imagine reprezentativa solunar 2023 pescuit
|

Solunar pescuit 2023

În această postare pe site, voi arunca o privire asupra calendarului solunar pentru 2023, dar și asupra modului în care funcționează Teoria Solunarului. Chiar dacă în experiența mea rolul solunarului este unul aproximativ, pe voi v-ar putea ajuta să vă programați partide de pescuit în care sa aveti maximul de șanse.

Solunarul se referă la zilele favorabile și orele bune de pescuit, determinate de poziția soarelui și a lunii fata de apele terestre. Mai precis pe teoria că peștii tind să se hrănească mai mult în anumite momente ale zilei în funcție de poziția Soarelui și a Lunii

Teoria solunarului  – cateva explicatii

Teoria solunară se bazează în principal pe fazele naturale ale lunii. Este o metodă de determinare a celor mai bune perioade de pescuit. Ea funcționează prin calcularea acestor perioade pe baza fazelor lunii și a poziției acesteia față de un punct geografic de pe Pământ.  

Anumite momente ale zilei, cunoscute sub denumirea de perioade solunare, sunt atunci când activitatea peștilor și a animalelor este de obicei cea mai ridicată. Aceste perioade sunt împărțite în majore și minore. Perioadele solunare majore durează aproximativ 2 ore și au loc atunci când luna este direct deasupra capului sau, dimpotriva, pe partea opusă a pământului. Există de obicei două perioade solunare majore pe zi. Perioadele solunare minore, care durează aproximativ o oră, apar atunci când luna răsare și apune. Există de obicei două perioade minore pe zi.

Toate perioadele solunare sunt bune pentru pescuit, perioadele majore fiind cele mai bune.

Note: Cele mai favorabile zile pentru pescuit, pentru fiecare luna în parte sunt considerate cele marcate în următoarele tabele ca fiind excelente sau foarte bune.

Solunar Ianuarie 2023

Calendar solunar cu zilele si orele bune de pescuit pentru ianuarie 2023 pdf. Pentru o mai buna vizibilitate pe dispozitivele mobile, solunarul pentru ianuarie 2023 poate fi descărcat in format pdf de mai jos!

Solunar Februarie 2023

Solunarul pentru februarie 2023 pdf poate fi descărcat de mai jos!

Solunar Martie 2023

Solunar Aprilie 2023

Solunar Mai 2023 – cu ore, pdf

Solunar Iunie 2023

Solunar Iulie 2023

Solunar August 2023

Solunar Septembrie 2023

Solunar Octombrie 2023

Solunar Noiembrie 2023

Solunar Decembrie 2023

Teoria solunarului se bazează pe ideea că forțele gravitaționale ale Lunii și Soarelui au un impact asupra tuturor apelor. Iar asta poate afecta comportamentul animalelor acvatice. Astfel, exista momente în care nivelul de activitate e sporit și implicit pescuitul ar trebui să fie mai productiv .

„Alte condiții nefiind nefavorabile, peștii se vor hrăni, animalele se vor mișca, păsările vor cânta și vor zbura din loc în loc, de fapt, toate viețuitoarele vor deveni mai active, mai vii, în perioadele solunare decât în ​​alte momente de valoare aparent egală. . Acei pescari care au avut lărgimea de viziune pentru a urma programul, au descoperit că acesta este un ghid pentru cel mai bun pescuit al fiecărei zile, iar calitatea sportului lor s-a îmbunătățit…” de la John Alden Knight în Moon Up, Moon Down.

Există două momente solunare importante în fiecare zi: creșterea și apogeul Lunii.

Creșterea Lunii (solunar major) are loc atunci când Luna se află în apropierea zenitului (punctul cel mai înalt de pe cer, deasupra unui observator). Apogeul Lunii are loc atunci când Luna se află în cel mai îndepărtat punct față de Pământ (apogeul) și se află în apropierea nadirului (punctul cel mai de jos de pe cer, sub un observator).

Pescuitul poate fi mai bun atunci când Luna crește sau când e mai departe de Pământ. Asta pentru că Luna poate atrage apa sau poate face apa să se miște mai mult, ceea ce îi poate face pe pești să se miște și ei mai mult.

Perioadele de hranire majore și minore pot fi mai puternice sau mai slabe în funcție de faza lunii. Activitatea cea mai puternică are loc în timpul lunii pline sau lunii noi, când forțele gravitaționale ale soarelui și ale lunii sunt cele mai puternice.

