Îmbrăcămintea tehnica pentru activitățile de pescuit - Bluza UV
|

De ce ar trebui să investești într-o bluza UV pentru pescuit?

Dacă ești ca mine, știi că este absolut necesar să te protejezi de soarele arzător în timp ce te afli la pescuit. Dar să recunoaștem, cu atât de multe alte costuri – ale echipamentului, taxelor de pescuit, nadei, momelilor sau nălucilor, – de multe ori nu mai luăm în considerare investiția într-o bluză UV, sau o amânăm, o lăsăm mai la urmă. Iar aceasta este – după cum vom vedea- o greșeală.

Aici la Superpescar.ro, am luat problema în colimator, și am decis să scriu articolul următor, despre bluzele UV si despre protecția solară la pescuit! 🌞🐠. În el, pe lângă câteva explicații legate de avantajele oferite de îmbrăcămintea tehnică, dedicată pasiunii noastre, voi adăuga și câteva trucuri și sfaturi pentru a te ajuta să îți alegi bluza UV potrivită și să te simți confortabil și în formă maximă, sub soarele neiertător al miezului de vară 🔥.

Ce beneficii ai dacă porți o bluză UV la pescuit ?

Vara este în toi, ceea ce înseamnă cod roșu de caniculă. Temperaturile aerului și ale apelor ating valorile maxime, soarele arde puternic multe ore pe zi, iar noi căutăm locuri de pescuit cu umbră.

Ca orice altă activitate în aer liber, și pescuitul, ne place sau nu, ne expune la radiația UV și efectele ei negative. Petrecând ore îndelungate la pescuit, ne expunem invariabil la un proces periculos, care pe termen lung ar putea provoca îmbătrânirea prematură a pielii precum și alte boli legate de aceasta dintre care cea mai gravă este apariția cancerului de piele.

Deși utilizarea cremelor de plajă- sau mai corect spus utilizarea cremelor de protecție solară- este o parte esențială a protecției împotriva arsurilor și a efectelor negative ale soarelui, există, zic eu, o modalitate mai bună și mai eficientă de a rămâne protejat: îmbrăcămintea tehnică. Dintre toate piesele de îmbrăcăminte, rolul cel mai important în cazul de față, consider că îl joacă bluza UV. Voi face o paranteză, înainte să trec la beneficiile unei bluze UV, pentru a discuta si despre…

De ce nu este suficient să aplici crema cu protecție solară?

Aplicarea cremei cu protecție solara este o metodă bună si corecta de a ne proteja împotriva radiațiilor UV, însă, pentru pescari nu este suficientă nici cea mai eficientă. Crema cu protecție solara trebuie reaplicată în mod constant pentru a menține protecția și trebuie să luăm în considerare și faptul că ne putem uda în contact cu apa, ceea ce poate scădea eficacitatea cremei. În plus, cremele cu protecție solară nu oferă protecție completă, împotriva razelor UVB care pătrund în țesuturile pielii și pot cauza îmbătrânirea prematură a acesteia sau alte afecțiuni mai grave.

Ca pescari, îmbrăcămintea de protecție solară – Bluzele si pantalonii UV ne oferă o gamă largă de beneficii. Acestea le fac indispensabile pentru partidele de vară. Să le luăm pe rând.

De ce ar trebui să investești într-o bluza UV pentru pescuit? 1

Bluzele UV oferă protecție UPF (blocând până la 98% din razele UV și ajutând la prevenirea cancerelor de piele).


Fiind o persoană care iubește să petreacă timp în aer liber, dar urăște să aplice cremă de protecție solară, am fost încântată să descopăr cu ceva timp în urma bluzele cu protecție UV.

Citește și :  Echipele romanești la competiții internaționale de pescuit: între susținere și exigență

Modelele pe care le prefer au obligatoriu mâneci lungi și glugă, dar există multiple variante. Eu nu sunt tocmai confortabil cu ideea de a aplica substanțe chimice și apoi de a pune mana pe nadă sau momeală. Nu mă înțeleg nici cu senzația de piele grasă, dată de unele creme de plajă.

