cum sa recunsoti pestele proaspat lapiata, imagini cu oameni la piata de peste

Cum să recunoști peștele proaspăt -Ghid practic de la un pescar

Dacă nu l-ai prins chiar tu și nici  nu înoată  într-un acvariu, atunci achiziționarea celui mai proaspăt pește din comerț, poate fi o sarcină complicată, plia de capcane. Mai ales când nu ești sigur cum să inspectezi și să recunoști peștele proaspăt la o tarabă, și astfel să-l alegi pe cel mai bun. Există  multe trucuri și aspecte pe care pe care le poți inspecta fie vizual, sau mai bine și olfactiv și prin atingere.  Ochii clari și bombați, mirosul, culoarea aprinsă a branhiilor și strălucirea solzilor  sunt printre primele semne ce te ajută să recunoști pestele proaspăt, indiferent de specie, însă nu sunt suficiente.

Tocmai de aceea, te invit să parcurgi acest ghid complet, scris de un pescar căruia ii place să gătească și să și mănânce pestele împreună cu familia, pentru a te asigura la rândul tău că ști cum să selectezi cel mai bun și cel mai proaspăt pește de la piață

Cum să recunoști peștele proaspăt -Ghid practic de la un pescar 1

Cum să recunoști peștele proaspăt verificându-i aspectul

Primul lucru pe care trebuie să-l observi la un pește este aspectul său general. Un pește proaspăt are următoarele caracteristici:

 • Pielea: Este lucioasă, metalică și nu are pete decolorate sau uscate. Țineți cont ca la peștele filetat, carnea trebuie să fie umeda, dar nu fleșcăită de o culoare intensă, fără a fi decolorată sau uscată.
 • Ochii: Trebuie să fie limpezi, clari, lucioși și bombați. Nu ar trebui să fie gri, tulburi sau scufundați în orbita. Ochii sunt primii care se usucă la un pește mai vechi, asa ca verificați-i cu atenție. 
 • Gura: Gura peștelui proaspăt ar trebui să fie închisă. Dacă gura peștelui este deschisă, este posibil să nu fie proaspăt.
 • Operculele- urechile peștilor proaspeți sunt foarte bine lipite de branhii.
 • Solzii: bine prinși de piele, ca o armură, nu ar trebui să se desprindă ușor sau să fie lipicioși. Solzii lucioși acoperiți cu un strat transparent de mucus sunt un semn de prospețime. Solzii sau pielea uscată și decolorată a peștelui sunt semne negative. La pestele de captură, pescuit cu plase,  este normal ca solzii să fie zdreliți. 
 • Branhiile: De culoare roșie aprinsă  sau roz, curate și umede. Nu ar trebui să fie maronii, palide sau lipicioase. Branhiile sunt un indicator al prospețimii sângelui peștelui.
 • Carnea: Fermă și elastică. Dacă apeși pe ea, ar trebui să revină la forma inițială. Dacă rămâne amprenta degetului, înseamnă că peștele este mai vechi.
 • Coada și înotătoarele: prospețimea peștelui poate fi verificată și prin privirea și atingerea cozii și a înotătoarelor. Dacă coada și aripioarele sunt încă flexibile, nu sunt nici prea rigide, nu sunt nici prea moi, atunci peștele este proaspăt , Dacă aripioarele înotătoare sunt uscate, fragile sau friabile, atunci peștele este vechi.
 • Orificiul anal: Verificarea anusului poate oferi informații suplimentare despre prospețimea peștelui, dar nu este o metodă sigură și nu ar trebui utilizată ca singurul criteriu de evaluare.Iată ce ar trebui să observați: Culoare: Anusul peștelui proaspăt are o culoare roșie sau rozalie. O culoare maronie sau gri poate indica o alterare.Formă: Anusul peștelui proaspăt este ferm și închis. Un anus proeminent sau deschis poate indica o alterare.Mucus: Prezența mucusului alb sau galben în jurul anusului poate indica o infecție sau o alterare a peștelui.
 • Aspect general:  fără pete sau decolorări.
Citește și :  De Ce Ar Trebui Să Introduci Peștele Proaspăt în Alimentația Copiilor?
Cum să recunoști peștele proaspăt -Ghid practic de la un pescar 2

Dacă  la inspecția vizuala a aspectului peștelui ești totuși nedumerit(ă), trebuie să iei în considerare verificarea suplimentară. Haide să vedem cum recunoaștem pestele proaspăt,  după miros!

