cum intretinem si reparam imbinarile uzate ale lansetelor imagine reprezentativa
|

Cum menținem și reparăm îmbinările uzate ale tronsoanelor?  

Lansetele, rubezienele sau undițele sunt printre piesele cele mai importante de echipament pentru noi și este important să le păstrăm în stare bună pentru a ne asigura cât mai mulți ani de serviciu fiabil din partea lor. Din păcate, în timp, îmbinările acestora se pot uza sau pot ajunge să aibă mici zgârieturi.

Desigur există o serie de moduri de a retușa sau repara chiar noi îmbinările uzate și micile zgârieturi în blank-ul  lansetelor, iar acest articol va discuta despre aceste metode. Indiferent dacă doriți să restaurați o lansetă veche sau doar să întrețineți una mai nouă, acest articol vă va oferi cunoștințele și tehnicile necesare pentru a face acest lucru.

Îmbinări uzate sau zgâriate? Cum reparăm îmbinările lansetelor și vergilor?

Primul lucru de făcut este să determinați gravitatea uzurii. Dacă uzura este minoră, de obicei puteți aplica un strat de ceară pe partea care intră în îmbinare. Acest lucru nu va repara uzura însă ajută la o mai bună îmbinare a tronsoanelor și protejează împotriva extinderii uzurii.

O altă soluție pentru o uzură minoră a îmbinării este aplicarea unui strat de lac (lac de unghii de lemn sau auto). După ce se usucă, puteți folosi o  bucată de șmirghel fină pentru a corecta eventualul surplus.  Acest lucru va ajuta, de asemenea, la protejarea îmbinării  împotriva uzurii, pentru o vreme.  In aceeași manieră se poate utiliza și un spray de vopsea, sau se poate aplica un strat de rășină epoxidică.

Cea mai bună soluție este totuși să folosiți un spray de grafit sau de carbon. Acesta este un produs special formulat care ajută la repararea, protejarea dar și lubrifierea îmbinărilor, făcând mult mai puțin probabil ca acestea să se uzeze din nou.

Citește și :  Permis de pescuit ANPA 2024, ARBDD si PG-uri: Ghid complet

Acest spray poate fi procurat din unele magazinele de articole de pescuit și este special conceput pentru tratamentul porțiunilor de mufare a betelor de pescuit. Eu am intersectat de-a lungul timpului o variantă de la Maver și una de la Garbolino.

Cum menținem și reparăm îmbinările uzate ale tronsoanelor?   1

Aplicare spray carbon – pas cu pas

Tratamentul cu carbon lichid poate fi folosit pe orice fel de bete de carbon, cu mufări de orice model. Cu o întreținere adecvată, reparațiile cu spray de carbon ar trebui să ajute la prelungirea duratei de viață a undițelor tale de pescuit pentru multe sezoane de succes în apă..

Tratamentul folosind sprayul cu carbon este ușor de aplicat – doar urmați pașii următori:

  • Ștergeți bine tronsoanele cu ajutorul unei cârpe moi (Aveți grijă să evitați greșelile comune ce se pot face în acest pas!);
  • delimitați cu o bandă din scotch de hârtie cu atenție porțiunea ce urmează sa fie tratată;
  • aplicați uniform un strat de carbon lichid la o distanta de 20 cm de suprafața uzată sau zgâriată,
  • lăsați sa se usuce timp de 15 minute;
  • înlăturați banda adezivă;
  • cu ajutorul unui burete de bucătărie curat îndepărtați surplusul de carbon.

În eventualitatea nedorită că îmbinările au suferit și zgârieturi, aceeași soluție este cea pe care o recomandăm. Spray-ul cu carbon lichid poate umple micro fisurile și zgârieturile apărute pe echipamentul nostru. Dacă zgârieturile sunt profunde, repetați procedura.

Puterea prevenției

Indiferent de soluția pe care o alegeți, este important să vă amintiți să păstrați echipamentul cât mai curat , în special in zona îmbinărilor.   Acest lucru va ajuta la prevenirea uzurii accelerate și la menținerea funcționării corecte pentru anii următori.

Citește și :  Nodul Palomar

Atunci când manipulăm tronsoanele lansetelor, ale  rubezienelor, vergilor sau chiar cele ale mânerelor de minciog, trebuie să fim foarte atenți sa nu le așezăm pe pământ sau nisip. Dacă nu suntem atenți și pe îmbinările tronsoanelor au rămas particule de nisip sau alte impurități, exista riscul ca la mufare să se producă zgârieturi, fisuri sau chiar să se producă blocaje ale tronsoanelor. Pentru a preveni aceste probleme, trebuie să ne asigurăm că tronsoanele sunt manipulate cu grija și sunt mufate în mod corespunzător.

Concluzie:

Mentenanța, reparatul echipamentului, refacerea monturilor de pescuit, obținerea permisului de pescuit online sunt activități clasice la majoritatea pescarilor în sezonul de iarnă.

A-ți acorda timp pentru a repara îmbinările uzate ale lansetelor sau vergilor de pescuit este o modalitate excelentă de a prelungi durata de viață a acestora. Indiferent dacă alegi să aplici un strat de ceară, de lac sau să utilizezi un spray cu grafit /carbon, te poți asigura că lanseta va rămâne în stare bună și gata de luptă cu orice pește în sezonul următor!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.