Nu numai că bluza UV este o alternativă convenabilă, dar pe termen lung este și o investiție mai bună decât o crema de plajă. În general, investiția în îmbrăcăminte de pescuit cu caracteristici de protecție solară este o alegere inteligentă pentru orice pescar care dorește să se bucure de hobby-ul său în condiții de siguranță și confort.

Desigur, nici bluzele nu sunt toate la fel. Îmbrăcămintea de protecție solară (bluzele UV) are un indice UPF (factor de protecție împotriva ultravioletelor), la fel cum cremă de protecție solară are un indice SPF? Acest lucru înseamnă că blochează un mare procent din razele UV, ceea ce este deosebit de important pentru prevenirea cancerelor de piele. Și, spre deosebire de crema de protecție solară, îmbrăcămintea de protecție solară nu expira, și poate fi utilizată multiple sezoane.

La început am ezitat să încerc bluzele tehnice, speciale pentru pescari, cum e un cunoscut model de la Tica (bluza tica uv protect ), sau produsele românești de la echipamente joy (safe skin), pentru că mă gândeam că vor fi mai călduroase decât cămășile și bluzele de in sau cânepă, pe care le foloseam. Cu toate acestea, am fost plăcut surprins de cât de ușoară și respirabilă este țesătura acestor bluze, indiferent ce branduri am probat.

În plus, există atât de multe opțiuni mai sport sau mai elegante disponibile în zilele noastre, încât este ușor să găsești ceva care să se potrivească stilului tău personal.

Un alt beneficiu al îmbrăcămintei de protecție solară este că poate ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii. Știm cu toții că expunerea prelungită la soare poate duce la apariția ridurilor și a petelor de vârstă, dar îmbrăcămintea de protecție solară poate acționa ca o barieră pentru a te ajuta să îți păstrezi pielea tânără și sănătoasă.

Vă recomand cu căldură să încercați bluzele UV dacă sunteți o persoană care petrece mult timp în aer liber. Sunt un mod convenabil și eficient de a vă proteja pielea de razele nocive ale soarelui. Iar beneficiile bluzelor UV nu se opresc aici!

Reglează temperatura corpului în timpul expunerii la soare.

Bluzele UV sunt cel mai adesea concepute cu țesătură specială care reglează temperatura corpului în timpul expunerii la soare. Ele pot fi din poliester, sau nylon dar și bumbac. Acest lucru înseamnă că vor fi foarte respirabile, permițând evaporarea rapidă a transpirației, dar și răcorirea suplimentară, la cea mia mica adiere sau mișcare a aerului.

Deci vom rămâne mai răcorit și mai confortabili în timpul pescuitului și, în principiu, ne vom putea bucura mai mult de ziua petrecută în aer liber. Cu atât mai mult, dacă bluza este una de culoare alba sau orice culoare deschisă, aceasta va reflecta o parte mai mare din soare, așadar va reflecta căldura, nu o va atrage…Te protejează de insectele sâcâitoare.

Bluzele UV concepute cu mâneci lungi și gluga ne vor oferi o protecție foarte buna împotriva insectelor sâcâitoare. Pe primul loc, țânțarii. Desigur, va trebui în continuare să utilizăm spray-uri sau creme ca să îi respingem și să nu ne ciupească, însă bluza UV ne va acoperi o bună parte din zonele de piele care altfel ar fi expuse direct. Și lista continuă. Pe Dunăre, anul trecut a fost invazie de ploșnițe de grâu. Pe unele bălți viespile au făcut colonii uriașe și pe lângă faptul că veneau la nada, se așezau și pe sticlele de apa sau de sucuri. Sau, în alte cazuri, pe unele bălți pur si simplu am avut nenorocul să fiu într-o zonă cu multe muște. „Sâcâitoare”- e un termen prea blând. Faptul că ai gluga care îți protejează și gâtul și ceafa este un beneficiu evident. Mânecile lungi, de asemenea.

Citește și :  Dincolo de adâncimile fluviului...

Materialul din care este confecționată bluza UV și cum influențează acesta confortul în timpul pescuitului.

Acest tip de bluze sunt, cel mai adesea, realizate dintr-un material sintetic cu fibre stretch care se mulează perfect pe corp, fără a te restrânge în niciun fel. Asta conferă o libertate bună de mișcare în lanseu, in timpul drilului.

