Întrebări si răspunsuri chestionar permis ANPA
În România, pescuitul recreativ este reglementat prin lege, iar persoanele care vor să practice aceasta activitate trebuie să dețină un permis de pescuit recreativ. Acest permis este emis de Autoritatea Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA).
Obținerea online a permisului de pescuit ANPA implică completarea unui chestionar, cu câteva întrebări despre legislația pescuitului.
În prezent, răspunsul greșit la aceste întrebări duce la un mesaj cum ca utilizatorul ar trebui sa revadă legislația, dar nu împedică pescarul să continue procesul de a obține permisul anpa. Totuși, în viitor acest lucru ar putea duce la blocarea procesului de emitere pentru o perioadă mai mare de timp.
Răspunsul corect duce pasul 4.
În România, exista unele reguli și restricții pe care titularul trebuie să le respecte atunci când practică pescuitul recreativ. Acestea se referă la cantitatea maximă de peste ce poate fi reținută, precum și la perioadele în care pescuitul este interzis. De asemenea, titularul trebuie să respecte regulile privind numărul de ustensile permise, de întocmire a fișei de captură, dar și recomandările privind protecția resurselor acvatice și dimensiunile minime legale ale peștilor ce pot fi reținuti.
Pentru a-i ajuta pe cei care doresc să obțină un permis de pescuit recreativ de la ANPA, am publicat o serie de exemple de întrebări si răspunsuri. Acestea ar trebui să fie de ajutor în procesul de obținere a permisului. Vom da numai varianta corecta de răspuns, pentru a nu crea confuzie suplimentară.
Exemple de întrebări de legislație privind pescuitul recreativ:
Întrebare 1: Nedeţinerea permisului recreativ constituie:
Răspuns: Contravenție.
Întrebare 2: Ce sancțiune este prevăzută de legislația în vigoare pentru reținerea exemplarelor subdimensionate ?
Răspuns: Amendă de la 300-600 lei.
Întrebare 3: Pescuitul recreativ se practică în apele din zona colinară și de șes pe tot parcursul Dunării și pe brațele sale, în Delta Dunării:
Răspuns: Cu maximum 4 undițe sau 4 lansete cu câte două cârlige fiecare.
Întrebare 4: Care este numărul maxim de undițe sau lansete ce pot fi folosite la pescuitul recreativ în zona colinară și de șes?
Răspuns: Patru undițe sau lansete cu câte două cârlige fiecare.
Întrebare 5: Captura obținută în urma pescuitului recreativ poate fi comercializată ?
Răspuns: Nu, nu poate fi comercializată.
Întrebare 6: Care este legea care reglementeaza practicarea pescuitului recreativ în habitatele piscicole naturale?
Răspuns: OUG 23/2008.
Exemple de întrebări legate de cantitatea maximă ce poate fi reținută într-o zi de un pescar sportiv:
Întrebare 7: Care este cantitatea maximă de pește ce poate fi reținută zi de către un pescar recreativ în apele din zona colinară și de șes, Dunăre și în apele maritime?
Răspuns: 5 kg sau un singur peste dacă greutatea lui depășește 5 kg.
Întrebare 8: În apele din zona colinară și de șes, pe tot cursul Dunării si pe brațele sale, în delta Dunării și în apele maritime, un pescar recreativ poate reține din captură:
Răspuns: Maximum 5 kilograme de peste pe zi sau un singur peste dacă greutatea lui depășește 5 kilograme.
Exemple de întrebări legate de fisa de captură:
Întrebare 9: Se face raportarea către ANPA a capturilor realizate prin pescuit recreativ:
Răspuns: Raportarea capturilor se face obligatoriu prin completarea Fisei de captură în format electronic și transmis la ANPA.
Întrebare 10: Ce reprezintă Fişa de captură?
Răspuns: Document emis de ANPA în care sunt înregistrate toate capturile pe specii dintr-o zonă, într-un an calendaristic.
Întrebare 11: Care este data limită de transmiterea Fişei de captură?
Răspuns: Până pe 28 februarie a anului în curs, pentru anul precedent.
Exemple de întrebări legate de pescuitul în apele de munte:
Întrebare 12: În apele de munte cu salmonide câte exemplare se pot reține de către un pescar recreativ?
Răspuns: 10 exemplare pe zi în total din speciile păstrăv indigen, păstrăv curcubeu, păstrăv fântânel, coregon, lipan.
Întrebare 13: În apele curgătoare și stătătoare din zona montană pescuitul recreativ se practică cu:
Răspuns: O singură undiță cu maximum 2 cârlige, sau cu o singură lansetă.
Întrebare 14: În apele de munte cu salmonide este permis:
Răspuns: Pescuitul cu 3 muște artificiale.
Exemple de întrebări legate de pescuitul în Marea Neagră:
Întrebare 15: Care sunt condițiile de practicare a pescuitului recreativ la Marea Neagră.
Răspuns: În apele teritoriale cu maxim 2 undițe, două lansete sau o țaparină cu câte 10 cârlige.
Întrebare 16: Care este dimensiunea minimă acceptată pentru reținerea exemplarelor din specia Chefal?
