permis pescuit- ce este permisul de pescuit - imagine reprezentativa

Permis de pescuit ANPA, ARBDD si PG-uri 2023 : Ghid complet

În articolul de mai jos veți regăsi informații complete despre ce este si cum se obține un permis de pescuit sportiv recreativ (sau așa numitul Permis ANPA). De asemenea, discutăm despre obținerea avizului de pescuit pe zonele de Frontieră (PG) și a permisului de pescuit în interiorul biosferei Delta Dunării (Permis ARBDD). Aceste permise sunt necesare oricui doreste să practice legal pescuitul sportiv recreativ, în diferite zone din Romania.

Pentru a scăpa de o potențială amendă de până la 600 de lei pentru practicarea fără permis a pescuitului, citește mai departe!

 Permis de pescuit ANPA 2023 – Ce este și cât costă?

Permisul de pescuit ANPA pentru anul 2023 este un document care permite unei persoane să pescuiască în Dunăre și toate apele neconcesionate (necontractate) din România, sau în Marea Neagră.

Permisul de pescuit recreativ este nominal, și netransmisibil. Poate fi eliberat online, gratuit, de către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA).

Cel mai ușor se obține accesând site-ul web ANPA și depunând o cerere – Click aici. (Regăsiți mai jos, pașii de obținere cu explicații detaliate).

Indiferent de data obținerii, valabilitatea permisului de pescuit ANPA este de un an calendaristic, (așadar până la sfârșitul calendaristic al anului în care este emis permisul de pescuit).

Acest permis permite practicarea legală a pescuitului sportiv de agrement și este necesar și obligatoriu pentru a pescui legal în cea mai mare parte a țării.

Pentru apele (zonele) contractate de asociațiile de pescari, permisul ANPA nu este valabil. Pentru a practica pescuitul sportiv pe aceste habitatele piscicole naturale contractate, este necesar să vă adresați asociațiilor de pescari recreativi beneficiare de contracte și să le plătiți fie o taxă zilnică de pescuit fie o taxă de cotizație /membru anuală!

Saga permiselor de pescuit nu se oprește însă aici.

Câte tipuri de permise de pescuit ANPA există?

Există două tipuri diferite de permise ANPA : permis pescuit recreativ pentru apele interioare neconcesionate, și cel pentru Marea Neagră. Un pescar poate solicita atât permisul pentru pescuit pe Dunăre cât și cel pentru Marea Neagră. Solicitantul selectează tipul de permis dorit si finalizează procesul pentru un tip, repetând apoi toți pașii dacă dorește și celălalt tip de permis pescuit.

Atenție, pentru pescuitul în Delta Dunării, este necesar un alt permis, cel emis de ARBDD ( Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării ).

Un pescar care vrea să pescuiască în toate apele neconcesionate din România, inclusiv Delta Dunării va avea nevoie așadar de cel puțin 3 permise diferite de pescuit.

Permisele de pescuit recreativ sunt valabile pentru pescuitul în habitatele piscicole naturale necontractate, în timp ce permisele de pescuit pentru Marea Neagră permit pescuitul doar pe litoral și în apele maritime interioare. Permisele ARBDD sunt valabile doar pentru pescuitul în Delta Dunării.

Dar povestea nu se oprește aici…

Avizul Politiei de Frontieră ( așa numitul PG sau Permis de Graniță )

Pescuitul în apele de frontieră, apele maritime interioare și în marea teritorială se efectuează, în condițiile legii, în locurile și sectoarele stabilite de autoritățile competente, cu avizul prealabil al organelor Poliției de Frontieră Române

Așadar pentru pescuitul pe mare, cel în zonele de frontieră, pescuitul pe Dunăre, Siret si alte ape aflate la 30 de km de granițele tarii aveți nevoie pe lângă un permis pescuit ANPA valabil si de avizul politiei de frontiera (așa numitul „PG” prescurtare de la „permis de graniță”). Acesta se eliberează pe baza permisului de pescuit recreativ, si a unei cereri in care este selectata (menționată) și zona de pescuit.

Atât pentru persoanele fizice cât și pentru cele juridice, PG-ul se poate obține Online prin intermediul formularului dedicat de pe www.politiadefrontiera.ro.

În prezent pentru obținere PG sunt necesare următoarele documente scanate:

 • BI/CI posesorului permisului de pescuit care face cererea.
 • Permisul de pescuit ANPA -eliberat de Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură (A.N.P.A.) și A.R.B.D.D pentru județele Tulcea și Constanța.

 Formularul se completează online si se atașează documentele menționate.

 Sunt considerate zone de frontieră / zone supuse regimului de control al Poliției de Frontieră următoarele:

 • teritoriul aflat pe o adâncime de 30 km. față de frontiera de stat si țărmul Marii Negre, către interior;
 • suprafața aeroportului sau a portului cu platformele, imobilele si instalațiile aferente – in județele din interiorul tarii, unde funcționează aeroporturi si porturi deschise traficului internațional;
 • fâșiile de teren, situate pe o adâncime de 10 km de o parte si de cealaltă a malurilor Dunării interioare, deschisa navigației internaționale, inclusiv brațul Măcin în întregime.

