Râma de mare – momeala perfectă pentru pescuitul sportiv în mare
Râma de mare este o creatură marină mai puțin cunoscută publicului larg de la noi, dar pe care pescarii de la Marea Neagră o utilizează și o apreciază ca momeală de pescuit grozavă pentru diferite specii de pești, pe primul loc fiind, desigur, chefalul. Râma de mare este disponibilă uneori în magazinele pescărești de la Mare, dar, cu puțin efort, se poate culege și direct din mediul natural, în unele zone. Râma de mare este o momeală universală, utilizabilă la pescuitul cu lest, la fund, dar și la plută sau la bombeta, și chiar la spinning (cu jiguri). Are un miros puternic și o mișcare naturală care stimulează foarte mult apetitul peștilor răpitori, dar apelează și speciile pașnice din mare. Despre toate acestea vom discuta în articolul următor.
Să începem însă cu începutul.
Ce este râma de mare?
Râma de mare face parte din clasa viermilor inelați polichete, din genul Nereis, care cuprinde aproximativ 500 de specii, majoritatea trăind în habitate marine, în timp ce doar câteva specii sunt adaptate pentru mediile acvatice dulci și salmastre. In România sunt 115 specii de rama de mare (nereis).

Așa cum vă spuneam, râma de mare este o momeală foarte apreciată de pescarii sportivi, mai ales cei care vânează pești marini precum chefalul, însă este extraordinară și pentru pescuitul labanului, doradei sau lupului de mare.
Acești viermi au corpul segmentat, format din trei părți: un lob anterior numit prostomiu (coada), trunchi și o porțiune posterioară numită peristomiu (cap). Gura se află pe partea ventrală a peristomiului și se deschide în cavitatea bucală, care are niște dinți sau denticuli. Faringele este o cameră largă, căptușită cu cuticulă, care poate fi proiectată în afară prin mușchii protractori și retrasă prin mușchii retractori. La capătul posterior al faringelui se găsesc o pereche de maxilare puternice, pe care râma de mare le folosește pentru a prinde și sfâșia prada, maxilare care pot perfora chiar și cochiliile unor moluște (sau ne pot ciupi dacă nu suntem atenți). Ca pescari, este relevant să cunoaștem aceste aspecte, deoarece atunci când discutăm despre punerea ei pe cârlig, trebuie să avem aceste puncte de reper.
Caracteristici generale – Habitat și mod de viață
Râma de mare trăiește în apa mării, la adâncimi mici, în zonele nisipoase sau malurile lacurilor litorale cu apă sărată sau salmastră. Se hrănește cu diverse organisme mici pe care le prinde cu maxilarele sau le sfâșie cu denticulii. Este un animal nocturn, care iese din galeriile pe care le sapă în nisip pentru a vâna sau a se împerechea. Râmele de mare de la noi au cel mai adesea o lungime medie de 2-8 cm, dar pot ajunge și la 10 cm în anumite condiții. Culoarea corpului este variabilă, în funcție de specie și habitat, dar în general este un amestec de verde închis și maroniu.
Sunt cilindrice, se găsesc nu numai în zonele nisipoase și sunt adaptate pentru a săpa.

Este un animal dioic, adică are sexe separate, și se reproduce prin eliberarea de gameți în apa mării, unde are loc fecundația externă. Din ouăle rezultate se dezvoltă larve ciliate numite trohofore, care au o coroană de cilii în jurul capului și care plutesc în plancton până când se metamorfozează în viermi adulți. Se înmulțește o dată în viață, după care moare.
În apele din întreaga lume există trei specii principale de râmă de mare folosite ca momeală în majoritatea țărilor cu litoral: râma de mare roșie (Nereis diversicolor), râma de mare verde (Hediste diversicolor) și râma de mare regală (Alitta virens). Râma de mare roșie crește până la 15 cm lungime și are o culoare roșiatică. Râma de mare verde crește până la 10 cm lungime și are o culoare verde închis. Râma de mare regală poate ajunge până la 90 cm lungime și are o culoare variabilă, de la brun închis la roșu aprins.
Unde trăiește râma de mare?
Râma de mare trăiește în apele de mică adâncime, de 60-80 de cm, în nisip amestecat cu mâl dar și în mâlul lacurilor litorale cu apă sărată sau salmastră. Ea își sapă niște galerii cu doua iesiri, in forma de U, și se hrănește cu organisme mici sau fragmente de organisme moarte. Râma de mare este un animal carnivor, dar poate să se hrănească și cu plancton sau materie organică vegetală. Râma de mare se reproduce când are doi-trei ani, când iese din galerii și înoată liber în apă pentru a se împerechea, după care moare. Râma de mare este o sursă importantă de hrană pentru multe specii de pești și păsări acvatice.