Activitatea cea mai slabă are loc atunci când soarele. și luna sunt în unghi drept una față de cealaltă, ceea ce se întâmplă când luna se afla în primul pătrar și în ultimul primul pătrar

Cu toate acestea, trebuie menționat că există o mulțime de alți factori care pot influența comportamentul animalelor acvatice și productivitatea pescuitului,. Nu putem sa nu amintim factorii precum temperatura apei, lumina solară, presiunea, mâncarea disponibilă și chiar anotimpul.

Prin urmare, teoria solunarului nu este considerată de către majoritatea oamenilor de știință ca fiind o explicație convingătoare pentru influența Lunii asupra comportamentului animalelor acvatice.

Solunarul poate fi un instrument util pentru a ajuta sa alegem zilele bune sau foarte bune pentru pescuit. De exemplu, dacă doriți să pescuiți pestii pasnici sau rapitori , ar trebui să țineți cont de momentele solunare importante. Acestea ar putea influența comportamentul acestor pești. De asemenea, ar trebui să țineți cont de tehnica de pescuit pe care o utilizați.

Anumite tehnici de pescuit pot fi mai eficiente în anumite momente solunare decât în altele.

10 Argumente – pro și contra solunarului

Iată o lista de argumente care ar putea fi aduse în favoarea utilizării teoriei solunarului în pescuit:

  1. Experiența personală: Mulți pescari raportează că au avut mai mult succes atunci când au pescuit în timpul momentelor solunare importante, ceea ce poate sugera că teoria solunarului poate avea o bază reală.
  2. Studii științifice: Există unele studii științifice care au arătat o legătură între momentele solunare și activitatea pestilor, sugerând că teoria solunarului poate avea o bază științifică- pornind chiar de la cel care a pus bazele acestei teorii in anul 1926 – John Alden Knight.
  3. Tradiție: Teoria solunarului are aproape un secol și este încă folosită în întreaga lume, ceea ce poate sugera că poate avea o bază reală și ca e valabil.
  4. Fără riscuri: Utilizarea teoriei solunarului pentru pescuit nu implică niciun risc sau cost suplimentar, ceea ce înseamnă că pescarii pot încerca să o utilizeze fără a avea nimic de pierdut.
  5. Unghiul dintre Soare, Pământ și Luna sigur are un impact: Având în vedere că Pământul este înconjurat de apă și că majoritatea animalelor acvatice sunt sensibile la schimbările în mediul lor, este posibil și probabil ca unghiul dintre Soare, Pământ și Luna să aibă un impact asupra comportamentului lor.

Iată o lista de argumente care ar putea fi aduse împotriva utilizării teoriei solunarului în pescuit:

  1. Absența unei baze științifice solide: Majoritatea oamenilor de știință nu sunt de acord că teoria solunarului are o bază științifică solidă și nu există dovezi convingătoare care să susțină că forțele gravitaționale ale Lunii și Soarelui au un impact semnificativ asupra comportamentului animalelor acvatice.
  2. Efectul placebo: Pescarii care cred în teoria solunarului pot avea mai mult succes doar pentru că au o atitudine pozitivă și sunt mai motivați să pescuiască în timpul momentelor solunare importante. Acest efect placebo poate face ca pescuitul să pară mai productiv decât este în realitate.
  3. Alți factori influențează activitatea animalelor acvatice: Există o mulțime de alți factori care pot afecta comportamentul animalelor acvatice și productivitatea pescuitului, cum ar fi temperatura apei, lumina solară, anotimpul, etc. Prin urmare, utilizarea teoriei solunarului poate distrage atenția de la alți factori importanti.
  4. Lipsește o înțelegere completă a proceselor care stau la baza teoriei solunarului: Deși teoria solunarului se bazează pe ideea că forțele gravitaționale ale Lunii și Soarelui pot avea un impact asupra apei, nu există o înțelegere completă a proceselor care stau la baza acestei teorii. Astfel, este dificil de spus dacă teoria solunarului are o bază reală sau dacă este doar o simplă superstiție.
  5. Nu poate fi testata in conditii perfect identice pentru toate situatiile.

Solunar pescuit 2023 – concluzie

În 2023, există o multitudine de zile care ar putea fi zile bune pentru pescuit, în fiecare lună, conform solunarului. Cu toate acestea, este important să ținem cont de faptul ca există mult mai mulți factori, la fel de importanti, pe care nu trebuie să îi ignorăm, atunci când planificăm partidele de pescuit.  Si desigur sa tinem cont de perioadele de prohibitie, de permisul de pescuit necesar, si regulile fiecărei ape!

Fir întins!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.