Curățarea, întreținerea și stocarea echipamentului de pescuit
Dacă ești pescar, știi cât de important este să-ți păstrezi uneltele de pescuit curate. Cu toate acestea, a ști cum să curățați o undiță, o lansetă sau alte unelte de pescuit nu este același lucru cu a ști cum să le întrețineți de-a lungul mai multor ani.
În această postare pe blog, vom arunca o privire asupra diferitelor materiale si substanțe potrivite pentru curățarea și mentenanța uneltelor de pescuit și cum să le folosim pe fiecare. De asemenea vom vorbi despre cum le stocăm corect în perioadele în care le utilizăm mai rar.
Curățarea și întreținerea corespunzătoare a echipamentului de pescuit va păstra integritatea acestuia, îi va prelungi durata de utilizare și vă va asigura că puteți desfășura fiecare partidă poate fi desfășurată fără întârzieri sau obstacole inutile. Mai mult, va păstra valoarea și prețul de vânzare a echipamentului la revânzare, față de unul neglijat.
Există, desigur, mai multe elemente ale echipamentului de pescuit ce necesită o întreținere si o curățare periodică. În acest ghid ne vom concentra doar pe cele mai frecvent folosite: lansetă sau undiță , mulinete și fire.
Citește mai departe și fii pregătit pentru următoare ieșire pe apă!
Când trebuie să ne curățăm echipamentul de pescuit?
Frecvența cu care trebuie să curățăm echipamentul de pescuit depinde de cât de des îl folosim și în ce condiții.
Dacă mergi la pescuit doar de câteva ori pe an, atunci probabil că nu trebuie să-ți cureți echipamentul foarte des. Cu toate acestea, dacă ieși pe apă în mod regulat, va trebui să îl curăți mai des. De asemenea, este important să ne curățăm echipamentul în modul corect, pentru a evita greșelile comune la curățarea echipamentelor.
În general, discutăm despre două situații când sunt necesare aceste operațiuni: La finele unei partide, sau la final de sezon.
Atunci când ați terminat de pescuit, iar echipamentul a devenit murdar datorită condițiilor de pescuit, este recomandat să curățați imediat lanseta, mulineta și eventual chiar și firele.
In mod similar, la finele sezonului, înainte de depozitare pentru iarnă este recomandată o curățare atentă precum și o verificare și o mentenanță a echipamentului.
Să începem prin a discuta despre lansete și undițe!
Curățarea și stocarea lansetelor
Una dintre cele mai comune probleme cu care ne confruntăm ca pescari, este murdărirea lansetelor sau a undițelor în timpul pescuitului. Aceasta se întâmplă deoarece locurile de pescuit pot fi in zone pline de nisip, altele chiar cu noroi, sau pescuim în ape ce la anumite temperaturi formează biofilm și explozie de alge la suprafață , poluare sau mizerie sub oglinda apei.
Astfel, sunt șanse mari ca lansetele noastre să devină murdare cel puțin o dată în timpul partidelor de pescuit. Mai mult, întrucât în mai multe stiluri de pescuit utilizăm în mod frecvent nade și momeli, ne putem murdări pe mâini de la acestea și apoi transferăm murdăria pe lansetă, undiță sau mulinetă. La fel se poate întâmplă și cu mucusul peștilor pe care ii prindem și îi manipulăm.
Din fericire, există o multitudine de soluții la îndemâna fiecărui pescar, pentru a îndepărta excesul de murdărie și reziduurile, precum și pentru a reîmprospăta aspectul echipamentelor de pescuit.
Am să le prezint pe cele folosite de mine, împărțindu-le în funcție de componenta lansetei pentru care este utilizată fiecare. Aceste soluții funcționează perfect de fiecare dată, astfel că vi le recomand fără ezitare!
Cum curățăm blancul sau tronsoanele lansetei
Pentru a curăța blancul de praf si particule de nisip, îl ștergem cu o cârpă moale, uscată.
Dacă în schimb sunt urme de noroi, nadă sau mucus, vom folosi întâi un prosop curat, umed. Abia după curățarea acelor depuneri, vom șterge lanseta sau undița cu o cârpă uscată.
