Pescuitul bibanului – Ghidul Superpescar pentru începători
Sunteți în căutarea unei noi aventuri la pescuit? Ceva care să vă facă să simțiți adrenalina unei capturi și să vă bată inima în urma unui atac? Nu căutați mai departe de pescuitul la biban!
Fiind un pasionat si al acestui pescuit, știu din propria experiență emoția dată de atacul furios al acestor creaturi dungate. Dar pescuitul la biban nu înseamnă doar adrenalină, sau acțiune nelimitată ci vă poate ajuta să descoperiți frumusetea pescuitului la răpitori si sa faceți tranziția către acest stil de pescuit.
Pledoarie pentru biban
Bibanul este unul dintre cei mai buni pești – scoală dintre acele specii de răpitori din apele noastre, fiind recunoscut pentru activitatea sa de-a lungul întregului an. Acest peste trăiește in bancuri numeroase, făcându-l în mod special o alegere populară pentru pescarii începători sau experimentați. In plus, datorita comportamentului sau hrăpăreț, pescuitul bibanului poate fi extrem de spectaculos si distractiv.
Bibanul poate fi prins folosind atât momeli naturale, cat si artificiale, oferind o gama variata de opțiuni pentru pescarii care își doresc sa experimenteze cu diferite tehnici de pescuit. Pentru începătorii care sunt interesați de subiectul pescuitului la biban, urmează un scurt ghid care va acoperi totul de la echipament si tehnici de pescuit, pana la cele mai bune zone si momente pentru pescuit.
Bibanul este un pește popular în rândurile pasionaților de pescuit la răpitori datorită comportamentului său activ și agresiv. Acesta trăiește în bancuri numeroase în râuri cu curent lent, bălți și lacuri, preferând zonele cu apă curată. Bibanul poate atinge dimensiuni de până la 60 de centimetri și poate depăși 3 kilograme, dar aceste dimensiuni sunt rareori întâlnite. In general vom căuta bibanii de dimensiuni mici, cu mărimea de numai câțiva centimetri, care sunt destul de activi in toate perioadele zilei si ale anului.
În timp ce pescuitul la biban poate părea ușor, vine cu propriul set de provocări. Acești peștișori inteligenți au simțuri vizuale excelente și sunt rapizi în a fura prada chiar de sub nasul tău. Ca să nu mai vorbim de faptul că sunt influențați de lumină și de claritatea apei. Așadar, cum puteți depăși aceste obstacole și să prindeți bibanii? Aici intervine ghidul acesta. În el, vă voi oferi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a deveni un super pescar în pescuitul bibanului.
Deci, ce mai aștepți? Dacă ești gata să devii un specialist a pescuitului la biban, citește mai departe pentru toate sfaturile și trucurile pe care trebuie să le știi. Pregătește-te să targetezi acest pește în partidele tale și să experimentezi emoția pescuitului la răpitori.
Localizarea bibanilor
Localizarea bibanului poate fi relativ ușoară daca știi unde sa cauți.
Acești pești se cantonează si vânează in zonele cu structuri submerse precum copaci sau craci scufundați, praguri cu substrat tare sau pietros, mărginite de brădiș si ștepi.
Uneori, pot fi localizați prin atacurile vizibile la suprafața apei sau prin bancurile de pești mici care sar sau se plimba prin zona respectiva. In vara, sunt adesea găsiți in apa mica cu vegetație de lângă maluri, dar se retrag pe apa mai adânca pe măsură ce temperatura apei crește. Aceeași situație se întâmplă si atunci când apa se răcește.
Deci, pentru a găsi bibanul, trebuie sa te concentrezi pe aceste zone si sa fii atent la semnele care ar putea trăda prezenta bibanilor.
Una dintre cele mai frecvente întrebări atunci când vine vorba de pescuitul bibanului este alegerea echipamentului potrivit. Avem nevoie de o lansetă specială, de o mulinetă anume, un fir special? O altă provocare este să vă dați seama care sunt cele mai bune tehnici de pescuit la biban. Optați pentru abordarea clasică de spining, în care aruncați și recuperați momeala pentru a imita mișcarea prăzii? Sau încercați să vă descurcați cu jigging-ul, care presupune să faceți să năluca sa se miște în sus și-n jos? Și cum rămâne cu dropshot, montura Texas, Carolina sau Cheburashka? Ca să nu mai vorbim de pescuitul la pluta, cu momeală vie, cum ar fi rame, viermi, peștișori, lipitori, raci sau alte crustacee, Sunt multe de luat în considerare, dar nu vă faceți griji – vă voi ghida prin toate acestea.