În Mediterana și în Marea Ionică am regăsit-o inclusiv agățată adesea de iarbă de mare (posidonia) sau de alte iarburi pe lângă stânci. La noi am găsit-o în zona plajei Corbu și spre gura Portiței. Teoretic ar trebui să se găsească într-o oarecare măsură și la malul lacurilor litorale cu apă sărată (salmastră). La vecinii bulgari am găsit-o în zona Krapets.
Cum se recoltează râma de mare?
Pentru pescuit se recoltează manual, cu ajutorul unei furci sau a unei cazmale, sau – mai rar – cu unelte speciale (pompe manuale, al căror capete sunt introduse pe capetelele de galerii de rame de mare, care aspiră nisipul și apa din galeriile râmei, acesta fiind apoi eliberat pe o sită sau în apă mai mică, de unde se culeg și se pun în recipiente de păstrare. Se recoltează cel mai adesea în perioada aprilie-noiembrie.

La noi, râma de mare se poate căuta în acele zile în care marea e liniștită, cu ajutorul unei cazmale și a unei site. Pentru recoltare, în apă cu adâncimea de minim jumătate de metru, se sapă în nisip la adâncimea de 10-20 cm, iar blocul de nisip se fărâmițează cu grijă pe sită, pentru a elibera râmele cât mai întregi. Ideal folosim site din material plastic, (ramele fiind destul de fragile și rupându-se foarte ușor). În malul lacurilor litorale cu apă sărată.
Cum se păstrează râma de mare?
Râma de mare se poate păstra la temperaturi cuprinse între 4-6 grade Celsius, în frigider, în recipiente cu nisip umed între straturi de pânză moale (prosoape) sau, alternativ, direct în apă de mare, ce trebuie schimbată zilnic. Se pot folosi și recipiente speciale de tip bait box, care au un sistem de aerare și filtrare a apei. Râma de mare poate fi păstrata și congelată, dar își pierde din calitate și eficiență
Cum se folosește râma de mare ca momeală?
Râma de mare poate fi utilizată ca momeală întreagă sau tăiată/ruptă în bucăți, în funcție de dimensiunea ei, dar și a cârligului și a peștilor vizați.
Râma de mare se pune pe cârlig de la coadă spre cap, având grijă să nu o strivim sau să o rupem. Se pot folosi cârlige cu tijă lungă și subțire, eventual cu mici contre pentru a fixa mai bine râma. Pentru a fixa rama pe cârlig, începeți prin a introduce cârligul prin partea frontală a capului ramei, apoi trageți încet cârligul prin corpul acesteia, și înșirați ramele mai mari pe firul, dacă e cazul. Cârligul va ieși din corp spre coadă, lăsând totuși o parte din coada ramei să se miște liber și să atragă peștii. Acest mod de prindere asigură o prezentare naturală și eficientă a momelei în apă, atrăgând atenția peștilor mai mari.

Totuși, trebuie să țineți cont că, dacă doriți să aveți o prezentare cât mai naturală, cel mai simplu este să prindeți râma din spatele capului, lăsând corpul acesteia cât mai liber. Din păcate, această prezentare are un dezavantaj major pe lângă avantaje, deoarec- pe cât de eficientă est- , nu poate preveni mușcăturile din partea peștilor mai mici, care ne pot fura bucăți din râmă. Așadar, această metodă poate face momeala mai vulnerabilă în zonele în care sunt mulți peștișori mici care pot fura bucăți din ea. La pescarii din Grecia, am observat în zonele porturilor inclusiv utilizarea unor monturi cu 2 cârlige prinse unul de coadă și unul de cap, la ramele mai mari.
Pentru pescuitul cu plumbi se pot folosi și monturi clasice, tip paternoster, monturi cu plumb culisant.
Pentru pescuitul la pluta, montura este clasică, cu cârligul la baza acesteia, plumbul aflat la minim 30 de cm, și pluta reglabilă setată în funcție de adâncimea la care pescarul consideră că poate atrage peștii și evita stâncile sau iabă.
Pescuitul la bombetă sau la buldo se desfășoară de regulă în stratul median și superior al apei.
Ce specii de pești se pot prinde cu râmă de mare?
Râma de mare este o momeală universală, care atrage aproape orice specie de pești marini, fie ei răpitori sau pașnici. Râma de mare este hrana preferată a chefalului și labanului, dar nu o refuză nici lufarul, palamida, barracuda, dorada, guvidul, stavridul sau guvidele.