Asigurați-vă că uneltele sunt uscate complet înainte să le puneți în husă!
Nu există prea mult spațiu pentru ca praful , sarea(în pescuitul marin) , sau murdăria să se ascundă pe această parte a lansetei/ undiței, dar asigurați-vă că verificați cu atenție locurile de îmbinare, mânerul și mandrina. Îndepărtați orice exces de murdărie.
Tronsoanele murdare ale lansetelor – se șterg așadar cel mai bine cu apă și o lavetă. Apa poate conține și puțin detergent, dacă murdăria este greu de îndepărtat prin ștergere. La nevoie se pot utiliza și șervețelele umede, pentru a îndepărta mizeria, dar trebuie folosite cu atenție deoarece pot fi abrazive.
Cum curățăm mânerele de plută ale lansetelor
Curățarea și uscarea mânerelor din plută ale lansetelor de pescuit se poate face prin spălare cu apă simplă, dar si prin aplicarea unei soluții diluate de apă și detergent de vase. Aceasta este aplicată pe mâner cu ajutorul unei cârpe sau burete dacă gradul de murdărire este unul mic sau normal. Dacă nu le-am curățat deja de pe baltă, acasă prefer să efectuez curățirea în cadă, sau în cabina de duș, pentru că este mai confortabil, și beneficiez de contrastul dat de acestea pentru a observa orice urmă de mizerie.
Pentru mânerele foarte murdare (noroi, uleiuri de la aditivii lichizi, etc) , înainte de stocarea de iarnă, voi folosi un așa numit „ burete magic”. Acesta este abraziv și ajută pentru curățare mecanică a suprafeței de plută.
Dacă mânerul de plută este pătruns de murdărie în profunzime, utilizez uneori suplimentar o soluție de bază de alcool , pentru curățare.
Buretele magic funcționează de asemenea bine pentru a îndepărta mucusul de pește de pe mânerele din spumă ale lansetelor sau pe mânerele de minciog. Atenție însă, nu se recomandă utilizarea buretelui pe suprafețele lucioase, întrucât buretele le va mătui, fiind, după cum spuneam, abraziv.
Buretele magic nu este singura soluție. Curățarea lansetei se poate face cu o cârpă umedă, apă caldă cu săpun și o periuță de dinți cu peri moi .
Nu utilizați însă niciodată produse chimice de curățare dure sau materiale foarte abrazive!
După ce le spăl și le șterg dacă este cazul, le las suplimentar la uscat , într-o zonă curată și uscată (nu în baie, unde umiditatea este mare).
Pentru stocarea peste iarnă, vă recomand să vă asigurați că lansetele se află într-un loc sigur, unde nu pot fi lovite sau accidentate. Acest lucru va contribui la evitarea deteriorării lor.
Dacă doriți să vă păstrați echipamentul de pescuit în stare bună, este important să îl depozitați într-un loc unde să nu existe variații mari de temperatură și umiditate. Acest lucru este valabil pentru mai toate echipamentele de pescuit.
Curățarea mulinetei la exterior
La sfârșitul partidei de pescuit putem curăța mulineta pe exterior. In funcție de gradul de murdărie, optăm pentru una din variantele următoare:
- Dacă este necesară doar îndepărtarea unei murdării ușoare(praf, stropi de apă), cu ajutorul unei cârpe moi , uscată, ștergem mulineta.
- Dacă gradul de murdărie este mai mare (nadă uscată, mucus de pești etc) ștergem cu ajutorul unei cârpe ude. Se poate înmuia murdăria și prin pulverizare de apa curată pe carcasă , cu ajutorul pulverizatorului. Nu scufundăm însă mulineta în apă, pentru că riscăm antrenarea mizeriei de la exterior la interior (nisip, nadă) și pentru că mulineta nu se va usca corespunzător , în timp util. După ce am îndepărtat murdăria, obligatoriu ștergem mulineta cu o cârpă uscată.
Asigurați-vă că uscați complet mulineta înainte de a o pune în husă, pentru a evita ruginirea sau degradarea mecanismelor!
