Fișa de captură ANPA - tot ce trebuie să știi 1

Fișa de captură ANPA – tot ce trebuie să știi

Astăzi, ne scufundăm într-un subiect mai puțin înțeles, sau mai puțin incitant, dar totuși destul de important, un subiect pe care fiecare pescar trebuie să îl stăpânească suficient de bine, dacă vrea să fie în legalitate la pescuit – fișa de captură!

Completarea acestui document face parte din bunele practici pe care trebuie să ni le însușim, și este atât obligatorie, cât și (cel puțin în teorie) instrumentală pentru păstrarea unei evidente corectă a resursei piscicole pe habitatele naturale, neconcesionate.

ANPA publică în fiecare an un Ordin cu cele mai recente reglementări privind efortul de pescuit și cotele de pescuit. Aceste măsuri joacă un rol crucial în determinarea cantității de pești permise pentru fiecare specie în anumite zone. Este vorba despre menținerea echilibrului în apele noastre, asigurând în același timp practici de pescuit durabile.

Si, da, știu ce veți spune…Că nu mai este peste, ca nu se fac populări, că la ce e bun încă o hârtie din partea noastră etc. Dar, pe de altă parte, dacă noi nu raportăm aceste fișe de captură- cu date, zone și mai ales și absenta capturilor- atunci nu putem avea pretenția ca cei din instituții și birouri să recunoască scăderea populației piscicole.

Ce este fișa de captură ANPA?

Fișa de captură ANPA este un document pe care trebuie să îl avem asupra noastră la un control, asemeni permisului de pescuit ANPA. Are caracter obligatoriu pentru orice persoană care practică pescuitul recreativ în apele neconcesionate și în apele neconcesionate, și habitatele piscicole naturale, cum ar fi Dunărea, Marea Neagră sau Delta.

Aceasta fișă are un format fix, și o anumita structură, iar în el trebuie înregistrate data, locul si capturile realizate. Se descarcă automat odată cu permisul ANPA, trebuie printat si completat după fiecare partidă.

Pentru simplificare, îl voi pune la dispoziție ca fișier descărcabil și aici:

(Alternativ, puteți oricând accesa contul dumneavoastră de pe www.anpa.ro– (secțiunea recuperare permise și să descărcați de acolo permisul și fișa de captură).

Legătura între fișa de captură și permisul de pescuit

Fișa de captură este, așadar, o parte integrantă a permisului de pescuit recreativ, trebuie completată după fiecare partidă de pescuit și raportată anual către ANPA sau asociația care a eliberat permisul.

Pe romanește, fișa de captură ANPA este necesară pentru a dovedi legalitatea oricărei capturi. Dacă, de exemplu, când plecăm de la Dunăre, avem opriți câțiva pești, desigur cu dimensiunea minimă legală pentru reținere, și suntem opriți de politia de frontieră, pe lângă permis și avizul de frontieră, este necesar să avem și această fișă de captură completată.

Prin urmare, un pescar are nevoie de aceste documente pentru a practica pescuitul în mod legal și responsabil.

Principalele informații relevante, legate de fișa de captură, așa cum reies ele de pe site-ul ANPA, sunt:

 • Posesorii de permis de pescuit recreativ emis în anul curent, au obligația întocmirii fișei de captură (parte integrantă a permisului de pescuit recreativ) după fiecare partidă de pescuit desfășurată.
 • Raportarea către ANPA a capturilor realizate (Fișa de captură anuală completată) va fi transmisă către ANPA până la data de 28 februarie a anului în curs pentru anul precedent.
 • Daca permisul e obținut printr-o asociație de pescari, atunci raportarea capturilor realizate (Fișa de captură anuală completată) va fi transmisă către asociația de pescari recreativi ce a eliberat permisul de pescuit recreativ.

Trimiterea acestor formulare anuale completate până la 28 februarie împuternicește organizații precum ANPA (Agenția Națională pentru Pescuit) care au nevoie de o analiză precisă a datelor referitoare la activitățile comerciale care au loc în diverse regiuni din peisajul uimitor al României – un efort de colaborare necesar pentru menținerea echilibrului ecologic în mijlocul valurilor schimbătoare.

Cum se obține fișa de captură ANPA?

Procesul de obținere a fișei de captură este cel de obținere a permisului de pescuit

Pentru a obține o fișă de captură ANPA, trebuie așadar să obții permisul de pescuit. Iar pentru acesta pașii sunt explicați în articolul dedicat cu un ghid de generare a permisului, pas cu pas.

