Studiu de caz: Firele de pescuit la feeder
Alegerea firului de pescuit în cazul pescuitului la feeder se poate dovedi o chestiune complicată pentru un pescar aflat la început, multitudinea de variante, opțiuni și firme producătoare creând confuzii. Nici sfaturile date de pescarii cu state mai vechi nu ajută întotdeauna, uneori acestea recomandând lucruri total opuse.
Acest lucru se întâmplă pentru că și între pescarii asezonați, alegerile sunt adeseori subiective și țin de încrederea într-un brand sau într-o recomandare, și de asemenea opțiunile sunt limitate la variantele de fire pe care pescarul ajunge sa le poată testa pe cont propriu.
Tocmai de aceea, voi încerca în acest studiu de caz secțiune să explic principial câteva criterii de alegere, relevante în pescuitul la feeder, și abia apoi am să și exemplific preferințele mele traduse în mărci și modele de fire.
Care e diferența între fire de pescuit la feeder si firele dedicate altor tehnici de pescuit?
Selectarea firului este crucială în tehnica de pescuit la feeder. În aproape orice situație, firul ar trebui să aibă doar un singur atribut important esențial: să se scufunde.
Apariția firelor moderne de pescuit, ca rezultat al folosirii unor tehnologii avansate, a însemnat pentru pescarii care iubesc tehnica de pescuit la feeder, că pot avea fire dedicate cu caracteristici multiple.
Astfel, au apărut fire cu diametru relativ mic dar o bună rezistență. Asta înseamnă că pescarul poate arunca mai departe (datorită diametrului redus) sau poate utiliza coșuri sau momitoare de greutate mai mică.
De asemenea, in cazul firelor de feeder, prin controlarea gradului de alungire, s-a îmbunătățit semnalizarea trăsăturilor, la distanțe mai mari.
Pentru cei care nu au citit ghidul despre fire, trebuie menționat clar faptul că tipul, diametrul dar și calitățile firului de pescuit influențează direct rezultatele partidelor de pescuit.
A nu se înțelege de aici ca firul de pescuit va face diferența de la a nu prinde pește la a umple juvelnicul. Însă poate transforma o partidă mediocră în una mai mult decât decentă, iar în anotimpul rece o alegere corectă poate face toată diferența din lume, de la nicio trăsătură la câteva capturi. Mă gândesc aici mai ales la pescuitul de scobar sau de babușcă. Dar e valabil uneori chiar și la crap.
În general pescarii începători supradimensionează firul, aleg un fir mai gros decât ar fi necesar, ca nu cumva să scape monstrul visat. Întâlnesc însă adeseori și pescari ce mizează prea mult pe o finețe excesivă alegând un fir subțire atunci când nu este cazul. Iar aceasta se traduce în faptul că se pot pierde secunde bune la fiecare dril, sau mai rău, se pot pierde peștii bonus care apar pe vad și „rup” firul direct din trăsătură sau în dril.
Cea mai simplă regulă ar fi ca pescarul să țină cont de faptul că temperatura apei influențează direct metabolismul peștilor și cu cât aceștia sunt mai activi (apa mai caldă) umblă mai mult, au nevoie să se hrănească mai mult, competiția pentru hrană e mai mare și peștii sunt mai puțin precauți. Iar alegerea diametrului median este mai potrivită decât a variantelor extreme, care sunt recomandate doar în situațiile extrem de dificile.
Tipuri de Fire pescuit
Tipul firului este o altă chestiune. Avem zeci de firme producătoare, modele peste modele, dar de impartit imaprtim totul in trei tipuri de fir : monofilament, textil, fluorocarbon..
Fir monofilament
Monofilamentul este cel mai adesea utilizat ca fir principal, dar se folosește și pentru legarea strunelor precum și pe post de înaintaș acolo unde firul textil este interzis. Ca înaintaș avem două optiuni:
- Fie utilizăm un monfilament cu un diametru mai gros decât firul principal,
- Fie utilizăm un înaintaș conic, tot din monofilament dar realizat astfel încat diametrul pleacă de la o grosime mare la reducându-se până aproape de cel al firului principal. Desigur partea cea mai groasă se va afla spre cârlig , iar partea cea mai subțire spre firul principal.
În pescuitul clasic, la coșuleț, precum și în pescuitul la method feeder, vă recomand firele monofilament de diametre mai mari mari de la 0.22-0.28mm, cu o singură excepție: atunci când încercăm să atingem distanțe extreme. În aceste situații putem coborâ diametrul până la 0.18mm pentru firul principal, dacă locul pescuit nu prezintă foarte multe agățături, sau praguri dure.