Cum să recunoști peștele proaspăt verificând mirosul acestuia

Mirosul este un indiciu important pentru prospețime.  Atât peștele marin, cât și cel de apă dulce au izuri specifice care te pot ajuta să discerni un produs proaspăt de unul alterat. Experiența ajuta și ea în cazul asta, dar nu e indispensabilă.

La peștii marini: Peștele marin proaspăt are un miros ușor de mare, un amestec de sărat și proaspăt. Nu trebuie să fie un miros puternic sau înțepător. Mirosul de iod: Un miros ușor de iod este acceptabil la peștele marin, fiind specific algelor marine din dieta sa. 

La peștii de apă dulce: Mirosul similar cu cel al unui castravete sau mirosul apă dulce: Peștele de apă dulce proaspăt are un miros ușor de apă dulce, curat și proaspăt.

De evitat:

 • Mirosul de mâl: Chiar dacă unii pești care trăiesc pe substrat sau în apropierea lui  te pot duce cu ideea ca pot avea un astfel de miros, îți recomand sa eviți peștii cu astfel de miros pentru ca el poate indica un început de  alterare.
 • Mirosul de amoniac: dacă pestele miroase a amoniac este un indiciu clar că peștele nu a fost ținut la temperatura corecta și  este deja stricat / alterat și nu mai trebuie consumat.

File de peste, medalioane sau pești eviscerați: Verifică Lichidul pe care îl lasă!

Dacă peștele pe care vrei să îl iei pentru gătit este filetat, verifică și lichidul pe care acesta îl lasă. Acesta ar trebui să fie clar și curat. Un lichid albicios sau lipicios indică faptul că peștele este în proces de alterare și nu este recomandat pentru consum.

Cum să recunoști peștele proaspăt -Ghid practic de la un pescar 3

Umiditatea cărnii: Un Semn al Prospețimii. Carnea de pește proaspăt ar trebui să fie ușor umedă la atingere. Dacă observi că este excesiv de udă sau, dimpotrivă, uscată, aceasta poate fi un semnal de alarmă. Umiditatea echilibrată asigură că textura cărnii se va menține ideală atât la gătire cât și la servire.

Cum să recunoști peștele proaspăt -Ghid practic de la un pescar 4

Aderența la Oase: Un Indicator Adițional. Carnea de pește proaspăt ar trebui să fie bine prinsă bine de oase. Dacă observi că se desprinde ușor sau pare a fi slabă, aceasta ar putea indica faptul că peștele nu este atât de proaspat. Integritatea dintre carne și oase este un semn al prospețimii și al tratării adecvate după capturare.

Citește și :  De Ce Ar Trebui Să Introduci Peștele Proaspăt în Alimentația Copiilor?

Dacă peștele îndeplinește toate aceste criterii, atunci este proaspăt și îl poți cumpăra cu încredere.

Cum să recunoști peștele proaspăt prin atingere

Verificarea texturii și a fermității cărnii : Întrucât aceste caracteristici pot fi subtile, este esențial să știi exact ce să cauți. În cele ce urmează, voi discuta în detaliu cum să evaluezi aceste aspecte.

 • Suprafața Cărnii: Primul Contact : Prima impresie contează și în cazul peștelui. La atingere, pielea și carnea de peste proaspat trebuie să fie netedă și fermă, nu lipicioasă nici aspră. Diferențele de textură pot oferi indicii despre varietatea peștelui, dar și despre starea lui de prospețime. În general, o suprafață care pare să alunece ușor sub degetele tale, fără a prezenta zone lipicioase sau aspre, indică un pește de calitate.
 • Elasticitatea și Rezistența: Semnele Vitalității.Unul dintre cele mai fiabile teste este să aplici o presiune ușoară pe carne cu degetul pentru a verifica cât de repede revine . Carnea de pește de proaspăt va fi elastică, revenind rapid la forma inițială și oferind o rezistență moderată. Acest lucru indică faptul că fibrele musculare sunt intacte. Dacă presiunea aplicată asupra cărnii lasă urme care nu dispar rapid, este posibil ca peștele să fi fost decongelat și recongelat, sau să fie vechi.
Cum să recunoști peștele proaspăt -Ghid practic de la un pescar 5

Factori extra de luat în considerare atunci când cumperi pește

Alegerea unei surse de încredere, o pescărie cu rulaj mare, sau chiar și interacțiunea cu comercianții de pește poate face diferența între o masă delicioasă și una mediocra sau dezamăgitoare.