V-a trebui să dai un test, răspunzând la un chestionar cu întrebări de pescuit. Despre acestea, regăsești mai multe informații în articolul acesta: Întrebări si răspunsuri chestionar permis ANPA

Depunerea fișei de captură ANPA

După încheierea anului calendaristic, fiecare practicant al pescuitului recreativ, este obligat să depună fișa de captură ANPA, fie online, in contul personal, prin depunerea direct la sediul ANPA, sau la sediile teritoriale ANPA fie, mai simplu, prin transmiterea acesteia la adresa de email fisacaptura@anpa.ro.

Completarea și transmiterea către ANPA trebuie să se facă până la data de 28 februarie a anului următor.Este obligatoriu ca toate capturile să fie înregistrate în această fișă, indiferent de speciile de pește, sau cantitatea capturată.


Depunerea fișei de captură la ANPA – O procedură simplificată prin intermediul platformei online

ANPA (Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură) oferă acum o modalitate mai ușoară și mai eficientă pentru persoanele fizice de a depune fișa de captură prin intermediul platformei lor online. Acest proces simplificat poate fi realizat în câțiva pași, asigurând astfel că pescarii și cei implicați în activități de pescuit respectă legislația și reglementările în vigoare.

Iată cum puteți depune fișa de captură la ANPA folosind platforma lor online:

 1. Accesați site-ul ANPA: Pentru a începe procesul de depunere a fișei de captură, accesați site-ul oficial al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură. Asigurați-vă că utilizați un browser actualizat și securizat pentru a accesa site-ul.
 2. Autentificare: Navigați către secțiunea „Generare Permis” și selectați opțiunea „Recuperare Permis/Note de Captură”. Aici, vi se va solicita să vă autentificați cu adresa dvs. de e-mail și codul de verificare trimis de către ANPA pe adresa de e-mail înregistrată. Asigurați-vă că datele introduse sunt corecte pentru a putea continua.
 3. Pagina principală (Home): După autentificare cu succes, veți fi redirecționat către pagina principală a platformei ANPA. De aici, puteți accesa diferite servicii și informații importante.
 4. Depunerea fișei de captură: Pentru a continua cu depunerea fișei de captură, faceți clic pe opțiunea „Fișa de Captură” din meniul principal. Acest pas vă va conduce la o nouă pagină cu opțiuni legate de fișa de captură.
 5. Selectarea permisului și introducerea datelor solicitate: În această etapă, veți avea posibilitatea de a selecta tipul de permis sau licență de pescuit pentru care doriți să depuneți fișa de captură. Asigurați-vă că alegeți opțiunea corectă în funcție de activitatea dvs. de pescuit. Apoi, veți fi solicitat să introduceți datele solicitate, cum ar fi informații despre locul și data pescuitului, speciile capturate, cantitățile etc.
 6. Confirmarea și depunerea fișei de captură: După ce ați completat toate informațiile solicitate în fișa de captură, asigurați-vă că ați verificat toate detaliile pentru a fi siguri că sunt corecte. După confirmarea acestora, faceți clic pe opțiunea „Depune Fișa de Captură”. ANPA va procesa apoi cererea dvs. și vă va oferi un confirmare a depunerii.
Fișa de captură ANPA - tot ce trebuie să știi 2

Întrebări frecvente despre fișa de captură

Este necesar să trecem peștii eliberați în fișa de captură?

Ei bine, răspunsul se afla în structura fisei de captura, și este : Da.

Astfel, aceasta are o rubrică specială denumita”Cantitate eliberata”, așadar la raportarea „capturilor realizate”, se includ și peștii eliberați nu doar pe cei păstrați efectiv de către pescarii recreativi.

Secțiune din fișa de captură in care este evidențiată coloana "cantitate eliberata".

Scopul fișei de captură este de a monitoriza impactul pescuitului recreativ asupra stocurilor de pește, astfel că trebuie raportate atât capturile păstrate, cât și cele eliberate, pentru a obține o imagine completă asupra numărului de pești.

Este necesar să trecem în fișa de captură partidele în care nu am prins peste?

Din nou, răspunsul este „Da”.

Ști de ce e atât de important să transmiți fișa de captură către ANPA, chiar dacă nu ai prins niciun pește? Pentru că ANPA folosește aceste date pentru a evalua sănătatea fondului piscicol din fiecare zonă.

Fișele de captură, alături de raportările pescarilor comerciali și studii științifice, formează tabloul de ansamblu al situației peștilor. Pe baza acestor informații se stabilesc limitele de captură totală admisă (TAC) pe specii și zone, care influențează direct numărul de permise eliberate. Altfel spus se bazează într-o mare măsură (33%) și pe informațiile pe care le trimitem sau nu, fiecare dintre noi.

