7 Greșeli de evitat când curățați lanseta sau undița
Curățarea echipamentului de pescuit este o parte importantă a întreținerii acestuia, dar este important să o faceți în mod corect. Mulți pescari nu acordă suficientă atenție curățării lansetelor, cozilor de minciog sau undițelor, ceea ce poate duce la accidente sau deteriorarea gravă, iremediabilă, a sculelor de pescuit.
Iată șapte greșeli pe care trebuie să le evitați atunci când vă curățați echipamentul:
1.Nu utilizați substanțe chimice agresive sau abrazive când vă curățați undița!
Acest lucru poate deteriora finisajul de lac și poate chiar slăbi blancul.
Nu utilizați niciodată produse chimiceagresive de curățare și nu folosiți bureții de vase cu partea abrazivă (de regulă verde) pentru a curăța blancul. Acest lucru poate zgâria finisajul de lac, îl poate mătui și în timp poate deteriora blancul.
Curățarea lansetei se face cu o cârpă umedă, apă și săpun lichid (sau detergent de vase diluat- eu folosesc clasicul detergent Fairy) și eventual o periuță de dinți cu peri moi, pentru mizeria lipită mai puternic. Curățarea este indicată a se face imediat după partidele de pescuit, dar numai dacă este necesară.
O altă greșeală este folosirea unei cantități prea mari de detergent pentru curățare. Acest lucru poate, de asemenea, să deterioreze finisajul. Folosiți doar suficient detergent pentru a face treaba! Un raport clasic de diluare este de 1:10 (o parte detergent la 10 părți apă).
Uneori – la temperaturi mai mari -la suprafața apei se creează un biofilm, iar dacă vârful lansetei sau al vergii ajunge in apă acesta se depune instantaneu pe blanc. Dacă după aceea se usucă, atunci devine greu de curățat sau șters. Însă prin înmuiere cu răbdare , cu o cârpă udă va putea fi îndepărtat fără a fi nevoie de alte substanțe.
2. Nu folosiți aparate de spălat cu presiune pentru a vă curăța bețele

Tentația de a curăța sarea, dacă pescuim pe litoral, cu ajutorul unui aparat de spălat cu presiune poate fi mare, dar este mai indicată ștergerea cu o cârpă sau un burete foarte moale si cu multă apă, mai ales ca sarea este ea însăși abrazivă.
Când ajungem cu mașina la spălătorie , mai ales după o partidă desfășurată într-o zonă cu mult praf, nisip sau noroi, putem curăța nu doar mașina ci și juvelnicul și husa acestuia cu ajutorul pistolului de presiune. Uneori este necesară și curățarea scaunului de pescuit (mai ales cele cu tălpici de noroi).
Însă nu trebuie utilizată aceasta metodă și pentru lansete, cozi de minciog sau undițe.
Jetul poate antrena particulele de mierie ce vor zgâria sau deteriora finisajele, și, mai grav, pot ajunge în îmbinări sau sub mandrină.
3. Nu folosiți perii dure, bureți de sârmă metalică pentru a vă curăța blancul sau mânerul de mizerie.
Lansetele trebuie tratate cu grijă. Curățarea acestora trebuie să fie efectuată cu lavete, bureți moi sau șervețele umede. Folosirea periilor dure, a bureților de sârmă metalică sau a altor obiecte aspre poate deteriora suprafața lansetei sau mânerului lansetei.
Dacă vă spălați lanseta cu o perie dura , riscați să zgâriați finisajul de lac, ce are atât rol estetic cât și protector, și implicit să slăbiți blancul. Gasiti în acest articol mai multe sfaturi pentru curățarea lansetei.
Pescarii neexperimentați fac adesea greșeala de a crede că curățarea echipamentului după fiecare utilizare este necesară. Curățați sculele doar atunci când devin murdare.
4. Nu înmuiați elementele murdare prin scufundare în apă.
Nu încercați să înmuiați mizeria scufundând blancul în apă!
Acest lucru poate face ca particule fine de mizerie să pătrundă în îmbinări scurtând durata de viață a lansetei. De asemenea, apa va rămâne în zone greu accesibile iar expunerea constantă la umiditate poate slabi în timp blancul. Blancul trebuie sters și uscat bine și doar apoi poate fi depozitat.

Pentru situațiile care impun înmuierea murdăriei uscată pe lansete, se poate folosi o cârpă bine umezită sau aplica zonal apă cu ajutorul unui burete moale sau al pulverizatorului.
Blancul trebuie curățat și apoi uscat. Toate particulele de apă trebuie îndepărtate.
In trusa pescărească ar fi util să avem și un mic kit de curățare al echipamentului (o cârpă moale, un burete, un recipient in care sa avem puțin detergent de vase diluat în apă).
5. Nu spălați vârfurile lansetelor sau blancul cu apă fierbinte.
Încălzirea rapidă a fibrelor blancului și a rășinii poate determina, deformarea sau poate face ca acestea să devină mult mai casante în timp.

Mai mult, acest lucru poate deteriora finisajul de lac, precum și adezivii utilizați la prinderea mandrinei sau a părților din EVA sau plută .
Există mai multe moduri diferite, mult mai potrivite, prin care vă puteți curăța lansetele, mulinetele sau chiar și firele de pescuit. Despre toate acestea, discutăm într-un ghid dedicat curățării si întreținerii echipamentului de pescuit.
6.Nu folosiți un uscător de păr pentru a usca lansetele în cazul în care sunt ude.
Din nou, variația de temperatură degradează fibrele, duce la deformări și slăbește rezistența.
Același lucru se poate întâmpla și în sens invers, atunci când scoatem echipamentul din mașina încălzită iarna, și îl expunem la temperaturi foarte scăzute, repede. Dacă pescuiți , sau doar exersați lanseuri în sezonul rece, acordați echipamentului câteva minute „de aclimatizare” înainte să îl puneți „la treabă”.
7. Depozitarea necorespunzătoare a echipamentului de pescuit îl poate deteriora.

Depozitarea lansetelor, mai ales în anotimpul rece, este indicat să se realizeze in husele textile cu care sunt livrate acestea (evident, fără a avea mulinetele montate).
Ideale sunt spatiile uscate, cu temperatură constantă.
Nu lăsați undițele în locuri umede, cum ar fi subsolurile, sau balcoanele deschise. Umiditatea poate deteriora în timp echipamentului.
De asemenea , evitați să depozitați echipamentul lângă un element de încălzire, și, dacă nu este stocat în husă, nu îl plasați în lumina directă a soarelui și nu îl expuneți la diferențe mari de temperatură.
Concluzie
Este greșită concepția că putem lăsa curățarea echipamentului până în ultimul moment, la finele sezonului. Aceasta nu este niciodată o idee bună. De fapt, curățarea lansetei este una dintre cele mai importante părți ale întreținerii ei, fiind indicată ori de cate ori se murdărește.
Așadar, când vă curățați echipamentul de pescuit, asigurați-vă că evitați aceste greșeli comune!
Acest lucru vă va ajuta să îi creșteți durata de viață și să îl păstrați în stare bună pentru multiple sezoane. Știm că lansetele sau undițele pot fi investiții costisitoare și că este important nu numai să vă asigurați că aveți grijă de echipamentul dvs., ci și că nu faceți nicio greșeală!
Fir intins!
Sursa foto: pexels.com