pescuit la paine imagine reprezentativa

Ghid complet de pescuit la paine

Ghid complet de pescuit la paine

Pescuitul cu pâine este o tradiție veche de mii de ani. Este o metodă simplă de pescuit care a fost folosită de multe culturi din întreaga lume.

A rezistat și rezistă încă tocmai datorită eficienței sale.

Deși este atât o momeală cât și o nadă clasică, extrem de ieftină, umila pâine este ignorată de foarte multe ori. Este considerată pe nedrept ca fiind …prea banală.

Pâinea, însă, nu este doar o momeală ușor accesibilă, ci și una foarte reușită

cos cu paine

Astăzi este neglijată și din cauza atâtor companii producătoare de momeli. Acestea ne răsfață cu alternative noi și interesante pe care să ne cheltuim banii și să le încercăm.

Deși am avut (și am ) acces cu ușurință la nade și momeli de top, eu personal am pescuit și prins cu pâine multiple specii de pești, de la crap la chefal, de la caras la clean, și chiar și biban.

Astfel că, am decis să încep seria de articole dedicate momelilor de pescuit cu acest ghid complet despre pescuitul la pâine.

Îmi propun sa aflați totul despre acest subiect, indiferent de stilul practicat. Indiferent dacă intenționați sa folosiți miez de pâine, cocoloș sau crustă. Indiferent dacă vreți sa folosiți pâinea ca momeală, pâinea ca nadă sau ambele.

Voi vorbi despre mai multe variante în care se poate pregăti pâinea pentru pescuit. Despre cum se poate îmbunătăți prin aditivare și colorare. Dar si cum se poate include în diverse amestecuri de nădire. Și despre particularitățile pescuitului la pâine când vizam anumite specii de pești.

Am considerat ca fiind necesar și util pentru orice pescar sportiv ca informația să se regăsească într-un singur loc. A rezultat un articol lung. Așa că am structurat-o în acest ghid complet de pescuit la pâine, astfel:

Istoria pescuitului cu pâine

Practica de a pescui cu pâine datează din antichitate. Egiptenii erau cunoscuți pentru a utiliza pâinea ca momeală, iar folosirea pâinii la pescuit, drept momeală, era, de asemenea, populară printre romani. Imagini și fresce cu pâinea folosită la pescuit se regăsesc și la popoarele din Orientul Mijlociu.

Ghid complet de pescuit la paine 1

Până în secolul al XVI-lea, bărcile erau folosite în principal ca nave de marfă sau pentru transportul oamenilor. La acea vreme, bărcile de pescuit erau foarte rare. Astfel, de multe ori pescarii utilizau de pe mal plase mici, vârșe sau alte capcane în care plasau pâinea pentru a atrage peștii către ei.

Pescarii aruncau pâinea în apă și apoi așteptau ca peștii să înoate și să mănânce pâinea. Peștele înota spre pâine și apoi rămânea prins în capcană atunci când lovea barca. Pescarii îi prindeau apoi cu plasele lor.

În istoria mai recentă, utilizarea pâinii ca momeală a devenit populară și frecvent menționată în Anglia, în secolul al XIX-lea. Pescarii formau biluțe mici de pâine și le foloseau pentru a prinde roșioare, caracude, cleni dar și alți pești.

 Câteva motive pentru care merită să folosim pâinea la pescuit 

Pe scurt, pentru că este o momeală ieftină, abundentă, ușor de folosit în diverse tehnici de pescuit sportiv. Pentru ca este foarte eficientă pentru majoritatea peștilor. În detaliu :

  • O găsim oriunde, este ușor de pătrat și ușor de pregătit.
  • Este o momeală excelentă pentru concedii, atât în țară cât și în afara ei. Dacă vreți să mergeți la pescuit și nu doriți să vă complicați ieșirea căutând un magazin de momeli, pâinea este o soluție perfectă.
  • Este, de asemenea, o opțiune excelentă pentru pescuitul în sezonul rece, la pești mari, precum crapul, datorită texturii moi dar și a atracției vizuale puternice.
  • Extrem de vizibilă în apele limpezi, poate fi utilizată în monturi cu fir de păr dar și direct înțepată în cârlig;
  • Prinde atât pe ape dulci cât și în mare, fiind o buna momeala pentru pescuit la chefal, in porturi..
  • Poate fi folosită pentru aproape orice specie de pește;
  • Pâinea poate fi pescuită și la undită și la lansetă, și la plută și la grund.
  • Poate fi modelata la orice dimensiune. E drept, odată ajuns în apă, miezul de pâine se va expanda, obținând astfel o momeală voluminoasă 
  •  Are o greutate foarte mică. Crusta este adeseori flotantă, iar miezul de pâine după expandare in apa, are o densitate apropiată cu cea a apei, putând fi foarte ușor absorbită de pești;
  • Utilizată ca momeală, pâinea poate fi colorată și aditivată după preferințele fiecăruia;
  • Poate fi combinată cu diferite alte tipuri de momeli.