Asta pentru că anual, ANPA emite un Ordin de aprobare a cotelor de pescuit, inclusiv pentru sectorul recreativ. Așadar, depunerea la timp a fișelor, până pe 28 februarie, contribuie la reglementarea sustenabilă a resurselor.

In concluzie, obligațiile care ne revin ca pescari, merg mult mai departe a avea un permis valabil și de simpla bucurie de a petrece timp la pescuit – se extind spre comunicarea acestor informații și protejarea peștilor și a resurselor acvatice, care ne sunt dragi.

Fisa de captura – Concluzie

Fișa de captură ANPA pare la prima vedere doar încă o corvoadă birocratică, însă ea are un rol esențial în gestionarea durabilă a resurselor piscicole. Prin centralizarea datelor furnizate de pescarii recreativi, ANPA obține o imagine de ansamblu asupra capturilor din fiecare zonă.

De aceea, consider că avem, ca pescari, datoria de a completa conștiincios fișa de captură după fiecare partidă, incluzând atât capturile păstrate, cât și cele eliberate. Chiar și o fișă fără nicio captură furnizează informații prețioase.

Prin gestul aparent banal de a transmite fișa la ANPA până pe 28 februarie, fiecare pescar recreativ își aduce contribuția la asigurarea unui viitor sustenabil pentru această activitate.

Fir întins si o fișă de capturi plină de ieșiri!

Claudiu

Similar Posts

10 Comments

 1. Consider că această acțiune a ANPA cu Fișele de captură este bine intenționată dar eu nu o percep ca și eficientă. La sutele de mii de pescari amatori din România ,cu bună credință ,sunt și câteva zeci de mii de pescari care vor trece tot felul de bazaconii in Fișă. In altă ordine de idei, ANPA ar trebui mai degrabă să caute soluții împotriva braconajului masiv care se face pe apele din România.
  O altă întrebare ar fi ; De unde are ANPA personal care să citească sutele de mii de fișe, să le introducă într-o bază de date și mai ales ce măsuri v-a lua pentru a repopula apele unde nu mai este peste,ce v-a întreprinde împotriva poluarii masive a apelor care are un impact devastator asupra apelor.Ar fi multe aspecte negative de spus ,care pune sub semnul întrebării succesul acțiunii.

  1. Absolut de acord. Bănuiala mea e ca e un sistem copiat de afara, unde e însă dublat de verificarea la pescuit. Acolo dacă ai un pește în juvelnic și nu e trecut în fisă la un control, pierzi dreptul de pescuit.

 2. Cel mai bine ar fi dacă ANPA ar dezvolta un APP unde pescarii amatori pot să plătească pe zi,să spunem 20 de ron pe zi.Nu toți pescarii au așa de mult timp să stea la pescuit așa că o taxă zilnică ar fi benefică. Părerea mea. O zi bună.

 3. Pe timpul lui Ceaușescu ,Romania avea o flotă de pescuit oceanic de peste 100 nave(nava pe care lucram pescuia 4 vagoane macrou în 4 ore)mai avea și un grup de pescadoare care pescuiau în Marea Neagră,amintesc și de crescătorii.Deviza era…..nici-o masă fără pește.Să comparăm cu ziua de azi?Pescarul cu cîrlig și rîmă trebuie să completeze…FIȘA DE CAPTURĂ.Altfel ….nu mai e pește domnule….Bă ești nebun?Pe timpul comuniștilor în Cehoslovacia …..nu era nevoie de permis de pescuit dacă pescuiai cu cîrlige.Of…..am 74 ani și vă rog să mă credeți că nu am fost niciodată …membru de partid.
  m

  1. Fiecare vreme cu instituțiile și legile ei. Nu le fac eu, nici nu zic ca sunt bune sau ca sunt rele. Ce fac aici este ca încerc să îi ajut pe cei interesați de a fi în regula sa le cunoască (obligațiile în paralel cu drepturile, legile care ne guvernează, ca vrem sau nu – pasiunea), pentru că necunoașterea legii nu absolvă vina, și dacă, de exemplu, se hotărăsc cei de la anpa sa nu mai elibereze permise celor care nu au dat fisa de captura, atunci lamentările vor fi inutilepentru majoritatea dintre noi.

 4. În sufletul meu….creați o scîrbă….imensă.Nu de mine î-mi este milă…ci de cei tineri care vor fi în locul nostru.

  1. Nu cred ca sunteți familiarizat cum funcționează internetul. Mai precis, sunteți pe un site pe care îl deține, administrează și pe care publică o persoană, mai precis subsemnatul. Aceste informații le găsiți în secțiunea „despre mine”, a site-ului . Fac asta pe banii, timpul și răbdarea mea. Comentariile sunt și vor rămâne moderate de mine, în măsura în care am timp sa ma ocup de ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.