Acțiunea Lansetei de Pescuit la Feeder: Ghidul Superpescar.ro 1

Acțiunea Lansetei de Pescuit la Feeder: Ghidul Superpescar.ro

De-a lungul timpului in lumea pescuitului, m-am tot lovit de un termen care adesea îi pune în dificultate chiar și pe cei mai experimentați pescari este „acțiunea lansetei„. Este un concept care i-a făcut pe mulți să-și încrunte fruntea, întrebându-se cum se leagă acțiunea de performanța lansetelor lor de pescuit. Ați auzit vreodată pe cineva menționând că o lansetă feeder are o „acțiune parabolică” sau că „s-a modificat acțiunea lansetei prin schimbarea vârfului utilizat”? Dacă da, nu sunteți singuri. Dar ce înseamnă exact acest lucru și, până la urmă, cum afectează acțiunea lansetei de feeder pescuitul nostru propriu zis?

Voi încerca să explic toate acestea in ghidul următor. Dar să le luăm pe rând.

Ce Este Acțiunea Lansetei?

Pentru a dezlega misterul acțiunii lansetei, trebuie să clarificăm în primul rând că aceasta nu are nicio legătură cu măsurătorile de greutate, cum ar fi gramele sau livrele. Este diferită de „puterea de aruncare a lansetei”.

Acțiunea lansetei este un termen folosit pentru a descrie cum se îndoaie o lansetă de pescuit la feder, atunci când se aplică presiune de la vârf, către bază. Cu toate acestea, acțiunea nu are o unitate de măsură precisă, si este, așadar, o determinare mai degrabă subiectivă.

In plus, trebuie să menționez că acțiunea nu este legată de putere de aruncare, pe care o explic in detaliu într-un ghid separat. Așadar nu e musai ca o lanseta rapida sa fir pentru greutăți mari sa distante extreme.

Pentru a face lucrurile și mai confuze, inscripțiile de pe vârful furnizat cu majoritatea lansetelor de pescuit la feeder, se referă doar la curba de testare a vârfului și se măsoară în mod obișnuit în uncii (de exemplu, 1 uncie, 2,5 uncii sau 5 uncii). Acțiunea lansetei nu are o unitate specifică de măsură.

Acțiunea Lansetei de Pescuit la Feeder: Ghidul Superpescar.ro 2

De Ce Confuzia?

Confuzia legată de acțiunea lansetei apare din doua motive, destul de apropiate. Unul ar fi faptul că, așa cum am mai spus, nu există o unitate de măsura obiectivă. Al doilea ar fi faptul că mulți producători nu o menționează în mod explicit atunci când listează specificațiile unei lansete. (În schimb, se concentrează pe o gamă de greutăți, exprimată în grame, și folosesc o altă unitate de măsură pentru curba de testare a vârfului, cum ar fi 1oz (uncie) sau 3 uncii pentru lansetele de pescuit la feeder. Ca rezultat, mulți pescari cred în mod greșit că Test Curve-ul reprezintă acțiunea lansetei și/sau greutatea feederului pe care îl poate arunca lanseta.)

Citește și :  Antrenamentul pentru concursurile de pescuit la feeder

Reiese din acest lucru faptul ca multe din magazinele online, in încercarea de a ajuta cumpărătorul, vor face o determinare subiectiva a acțiunii si o vor lista in consecință. Nu e de mirare ca magazinele care își fac propriile descrieri de produse pot avea specificații ușor diferite, deși vorbesc de același produs.

Unde Intră în Joc Acțiunea Lansetei?

Acțiunea lansetei intră în joc în două momente cruciale ale procesului de pescuit: în momentul aruncării (al lanseului) și în timpul luptei cu peștele („dril”).

În timpul aruncării, acțiunea lansetei determină modul în care aceasta se îndoaie și se comportă pentru a propulsa momeala și feederul la distanța dorită.

Pe de altă parte, în timpul luptei cu peștele, acțiunea lansetei influențează modul în care aceasta răspunde la mișcările și tragerile peștelui, asigurând controlul și evitarea ruperii firului sau a cârligului în timpul luptei. Astfel, alegerea corectă a acțiunii lansetei este esențială pentru o experiență de pescuit reușită, atât în momentul lansării, cât și în timpul drilului.

Acum, că înțelegem ce înseamnă acțiunea lansetei, să explorăm diferitele categorii de acțiuni ale lansetelor și cum acestea se aplică în lumea pescuitului.