 Pescuit cu pâine – variante de pregătire pentru pescuit

Pescuitul cu pâine este una dintre cele mai ușoare și mai ieftine metode de pescuit și totodată este și una dintre cele mai eficiente. Pâinea poate fi folosită ca momeală de cârlig, pentru a prinde peștii, sau ca nadă, pentru a îi atrage în zona în care dorim. 

Fie că este vorba de pescuitul de suprafață sau de pescuitul de fund, pâinea este o excelentă momeală pentru toate tehnicile de pescuit, datorită multiplelor variante în care poate fi utilizată. Dar, pentru a structura informația, o voi împărți, în două mari categorii:

  • Pâinea ca momeală de cârlig (cu variantele ei multiple: fulg sau disc de pâine, crustă, pastă sau cocoloș)
  • Pâinea ca nadă – în variantele de pâine lichefiată, pesmet, și piure(terci) de pâine.

 Sa începem cu prima dintre cele două categorii!

Cum folosim pâinea la cârlig?

Pâinea poate fi folosită pentru a face tipuri diferite de momeli de cârlig. Între acestea sunt:

  • fulgi de pâine proaspăta (rupți, tăiați, sau formați drept discuri, cu ajutorul unui dispozitiv tip preducea),
  • coajă sau crustă flotantă,
  • pastă de pâine sau cocoloș.
Ghid complet de pescuit la paine 2

Fiecare tip de momeală are avantajele și dezavantajele sale precum și utilizări ușor diferite. Să o luăm în ordine.

Fulg de pâine (miezul de paine)

 Acesta este numele dat bucății de miez de paine proaspătă, presată și prinsă în cârlig. Se poate obține ușor, prin presarea miezului de pâine proaspătă astfel încât să se obțină o bucată densă, subțire, prin care putem trece cârligul. Odată ajuns în apă fulgul de pâine se desface recăpătându-și volumul.

Un avantaj al utilizării pâinii ca momeală sub forma de fulg e acela că, atunci când aceasta expandează în apă, lasă să se desprindă din el bucăți mici. Acestea atrag peștii rapid în zona cârligului.

Atenție: La armarea cârligului cu momeala, este important ca pâinea să fie cea trasă peste cârlig și nu invers. Tragerea cârligului prin pâine va tăia/rupe mai mult din fibrele de gluten. (Aceasta face ca pâinea să cadă mai ușor de pe cârlig). 

Ghid complet de pescuit la paine 3

 Formele și dimensiunile acelor de pescuit folosite cu aceasta momeală depind de mai mulți factori. Cei mai importanți sunt:

  • specia și mărimea peștilor pe care sperați să-i prindeți. 
  • tipul de apă în care faceți pescuitul. Pe balta, la crap, și în porturi se pot utiliza carlige mai mari, pe râu însă carligele mai mici sunt mai indicate
  • anotimp;
  • atasarea direct pe carlig sau pe firul de par.
chefal prins la paine, in port
Chefal prins la paine

Peștii mai mari, precum crapul, chefalul sau cleanul, pot fi prinși cu un ac de mărimea 4 -10. Când intenționăm să prindem babușcă sau caras, cârlige pană la mărimea 14-16 pot fi mai potrivite.

În general sunt de preferat cârlige rotunde, cu tijă scurtă sau medie. Cârlige cu tijă lungă sunt folosite mai degrabă în pescuitul prin porturi, când vizam peștii marini.

Trebuie sa menționez aici și utilizarea carligelor triple, de mici dimensiuni, care este de multe ori foarte eficientă cand pescuim la paine, la chefal. 

Cum ne asigurăm ca pâinea rezistă în lansare?

Unii pescari, ce folosesc lansete mai puternice, nu sunt prea încântați de utilizarea pâinii ca momeală, pentru că e greu de lansat și are tendința de a cădea ușor de pe cârlig. Există însă și aici o tehnică ce poate schimba radical rezultatele.

Aruncarea este bine să se facă printr-o mișcare continuă, lină și fără grabă. Un lanseu condus, iar înainte ca momeala sa atingă apa, infranăm firul cu degetul pe tambur.

Dacă pescuim aproape de mal, o aruncare prin lateral e ceva mai bună decât una peste cap. Lanseul peste cap necesită mai multă viteză si poate duce la desprinderea momelii.

Atunci când pescuiți în imediată apropiere a malului, o aruncare de sub mână este cea mai potrivită. 

Ce tip de pâine utilizăm pentru cârlig?

Este recomandat ca pâinea aleasă să aibă o textură cât mai elastică și buretoasă. Se pretează mai bine utilizarea pâinii din făină albă, variantele de pâine din făină neagră sau făina de secară nu au la fel de mult succes

Citește și :  Râma de mare -  momeala perfectă pentru pescuitul sportiv în mare

De departe cel mai eficient tip de pâine este cel de tip toast, în stare proaspătă. (Bucățica de pâine mai veche de 1-2 zile este mult mai greu de pus pe cârlig).