Pe lângă asta, acest material respirabil usucă rapid pentru a preveni supraîncălzirea în timpul expunerii la soare. Desigur unele pot fi mai groase, deci mai grele și vor sta mai lipite de corp, altele mai ușoare, și mai respirabile.

În afara de bluzele propuse de producătorii de pescuit, eu folosesc și apreciez ca fiind potrivite și bluzele produse pentru navigație, sau surf, pe care prefer când pescuiesc la mare.

Polipropilena este utilizată ca element constitutiv în multe dintre bluzele UV, la unele dintre firele folosite la fabricarea bluzei. Acest material particular se caracterizează prin natura sa hidrofobă, ceea ce înseamnă că are capacitatea de a respinge apa fără a o reține.

Când alegi o bluză UV pentru pescuit, nu uita să iei în calcul și detalii suplimentare care vor face experiența ta mult mai plăcută! Printre acestea, prezenta glugii sau a unor buzunare suplimentare pot avea o relevantă destul de mare.

Personal prefer bluzele cu glugă, protejându-mi astfel foarte bine și gatul și urechile. O simplă șapcă sau pălărie nu ar putea da același rezultat.

Aceste caracteristici îți vor face viața mult mai ușoară pe malul apei!

De ce ar trebui să investești într-o bluza UV pentru pescuit? 2

Sfaturile Superpescar.ro pentru alegerea unei bluze UV pentru pescuitul în soare puternic

Sintetizând, iată câteva sfaturi de achiziție, pentru situația in care ești in căutarea unei soluții similare:

 1. Pentru a îți asigura confortul și libertatea de mișcare, îți recomandăm să optezi pentru o bluză cu o mărime mai mare, mai largă. O astfel de alegere iți va permite să te simți relaxat și să te bucuri de un confort maxim în timpul purtării. Este important să ai în vedere că bluzele prea mulate vor fi mai călduroase, și te pot împiedica să te miști în voie. Pentru a evita ca bluza să se lipească de piele, alege-le pe cele cu o croială mai largă sau mai amplă (tip regular sau wide).
 2. De asemenea, pentru a te proteja de căldura excesivă în timpul zilelor toride de vară, alege bluze de culoare albă sau o culoare cat mai deschisă! Aceste nuanțe nu absorb căldura la fel de mult ca cele în culori închise, ceea ce te va ajuta să te menții mai răcoros. Evită bluzele cu imprimeuri sau desene prea complexe, deoarece acestea pot accentua senzația de căldură.
 3. Un alt aspect important este prezența glugii la bluză, când nu știi sigur ce variantă îți e mai potrivită, alege bluza UV cu glugă. Aceasta îți poate oferi protecție suplimentară împotriva vântului, insectelor și poate fi mai utilă în multiple situații de pescuit.
 4. În ceea ce privește materialele, alege cu încredere bluzele UV fabricate din poliester sau nylon. Aceste materiale au proprietăți excelente de respirabilitate, ceea ce înseamnă că permit trecerea aerului dinspre exterior spre piele și evaporă rapid transpirația. Astfel, veți rămâne mai uscat și mai confortabil în timpul zilelor călduroase. Evitați materialele care nu sunt permisive la trecerea aerului, deoarece acestea pot duce la acumularea de transpirație și disconfort. Mai mult, fibra de poliester nu păstrează mirosul, si se curăță relativ ușor.
 5. Rețineți că alegerea bluzei potrivite pentru diferite activități și condiții meteorologice vă va ajuta să vă bucurați de o experiență plăcută și confortabilă, indiferent de situație.

În concluzie, este esențial să ne amintim că protecția solară nu este un lux, ci o necesitate. Cu atât de multe produse diferite disponibile, este mai ușor ca niciodată să te protejezi de soare. Așadar, de ce să nu investești astăzi într-o bluzaă UV bună? S-ar putea să fie cea mai bună investiție pe care o faci în pescuit, vara aceasta!

Citește și :  Cormorani, pești și pescuit

Întrebări frecvente legate de bluzele UV

Q: Care este diferența între o bluză UV și un tricou obișnuit?

A: materialul. O bluză UV este fabricată dintr-un material special conceput pentru a bloca razele UV, responsabile de arsurile solare. În schimb, un tricou obișnuit nu oferă aceeași protecție.