  1. Acțiune Rapidă: Lanseta se îndoaie în principal în prima treime a vârfului. Ideală pentru aruncări precise, la distanțe mari. Adesea dificil de încărcat complet, necesitând o tehnică excelentă de aruncare. Reiterând faptul că e o determinare subiectivă, dintre modelele pe care le-am încercat eu, Claudiu Banu, de-a lungul timpului, as clasa ca având o acțiune rapida lansetele de la Sportex, modelele Xclusive dar si deja celebrul „Croco”, sau modelul mai vechi, Spectron M2 Power de la Daiwa.
  2. Acțiune Semi-Rapidă: Lanseta se îndoaie aproximativ ușor pe prima jumătate a blancului, de la inelul de vârf către de pe secțiunea cotorului. Mai ușor de încărcat în comparație cu lansetele cu acțiune rapidă. Potrivite pentru pescuitul general și manipulare. Continuând seria subiectiva as încadra aici modelele Aero de la Shimano, precum si unele modele de la producătorul roman Katcher, sau mai cunoscutul Serie Walter WC II.
  3. Acțiune Medie sau progresiva: Lanseta se îndoaie rotund dincolo de joncțiunea dintre cele două secțiuni ale lansetelor din doua bucăți sau de jumătatea blancului modelelor din trei bucăți. Potrivită pentru aruncări la distanțe medii. Poate gestiona încărcături ușor mai mari, dar poate lipsi de performanța lansetelor cu acțiune rapidă pentru aruncări la distanțe mari. Printre primele modele care îmi vin în minte sunt Supera SL de la Preston, Tournament-ul BU de la Daiwa, sau Competition Superchamp Feeder de la Formax.
  4. Acțiune Semi-Parabolică: Lanseta începe să se îndoaie imediat începând din mijlocul blank-ului (nu vorbim aici de vârf). Folosită pentru aruncări la distanțe mai scurte, conferă însă cele mai plăcute senzații chiar și în drilul cu peștii de talie mica. Obosesc într-un mod extraordinar peștii și reduc considerabil rata celor scăpați în dril. Aceasta acțiune este considerată mai delicată și mai puțin precisa, în principal pentru pescuitul la distanțe scurte și medii, cu fire subțiri și cârlige mai mici. La partea de precizie trebuie sa menționez ca în opinia mea, depinde foarte mult de tehnica de aruncare pe care pescarul o deține. Printre modelele care îmi vin ni minte, repet, dintre cele pe care le-am pescuit, as menționa aici TDR-ul de la Daiwa, cel de 12ft, Drennna Acolyte ultra, sau Matrix Dual Competition Duo Bomb.
Citește și :  Pescuit la method feeder -după crapi mari

De Ce Contează

Înțelegerea acțiunii lansetei este crucială pentru că afectează direct aruncările și experiența drilului in partidele tale de pescuit. Iată de ce contează:

  • Aruncări la Distanța Mare: Pentru aruncări precise, la distanțe mari și foarte mari, lansetele cu acțiune rapidă sunt cea mai bună alegere. Oferă cea mai mare putere, dar necesită abilități de aruncare excelente.
  • Pescuit General: Lansetele cu acțiune semi-rapidă și medie sunt opțiuni versatile pentru diverse situații de pescuit. Ele oferă un echilibru bun între precizie/distanță, plăcerea drilului cu peștii medii și ușurința de utilizare.
  • Pescuit la Distanțe Scurte: Lansetele cu acțiune semi-parabolică sunt delicate și se descurcă cel mai bine în scenarii de pescuit la distanțe scurte până la medii, cu fire subțiri și cârlige mai mici. Oferă o plăcere a drilului greu de egalat de celelalte tipuri de acțiuni.

Găsirea Echilibrului Potrivit

În lumea pescuitului, nu există un răspuns de tip „una potrivită pentru toți”. Alegerea acțiunii lansetei ar trebui să se alinieze cu stilul tău de pescuit, cu tehnica de aruncare și chiar si cu tipul de pește pe care îl vizezi.

Amintește-ți că sunt aruncători cu lansetele de feeder care îndoaie bine de tot și lansetele cu acțiune rapidă, cum e cazul prietenului Ciprian Floroiu, care se bagă sub lanseta și le supraîncarcă în timpul aruncărilor agresive. Obține astfel lansări extreme ca distantă cu o precizie greu de egalat, întrucât are o tehnică îndelung exersată, ce combină experiența din pescuitul la crap cu pescuitul la feeder la distante foarte mari. Cum în mod similar, pescari de coșuleț, specializați în pescuitul de finețe la distante de pana la 40 de m, sunt capabili sa folosească la maxim lansete tip picker, cu acțiune semi-parabolica, fără a pierde din precizie, și subjugând fără drept de apel peștii de orice talie, indiferent cât de fragila le-ar fi gura.

Citește și :  Cum să prinzi mai mult pește la feeder – 10 sfaturi

Prin urmare, este esențial să asociezi acțiunea lansetei cu tehnica ta de aruncare, cu tipul de pescuit pe care îl practici cel mai des, pentru rezultate optime. Găsești aici, pe superpescar.ro un ghid de alegere lanseta feeder complet, in care sunt detaliate si celelalte criterii de care sa ții cont.

Înțelegerea acțiunii lansetei este cheia alegerii lansetei potrivite pentru nevoile tale specifice de pescuit. Deci, data viitoare când ești în căutarea unei noi lansete, ia în considerare nu numai puterea lansetei, lungimea sau alte criterii, ci și acțiunea acesteia – ar putea fi piesa lipsă din puzzle-ul tău.

Fir întins!

Acțiunea Lansetei de Pescuit la Feeder: Ghidul Superpescar.ro 3

Claudiu Banu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.