Lansete si mulinete pentru pescuitul bibanului?
Pentru pescuitul bibanului, este recomandata o lanseta cu putere de aruncare de pana la 7 grame si lungime de maxim 2,1 metri, preferabil lansete din clasa L (light) sau UL (ultra light) cu acțiune de la moderat-rapida la extra fast.
Nu este musai sa folosim lansete dedicate bibanului ci ne putem orienta la mai multe capete folosind lansete dedicate peștilor răpitori de talie mica, medie (clean, păstrăv, pescuit marin de coastă).
In cazul in care se dorește o lansetă potrivită si pentru pescuitul de finețe la șalău, se poate folosi o singura lansetă extra fast, bună pentru ambele tipuri de pești.
In cazul in care pescuiți si la clean sau păstrăv , o lansetă moderat rapidă. Desigur, pentru pescuitul de pe mal, pentru a ajunge mai departe se pot utiliza si lansete mai lungi, însă acestea sunt opțiuni mai rare printre pescari.
Acestea fiind menționate, eu folosesc cel mai des lanseta LRF CCS de la Savage Gear, varianta de 1,98M/0-5G. iar pe locul secund se regăsește Daiwa Megaforce Jigger spin 2-14g, 2.4m. Pescuiesc 90% de pe mal.
Bibanul nu trebuie săa ajungă mare pentru a fi lacom, el va ataca si chiar înghiți adesea montura noastră cu peștișor viu sau nălucă , chiar daca aceasta are dimensiuni apropiate cu el. Fiind un răpitor vorace, bibanul are gura suficient de mare, astfel ca nu este greu sa ne trezim cu atacuri si din partea grădiniței de bibani, mai ales in pescuitul urban, sau pe ape unde nu apucă sa se facă prea mare.
Având in vedere dimensiunea mica a bibanului, este indicat sa echipam lansetele de biban cu mulinete mărimea 1000-2500. Opțiunea mea principala de mai mulți ani o constituie un Ryobi Zauber, pe locul doi aflându-se o mai ușoară (dar mai mare) Daiwa Legalis.
Fir pentru biban
Monofilament, fluorocarbon sau fir împletit – toate sunt opțiuni viabile. Personal mai des folosesc firul textil, mai ales pe apele noi, dar la aceasta specie nu ezit sa trec pe fir monofilament atunci când peștii nu se hrănesc foarte bine. Desigur, la pescuitul staționar , dacă fac o partidă la plută, cu momeli vii, voi folosi exclusiv fir monofilament.
Așadar alegerea între monofilament si fir textil depinde de tehnica de pescuit, de condițiile de pescuit si chiar si de tipul nălucii. Pentru a avea succes, pescarii trebuie sa fie atenți la trăsăturile bibanilor si să ajusteze echipamentul in funcție de acestea
Nadirea Este important ca, după ce i-ai localizat, să le menții interesul, să-i ții adunați. Treci de la vobler sau cicadă la jig ori invers, schimbi culoarea, mărimea nălucii, stilul de recuperare sau tipul de nălucă.
Tehnici de pescuit la biban
Bibanul se prinde chiar si in stilurile de pescuit staționar, sau când pescuim cu peștișor viu, însă tehnicile de pescuit cele mai utilizate țin de stilul de pescuit la răpitori, folosind Jigging, drop-shot, etc. Despre fiecare tehnica în parte sper ca voi putea scrie mai pe larg, înBun viitor.
Tehnica de pescuit trebuie să fie cât mai activă, vorbind așadar de un pescuit dinamic, in care încercăm sa localizăm și să urmărim cârdul. Având în vedere faptul că bibanii umblă mereu în aflarea prăzii, trebuie să-i căutăm, să fim atenți mereu la semnalele pe care prezența lor le oferă. De multe ori se întâmplă ca, după ce ai capturat un biban, încă vreo trei-patru să-l urmărească disperați până la mal sau până la barcă.