 Așadar, pentru folosirea fulgilor de pâine, va trebui să căutăm o pâine toast, albă, ce are o consistență pufoasă și foarte elastică ( la o presare ușoară revine la forma inițială ).

miez de paine pentru pescuit

Pentru cârlig, cel mai adesea folosesc franzelă simplă, iar dintre opțiunile de toast, prefer varianta  „Miez de pâine” de la KBTtoast. Aceasta e potrivită pentru fulgii de pâine la cârlig, datorită texturii, a faptului ca nu are coajă , precum și a ușurinței cu care pot forma discurile cu ajutorul unei preducele.

Haide să vedem cum putem pregăti pâinea pentru cârlig!

Cum pregătim pâinea de cârlig pentru partidele de pescuit?

Atunci când intentionăm să folosim fulgii de pâine nu este necesară o pregatire specială. Este suficient să ne asigurăm ca tinem pâinea proaspătă într-o pungă de plastic, sau acoperită de o carpă umedă. La fel și în cazul cocolosului, deși acesta va necesita framantarea din când in când și rehidratarea, mai ales în zilele caniculare cu puțin vânt. 

Pentru a avea însă discuri sau cubulețe de paine gata oricand, modalitatea de pregătire a acestora pentru cârlig diferă. Pașii sunt următorii:

  • Feliile de pâine le presam bine cu ajutorul unui sucitor (făcăleț).
  • Tăiem intai fasii si apoi mici patratele de paine(dacă dorim cubulețe) 
  •  Dacă dorim discuri, folosind preducele ( Bread Punch ) tăiem discuri la mărimea potrivită nevoilor noastre.(Se pot bricola soluții inlocuitoare ieftine și prin tăierea capătului unei seringi, sau din orice tub cu marginile suficient de subțiri).
  • Pentru a le transporta cu noi pe malul apei, felii suplimentare de paine, le aplatizam și le ambalam individual în pungi sau în folie de plastic alimentară. Vom preveni astfel uscarea acestora
  • Dacă intentionam sa le avem gata de pescuit atunci discurile de paine sau cubuletele le stocăm in pungi cu zip din care scoatem aerul..
Ghid complet de pescuit la paine 4

Utilizarea preducelei este foarte simplă.

  • Bread punch – preducele pentru pâine cu diametre diverse. Se pot bricola soluții ieftine și prin tăierea capătului unei seringi, sau din orice tub cu marginile suficient de subțiri. 
  • Fulgii de pâine rezultați cu ajutorul preducelei.
  • Fulgii de pâine, trași pe firul de par.
  • Pâinea o putem păstra în pungi cu fermoar (zip), la congelator.

Pentru a avea painea optim hidratata pentru toate aceste operatii putem proceda astfel:

  • Pregătim un ibric cu apă, pus la fiert (sau un kettle sau un cuptor cu microunde), un fund de tăiat, un cuțit, un sucitor, mai multe pungi cu zip și un pai de suc. 
  • Ținem câteva secunde felia de pâine deasupra unui ibric cu apă fierbinte (sau a unui kettle, sau o încălzim în cuptorul cu microunde 5-10 secunde);
  • Felia de pâine astfel „fezandată” o presăm cu ajutorul unui sucitor, o tăiem pe din două și o introducem în pungile cu zip;
  •  Cu ajutorul unui pai încercăm să scoatem cât mai mult din aerul din pungă.
punga cu paine data la blender pentru pescuit

Feliile astfel preparate se vor păstra proaspete mult mai multă vreme (ele pot fi păstrate și la congelator, in punga, însă- în timp- se vor deshidrata)

 Pâinea pregătită ca fulgi pentru cârlig cu ajutorul preducelei, poate fi „îmbunătățită” prin umectarea ei cu un aditiv. 

Dacă intenția este sa utilizez un aditiv praf atunci metoda mea este următoarea. într-o punga adaug bucatelele de paine si aditivul praf, umflu punga, o strang la gura și o agit. În interiorul acesteia bucățile de pâine se vor glazura cu aditivul. 

Aceasta metoda poate fi folosită și pentru fulgii de paine făcut direct pe malul apei, ajustand însă cantitatea de aditiv și pregătind doar cateva momeli odată. 

Coaja sau crusta de pâine, ca momeală.

Ghid complet de pescuit la paine 5

Putem, de asemenea, să folosim crusta de la pâine ca momeală flotantă, pusă pe cârlig sau pe firul de păr. Coaja trebuie să provină de la o pâine mai proaspătă, care sa nu aibă mai mult de două sau trei zile vechime. 

Trebuie menționat și aici faptul că, pe malul apei, pâinea ar trebui sa fie ținută în umbră. Odată întărită, crusta este aproape inutilă. Ea devine prea friabilă și cade prea ușor de pe cârlig. 

Veți vedea că la unele tipuri de pâine crusta prea sfărâmicioasă sau prea tare este, de asemenea, inutilă, chiar dacă e proaspătă. Ea nu va sta pe cârlig sau se va se rupe atunci când împingeți cârligul prin ea.

