Beneficiile pescuitului asupra starii de sănătate  1
|

Beneficiile pescuitului asupra starii de sănătate 

beneficii pentru sanatate ale pescuitului

Beneficiile pescuitului asupra stării de sănătate 

Credeți sau nu, pescuitul nu este doar un hobby distractiv sau un mod plăcut de pierdut timpul, ci și o activitate cu efecte pozitive importante asupra sănătății. În această postare pe blog, voi explora numeroasele beneficii pentru sănătate ale pescuitului și de ce acesta este o activitate excelentă pentru a deprinde diverse abilități, indiferent de vârstă.

Și ca să nu credeți că spun o poveste pescărească mă voi folosi de știință și de rezultatele diverselor cercetări, pentru susținerea afirmațiilor. Să începem!

Navigare rapidă: 

Beneficiile pescuitului pentru sănătatea fizică

Mișcare și activitate fizică

Faptul că pescuitul este o modalitate excelentă de a te relaxa, este bine-cunoscut. Mai puțin cunoscut este ca unele stiluri de pescuit impun să facem mișcare serioasă și că partidele de pescuit pot fi asimilate unor sesiuni de activitate fizica destul de intensă.

Desigur aici vorbim despre pescuitul activ, de pe mal, la speciile de pești răpitori, mai ales pe apele de munte.

miscare si activitate fizica la pescuit pe riuri de munte

Pentru cei cărora le plac drumețiile, destinațiile de pescuit la păstrăv în zonele de munte, oferă adesea trasee frumoase și provocatoare, precum și mersul pe distanțe lungi, pe teren accidentat.

E drept, cele mai populare stiluri de pescuit sunt mai puțin active, dar în marea lor majoritate veți avea parte și de un minim de exercițiu fizic.

Locurile de pescuit de pe Dunăre și alte ape sălbatice, sunt de asemenea de multe ori accesibile doar pe jos. Chiar și cei care pescuiesc din barcă pot face un antrenament fizic bun, atunci când folosesc vâslele pentru deplasare, dar chiar și coborârea bărcii la apa poate necesita un efort muscular semnificativ.

Iar toate acestea ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și la întărirea mușchilor. Ajută, de asemenea, la reducerea riscului de a dezvolta obezitate, diabet de tip 2 și diferite tipuri de cancer. Grozav, nu?

Expunerea la soare și Vitamina D

Mulți pescari devin dependenți de pescuit tocmai pentru că iubesc activitățile în aer liber și doresc să experimenteze cât mai des ieșirile în natură. Iar odată cu petrecerea timpului în aer liber, vine și avantajul expunerii la soare și al sintetizării vitaminei D, cea despre care auzim tot mai des în ultimele decenii. Pescuitul vă ajută să vă expuneți la soare, ceea ce duce la o creștere semnificativă a nivelului de vitamina D asimilată de organism.

Beneficiile pescuitului asupra starii de sănătate  2

Printre avantajele potențiale ale vitaminei D se numără și următoarele:

  • O mai bună absorbție a calciului și a fosforului in corp
  • o mai bună funcționare a sistemului imunitar
  • reducerea inflamațiilor.

În plus, se crede că vitamina D joacă un rol în reducerea riscului de a dezvolta unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de prostată și colo rectal.

Citește și :  Pescuit la avat: 4 Super Pescari și recomandările lor de năluci pentru avat!

Există suplimente și punerea la soare este sursa principală de vitamina D pentru majoritatea oamenilor, iar partidele de pescuit reprezintă o modalitate excelentă de a crește durata de timp petrecută afară!

Ieșirile la aer curat

Poluarea este o problemă majoră în multe orașe din întreaga lume. De fapt, conform Organizației Mondiale a Sănătății, 92% dintre orașele din țările în curs de dezvoltare au niveluri de poluare a aerului care depășesc standardele OMS.

Pe măsură ce vă aflați în aer liber, sunteți expus la niveluri mai scăzute de poluare, iar pescuitul este o modalitate excelentă de a vă expune efectului benefic dat de aerul curat. În mod normal, ne expunem aerului poluat zilnic, dar când plecăm în afara orașelor, stăm departe de el.

Beneficiile pescuitului asupra starii de sănătate  3

 Beneficiile respirării aerului curat pentru plămâni sunt numeroase. Atunci când respirați aer poluat, acesta poate provoca inflamații și iritații la nivelul plămânilor, ceea ce poate duce la astm, bronșită și alte probleme respiratorii. Pe de altă parte, respirarea aerului curat poate ajuta la menținerea plămânilor sănătoși și la buna funcționare a acestora. De asemenea, poate ajuta la prevenirea bolilor respiratorii și la îmbunătățirea funcției pulmonare.