Pentru a folosi râma de mare ca momeală de pescuit, iată câteva sfaturi utile:
- Fie ca le achiziționați din magazinele pescărești, fie ca le recoltați voi insiva, alegeți pentru cârlig râmele de mare cele mai proaspete, cele mai vii și sănătoase, care au o culoare mai intensa dar și o consistență fermă, la atingere.
- Păstrați râmele de mare într-un recipient cu apă sărată sau nisip umed, la loc răcoros și întunecat, până la momentul folosirii.
- Inainte de utiliare cel mai simplu este sa le transferam in ziar, ramele devenind astfel mai ferme si rezistand mai bine pe carlig.
- Înfigeți cârligul în capul anterior al râmei de mare, fără a-l strivi sau a-l scoate prin partea opusă.
- Folosiți un carlig subțire, cu tija lunga , eventual cu contre pe tija, astfel rama va rezista mai bine la ciupiturile pestilor mai mici.
- Aruncați momeala cât mai departe posibil de mal sau de barcă, pentru a evita peștii mici și a atrage peștii mari.
- Verificați periodic starea momelii și schimbați-o dacă este deteriorată sau moartă.
Tabel comparativ între râma de mare și alte momeli marine:
Tip momeală | Descriere | Avantaje | Dezavantaje |
---|---|---|---|
Râma de mare | Momeală atrăgătoare pentru multe specii de pești marini; mișcare naturală; rezistă bine pe cârlig | Momeala deosebit de eficientă; atrage o varietate de specii de pești marini. | Sensibilă la temperatură; se deteriorează ușor; este greu de recoltat; necesită eforturi suplimentare pentru obținere și este scumpă. |
Scoica | Ușor de procurat; are miros puternic; rezistă relativ bine pe cârlig | Ușor de procurat și accesibilă; miros puternic; potrivită pentru anumite specii. | Nu are mișcare; nu atrage toate speciile de pești marini; poate fi spartă sau smulsă; selectivitate în atragerea speciilor. |
Peștișori mici vii | Pești mici care constituie hrana naturală pentru majoritatea rapitorilor marini. | Mișcare și aspect natural. | Necesită eforturi suplimentare pentru a fi procurati, precum întreținere și grijă pentru a-i putea pastra mai multe ore sia-i folosi. |
Creveti | Momeli vii (disponibile in unele piete de pesti, mai ales in tarile care sunt destinatii ale concediilor de vara) sau congelate- usir de gasit in orice supermarket, populare și versatile. | Atrage o gamă variată de specii; disponibili în mod obișnuit; ușor de folosit. | Sensibili la temperatură; necesită întreținere atentă. |
Bucăți de Calamar | Moale și adesea folosit pentru pescuit cu pluta sau chiar la jigging. | Mișcare și textură atrăgătoare. | Se pot dezintegra ușor. |
Bucăți de pește tăiate | Bucăți de pește tăiate pentru miros și aromă. | Miros puternic; ușor de manipulat. | Pot atrage specii nedorite; pot necesita mai multă atenție. |
Macrou | Folosit cel mai adeseea tăiat, este uleioș și atractiventru o multime de pesti. | Uleios și mirositor, vizibili de la distanță, ieftin. | Chiar si taiat in bucatele mici poate fi prea mare ca momeala pentru unele specii. |
Sardine, hamsii | Pești mici folosiți întregi sau sub formă de bucăți. | Miros și aspect naturali. | Poate fi dificil de menținut., se dezintegreaza usor. |
Bucati de Caracatiță | Momeli durabile și atractive pentru multe specii. | Mișcare și textură realiste. | Mai puțin comune și disponibile, destul de scumpe. |
Concluzie
Râma de mare este o momeală excelentă pentru pescuitul sportiv în apele marine sau salmastre. Cu puțin efort și atenție, putem obține capturi frumoase și satisfacții mari folosind această momeală naturală. La superpescar.ro, va incurajez să încercati râma de mare ca momeală în partidele de pescuit marin. Dacă stiti sau ați descoperit si alte locuri unde puteți găsi râme de mare sau aveți experiențe de pescuit reușite cu această momeală, vă încurajez să împărtășiți aceste informatii cu comunitatea de pescari. Cu ajutorul acestor cunoștințe și experiențe, putem contribui la dezvoltarea pescuitului sportiv și la îmbunătățirea rezultatelor noastre în mediul marin. Așadar, bucurați-vă de pescuitul cu râma de mare și împărtășiți-vă descoperirile cu ceilalți pasionați de pescuit! Sper că informatiile oferite v-au fost utile și vă doresc fire intinse!
Claudiu Banu
Sursa foto: arhiva personală a autorului, pixabay.com