În funcție de specia pe care o căutăm, putem folosi coaja de la pâinile feliate sau cea de la pâinile clasice, întregi. 

Pentru chefal, crusta de la o pâine feliată este mai bună. Pentru crap, unde sunt necesare bucăți mai mari, crusta de la o pâine clasică( franzelă) este cea mai indicată, mai ales atunci când se intenționează un pescuit la suprafață, cu momeala flotantă. 

Cel mai ușor mod de a tăia crusta de la o pâine întreagă este urmatorul:

  • introduceți vârful unui cuțit ascuțit în partea laterala a acesteia. 
  • Tăiați o fâșie dreptunghiulara din coajă fie de deasupra, fie de dedesubt. 
  •  Când veți îndepărta aceasta fâșie de crustă departe de pâine, o bucata din miezul moale de sub ea va rămâne atașat la fâșia desprinsa. Acesta este un lucru dorit, și util. 
  • Fasia este apoi tăiată în cubulețe. De obicei, folosesc o bucată destul de mare de coajă, cu o grosime de aproximativ 2-3 cm.

Am mai povestit deja, crusta flotantă este foarte populară printre cei mai mulți pescari englezi, care urmăresc crapul vara. Dar este potrivită și în pescuitul în porturi, la peștii marini. De asemenea poate fi o soluție în pescuitul cleanului, când nu folosim plută sau plumb.

Crusta trebuie însă sa fie relativ moale. Coaja tare si uscatăa de la pâinea veche este inutilă. Poate fi hidratată prin metoda cu ibricul sau ceainicul electric descrisă mai sus, dar nu va rezista la fel. 

 Întotdeauna căutați o pâine care a fost coaptă la o culoare maro deschis, pentru că acest lucru vă va oferi cele mai bune rezultate. 

 Atunci când nu pescuim la plută sau la grund (cu lest), este totuși necesară o anumită greutate pentru a putea lansa. Englezii și americanii numesc aceste tehnici freelining (cu firul liber). Practic avem doar momeala carligul și firul. (Struna de fluorocarbon o leg de firul principal printr-un nod blood)

Aceasta funcționează la distanțe mici. Pentru a atinge distanțe de peste 10-15m, în cazul unui pescuit la suprafața apei, vara, am două opțiuni. Prima este utilizarea unei plute tip buldo. Poate avea dezavantajul de a fi gălăgioasa la impactul cu apa, oricât de mult am dori sa amortizam căderea.

Dacă nu doriți să folosiți aceasta variantă, a doua opțiune este să înmuiați puțin coaja în apă înainte de a o arunca. Astfel, aceasta va câștiga în greutate destul de mult facilitând lanseul. 

Ghid complet de pescuit la paine 6

Pescuitul la coaja de pâine este unul spectaculos, peștii absorbind de multe ori momeala noastră dintr-o singură înghițitură. 

 Pentru tehnicile clasice (cu lest sau cu pluta și lest) lucrurile sunt mai simple. 

Pescuitul de tip ledgering (pescuit la grund, cu plumb simplu și momeală pe cârlig) cu pâine este unul dintre cele mai eficiente metode pentru carașii de toate mărimile dar și pentru pescuitul de intercepție la crap pe baltă.

Singura condiție este ca apa în care pescuim să nu dețină o populație semnificativă de peste mic. Acesta e poate ciuguli momeala, si o poate face sa cadă de pe cârlig, înainte ca unul din peștii vizați sa apuce sa o mănânce.

Pe baltă este de preferat utilizarea unei strune mai lungi(>30 cm). Astfel, momeala va cădea mai lent până pe substrat. Aceasta poate determina peștii să o urmărească și să o culeagă. În astfel de situații trăsăturile survin rapid.

În cazul unui pescuit static, pe râu, greutatea (plumbul) ar trebui sa fie plasată mult mai aproape de cârlig. Astfel vom ține momeala cât mai aproape de patul râului. Mărimea (greutatea) plumbului va depinde de mărimea momelii și de viteza curentului. Ideal ar fi ca greutatea sa fie astfel aleasă încât ansamblul nostru să rămână poziționat fix în curent.

Dacă însă nu pescuim pe un vad restrâns, ci pe o zonă mai amplă, se va prefera folosirea unei greutăți subdimensionate. Aceasta va permite deplasarea lentă a ansamblului cârlig – lest, imitând cumva deplasarea naturala a unei momeli dusă de curent. În pescuitul cleanului și al scobarului, de exemplu, această abordare dă rezultate excelente.

Pont: Nu ezitați să folosiți bucăți mari de pâine pentru clenii mari, mai ales în timpul verii.

Pâine frământată sub formă de pastă (cocoloș de pâine)

 Pasta de pâine sau cocoloșul cum este numit la noi în mod tradițional, este una dintre cele mai vechi și probabil cele mai eficiente metode de a prinde aproape toate peștii de apă dulce și chiar unii din peștii marini.

