedere.

Cu alte cuvinte, fac din traiectoria vârfului principalul focus al instrucțiunilor și linia-mână-țintă devine secundară.

Urmând indicațiile date până acum, și combinând cele două elemente, direcție și distanță,   ar trebui să fii capabili să lansezi cu o precizie destul de bună, la distante medii și chiar mari. Nu îți rămâne de făcut decât să acorzi atenție tuturor elementelor la fiecare aruncare și să exersezi până vei atinge acuratețea maximă cu distantele mici/medii, apoi sa progresezi către cele medii/mari.

Despre lansatul la distante extreme voi vorbi într-un articol separat.

Închei aici acest demers, nu înainte de a menționa și faptul că echipamentul își are partea lui în aceasta ecuație, existând, desigur lansete cu ajutorul cărora o lansare la punct fix se face mult mai ușor.  

Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 18

De asemenea vârful lansetei poate să influențeze destul de mult, și astfel,  un vârf de fibra de sticlă vă ajută să sesizați cele mai anemice trăsături însa afectează precizia lansării. O combinație vârf fin (de fibra de sticla)- distanță mare (care cere ca și coșulețul să aibă o greutate ce poate încărca lanseta) poate fi descurajantă pentru pescarul aflat la început de drum cu feederul, prin faptul că se pierde tocmai la precizie. Despre alegerea corecta a vârfului folosit în funcție de situația de pescuit, regăsiți mai multe în articolul dedicat, scris de mine cu ceva timp în urmă.

Sfatul meu pentru cei aflați la început de drum, este să învățați întâi să lansați cât mai precis la o distanță „comodă” de 20-40  de metri, și să creșteți gradual distanța, pe măsura ce lanseurile vă ies tot mai bine.

Monitorizarea progreselor și ajustări

Odată ce ați început să lucrați la îmbunătățirea preciziei în lansare, este important să monitorizați constant progresele făcute.

Înregistrați-vă cu telefonul lansările și analizați unde puteți face ajustări pentru a obține o acuratețe mai mare. Fiți atenți la detalii precum forța și unghiul de lansare, și ajustați-vă tehnica în consecință.

Lansarea la punct fix în pescuitul la feeder - ghid 19

Această monitorizare și ajustare constantă vă va ajuta să evoluați în mod constant în direcția dorită.

Mentoratul sau observațiile unui pescar mai experimentat pot fi, de asemenea, de mare ajutor în identificarea oricăror probleme sau posibilități de îmbunătățire. Prin monitorizare și ajustări continue, veți putea obține rezultate remarcabile în ceea ce privește precizia în lansarea cu feederul.

Nu subestimați importanța acestui aspect în îmbunătățirea abilităților dumneavoastră de pescuit.

Apel la exersare

Încheind această incursiune în teoria preciziei în lansare, un lucru îmi doresc sa rămân cu tine, cât mai clar: indiferent de nivelul de experiență, fiecare pescar are ceva de câștigat prin îmbunătățirea acurateței sale, iar fără exercițiu, teoria este aproape degeaba.

Așa cum am văzut, nu este vorba doar despre a avea echipamentul potrivit sau despre a fi înzestrat natural pentru această activitate. Este vorba despre dedicare, practică și, cel mai important, despre o înțelegere profundă a principiilor care stau la baza unei lansări reușite.

podium concursuri de pescuit - ce se afla dincolo de rezultate

Succesul în pescuit (și, de fapt, în orice altă activitate) vine și din capacitatea de a descompune procesul în elementele sale fundamentale, de a le înțelege în profunzime și apoi de a le exersa până când devin reflex.

Acest ghid este doar un set de instrucțiuni dar care trebuie însoțit de un apel la acțiune pentru pescarul care dorește să-și îmbunătățească performanțele: Exersează dacă vrei să evoluezi! Folosește fiecare lansare ca pe un bun prilej de exercițiu.

Prin adoptarea unei abordări deliberate și concentrate asupra îmbunătățirii preciziei, nu doar că vei avea satisfacția de a pescui precis, în locul ales (la sondarea apei), dar vei descoperi și o apreciere mai profundă pentru tatonarea vadului, reglarea fina a celorlalte elemente .

Așadar, luați aceste sfaturi, aplicați-le și amintiți-vă că fiecare lansare este o oportunitate de a învăța și de a crește. Cu răbdare și practică, vei ajunge nu doar să atingi țintele stabilite, ci și să depășești limitele a ceea ce credeați că este posibil.

Întrebări frecvente

Q: Care sunt principiile de bază pentru obținerea preciziei în lansare?

A: Principiile de bază pentru obținerea preciziei în lansare includ execuția corecta a lanseului, înțelegerea caracteristicilor lansetei, o poziționare corectă a corpului, o priza corectă a lansetei și a firului, menținerea echilibrului și controlul atenției în lanseu, plecarea dintr-o pozitie cat mai stabila a monturii, o execuție fluidă a lanseului și o tehnică corectă/controlata a eliberării firului.

Q: Cum pot îmbunătăți tehnica mea de lansare la punct fix?

A: Pentru a îmbunătăți tehnica de lansare la punct fix, este important să acorzi atenție poziției picioarelor, mișcării brațelor și așezării corecte a mâinilor. Pornește de la distanta minima la care ești cel mai precis, exersează progresiv. Filmează ceea ce faci și analizează comparativ cu pescarii pe care ii vezi fiind mult mai preciși. Analizează si celelalte detalii din articolul de mai sus si vezi care aspecte poate ti-au scăpat.

Q: Cum pot corecta erorile în tehnica mea de lansare?

A: Pentru a corecta erorile în tehnica de lansare, este util să te filmezi și să analizezi sau să primești feedback de la un lansator mai experimentat și să exersezi regulat tehnica corectată/corectă.

Fir întins!

Claudiu.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.