Este important de reținut faptul ca si lanseta trebuie să fie corelată cu diametrul firului folosit.
Pe lângă faptul că unele lansete de finețe sunt echipate cu inele mici, ce impun fire subțiti, trebuie să ținem cont și de puterea și acțiunea lansetei.
Dacă înțepi un crap mare cu un fir principal suficient de gros dar cu o lansetă fină care se îndoaie dincolo de mandrină ori de câte ori pui presiune pe el balanța se poate înclina repede în favoarea peștelui.
Iar dacă acesta caută să se refugieze într-o ascunzătoare, nu vom putea controla drilul și riscăm să parcăm peștele, fără a-l mai scoate afară în ciuda firului gros.
De asemenea folosirea unui diametru prea subțire pe o lanseta heavy nu ajută (decât poate pe comercianții de coșulețe momitoare și cârlige) pentru că de la intepare la drill șansele ca firul să se rupă în timpul luptei cu un pește de talie decenta, sunt mari.
Merită să aduc aminte aici, că până să ne gândim la micșorarea diametrului firului principal, un începător ar trebui în primul rând să își îmbunătățească tehnica și să exerseze și în al doilea rând, să folosească o lansetă și o mulinetă dedicate pescuitului la distanță.
Desigur condițiile dar și experiența dictează echipamentul folosit. Un pescar experimentat va avea mai multe șanse să captureze un pește mare cu un echipament fin. Cat creste experiența cu atât limitele echipamentului pot fi compensate de abilitățile pescarului.
Încă ceva.Trebuie să vă reînnoiți firele monofilament cu regularitate. Oricât de bune calitativ ar fi acestea soarele este inamicul lor principal astfel că după un sezon de pescuit calitățile firului nu vor mai fi aceleași ca la început.
Folosirea unui degresant ce poate fi chiar și un simplu lichid de spălat vasele aplicat cu ajutorul unui burete pe fir, este o metodă foarte bună de a păstra cât mai mult caracteristicile și de a ajuta firul să se scufunde ușor.
Firul fluorocarbon
Utilizarea firelor de pescuit din fluorocarbon ca fir principal este mai puțin populară printre pescarii de feeder. Chiar daca fluorocarbonul este rezistent la abraziune și mai puțin elastic decât alte tipuri de fire, ceea ce îl face o opțiune solida pentru pescuitul la feeder, trebuie să ținem cont de faptul că firele din fluorocarbon sunt mai scumpe. (Personal am încercat un sezon această opțiune însă beneficiile aduse în pescuitul personal nu au justificat costul).
Astfel, din punctul meu de vedere, principala utilizare a firelor de fluorocarbon, în pescuitul la feeder este la realizarea monturilor si ca fir pentru legat cârligele.
Fir textil
Firul textil nu este cea mai bună opțiune de fir principal pentru tehnica de pescuit la feeder, deoarece nu există un fir textil rapid scufundător. Fiind ușor, firul nu coboara si nici nu copiază conturul substratului lângă coșuleț sau momitor, De asemenea este ușor „umflat” de vânt în lanseurile la distanță și, colac peste pupăză, nu iartă nici greșelile începătorilor.
Din aceste motive, le recomand mereu începătorilor să utilizeze mai degraba monofilament pentru tehnica de pescuit la feeder, pentru a obține performanțe optime la început. Ulterior textilul poate fi luat în considerare,fără problemă, pentru anumite situații. Haideți să vedem când…
Principala utilizare a firelor textile, în pescuitul la feeder la coșuleț este ca fir principal pentru anumite situații de vreme rece, când peștii se hrănesc foarte apatic, textilul „amplificând” trăsăturile. De asemenea , în pescuitul pe râuri mari, când e necesar utilizarea unor coșulețe cu greutăți mari, de peste 110-120 gr. (Mulți îl preferă datorită faptului că pot folosi diametre mai reduse. Personal, însă, dacă situația de pescuit îmi permite , voi alege să folosesc firul monofilament pe Dunăre, dar asta e o alta poveste) .
Pentru pescuitul la plătică, pe lacuri la distante de peste 35-40 m prefer folosirea firului textil ca fir principal. (la distante mai mici, monofilamentul e suficient). Acesta îmi conferă câteva avantaje în fața firului monofilament. Trăsăturile timide se observă mai ușor atunci când folosim fir textil. Distanța pe care o pot atinge lansand cu coșulețe mici și lansete moi, este mai mare dacă folosesc fir textil (care are un diametru redus). Acuratețea este mai bună la aceste distanțe. Desigur, asta dacă nu bate vântul foarte puternic.