Ghid complet de pescuit la paine 7

Pentru varianta simplă, folosim pâinea așa cum o procurăm din comerț, fără alte preparări suplimentare. Și aici avem mai multe opțiuni:

Citește și :  Momelile artificiale în pescuitul la feeder

Miezul de pâine poate fi frământat cu apă sau cu o combinație de apă și aditiv lichid. Proces în urma căruia obținem o cocă foarte colantă ce poate fi modelată și înțepată direct în cârlig.

Pentru variantele mai complicate, se amestecă painea cu diverse ingrediente. De exemplu, în amestec cu mămăliga pentru pescuit la plută, rezultă o pastă mai moale, dar foarte eficientă la pescuitul carasului.

Se poate utiliza la frământarea cocoloșului și un ulei vegetal. Uleiul de cânepă face ca pâinea sa se deshidrateze mai greu si sa elibereze o atracție suplimentara pentru toate ciprinidele. Un amestec clasic pentru cocoloș este si cel de pâine cu ou crud (gălbenuș). Și așa mai departe.

Avantajul cocolosului față de fulgul din miez de pâine provine din rezistența foarte mare pe care o are momeala noastră, ea putând fi lansată fără probleme la distanțe apreciabile. Nu în ultimul rând, utilizată astfel, pâinea rezistă cel mai bine atacului peștilor mici, în consecință, poate fi folosită chiar și în sezonul cald, atunci când aceștia sunt foarte activi.

Această metodă de pregătire a pâinii ca momeală vine însă și cu dezavantaje din care menționăm; o prezentarea mai puțin eficientă, greutate sporită (se poate afunda în substrat moale) și o rezistență mare la înțepare.

Luând toate acestea în considerare, miezul de pâine astfel pregătit este mult mai eficient într-o partidă de pescuit la vargă unde putem să îl pregătim mai moale, mai puțin colant.

în concluzie painea este una dintre cele mai la îndemână momeli, este utilizabilă pe orice apă și pentru orice specie de pește. în sezonul rece poate deveni un adevărat star al partidelor de pescuit. Sa vedem în continuare cum o putem folosi nu doar la carlig ci și ca nada.

Pâinea ca nadă în pescuitul staționar

Atunci când e aleasă și pregătită corespunzător, pâinea constituie o nadă excelentă în pescuit

Prin pregătire corespunzătoare ne putem referi atât la transformarea ei în pesmet, înmuiere pana la stadiu de piure sau terci de paine, sau mai ales în folosire pâinii proaspete dată prin blender, prin care rezultă pâinea lichefiată. Aceasta este metodă cunoscută la noi cu denumirea de lichefiere a pâinii( în engleză „liquidised bread”).

 Cunoscută de ceva vreme și pescarilor de la noi, metoda „lichefierii” pâinii rămâne însă pentru marea majoritate o rețetă mai puțin cunoscută. Așa că, în cele ce urmează am să o redau pe scurt atât în scris cât și în imagini.

 În alegerea unei mărci de pâine potrivită scopului propus, va trebui să testați mai multe sortimente de pâine toast disponibile în zona dumneavoastră.

Începeți mai degraba cu variantele foarte ieftine, „plasticoase”. Acestea sunt adeseori mult mai potrivite scopului nu doar ca preț ci mai ales prin mecanica obținută după preparare.

Posibil datorată și aceasta afânătorilor aflați în mare măsură în componența produsului. În general, orice versiune de toast alb care rămâne „proaspăt” foarte multă vreme e utilizabil în „lichefiere”. Diferite sortimente se vor desface însă în mod diferit în apă. 

 Caracteristicile pe care ar trebui să le aibă o pâine potrivită pentru „lichefiere” sunt :

  • să fie pâine albă (cea neagră sau de secară nu are efectul exploziv dorit),
  • să fie bine dospită (aerată dacă vreți),
  • să aibă un grad de umiditate uniform și să aibă un grad de elasticitate mare.

 Cunoscută de ceva vreme și pescarilor de la noi, metoda „lichefierii” pâinii rămâne însă pentru marea majoritate o rețetă mai puțin cunoscută. Așa că, în cele ce urmează am să o redau pe scurt atât în scris cât și în imagini.

Cum preparăm pâinea lichefiată ?

 Pentru pregătirea pâinii lichefiate avem nevoie să pregătim următoarele: un blender,un tocator pentru tăiat, un cuțit,una sau mai multe pungi cu zip.

Metoda de preparare este următoarea:

  • Luăm 3 felii de toast și le îndepărtăm coaja. îndepărtarea cojii de pâine ajută la obținerea unui produs cu o granulație mai fină.
  • Miezul obținut din cele 3 felii de pâine îl tăiem în sferturi sau chiar mai mărunt. 
  • Bucățile obținute le introducem în blender. (Puteți introduce și toată cantitatea odată și o mărunțiți jumătate de minut. Este necesar să loviți din când în când pereții blenderului. Aceasta face ca fulgii de pâine să se desprindă și mărunțirea bucăților să se facă uniform. Eu prefer să le introduc progresiv în blender, în cantitate mai mică, unde le mărunțesc între 30 de secunde și un minut.
Ghid complet de pescuit la paine 8

Pâinea lichefiată o trec printr-o sită cu ochiuri foarte mici (eu folosesc una cu ochiuri de 1.2mm). Resturile, fulgii mai mari, îi mai introduc o data în blender și îi mărunțesc suplimentar.