Curățarea și stocarea firelor monofilament
Pentru a îndepărta murdăria, grăsimea și pelicula depusă pe linia de pescuit din monofilament folosim un amestec de apă și detergent.
Curățirea firelor o fac cel mai adesea pe apă, folosindu-mă de un burete pe care îl prind de suportul de lanseta sau de blanc, după ce l-am înmuiat în apă cu detergent (diluție 1:20) . Atunci când recuperez firul, am grijă ca acesta sa treacă peste buretele respectiv.
Din când în când pentru firele mai groase, utilizez și un spray degresant dedicat pentru scufundarea firelor, pe care îl aplic pe tambur direct, însă doar după ce am îndepărtat tamburul de pe mulinetă. Există riscul să aplic spray peste zone lubrifiate ale mulinetei și nu doresc asta.
Tamburii cu fir ai mulinetelor precum și rolele cu firul de pescuit trebuie depozitate într-un loc întunecat, răcoros și uscat. Eu prefer depozitarea tamburilor într-o cutie de mulinetă, pentru a le proteja de acțiunea de îmbătrânire cauzată de lumină. Mulinetele le stochez în huse dedicate.
Mentenanța echipamentelor de pescuit
Dacă ai citit până aici, ai înțeles cât de important este să-ți păstrezi uneltele de pescuit curate. Cu toate acestea, a ști cum să curățați o undiță sau o mulinetă nu este același lucru cu a ști cum să o întreți optim de-a lungul anilor. În această parte a articolului, vom arunca o privire asupra diferitelor activități de mentenanță pentru mulinetele de pescuit și cum să le prelungim durata de funcționare.
Cum să curățați și să servisați o mulinetă de pescuit după terminarea sezonului
Curățarea mulinetei la sfârșitul sezonului de pescuit este o parte importantă a întreținerii acesteia. Acest lucru vă va asigura că mulineta funcționează cât mai bine posibil, pentru următorul sezon si următoarele bătălii cu peștii.
Service-ul mulinetei este o chestie care se poate dovedi delicată și cu oarecare complexitate, așa că nu este recomandat pentru cei mai putini tehnici, care nu au mai cochetat cu desfacerea mecanismelor diverse.
Pentru cei care nu se feresc însă să desfacă un mecanism mai complex, curățarea mulinetei nu este chiar dificil de făcut și nu durează foarte mult .
Pentru a accesa o mulinetă la interior aveți nevoie de instrumente precum: șurubelnițe diferite (ideal o trusă de scule pentru ceasornicari sau bijutieri ce include șurubelnițe mici), o cheie reglabilă, un clește cu cioc lung, și o pensetă.
Curățarea mulinetei la sfârșitul sezonului de pescuit este o parte importantă a întreținerii acesteia. Acest lucru vă va asigura că mulineta funcționează cât mai bine posibil, pentru următorul sezon si următoarele bătălii cu peștii.
Service-ul mulinetei este o chestie care se poate dovedi delicată și cu oarecare complexitate, așa că nu este recomandat pentru cei mai putini tehnici, care nu au mai cochetat cu desfacerea mecanismelor diverse.
Pentru cei care nu se feresc însă să desfacă un mecanism mai complex, curățarea mulinetei nu este chiar dificil de făcut și nu durează foarte mult .
Pentru a accesa o mulinetă la interior aveți nevoie de instrumente precum: șurubelnițe diferite (ideal o trusă de scule pentru ceasornicari sau bijutieri ce include șurubelnițe mici), o cheie reglabilă, un clește cu cioc lung, și o pensetă.
Pentru curățare sunt utile bețișoare de urechi (de bumbac), cârpe, o periuță de dinți și o pensulă.
Pentru degresare si lubrifiere sunt indicate substanțe precum diluant sau benzină, vaselină de mulinete sau ulei de mecanisme fine. Pentru piese care nu se desfac usor este util si spray-ul WD-40, eu folosindu-l atat pe cel clasic cat si varianta de degresare, WD-40 Specialist.
Pregătește-ți, de asemenea, la îndemână schema tehnică a mulinetei !