Fie că este vorba de a ajunge pe o baltă de câmpie, sau pe un pârâu de munte, daca mergi la pescuit ajungi cel mai adesea în locuri cu aer curat, de o calitate superioară celui din aglomerările urbane.

O excelentă opțiune este să mergeți cu familia la pescuit. Va puteți bucura astfel de natură, de aer curat, iar cea mai bună parte este că puteți face toate acestea împreună cu întreaga familie.

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de pește proaspăt.

Desigur, mai devreme sau mai târziu, cei care merg la pescuit vor avea parte și de bucuria capturării peștilor, și vor putea astfel să își ofere ocazia unei mese cu pește foarte proaspăt.

Peștele, ca aliment este o recomandare a tuturor nutriționiștilor, dintr-un motiv întemeiat. Este o sursă bogată de proteine, acizi grași buni și minerale. Acești nutrienți sunt grozavi pentru menținerea sănătății.

beneficiile consumului de peste proaspat

 Printre efectele consumului de pește proaspăt, sunt incluse:

  • Scăderea tensiunii arteriale. Consumul regulat de pește poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. 
  • Promovarea funcției cardiace sănătoase.
  • Peștele conține acizi grași omega-3, despre care s-a demonstrat că reduc nivelul de trigliceride, scad tensiunea arterială și îmbunătățesc funcția vaselor de sânge. Diminuează semnificativ si riscul de atac de cord. 
  • Reducerea inflamației. Peștele conține acizi grași omega-3, despre care s-a demonstrat că reduc inflamația.  
  • Îmbunătățirea funcției cognitive. S-a demonstrat că acizii grași Omega-3 îmbunătățesc funcția cognitivă. 
  • Reducerea riscului de accident vascular cerebral. S-a demonstrat că acizii grași Omega-3 reduc riscul de accident vascular cerebral.
  • Prevenirea anumitor tipuri de cancer. Unii pești conțin seleniu, un mineral despre care s-a demonstrat că reduce riscul unor tipuri de cancer. 
  • Reducerea riscului de scădere a acuității vizuale. S-a demonstrat că consumul de pește bogat în acizi grași omega-3 reduce riscul degenerescenței maculare. 
  • Reducerea riscului de depresie. S-a demonstrat că acizii grași omega-3 reduc simptomele depresiei.
Citește și :  Dincolo de adâncimile fluviului...

Există așadar o întreagă panoplie cu efecte benefice asupra corpului atunci când practicăm pescuitul, dar oare se întâmplă la fel și cu mintea? Haideți să vedem!

Efectele pescuitului pentru minte

Pescuitul este o activitate ce poate aduce liniște, stare de bine generală practicanților săi și prin prisma efectelor pozitive pentru sănătatea mentală și a deprinderii de abilități utile indiferent de categoria de vârstă. Și nu o spun doar eu, o spun psihologii. Să o luăm pe rând!

Pescuitul combate stresul și anxietatea

Mersul la pescuit poate fi o modalitate excelentă de a combate stresul și anxietatea. Dacă sunteți în căutarea unei activități care sa favorizeze relaxarea psihica, pescuitul este o opțiune excelentă.

Beneficiile pescuitului asupra starii de sănătate  4

Pescuitul este o activitate provocatoare din punct de vedere fizic și mental, motiv pentru care este atât de bună pentru ameliorarea stresului și a tensiunii.

Când pescuiți, de obicei sunteți concentrat pe sarcina pe care o aveți de efectuat și pe mediul înconjurător imediat și nu vă faceți griji pentru nimic altceva. Mulți oameni spun că pescuitul are și un aspect spiritual și că pescuitul este o formă de meditație. Concentrându-vă asupra împrejurimilor și apei, puteți să vă conectați cu mediul într-un mod în care alte activități nu pot. Acest lucru vă poate ajuta să vă relaxați și să vă limpezească mintea, reducând cantitatea de stres pe care o simțiți zilnic.

Cum mersul la pescuit poate crește stima de sine și reziliența

Când pescuim, deținem un control deosebit asupra mediului. Succesul partidei de pescuit depinde de mișcările pe care le facem noi.  Nu suntem dependenți de alții pentru a ne bucura de o experiență bună de pescuit. Ne putem baza pe propriile abilități și propria gândire pentru a dezlega puzzle-ul pentru a prinde și aduce la mal peștele.

Beneficiile pescuitului asupra starii de sănătate  5

Când găsim de unii singuri rezolvările la întrebări legate de locul în care vor să stea peștii, ce momeli preferă și cum îi putem prinde mai ușor, se dezvoltă foarte bine încrederea în sine.