Pâinea lichefiată rezultată o introduc, ati ghicit, într-o pungă cu zip. Desigur, si aici scot aerul din pungă pentru a evita deshidratarea painii.

Pâinea lichefiată poate fi folosită ca atare, imediat, sau poate fi pusă la congelator și păstrată acolo. Spre deosebire de painea utilizată ca momeală, aceasta poate sta la congelator oricată vreme dorim. După decongelare vă recomand să o treceți din nou prin sită și veți obține astfel o granulație chiar mai fină decât cea inițială, fapt care ajută atunci când dorim să nu nădim în exces. De exemplu la pescuitul de iarnă. 

 Pâinea lichefiată poate fi introdusă ca atare în saculeti PVA sau coșulețele de pescuit la feeder. Dacă dorim, poate fi amestecată și cu alte nade sau alte componente pentru a o putea forma in bulgări și nădi cu aceștia.  

Ghid complet de pescuit la paine 9

 Pentru a avea mecanica dorită, pâinea se poate umecta simplu cu ajutorul unui pulverizator.

 (În pescuitul la varga, dacă dorim un vad activ, nu este necesară umectarea). 

Pesmetul din pâine

 Am văzut mai sus cum putem să folosim pâinea proaspătă la pescuit. Încele ce urmează ne vom apleca puțin asupra utilizării pâinii pentru a obține pesmet.

​ În mare parte, putem să împărțim pesmetul în doua categorii :

Pesmetul alb, cel care se obține prin uscarea (deshidratarea) pâinii vechi. Îl putem cumpăra ca atare de la supermarket sai il putem produce singuri. Vom avea nevoie de pâine bine uscată, indiferent de tipul acesteia. Un robot de bucătărie face o treabă rapidă de a transforma bucățile de pâine uscată în pesmet. De asemenea, puteți folosi o răzătoare clasică sau puneți feliile uscate într-o pungă cu fermoar și le zdrobiți cu un sucitor, un ciocan de carne sau pur și simplu o tigaie grea.

Ghid complet de pescuit la paine 10

 Acesta îl putem folosi în combinație cu alte nade de pescuit ca și ingredient de volum sau pentru a regla mecanica unei nade, pesmetul alb odată umectat devenind colant. Are proprietăți hrănitoare destul de mari așa că va trebui să îl folosim cu moderație, mai ales în sezonul rece, pentru a nu sătura peștii.

Pesmetul auriu-brun se obține în principal din pesmetul alb care trece printr-un proces termic ( este prăjit sau, mai simplu se obține din pâine prăjită). Acesta poate fi folosit ca atare, umectat, având o valoare nutritivă mai scăzută și o putere de colare mai mică decât pesmetul alb. În mod evident, acesta poate fi introdus și în nadă ca ingredient de volum sau pentru a micșora timpul de desfacere al nadei.

Piure de paine

 Înmuierea pâinii cu ajutorul apei și prepararea unui „terci” de pâine este o altă metodă în care putem folosi pâinea la pescuit, ca nadă.

 Într-un recipient potrivit, putem să amestecăm cateva felii de pâine cu apă (dar și aditiv și colorant dacă dorim să customizăm aroma și culoarea nadei). Ne asigurăm că aceasta se înmoaie foarte binescurgem excesul de lichid.

Ghid complet de pescuit la paine 11

Atunci putem sa zdrobim între degete pâinea și să o stoarcem, rezultând astfel un terci care poate fi introdus în coșuleț ca atare, sau poate fi amestecat cu nada pe același principiu ca și TTX-ul.

Putem de asemenea sa punem pâinea în coșulețul momitor așa cum am proceda cu particulele și să folosim dopuri de nadă pentru a o împiedica să iasă în lanseu.

 Aceasta metodă se aseamănă cumva cu pregătirea pastei de pâine pentru cârlig, însă folosim cantități mai mari și desigur folosim apă în exces.

Acest terci tinde să fie folosit mai ales în pescuitul la pâine al cleanului, pe râu mai ales dacă folosim ca momeală fulgi de pâine obținuți cu ajutorul preducelei.

Piureul de pâine este folosit prin aruncarea în apă ca un fel de nadă supraumectata, pentru a atrage peștii. Atunci când ajunge în apă, piureul de pâine formează un nor alb în timp ce cade prin coloana de apă. Peștii sunt atrași de acesta, înotând și mâncând particulele de pâine aflate în suspensie și căutând să prindă momeala de pâine pe cârlig.