Este recomandabil să ai o sursă bună de lumină peste suprafața de lucru . Ajută dacă suprafața de lucru are o culoare mai deschisă , pentru contrast, iar acest efect il putem obtine si cu o carpă de culoare deschisă.
Doar după ce am făcut acest lucru, putem trece la curățarea efectivă!
Încă un sfat de la unul pățit: Asigurați-vă că faceți fotografii ale fiecărui pas, astfel încât să le puteți consulta mai târziu. Acest lucru vă va ajuta foarte mult la asamblare, accelerând procesul. Diagrama /schema mulinetei poate fi utilă pentru a înțelege cum funcționează si ce piese conține , dar poate fi dificil de înțeles ordinea asamblării sau dezasamblării fiecărei componente. De aceea poate fi mult mai util să vă faceți propriile fotografii , pentru a completa diagrama.
Înainte de a purcede, un ultim sfat, din practică: Fiți blând – Aveți tot timpul în vedere să nu deteriorați niciuna dintre piesele delicate, nu forțați nu strângeți prea tare șuruburile, evitați forța brută pentru desfacerea diverselor părți!
Pentru a curăța mulineta în mod corespunzător, trebuie mai întâi să o desfacem secvențial. Aceasta înseamnă că trebuie să o demontați și să așezați piesele într-o succesiune logică pe măsură ce le scoateți. Cele trei secvențe majore sunt
- servisarea pick-up-ului și a galetului;
- servisarea frânei mulinetei;
- curățarea și întreținerea interiorului corpului (verificăm axul și angrenajele principale ale mulinetei).
Piesele aferente fiecărei secvențe le grupăm , de regulă, separat.
Curățați în ordinea corectă – Acest lucru vă va împiedica să fiți nevoit să dezasamblați întreaga mulinetă de mai multe ori!
Îndepărtați tamburul, când începeți curățarea mulinetei.
Începeți printr-o verificare a verificare a galetului. In funcție de tipul de galet (pe bucșă sau rulment) executați curățarea și lubrifierea acestuia. Continuați prin verificarea și curățarea manivelei. Observatie: Manivela o pregătesc pentru a fi gresată din belșug cu vaselină, la asamblare. Excesul de vaselină va acționa si ca o barieră împotriva intrării de mizerie sau apă, la interiorul mulinetei.
Avansați apoi către corpul mulinetei, unde trebuie să ștergeți diversele componente si mecanismele interne. Acestea trebuie desfăcute cu grijă , șterse și degresate individual. Doar dacă este nevoie, utilizați o perie cu peri moi pentru a îndepărta orice resturi de mizerie de pe angrenajele mulinetei.
Folosiți solventul potrivit – Diferiți solvenți sunt mai buni pentru diferite materiale. De exemplu, alcoolul izopropilic este excelent pentru curățarea materialelor sintetice. Eu prefer un degresant de la wd-40. Peste piesele metalice dar si pentru rulmenții interni, pentru degresare putem folosi benzină. Pentru celelalte părți ale mulinetei se poate utiliza apă cu detergent de vase. Cu ajutorul unei pensule se pot curata foarte bine angrenajele și piesele metalice!
Adăugați lubrifiant – vaselină de mulinete sau ulei de mecanisme fine – utilizați întotdeauna un lubrifiant dedicat pentru angrenajele mulinetei. Nu orice vaselină este potrivită regimului de lucru specific pescuitului. Asigurați-vă că îndepărtați orice exces de lubrifiant cu o cârpă curată.
Reasamblați mulineta: după ce ați terminat de curățat și gresat mulineta, este timpul să o reasamblați. În primul rând, asigurați-vă cu ajutorul schemei explodate și a pozelor că toate piesele sunt bine atașate – în special orice șuruburi si cleme. Nu forțați strângerea acestora.
Diferitele tipuri de mulinete pot avea frâna poziționată în fața (chiar în tambur) sau în spatele mulinetei (în corp). Unele mulinete de crap dispun si de dispozitivul de eliberare rapidă, numit baitrunner, dar acesta nu trebuie confundat cu frâna. Dintre mulinetele cu frână pe față, unele modele folosesc un sistem de frână „uscată”, altele (mai rar) o frână umedă, ce necesită lubrefiere.