Pașii pentru obținerea online a permisului de pescuit sportiv recreativ

permis de pescuit ghid complet
 1. Accesezi adresa:
 2. Selectezi limba și dai click pe „Obține permis”
 3. Selectezi din listă Județul de domiciliu , introduci CNP-ul și adresa de domiciliu (din buletin) în căsuțele aferente. Avansezi dând click pe „Următorul”;
 4. Introduci numele și prenumele conform datelor din Cartea de Identitate
 5. Alegi unul din cele doua tipuri de permis de pescuit (Dunăre și ape interioare sau Marea Neagra). Daca le vrei pe ambele, le poți solicita pe rând, dar va trebui sa repeți toți pașii pentru fiecare în parte.
 6. Bifezi căsuța prin care ești de acord cu procesarea datelor cu caracter personal.
 7. Verifici cu atenție datele introduse.
 8. Permisul este emis împreună cu seria lui unica si datele tale personale. Poate fi descărcat și/sau trimis spre imprimantă.
Permis de pescuit ANPA, ARBDD si PG-uri 2023 : Ghid complet 1
Permis de pescuit ANPA, ARBDD si PG-uri 2023 : Ghid complet 2
Permis de pescuit ANPA, ARBDD si PG-uri 2023 : Ghid complet 3

Un truc de la Super pescar: Dacă serverul este accesat de foarte mulți pescari, așa cum se întâmplă imediat după anul nou, și nu poți parcurge pașii ( site-ul blocându-se), poți încerca în primul ecran să selectezi varianta în limba engleză a site-ului!

Ai pierdut permisul de pescuit ANPA si vrei să îl recuperezi?

Dacă v-ați pierdut permisul de pescuit, îl puteți recupera vizitând site-ul ANPA și solicitând recuperarea acestuia online.

Pe aceeași pagina unde se solicita un permis pescuit, optați pentru “Recuperare”.

Va trebui să furnizați din nou câteva informații personale cererea se procesează imediat și veți putea începe din nou să pescuiți legal, imediat.

Obligațiile posesorului de permis de pescuit:

 • Să aibă asupra lor permisul de pescuit atunci când merg să pescuiască pe apele împreună cu cartea de identitate. Permisul de pescuit recreativ este valabil numai însoțit de actul de identitate ce a stat la baza emiterii acestuia.
 • Posesorii de permis de pescuit recreativ emis în anul curent, au obligația întocmirii fișei de captură ( parte integrantă a permisului de pescuit recreativ) după fiecare partidă de pescuit desfășurată.

Ce este fișa de captură și până când trebuie depusă?

Fișele de captură reprezintă o listă a capturilor realizate prin pescuit recreativ de către fiecare pescar. Practic este o evidență anpa a capturilor realizate de pescarii sportivi. (Este chiar simplu de completat dacă țineți un jurnal de pescuit).

Trebuie depusă de către fiecare pescar până la data de 28 februarie a anului următor. Formularul poate fi trimis la adresa de e-mail fisacaptura@anpa.ro sau poate fi depus la sediile teritoriale ANPA, a căror listă o regăsiți aici.

Pescuitul recreativ in Delta Dunării – cu permis ARBDD

După cum spuneam mai sus, permisul eliberat de agentia nationala pentru pescuit si acvacultura nu este valabil in Delta Dunării . Pentru practicarea pescuitului recreativ in rezervația Biosferei Deltei aveți nevoie de :

 • Permis de acces în rezervație pentru turiști (permis acces delta);
 • Permis de acces pentru nave și ambarcațiuni- dacă aveți o barcă;
 • Permis de acces pentru autovehicule- daca intrați in Delta cu autovehiculul;
 • Permis de pescuit recreativ/sportiv in ARBDD – (anual) cu valabilitate până la 31 dec;

Permisele ARBDD pot fi achiziționate online de pe https://permise.ddbra.ro/, de la automatele instalate la sediul ARBDD direct de la punctele de lucru ARBDD.

Despre permisele ARBDD online:

 •  Permisele pot fi achiziționate anticipat (de exemplu: achiziționez acum permis de acces șalupă pentru 7 zile începând de joi, săptămâna viitoare);
 •  Permisele anuale sunt valabile până la 31 decembrie ale anului pentru care se achiziționează, indiferent de data achiziționării.
 •  O persoană sau o societate poate achiziționa permise pentru mai multe persoane (de exemplu, un agent de turism poate achiziționa permisele pentru un viitor grup de turiști);
 •  Pentru plățile cu card bancar, tranzacție va apărea pe extrasul de cont al clientului plătitor ca: www.plationline.ro sau Plationline;
 •  La finalizarea cu succes a tranzacției, permisul/ permisele vor fi trimise ca fișier pdf atașat la adresa de e-mail declarată de dvs.
 •  Fiecare permis trebuie imprimat, decupat, iar titularul trebuie să-l poarte asupra lui pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării și să-l prezinte organelor de control, odată cu actele de identitate;
 •  Permisele ARBDD conțin elemente unice de identificare (text/grafică), iar agenții de control au dispozitive de citire și validare automată a acestora.

Concluzie

Obținerea unui permis de pescuit pentru prima dată poate părea copleșitoare. Dar, nu trebuie să fie așa. În această postare pe blog, am acoperit cele mai populare variante astfel încât să le alegeți pe cele potrivite pentru ieșirile dumneavoastră la pescuit.

Sper că acest articol v-a facilitat puțin înțelegerea procesului de obținere a permisului. Dacă aveți întrebări, sau observații, vă rog să mă anunțați în comentariile de mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.