Citește și :  Râma de mare -  momeala perfectă pentru pescuitul sportiv în mare

Piureul de pâine poate fi folosit și într-un cosulet feeder, dacă este combinat cu un amestec de pâine mai uscat.

 După cum puteți observa, acum ca ați parcurs textul, pâinea ca momeală și nadă este extrem de versatilă și ușor de preparat dacă situația o cere. Dar povestea nu se oprește aici. Pentru că pâinea poate fi..îmbunătățită. Să vedem cum:

Aditivi ieftini ce pot fi adăugați cocoloșului de pâine

Un aditiv care întotdeauna mi s-a părut eficient este pudra de lapte condensat.

Presar praful de lapte condensat într-o găleată ( sau un vas), în care pun și pâinea si lichidul. Partea lichidă este apa simplă, sau un aditiv diluat cu apă. Amestec bine, până când pasta rezultată devine omogenă și are o culoare gălbuie. Culoarea și mirosul atrag atât carașii cât și crapii sau roșioarele.

În condiții mai reci, adaug uneori și puțină pastă de usturoi acestui amestec.

Pont: Pentru pescuitul carasului, pe lacuri sălbatice, putem adăuga și puțină miere.

Fie că vorbim de pâine lichefiată sau de terciul de pâine, dacă nu suntem încântați de culoarea prea deschisă, sau de lipsa unei arome specifice, atunci putem să procedăm în multiple feluri customiza caracteristicile produsului final obținut.

 În cazul pâinii lichefiate putem adăuga cu ușurință aditivi praf în timp ce o lichidizăm. Vorbim aici atât de aditivi pentru aromă precum Carpix-ul de la Sensas, sau clasica scortisoara, dar și de coloranți precum Tracix-ul sau condimente alimentare care pot colora și aroma simultan produsul – cum ar fi șofranul, sau curcuma.

 În cazul pâinii înmuiate putem să folosim aditivii lichizi care pot spori efectul de nor. Aditivii pe baza de flumino, adeseori sunt comercializati sub forma de spray. Sunt ideali pentru pulverizarea painii, iar aceasta odată ajunsă in apă va crea un nor atractiv pentru majoritatea speciilor de pești.

 Pescuit la crap, cu paine

 Pescuitul la crap a devenit foarte popular în ultimele decenii. Implicit, utilizarea boiliesurilor a devenit chiar un lucru comun, sinonim cu acest stil de pescuit. Pe cale de consecință, painea nu este regasită cu usurință în armureria pescarilor de crap de pe la noi. Dar asta poate fi, în opinia mea, o greșeală. 

Pescarii englezi folosesc vara în mod frecvent painea, pentru un pescuit de proximitate, la suprafață. Asta deoarece peste anumite temperaturi, peștii petrec mult mai mult timp sus, în stratul superior al apei

 Pâinea poate fi o momeală excelentă pentru crap, în aceste condiții. Este atât de eficientă încât producătorii de momeli artificiale oferă imitații de paine, care să reziste atacului peștilor mici și să pacalească crapii. Mai mult, producătorii oferă soluții dedicate pentru atașarea acestei momeli , cum este cazul pentru Nash Bread Bomb:

Nash bread bomb
Accesoriu pentru pescuit cu paine la crap de la Nash

Dar painea nu este doar o momeală de vară. Pe ape foarte reci, painea, la fel ca și pasta, poate determina crapii mai puțin activi să o incerce, atunci cand este plasată în imediata lor apropiere. Pescuind cu discuri de paine pe firul de păr puteți provoca trăsături în zile cand pestii ne dau senzatia că și-au oprit orice activitate. 

E redundant să mai amintesc si faptul că pe unele balti private, proprietarii folosesc painea pentru a hrăni peștii. Acolo răspunsul și reacția crapilor la paine sunt instante. 

Pescuit la scobar cu paine 

Pescarul modern de scobar și-a adaptat tehnica de pescuit de-a lungul anilor și a invatat sa pescuiasca eficient aceasta specie, la tehnici de finețe,chiar și în sezonul rece. Echipamente tot mai ușoare, fire practic invizibile, toate sunt astăzi disponibile în orice magazin de pescuit. 

Ghid complet de pescuit la paine 12

Coroborat cu hainele dedicate care ajuta pescarii să sfideze temperaturile scăzute înseamnă că putem pescui pe râu multă vreme și după ce da înghețul.

Un lucru a rămas însă aproape neschimbat, si anume momeala care dă rezultate. Pescarul modern nu ezita să pescuiască la scobar cu tradiționala pâine. 

Vorbim bineînțeles de un pescuit cu lanseta bologneză, la plută, folosind pâinea ca momeală dar și ca adaos in nadă.

Este una dintre cele mai populare metode pe râurile noastre, iar pescarii de top propun în variante comerciale pâine special pregătită pentru aceasta specie.. 

Conform tradiției, atunci când folosim pâinea la cârlig este obligatoriu ca și în nada să se regăsească parțial pâine și pesmet.