De ce nu (mai) sunt un fan al firului textil ? Simplu. Pentru ca firul textil nu are elongație, crește riscul unei dezagățări a peștilor atunci când ajungem cu el lângă minciog. Pentru a evita acest lucru folosesc și vă recomand utilizarea unui înaintaș (un șoc leader) de aproximativ 7-8 metri lungime…din monofilament. Sau unui elastic – în cazul monturilor de Dunare.
Adică, în loc să simplifice, textilul complică monturile noastre. Și totuși nu am renunțat de tot la el, nici nu aș avea cum.
Printre opțiunile mele de fire textile se numără Daiwa tournament și Daiwa j-braid (0.06-0.10mm), dar și varianta teflonată de la Benzar Mix – Method Braid pentru diametre de 0.14mm și peste.
Fire pescuit la feeder : Diametrul și rezistența la rupere
Diametrul firului de pescuit principal dar și al strunei trebuie corelat cu următoarele:
- Lansetă folosită.
- Dimensiunea/greutatea coșulețelor folosite.
- Distanta la care pescuim.
- Dimensiunea peștilor țintă.
Întotdeauna încerc se potrivesc diametrul firului principal cu greutatea coșulețului de folosit.
Dacă iau în calcul pescuitul pe balta primăvară când folosesc pickerul si coșulețe foarte mici sau plumbi simpli de până la 35 de grame la pescuitul peștilor albi diametrul firului principal se află în zona 0 17 – 00.20mm. În acest caz struna poate fi chiar și de diametrul 0.07mm.
Daca mă gândesc însă la pescuitul pe Dunăre în condiții normale diametrul firului principal va fi de 0.21-0.25 (monofilament) iar coșulețele pot avea greutate de 90-120 de grame. În acest caz strunele vor avea diametrul aflat în intervalul 0.12mm- 0. 17 mm. Pentru cosulete mai grele de 120gr, pescuit la distante mai mari de 40m, folosesc fir principal textil.
În mod ideal, corelăm diametrul firului și cu dimensiunea peștilor țintă.
Întrucât firul de pescuit este legătura directă dintre pescar și pește se impune o atenție deosebită în alegerea acestuia. Altfel fie vom avea mai puțin prezentări fie distanța maximă pe care o atingem va fi mai mică fie vom risca să pierdem peștii mai mari în drill.
Un fir de feeder de calitate trebuie să fie puternic, robust, cu o bună rezistență la abraziune în timp ce diametrul sau trebuie să rămână la o valoare optimă. (Aceste calități trebuie sa se aplice atât firelor principale cât și firelor pentru strună).
Nu faceți false economii la bani atunci când achiziționați firele pentru tehnica de pescuit la feeder. Întotdeauna luați cea mai bună calitate pe care v-o puteți permite și înlocuiți-le frecvent, deoarece sunt mult mai solicitate, abuzate, față de utilizarea în alte tehnici de pescuit.
Firul de feeder se află în tensiune mare și în timpul aruncărilor și recuperării. Nu doar în driluri sau în momentele în care montura noastră este prinsă într-un obstacol și încercăm să o recuperăm. De aceea prefer marci ale caror produse demonstreaza constant un nivel inalt al calitatii.
Mărcile mele preferate includ firele de la Toray, Shimano, P-line și Katran pentru monofilament. Daiwa , YGK și Benzar și pentru firul textil.
Nu am regretat niciodată cheltuiala suplimentară plătită pentru niciuna dintre aceste mărci. Firele produse de ei sunt rezistente la abraziune și se comportă bine. Nu au memorie. Se curăță ușor și își păstrează caracteristicile.
Concluzie
Așadar, firele de pescuit sunt un element esențial în tehnica de pescuit la feeder, acestea ajutînd pescarul să obțină cele mai bune rezultate. Nu există un singur tip de fir universal. Este important să se ia in considerare tipul de fir, lungimea, rezistența si elasticitatea acestuia, precum și echipamentul și apa pe care merge la pescuit.
Prin aplicarea sfaturilor prezentate în acest articol, pescarul începator ar trebui să poată face corect propria alegere în funcție de buget si opțiuni disponibile, astfel încât să obțină rezultate bune în pescuitul la feeder. Astfel să aibă…
Fir întins!
Super utila informatia ! 🙏🙏🙏
Mulțumesc pentru apreciere!
Un punct solid de vedere. Bun articol !
Multumesc. Fir intins!
Super articol pt alegerea firelor!
Mulțumesc pentru apreciere! Fir întins!