Există o varietate de năluci care pot fi folosite pentru a atrage bibanul, cum ar fi voblere mici, lingurițe rotative, oscilante,
să arunce în aceeași zonă și să se adapteze în funcție de reacția peștilor. Jigging-ul este o tehnică foarte eficientă de pescuit la biban, care constă în mișcarea verticală a nălucii, cu ajutorul unei greutăți amplasate la baza firului de pescuit.
De asemenea, și tracțiunile constante și liniare pot fi eficiente, cu sau fără stopări. Este important să fim atenți la direcția de deplasare a bibanului în banc, pentru a putea utiliza corect tehnica de pescuit și atracția.
Năluci recomandate : Există o varietate de năluci care pot fi folosite pentru a atrage bibanul, cum ar fi voblere mici, lingurițe rotative, oscilante, cicade și dandinete. Acestea trebuie să fie mici, de până la 5 – 7 centimetri și să se miște bine în apă.
Pentru biban, se recomandă utilizarea de voblere care să aibă culori realiste și să fie cât mai asemănătoare cu hrana pe care o consumă bibanul în mod obișnuit. Voblerele pentru biban pot avea zeci de variante și combinații de culori.
De asemenea, trebuie să fim atenți la condițiile meteo și de lumină, care pot influența comportamentul peștilor. În cazul pescuitului la biban, condițiile ideale sunt cele cu cerul înnorat și o ușoară adiere de vânt.
Când se poate pescui bibanul?
Pescuitul bibanului poate fi practicat pe parcursul întregului an inclusiv iarna (cu excepția perioadei de prohibiție pe apele naturale neconcesionate), însă toamna este considerata perioada cea mai buna pentru prins biban mare. In timpul acestui sezon, bibanii își cresc rezervele pentru iarna si sunt mai activi. ca un bonus, daca a venit frigul iar apa s-a racit suficient, si a cazut bradisul, asta ne va face sa ajungem mai usor in zona in care sunt activi bibanii.
Caracteristicile bibanului
- Are un corp robust, cu solzi mărunți, aspri si bine implantați în tegument.
- Lungimea medie este 20cm, exemplarele mari ating 35 cm iar cele excepționale 50 cm și peste.
- Are o culoare verde-cenușiu pe spate, cu reflexe arămii pe flancuri si cenușiu alburie sau gălbuie pe burtă.
- Prezinta 5-9 dungi verticale mai închise ce coboară de pe spate spre burtă.
Care sunt dimensiunile legale de reținere a bibanului?
Potrivit legislației românești, dimensiunea minimă de reținere pentru biban este de cel puțin 12 cm. Acest lucru înseamnă că, atunci când pescarii vor sa retina acest peste , ei trebuie să verifice dimensiunea acestuia dacă se află între limitele legale și să elibereze peștii care sunt mai mici.
De asemenea, este important să se respecte aceste dimensiuni legale deoarece, în cazul nerespectării lor, pescarii pot fi sancționați conform legii. Astfel, dimensiunea de reținere a bibanului se transformă în unul dintre principalele moduri de a proteja resursele de pește și de a asigura pescuitul durabil. Deși bibanul poate ajunge si spre 4 kg, in anumite condiții, in Romania orice peste care a depășit 0.5 kg este considerat un biban mare. Personal cei mai mari bibani l-am prins pe Lacul Paltinu, in anii 90, pescuind cu bucățica de peștișor, la plută culisantă.
10 ponturi la pescuitul bibanului
Pescuitul bibanului poate fi o activitate palpitantă și plină de satisfacții, însă, pentru a avea succes, trebuie să știi câteva lucruri importante. Iată zece ponturi pentru a te ajuta să-ti îmbunătățești abilitățile de pescuit și să-și mărească șansele de a prinde bibani.
- Profită de momentele în care bibanii sunt cei mai activi – dimineața și seara – pentru a-i prinde într-un număr mai mare.
- Evită să pescuiești în zilele cu presiune atmosferică ridicată, deoarece acest lucru poate face ca bibanii să fie mai puțin activi. De asemenea, evită zilele cu cer senin, soare puternic și fluctuații mari de temperatură între zi și noapte. Bibanii preferă temperaturi stabile și blânde
- Copacii, stuful sau tufișurile care se arcuiesc peste apă sunt locuri ideale pentru ascunzători precum și locuri de hrănire pentru bibani, deci încearcă să-ți concentrezi atenția pe aceste zone. Picioarele podurilor, de asemenea.