Pâinea este pregătită prin lichefiere, așa cum am povestit mai sus, fie după metoda următoare:

  • se înmoaie pâinea in apa
  • se stoarce foarte bine
  • se trece printr-o sită cu ochiuri mari- rezultând fragmente mici (fulgi)
  • se adaugă pâinea sitată la nada umectata.

Fulgii se vor dispersa pe vad, și vor crea atracție și competiție intre scobari. 

Scobarul se hrănește de regulă în acele zone în care curentul apei este unul moderat, iar substratul albiei este unul predominat pietros, sau nisipos

Bineinteles, nădirea se face în partea din amonte a vadului. Acolo vom arunca bulgarii de nada. Aceștia trebuie să aibă dimensiuni generoase.

Pentru situațiile în care curentul apei este unul mai rapid in nada se poate amesteca atât pietriș, cât și argila. 

Pentru pescuitul la scobar va recomand sa alegeți pluta în funcție de locul în care pescuiți și de viteza apei.

În cazul în care pescuiți pe râu mediu sau mare într-un curent mai puternic, alegeti o plută cu corpul în formă de diamant. Adică mai lată în partea superioară, cu o antenă scurtă și groasă (sau fara antena). Aceasta va avea o portanță mai mare.

Pentru râu mic sau mediu dar cu un curent mai slab, folosiți o plută cu corpul în forma de bulb, cu o antena vizibilă. Reglați adâncimea astfel încât cârligul să se tarasca pe substrat.

 Pescuit la clean, cu pâine

Râurile și pârâurile din zona de câmpie sunt locurile ideale pentru a pescui cleanul la paine, folosind tehnicile de staționar (La plută, sau la grund). 

Acești pești au un corp alungit, fusiform. In condiții optime ating cativa zeci de centimetri lungime și pot cântări pana la 3 kilograme.

Clenii pot fi găsiți în multe corpuri de apă din întreaga Românie. Preferă locurile cu multă vegetație pe maluri, cu un curent lent, cu un nivel bun de oxigen.

Ghid complet de pescuit la paine 13

Clenii se hrănesc cu aproape toate tipurile de momeli. In mediul natural, hrana lor constă în general în insecte, nevertebrate acvatice mici, plante acvatice, și alți pești mai mici pe care îi vânează asemeni rapitorilor pur sange.

Nu este de mirare ca peștele cu 1000 de ochi, cleanul, este unul dintre cele mai populare specii de pești pentru pescuit la spinning cu micronăluci, voblere dedicate ce imită peștișori sau insecte.

 În timpul iernii, clenii se mută în apa mai adanca si mai oxigenată, în timp ce își scad metabolismul și activitatea.

În pescuitul la plută cu pâine, prefer sa folosesc bolognese sau unele dintre cele mai ușoare vergi de pescuit, potrivite peștilor de talie mica-medie, care sunt de regula mai lungi, de 6m. Pluta, se echilibrează astfel încât să susțină și o momeală de dimensiuni generoase. La cârlig folosirea fulgilor din miez de pâine, aromatizați. Am folosit mai des îndulcitorii naturali, din fructe, care, pe lângă atracție au și un efect de legare a cocoloșului.  

Este de preferat pescuitul la lansetă, pentru că putem astfel lăsa pluta să curgă la vale. O lansetă lungă ne ajută să păstrăm contactul pentru a putea întepa rapid la atacul decis al clenilori. 

Alicele de plumb se fixează mai departe de carlig, asigurându-ne astfel ca momeala se deplasează liber, rostogolindu-se pe substrat în mod natural. 

Pe râurile mici, cu apă limpede, vom căuta zone cu adancime mai mare, apropiate de malul opus.

Lansăm de regulă în dreptul nostru sau spre aval. Dacă nu “stricăm” locul facand prea mult zgomot sau bălăcind prea mult eventualele capturi, putem captura – din aceeași zonă -multiple exemplare. 

În pescuitul la grund, vom utiliza fie cosulete mici, discrete, fie plumbi simpli sau o alternare a celor două. Alegerea vadului precum și întreținerea lui corectă, sunt elemente cheie pentru a atrage clenii. 

Bineinteles, din nadă nu trebuie să lipsească painea lichefiată sau terciul de paine, fulgii fiind purtați de curentul de apă în aval și atragand de acolo partenerii noștri de carlig.

Concluzie

Sper că ti-a plăcut acest ghid despre cum să foloseti painea la pescuit pentru partide interesante! Aminteste-ți aceste trucuri si sfaturi când mergi la pescuit data viitoare, pentru a-ți face experiența și mai spectaculoasă! Dă-i un share prin grupurile de pescari care ar putea fi interesate de acest subiect sau spuneți părerea în secțiunea de comentarii de mai jos!

Mulțumesc pentru citire!

Similar Posts

2 Comments

  1. Multumesc pt. articolul referitor la utilizarea painiio ca nada si momeala pt. clean si scobar, foarte explicit, la fel si pt. ciprinide. Fir intins!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.