Noua lege a pescuitului – modificările, pe înțelesul pescarilor

Știu cât de mult ne place să stăm pe malul apei, să simțim vântul și să așteptăm momentul acela când pluta se scufundă, senzorul bipăie sau vârful lansetei se îndoaie. Totuși, ca să ne bucurăm liniștiți în continuare de această pasiune, trebuie – vrem nu vrem- să fim la curent cu noile reguli. Noua lege a pescuitului (LEGEA nr. 176 din 3 iunie 2024 ) aduce unele schimbări importante, inclusiv sancțiuni mai aspre pentru cei care nu o respectă. Am citit-o, am încercat să o înțeleg, și vreau să îți împărtășesc tot ce cred că trebuie să știi, despre modificările făcute la vechea lege- pentru a pescui fără griji și în legalitate.

Amenzi mai mari pentru încălcarea legii

Una dintre cele mai semnificative schimbări este creșterea amenzilor pentru diverse abateri. Dacă înainte anumite contravenții erau sancționate cu amenzi între 600 și 1.000 de lei, acum acestea pot ajunge până la 10.000 de lei. De asemenea, se pot aplica pedepse cu închisoarea de până la 5 ani și interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă de 2 până la 4 ani.

Permisul de pescuit recreativ este obligatoriu

Nu poți să mergi la pescuit fără permis. Acesta este un document individual, netransmisibil, emis în format electronic de către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură sau de asociațiile de pescari recreativi din care faci parte. Regasesti aici toate informatiile necesare pentru obtinere a permisului . Fără el, riști acum amenzi de până la 1.500 de lei, față de 600-1.000 de lei în vechea lege. Așa că, înainte să pleci la drum, asigură-te că ai permisul la tine, fie în format fizic, fie pe telefon.

Citește și :  Permis de pescuit ANPA 2024, ARBDD si PG-uri: Ghid complet

Limitele de captură și unelte permise

Zone colinare, de șes, Dunăre, Delta Dunării, Marea Neagră:

  • Poți folosi maximum 3 undițe sau 4 lansete, fiecare cu cel mult două cârlige.
  • Depășirea acestui număr poate duce la amenzi de până la 1.500 de lei.
  • Poți reține maximum 5 kg de pește pe zi sau un singur pește dacă depășește 5 kg.
  • Reținerea unei cantități mai mari se sancționează cu amenzi de până la 1.500 de lei, față de amenzile mai mici din vechea lege.

Apele de munte cu salmonide:

  • Ai voie să folosești o singură undiță cu maximum două cârlige sau o lansetă.
  • Pentru salmonide (păstrăv, lostriță), poți folosi doar momeli artificiale.
  • Pescuitul salmonidelor cu momeli naturale sau cu mai mult de 3 muște artificiale se sancționează cu amenzi de până la 4.000 de lei.
  • Poți reține maximum 10 exemplare pe zi.
  • Depășirea acestui număr poate duce la amenzi de până la 1.500 de lei.

Noi sancțiuni pentru încălcări specifice

  • Pescuitul recreativ în perioada de prohibiție sau în zonele de protecție: Amenzi între 6.000 și 10.000 de lei și suspendarea permisului pe 120 de zile.
  • Comercializarea peștelui prins în cadrul pescuitului recreativ: Aceasta este strict interzisă și se sancționează cu amenzi de până la 10.000 de lei și suspendarea permisului.
  • Deținerea, transportul sau comercializarea resurselor acvatice vii sub dimensiunile minime legale: Amenzi de până la 10.000 de lei.
  • Obstrucționarea practicării pescuitului recreativ pe o distanță minimă de 20 de metri de la mal: Concesionarii dreptului de pescuit comercial nu au voie să împiedice pescarii recreativi să pescuiască în această zonă. Nerespectarea acestei prevederi se sancționează cu amenzi de până la 4.000 de lei.
Citește și :  Dimensiuni minime legale de reținere a peștilor: ce trebuie sa știi

Fapte considerate infracțiuni

Anumite acțiuni sunt acum considerate infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani și interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă de 2 până la 4 ani:

  • Pescuitul cu unelte interzise (japca, ostia, sulița, țepoaica).
  • Pescuitul electric, cu materiale explozive sau substanțe toxice.
  • Pescuitul fără permis, licență sau autorizație.
  • Comercializarea fără documente legale a peștelui și a altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit.

Obligații suplimentare

  • Păstrează curățenia la locul de pescuit. Ești obligat să colectezi deșeurile în saci menajeri. Nerespectarea acestei obligații poate duce la amenzi între 2.000 și 4.000 de lei.
  • Nu muta, deteriora sau distruge semnele indicatoare cu semnificație piscicolă. Aceasta se sancționează cu amenzi de până la 4.000 de lei.
  • Fii pregătit să prezinți permisul la control. Refuzul de a prezenta permisul poate fi sancționat cu amendă de până la 1.500 de lei.

De ce aceste schimbări?

Noua lege își propune să reducă braconajul și să protejeze resursele acvatice vii, prin înăsprirea sancțiunilor pentru cei care încalcă regulile. Amenzile sunt acum mult mai mari, iar anumite fapte pot duce la pedepse cu închisoarea. Respectând legea, ne respectăm pe noi înșine, pe ceilalti pescari și pasiunea care ne unește.

Claudiu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.