- Vegetația submearsă și cociocul sunt alte locuri bune de ascunzătoare pentru bibani și de regula sunt pline de hrană. Utilizarea unei năluci de suprafață dar care plonjează puțin spre adânc, sau o montură drop shot sau chiar si o montură cu plută și momeala vie , poate fi o opțiune buna de a păcăli bibanii.
- Atunci când vezi explozii de peștișori la suprafața apei, poate înseamnă că bibanii sunt la vânătoare în acea zonă. Așa că aruncă o momeală sau o nălucă aproape de acea zonă și șansele de a găsi un biban în zonă si de a-l prinde vor crește.
- În timpul verii, folosește năluci mai rapide, jucate mai agresiv, pentru a atrage bibanii. În timpul lunilor reci, nălucile moi recuperate lent, jucate pe fundul apei sau imediat deasupra acestuia, sunt mai eficiente.
- Asigură-te că ai o tehnică adecvată de recuperare a nălucii. Încearcă să faci mișcări ușoare, imitând mișcarea peștilor mai mici, pentru a atrage bibanii. În cazul în care nu ai succes cu nălucile, încearcă să pescuiești cu momeli vii pentru a păcăli dungații.
- Echipamentul de pescuit trebuie să fie adecvat pentru bibani, așa că asigură-te că ai o lansetă, mulinetă și fir potrivite pentru talia medie a peștilor vizați.
- Încercați să imitați hrana bibanului: Dacă observați că în zona pescuita bibanul se hrănește cu anumite specii de pești, încercați să utilizați o nălucă care să semene cu un din acele specii.
- Învățați din fiecare experiență: Pescuitul este o activitate care necesită multă răbdare și experiență practica. Încercați să învățați ceva din fiecare ieșire la pescuit și să vă adaptați strategia în funcție de condițiile meteo și comportamentul peștilor. Notați-le într-un jurnal de pescuit. In timp toate aceste lecții va vor ajuta sa aveți parte de o experiență plină de satisfacții în orice situație.
In concluzie..
În concluzie, dacă sunteți în căutarea unei experiențe de pescuit captivante și productive, pescuitul bibanilor poate fi alegerea perfectă .Dar pentru a fi cu adevărat eficient, este important să înțelegi cum, cand și unde vânează acești pești. Bibanii sunt cunoscuți pentru activitatea lor maximă dimineața și seara, așa că este bine să te concentrezi pe aceste perioade pentru a avea succes. Dar există și alti factori de luat în considerare.
Bancurile de bibanii mai mici ca talie, tind să se adune în ape mai puțin adânci , sau să vâneze între ape, pe canalele fie ele in zona de munte sau in Delta Dunarii. În schimb, bibanii mai bătrâni, mai mari, preferă să vâneze de unii singuri, mai degrabă in apropiere de substrat. Așadar, dacă îți dorești să prinzi un biban mai mare, este important să îți concentrezi eforturile în zonele mai adânci, pe lacuri sau riuri .
Pentru a crește șansele de succes, este important să ții cont și de ascunzișurile naturale, precum copacii și tufișurile care se arcuiesc peste apa, dar și de crengile scufundate, vegetație submearsă sau structurile care pot fi pline de bibani.
De asemenea, ar trebui să fii atent la condițiile meteorologice, deoarece acestea pot influența activitatea bibanilor. Vremea cu presiune atmosferică ridicată, cerul senin și soarele puternic, vânturile nordice sau estice și fluctuațiile mari de temperatură între zi și noapte nu sunt condiții favorabile pentru pescuitul bibanului.
În general, bibanii preferă temperaturi stabile și blânde, zilele cu nor și/sau ploi ușoare. În funcție de perioada anului, ar trebui să ajustezi și tehnica de pescuit, alegând năluci mai rapide si mai mari în timpul verii, și năluci mai moi, de mici dimensiuni, cu recuperare lentă, în timpul iernii.
Așa că pregătește-ti echipamentul si trusa de năluci pentru o aventură care te va lăsa dependent de pescuitul la biban pentru totdeauna!
Fir întins!
Claudiu
Sursa foto: Arhiva personala, Unsplash.com