Pentru curățarea discurilor de frână aflate în tamburii mulinetelor cu frână față , folosiți un prosop de hârtie pentru a îndepărta orice murdărie și umiditate, apoi curățați suplimentar interiorul tamburului cu un bețișor de ureche.
La nevoie se pot desface și verifica și discurile de frână, însă , din experiență această operațiune nu este una pe care să o fac prea des, frâna aflându-se cel mai adesea în parametri. Doar dacă am observat cumva in timpul drilului că începe să „scape”, intervin și înlocuiesc discurile. Din câteva zeci de mulinete deținute de-a lungul timpului, doar pentru două am efectuat aceasta operațiune.
Verificați funcționarea mulinetei, a pick-up-ului, si a frânei după asamblare!
După ce v-ați asigurat ca totul funcționează corespunzător, stocați mulineta în cutia ei, sau într-o husă dedicată, obligatoriu cu frâna slăbită.
Desigur , dacă toate operațiunile acestea sunt prea complicate , puteți apela la serviciile unui specialist din magazinele locale de pescuit, iar aceștia vor realiza, contra unui anumit pret, servisarea mulinetei.
Cum să curățați și să servisați lanseta sau undița după terminarea sezonului
Aici lucrurile sunt mai simple. In primul rand, inspectați-vă vizual undițele sau lansetele.
Este în regulă să fii puțin obsedat și să verifici fiecare parte componentă, mânerul, mandrina, sau îmbinările, pentru uzură și alte defecte.
Eventualele ciobituri ale plutei pe mâner pot fi reparate cu ajutorul unui chit de lemn, sau în mod ideal cu chit pentru plută(dar care se nu se găsește așa ușor la noi). După curățare și reparații pluta poate fi tratată cu soluții pe bază de ceară, care o vor impermeabiliza și proteja.
În videoclipul următor puteți regăsi mai multe detalii de restaurare (în limba engleză):
https://www.youtube.com/embed/vOEimDnrCEw
Verificați inelele lansetelor. Puteți folosi un bețișor de urechi pentru a testa ceramica inelelor pentru micro fisuri. Introduceți vârful moale al bețișorului de bumbac în interiorul inelului și rotiți-l în cerc. Dacă bumbacul se agață și se destramă, înseamnă că pastila este probabil ciobită sau crăpată și trebuie înlocuită.
Verificați îmbinarile unditelor sau lansetelor din mai multe segmente. Asigurați-vă că elementele sunt curat si uscate.
Încă o observație: Umiditatea este una din principalele cauze ale blocării elementelor. În general este indicat să vă asigurați întotdeauna că îmbinările secțiunilor lansetei sunt uscate, curate și deci fără fire de praf sau nisip /murdărie murdărie înainte de a le asambla. Acest lucru le va ajuta să se mufeze corect, ușor și fără probleme sau uzură. (Dacă îmbinările au devenit prea largi, se poate îngroșa diametrul elementului care s-a subțiat prin aplicarea unui strat subțire de lac).
Concluzie
Sper că v-a plăcut ghidul acesta de întreținere și curățare a echipamentului. Dacă sunteți un pescar experimentat, probabil că veți fi de acord cu mine că este întotdeauna o idee bună să vă luați câteva minute din când în când pentru a vă curăța undița, lanseta sau mulineta,după partidele de pescuit. Și întotdeauna la finalul sezonului.
Dacă aveți și alte observații sau știți alte greșeli pe care oamenii le fac atunci când își curăță echipamentul, de ce nu îmi povestiți într-un comentariu, mai jos!
De asemenea, tot acolo puteți spune altora dacă au existat probleme cu echipamentul dvs. și ce soluții au funcționat pentru voi!
Uneori, echipamentul nostru de pescuit se mai si strică, dar altcineva din jurul nostru poate avea o soluție la îndemână!
Fir întins!
Sursa foto: arhiva personala & unsplash.com