Răspuns: 25 cm.
Întrebare 17: Ce cantitate de pește poate fi pescuită din apele Mării Negre de un pescar recreativ?
Răspuns: 5 kg. de pește pe zi sau un singur pește dacă greutatea lui depășește 5 kg.
Întrebare : Nu pot trimite fișa de captură din aplicație, cum pot proceda?Răspuns : Puteți trimite cu ușurință fișa de captură la fisacaptura@anpa.ro cu doar câteva clicuri. După ce ați completat fișa de captură cu informațiile necesare, puteți atașa documentul la un e-mail, scrieți un subiect și trimiteți e-mailul la fisacaptura@anpa.ro. Această adresă este monitorizată de către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură din România, astfel încât puteți fi sigur că fișa dumneavoastră de captură este văzută de persoanele potrivite.
Prin prezentarea acestor exemple de întrebări și răspunsuri reale, dorim sa ajutam pescarii, ce pot sa-și testeze cunoștințele despre legislația pescuitului și sa se asigure ca vor putea răspunde corect la întrebările din chestionar atunci când vor solicita un permis de pescuit online .
Fir întins!
Claudiu Banu
Felicitari! Chiar m-a ajutat sa obtin permisul mai usor!
Mulțumesc! Chiar daca platforma pusa la dispozitie pe siteul anpa.ro se imbunatateste, procesul de obtinere permise online si numarul tuturor tipurilor necesare nu pare a urma acelasi trend..nu se simplifica. Mai mult, revenim la sistemul prin care unele tipuri de permise se elibereaza prin intermediul asociatiilor. Fir întins!
Salut Claudiu.
Pe apele concesionate, chiar dacă sunt naturale, trebuie plătită taxa suplimentara concesionatorului?
P.S. felicitari pentru articol!
Salut Ciprian! Multumesc! Da, trebuie achitata o taxa. In principiu, atunci cand au fost concesionate apele respective, asociatia beneficiara a contractului a depus un dosar. In acesta au stipulat si cuantumul unei zile de pescuit pentru cei care nu sunt membrii ai asociatiei(taxa de pescuit zilnica). Au dreptul sa solicite fie aceasta taxa, fie dovada ca pescarul este membru in asociatia lor (taxa de otizatie/carnet de memmbru), fie ca pescarul sa fie membru intr-o asociatie cu care acestia sa aiba contract de reciprocitate (carnet de mebru la alta asociatie).
Buna ziua când am completat formularul pentru permis a fost înregistrat cu un imei greșit cum fac sa schimb imeiul că nu-mi poate veni permisul
Buna ziua. In principiu in situatia in care doriti schimbarea adresei de email puteti solicita acest lucru la adresa de suport folosind in subiect [Schimbare adresa email] si furnizand urmatoarele informatii: CNP, adresa veche de email, adresa noua de email.Puteti trimite email la adresa permise.pescuit@anpa.ro
Anpa nu răspunde la nici un mesaj.Incerc de o săptămână,sa trimeata codul pentru a mă loga ,sa pot descărca permisul.
Încercați sa luați legătura cu ei telefonic.
M-ați lămurit buștean! Desi sunt deținător al unui brevet de pescar obținut prin cursuri si examen in Germania, desi sunt vorbitor de limba romana si germana, desi sunt absolvent de facultate din 1972, desi profesional am fost responsabil IT toata viața activa, consider ca platforma d-v este varza, exemplu de lucru poate bine intenționat dar prost făcut. Din toate „informațiile” obținute aici nu am reușit sa selectez ceea ce m-ar fi interesat, ca simplu turist care dorește sa vina in RO si sa obțină legal permisiunea de a putea pescuii de exemplu într-o-o apa curgătoare sau un lac pe teritoriul RO, nu pe granita, nu in biosfera Delta Dunării, nu in Dunăre, nu in Marea Neagra. Evident ca nu detin CNP, nu sunt membru al vreunei asociații de pescuit. Si totuși, cum obțin permisul? De ce sa răspund unor întrebări fără a-mi fi oferita înainte o sursa de documentare asupra domeniului chestionat?
Va salut. Răspunsul e extrem de simplu… Va aflați pe un site al unei persoane private, al unui pasionat de pescuit (ca sa nu înșir titluri mai puțin relevante discuției, așa cum ați făcut dumneavoastră), pe un articol care oferă o soluție la o cu totul altă problemă decât cele ridicate de comentariul dumneavoastră. Problemele pe care le aveți cu instituția le am si eu la rândul meu. Tocmai in ideea sa ii ajut pe alții sa navigheze mai ușor tot procesul, am publicat diverse articole precum acesta. Dar va rog sa nu ma confundați cu instituția emitenta, sau vreo alta autoritate de genul.
Ce este tare ca si la ei sunt raspunsurile gresite….
…. ?
Buna !,Daca am lipsit din tara timp de 6luni iar acum vreau să plătesc permisul cît ar trb să plătesc ?mulțumesc.
Permisul de pescuit este gratuit. Informatii privind obtinerea acestuia regasiti aici: https://superpescar.ro/permis-de-pescuit-anpa-arbdd-pg-ghid-complet/