5 răspunsuri de la Nuțu Sabău, despre firele folosite în pescuitul staționar
În documentarea noastră despre firele de pescuit, am căutat să obținem pentru voi și opinia altor super pescari. Astfel, am avut ocazia să îi adresăm câteva întrebări lui Nuțu Sabău, cunoscut pescar de staționar în comunitatea pescarilor de competiție din țara noastră.
L-am întrebat despre firele de pescuit pe care le folosește, mai precis despre caracteristicile pe care le caută la acestea în stilurile de pescuit staționar, pe care le practică frecvent: Pescuitul la match, rubeziana și bologneză.
Nuțu ne-a oferit cu amabilitate câteva sfaturi utile pentru a alege firele de pescuit și ne-a vorbit despre criteriile sale în alegere variantei potrivite.
Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre acest subiect interesant și pentru a vă îmbogăți cunoștințele despre firele de pescuit.
Super pescar.ro:
Ce caracteristici preferi să aibă firele de pescuit pe care le utilizezi în pescuitul staționar?
Nuțu Sabău: Caracteristicile principale pe care le urmăresc la firele pe care le utilizez în pescuitul staționar se referă mai ales la greutatea și tipul acestora. Sunt doua tipuri de fire pe care le utilizez:
- Firele pe care le folosesc pe mulinetele de match – trebuie să fie fire scufundătoare, așa cum este indicat.
- La bologneză folosesc fire plutitoare, fiindcă urmăresc să am control cât mai bun asupra plutei. Astfel, caut să am prin aer cat mai mult fir și pe suprafața apei cât mai puțin, iar cel care rămâne pe suprafața apei sa pot să îl controlez , să îl mișc ușor, să îl ridic și să îl mut în continuu, în amonte, pe măsură ce pluta curge la vale.
În ambele stiluri de pescuit prefer firele cu elasticitate cât mai mică, deși la firele de bologneză e mai dificil să găsești fire care să fie și cu elasticitate mică dar care să fie și plutitoare. (De regulă firele cu elasticitate mică sunt cele scufundătoare).
În ceea ce privește firele de strună, îmi place să utilizez monofilamentul clasic. Nu îmi place fluorocarbonul, fiindcă acesta e mai rigid. Îmi plac firele mult mai suple, eu venind din competițiile de staționar unde s-a căutat tot timpul ca firele de strună să fie cât mai moi.
Bineînțeles că sunt și situații când este necesar să utilizez fluorocarbon, și acelea sunt atunci când apa este perfect transparentă, în pescuitul la clean, la oblete , în general la peștii care au comportament și de răpitori.
S.P.: Ce diametru de fir ți se consumă cel mai repede când legi strunele ?
N.S.: Diametrul care mi se consumă cel mai repede de pe rolă la firele de strună, eu fiind un pescar mai mult de pește mic și mediu, este 0.11mm (0.10 în mod normal dar măsurate cu diametrul real de 0.11).
Pescuiesc destul de mult și cu 0.08, dar, bineînțeles dacă urmăresc caras merg spre 0.13mm. Iar la crap ajung și spre 0.16mm sau 0.17mm, în funcție de talia lor.
Totusi, cel mai folosit diametru de fir pentru mine este cel de 0.11mm.
S.P.: Cât de des își înlocuiește Nuțu Sabău firele de pescuit de pe mulinete? Refolosești liniile?
N.S.: Firele de pe mulinetă le înlocuiesc destul de des , de cam 3-4 ori pe an. Dacă am foarte multe competiții de pescuit, cu multe lanseuri, firele se consumă.
Desigur, un aspect important este și faptul că beneficiez (fără costuri -n.r.) de fire, prin prisma sponsorizării și de aceea îmi permit să le schimb mai des decât un utilizator normal.
Acești utilizatori ar fi suficient să înlocuiască firele de pe mulinetă cam o dată pe an, dacă acele fire sunt de calitate, și pot pe la jumătatea sezonului să le întoarcă pe tamburi (să dea firul jos și să îl pună invers.
S.P.: Ce sfaturi are Nuțu pentru alegerea firului de pescuit potrivit (pentru pescuitul staționar la rubă, match)?
Recomand tot timpul fire perfect transparente pentru pescuitul la rubeziană (și chiar și la match).
Însă în pescuitul la match este greu să găsești fire transparente scufundătoare. Am pescuit foarte mult la match și cu fire negre, și nu consider că este o problemă nici culoarea aceasta. Am folosit foarte multă vreme varianta Special English de la producătorul Tubertini – însă acesta nu se mai fabrică.
Acum, pentru match folosesc un fir de la Sufix, care mie mi se potrivește, Sufix Advance. Acesta este și scufundător și rigid și are o culoare de un verde transparent, străveziu.
Deci pentru liniile de rubeziană caut în primul rând fire transparente care pot fi si elastice,( în montura de rubeziană fiind oricum inclus și elasticul), iar pentru Match caut în primul rând fire scufundătoare.
S. P. : Există producători, mărci sau modele de fire pe care le recomanzi?
Fiind un pescar sponsorizat recomand opțiunea pe care o folosesc astăzi, respectiv producătorul Sufix și gama acestuia de fire.
Eu le folosesc cu succes, în portofoliul lor regăsind modele care le folosesc atât ca fire principale cât și ca fire de strună. Aplic criteriile menționate mai sus și aleg firul potrivit pentru fiecare aplicație!
Nutu Sabau
În concluzie, firele de pescuit sunt un element esențial în activitatea de pescuit, indiferent de stilul de pescuit, cu atât mai mult în pescuitul staționar. Alegerea firelor potrivite poate face diferența între o zi de pescuit reușită și mai putin reușită.Sperăm că aceste informații v-au fost de folos și că veți ține cont de ele în partidele voastre viitoare de pescuit la match, rubeziană sau bologneză.
Fir întins!
Sursa foto: Arhiva personală Nutu Sabău.