Înțelegerea dinamicii pieței :  Atunci când cumperi pește proaspăt de la piață, este important să înțelegi ca unele produse pot fi mai proaspete decât altele, în funcție de momentul zilei sau de furnizorul de pește. Este ideal să observi comportamentul cumpărătorilor dar  și să cunoști programul de livrare al furnizorului pentru a achiziționa peștele proaspăt de cea mai bună calitate.

Poate fi util să întrebi despre proveniența peștelui, data livrării și condițiile de depozitare, dar nu întotdeauna vei afla aceste lucruri. 

Citește și :  De Ce Ar Trebui Să Introduci Peștele Proaspăt în Alimentația Copiilor?
Cum să recunoști peștele proaspăt -Ghid practic de la un pescar 6

Sezon : Unul dintre factorii importanți de luat în considerare atunci când cumperi pește este sezonul . Peștele proaspăt și de cea mai bună calitate este cel care este capturat în sezonul său.  Scrumbia începe migrarea pe Dunăre cel mai devreme în Martie și pana prin Mai. In piețe , cea proaspăta apare după  începutul lui Aprilie ( și exemplele ar putea continua, pentru aproape fiecare specie de peste).

Depozitarea corectă a peștelui

Sfaturi pentru depozitare imediată

Dacă achiziționați pește proaspăt de la piață, dar nu îl gătiți în aceeași zi, asigurați-vă că-l depozitați corect imediat ce ajungeți acasă. Curățați peștele, îndepărtați solzii, măruntaiele, sărați-l-dacă e de apă dulce  și împachetați-l în folie de plastic alimentară. Așezați peștele în frigider și folosiți-l în maxim 1-2 zile.

Este important să menținem peștele la o temperatură constantă de 0-4 grade Celsius pentru a evita degradarea. Intestinele trebuie îndepărtate. 

Cum să recunoști peștele proaspăt -Ghid practic de la un pescar 7

Metode de conservare pe termen lung

Pentru conservarea peștelui pentru o perioadă mai lungă de timp, puteți folosi metode precum congelarea sau afumarea. Ambalarea peștelui în mod corespunzător și depozitarea la temperaturi scăzute vă poate permite să-l păstrați proaspăt pentru o perioadă mai lungă de timp.

Depozitarea peștelui la congelator poate păstra calitatea acestuia pentru mai multe săptămâni, până când decideți să-l pregătiți.

FAQ

Q: Cum sărez pestele proaspăt?

Peștii grași, precum crapul sau somnul  de peste 2 kg, necesită mai multă sare decât peștii slabi. La peștii slabi -precum șalăul sau știuca folosesc cam 2 linguri de sare l kg. La peștii grași, cel putin dublu. Folosesc sare de mare neiodată pentru un gust mai bun. Asigurați-vă că peștele este bine spălat înainte de a fi pregătit, dacă nu doriți un gust prea sărat.

Q: Cum să gătești peștele proaspăt pentru a-i păstra gustul autentic?

A: Pentru a păstra gustul autentic al peștelui proaspăt, evită să-l supra-gătești, sa îl gătești împreună cu prea multe ingrediente deodată și să adaugi prea multe condimente. Poți să-l prepari la cuptor, la grătar sau la abur pentru a-i păstra textura și savoarea naturală. Pentru inspirație, găsești inclusiv aici pe site câteva rețete clasice. 

 Sunt convins că acest ghid te-a echipat cu tot ceea ce trebuie sa știi  pentru a face alegeri înțelepte și a aprecia adevărata savoare a peștelui proaspăt. Iar atunci când vei savura următoarea ta reușită culinară, să-ți amintești că ai aflat toate acestea de pe superpescar.ro și sa le povestești despre noi și prietenilor interesați!

Poftă mare!
Claudiu

Sursa foto: Unsplash.com, superpescar.ro

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.