Reziliența este capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc emoțional sau de altă natură.  La pescuit avem parte adesea de vizita unor potențiale capturi pe care nu reușim să le aducem la mal. Însă învățăm să ne revenim, să reluăm procesul, să insistăm și în cele din urmă să obținem succesul. Această lecție este una cu puternic efect psihologic. 

Efectul antidepresiv al mersului la pescuit

 Un studiu a arătat că oamenii care merg la pescuit au o incidență mai mică a depresiei și a tulburărilor de anxietate. Acesta se poate datora faptului că pescuitul este o activitate relaxantă și liniștitoare, ce favorizează eliberarea de endorfine. Si ce e mai spectaculos este ca senzația de fericire, nu este condiționată de obținerea unor rezultate bune in partidele de pescuit.  Nu contează daca peștii colaborează.

Prin faptul că ne  duce în natură și ne îndepărtează de agitația vieții de zi cu zi, pescuitul contribuie la starea de fericire și liniște sufletească. Nu e de mirare că atât de mulți oameni consideră pescuitul o experiență terapeutică și plăcută și când prind și când nu prind!

Citește și :  Pescuit la method feeder -după crapi mari
Beneficiile pescuitului asupra starii de sănătate  6

Activitatea de pescuit îmbunătățește concentrarea

Pescuitul este un sport excelent pentru a vă îmbunătăți capacitatea de concentrare. Combinația dintre mediul liniștitor și atenția necesară pentru a pescui cu succes a făcut ca practicanții acestui sport să demonstreze niveluri de concentrare semnificativ mai bune, direct proporționale cu perioada de timp de când practică pescuitul. Așadar, dacă cauți o modalitate de a-ți îmbunătăți concentrarea, ia în considerare posibilitatea să mergi la pescuit mai des.

Îmbunătățirea echilibrului

Pescuitul poate duce la dezvoltarea și a altor abilități, îmbunătățirea echilibrului fiind una dintre ele.

Când pescuiți, trebuie să vă folosiți toate simțurile pentru a avea succes. Acest lucru include echilibrul, deoarece trebuie să vă păstrați echilibrul în timp ce stați în barcă sau pe un mal înclinat, în timp ce lansați.

Beneficiile pescuitului asupra starii de sănătate  7

În plus, trebuie să fiți atenți la mediul înconjurător și la mișcarea apei, pentru a vă asigura că pescuiți în siguranță.

Toate acestea ajută la îmbunătățirea echilibrului, ceea ce poate fi benefic și în alte domenii ale vieții voastre.

Pescuitul ajută la construirea de legături puternice cu prietenii și familia

Dar asta nu e totul. Pe lângă efectele benefice asupra sănătății fizice și mentale, pescuitul mai are câteva efecte pozitive ce merită menționate. 

Pescuitul poate fi o modalitate excelentă de a construi legături puternice cu prietenii și familia. Nu numai că este o activitate distractivă de făcut împreună, dar poate fi și o modalitate excelentă de a învăța lucruri noi unul despre celălalt.

cuplu de prieteni la pescuit

De exemplu, eu și prietena mea am fost recent la pescuit împreună cu un cuplu de prieteni noi. Chiar dacă nu am prins vreo tonă de pește, ci doar câțiva baboi, ne-am distrat foarte mult vorbind și împărtășind povești. Nu numai atât, dar am învățat multe despre prietenii noștri, ceea ce nu am fi putut face niciodată dacă nu am fi mers la pescuit cu ei.

Așadar, dacă sunteți în căutarea unei activități distractive care poate fi benefică și pentru relațiile voastre, pescuitul este o opțiune grozavă.

Alte efecte pozitive ale pescuitului

Există și alte efecte pozitive pe care merită să le menționăm,

Pescuitul este și o modalitate excelentă de a construi amintiri. Puteți invita prietenii și familia să meargă la pescuit cu dvs. și puteți împărtăși amintiri cu ei pentru anii următori.

Beneficiile pescuitului asupra starii de sănătate  8

Pescuitul încurajează călătoriile. Dacă la început bălțile și lacurile din apropiere sunt prima opțiune, ulterior lacuri aflate la distanțe mai mari, sau Delta Dunării, de exemplu devine o destinație la care majoritatea celor care devin pescari își propun să ajungă.

Pescuitul poate fi o soluție excelentă de a vă deconecta de la tehnologie. Practicând pescuitul vă puteți oferi o detoxifiere digitală, atât dumneavoastră , cât și copiilor sau prietenilor.

Mă opresc deocamdată aici. Dar pe voi vă invit să continuați lista aceasta, spunându-mi într-un comentariu care credeți că este cel mai important efect benefic pe care îl are pescuitul pentru sănătatea voastră? Ce alte efecte ați observat?

 

Similar Posts

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.