Q: Se poate pierde protecția UV oferită de o bluză Tica UV Protect?

A: O bluză Tica UV Protect este confecționată dintr-un material cu factor de protecție solară (UPF) ridicat, care îți asigură protecția împotriva radiațiilor UV. Protecția este data de materialul bluzei, astfel ca, poți pescui în voie fără să-ți faci griji în privința pielii tale, indiferent de numărul de spălări..

Pot spăla bluza UV la mașina de spălat?

Bineînțeles că poți spăla bluza UV la mașină cu detergent! Iată câteva sfaturi pentru a o spăla corect:

 • Verifică eticheta bluzei UV pentru a vedea instrucțiunile de spălare recomandate de producător. De obicei bluzele UV pot fi spălate la mașină, dar unele au nevoie de un ciclu delicat.
 • Folosește un detergent delicat, fără înălbitor. Detergenții puternici cu înălbitor pot deteriora materialele senzitive la lumină ale bluzei UV. Un detergent lichid pentru rufe delicate este cel mai bun.
 • Pune bluza într-un sac de rufe delicat sau într-o plasă specială pentru spălare dacă ai, pentru a o proteja în timpul ciclului de spălare.
 • Alege un ciclu de spălare delicat, la rece sau apă caldă. Evită apa fierbinte care poate cauza decolorarea.
 • Nu supraîncărca mașina pentru a permite mișcarea liberă a hainelor.
 • Agită sau întinde bluza imediat după spălare pentru a preveni șifonarea.

Urmează acești pași simpli pentru a păstra bluza UV strălucitoare și protejată de soare la fiecare spălare! Spor la purtat în siguranță.

Q: Pot purta o bluză UV și în afara activității de pescuit?

A: Da, desigur! O bluză UV poate fi purtată oriunde ai nevoie de protecție împotriva razelor UV, cum ar fi în timpul excursiilor în natură, la plajă sau în orice altă activitate în aer liber.

Q: Ce dimensiune de bluză ar trebui să aleg?

A: Pentru a alege mărimea potrivită a bluzei UV, consultă tabelul de mărimi date di fiecare producător in parte. Ai grijă să iei măsurătorile corecte și să alegi dimensiunea potrivită pentru tine. Eu recomand, in acest caz, sa iei bluza cu o mărime mai mare, pentru a fi mai larga.

Q: Există bluze UV disponibile pentru copii?

A: Da, exista bluze UV disponibile în variante pentru copii. Cele mai multe se găsesc la raionul de sporturi nautice al comerciantilor de echipamente sportive, dar pot fi găsite si in magazinele ce comercializează echipamente de pescuit. Aceste bluze sunt la fel de eficiente în protejarea pielii delicate a copiilor împotriva razelor UV și sunt disponibile în diferite mărimi adaptate vârstei lor.

Q: Pot achiziționa bluze UV online?

A: Da, poți achiziționa bluze UV de pe multiple site-uri. Astazi se gasesc in comert o gamă variată de bluze UV disponibile, pentru bărbați, femei și copii, în diverse culori și modele.

Q: Ce alte haine UV pot achiziționa în afara de bluze?

A: Pe lângă bluze, exista disponibile și alte articole de îmbrăcăminte UV, cum ar fi pantaloni, topuri sau pulovere. Acestea sunt concepute pentru a oferi o protecție maximă împotriva radiațiilor solare dăunătoare.

Q: Există vreo ofertă specială pentru echipamentele de pescuit UV?

A: Da, de regulă la sfârșitul sezonului de vara, pot apărea oferte speciale pentru echipamentele de pescuit UV, inclusiv bluze și alte articole de îmbrăcăminte.

Q: De ce ar trebui să investesc în haine UV pentru pescuit?

A: Investiția în haine UV pentru pescuit este importantă pentru a-ți proteja pielea de arsurile solare și de alte daune cauzate de expunerea la soare. Îți vor oferi de asemenea un confort suplimentar in zilele extrem de călduroase. Aceste haine sunt special concepute pentru a-ți oferi o protecție maximă în timpul activității tale preferate.

Fir întins! (Nu încins🔥)

Claudiu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.