cum sa prinzi mai mult peste la feeeder 10 sfaturi
| |

Cum să prinzi mai mult pește la feeder – 10 sfaturi

Textul de mai jos, scris de subsemnatul, a fost publicat cu ceva ani în urmă în revista „Pescuitul pentru toți”, și este o listă scurtă cu zece sfaturi esențiale care pot transforma pozitiv orice partidă de pescuit la feeder. Am dat peste el, prin calculatorul personal și am considerat că poate reprezenta o resursă bună pentru toți iubitorii pescuitului la feeder de pe superpescar.ro, indiferent dacă sunt începători sau pescari experimentați. Să trecem, așadar, in revistă aceste sfaturi care sunt menite să te inspire pentru următoarea ieșire la pescuit.

Fii pregătit! Arată-mi ce trusă de pescuit ai, ca să îți spun ce fel de pescar ești! Și mai ales am să îți spun cât timp câștigi sau pierzi la fiecare partidă. Nu aștepta să ajungi pe apă pentru a-ți lega cârligele, sau pentru a-ți pregăti monturile.

Organizează-te din timp, creează-ți rutine și vei petrece mai mult timp pescuind efectiv și mai puțin căutând un pichet prin portbagaj, sau improvizând o montură pentru că nu ai cu tine cine știe ce accesoriu. Iar dacă petreci mai mult timp „cu bățul în apă” decât cu el pe mal, categoric vei prinde mai mult pește!

Cum să prinzi mai mult pește la feeder – 10 sfaturi 1

Cam așa arata setup-ul lui sir Bob Nudd, pentru o partidă de pescuit la plută. Totul este organizat minuțios pentru eficiență maximă.

Cine nu pescuiește pe ploaie…nu pescuiește! Nu există vreme rea la pescuit, există doar echipament inadecvat. Adică haine care nu sunt impermeabile, sau poate sunt insuficient de groase. Cizmele și salopetele impermeabile se dovedesc imbatabile atunci când Sfântul proroc Ilie își face simțită prezența. Costumele termale sunt esențiale când frigul își reintră în drepturi. O bluză albă cu glugă te va feri de soarele necruțător al miezului de vară. O umbrelă de nadă va proteja momelile și nada atât de soare cât și de ploaie. Ignorați aceste aspecte și veți pescui în condiții de inconfort și implicit veți prinde mai puțin pește.

Cum să prinzi mai mult pește la feeder – 10 sfaturi 2

Vânt prea puternic? Nicio problemă. Un coșuleț mai greu, fir textil în locul monofilamentului, un vârf puțin mai gros ținut aproape de apă și puteți continua partida. Va trebui să lansezi mai în forță decât pe vreme calmă. Dacă pierzi prea mult din precizie, încearcă să compensezi lansând ușor în stânga sau în dreapta marker-ului inițial (în funcție de direcția vântului). Dar pescuitul nu trebuie să se oprească.

Citește și :  Alegere lanseta feeder - Ghid complet pentru începători

Alte trucuri „pe vânt puternic” sunt: folosirea stabilizatoarelor de vârf precum Steadi-tip-ul de la Nisa feeders, sau „ascunderea” vârfului după juvelnic.

Cum să prinzi mai mult pește la feeder – 10 sfaturi 3

Nu dezarma în fața obstacolelor, ci încearcă să găsești soluții să continui pescuitul, și vei prinde mai mult pește.

Cine se scoală devreme… poate să vadă pe apă semnele prin care peștele se trădează. În zilele de vară, dimineața devreme și seara la apus, sunt momente în care peștii sunt foarte activi. Asta înseamnă implicit și faptul că majoritatea peștilor își vor trăda prezența ridicându-se la suprafață, rostogolindu-se în curent, sau chiar sărind. O pereche de ochelari polarizați ajută foarte mult în spionarea lor. Localizează-i corect și pescuiește acolo unde sunt peștii, nu neapărat acolo unde sunt pescarii.

Nu ignora sondarea! Acesta este momentul în care afli ce e sub apă, momentul în care afli la ce te poți aștepta de la partidă. Acum afli dacă substratul îți impune folosirea unui method ușor sau a unui pellet feeder, a unui coșuleț de plasă sau tip open end. Începătorii tind să ignore sondatul și să arunce aproape la întâmplare, iar rezultatele lor suferă implicit într-o proporție covârșitoare.

Gândește ca un pescar de competiție! Un echipament mai fin și un cârlig mai mic poate însemna mai multe prezentări. Crearea a două vaduri într-o partidă (și odihnirea pe rând a câte unuia), poate însemna șansa de a avea activitate toată ziua, fără timp morți. Peștii mari pot fi prinși și cu echipament fin, mai ales dacă „învățarea pescuitului” se face progresiv.

Cum să prinzi mai mult pește la feeder – 10 sfaturi 4

Fii versatil! Dacă insiști să efectuezi o partidă de pescuit la crap într-o zi și într-un loc unde singurii pești activi în zonă sunt carașii, vei avea parte de un semi eșec. Dacă însă te reprofilezi rapid și treci de la method pe coșuleț, de la porumb la vierme, și te apuci să faci un pescuit la caras, vei avea o partidă plină de activitate, un exercițiu util și vei prinde mai mult pește. Îmi amintesc o partidă la Canalul de Apă Caldă dela Cernavodă când morunașul nu era prezent în zonă, însă avatul și sabița da. Lungirea strunei, coșulețe tip cage și nada strânsă mai puțin în coșuleț precum și folosirea viermilor flotanți a transformat partida de la una submediocră la una extrem de activă și de-a dreptul plăcută.

Citește și :  Nodul Palomar
Cum să prinzi mai mult pește la feeder – 10 sfaturi 5

Folosește line clip-ul! Simt nevoia să mă repet: Folosește, te rog, line clipul. Începătorii se feresc în mod inexplicabil de acest aspect, în detrimentul total al acurateței lanseului. Alege un marker pe malul opus, folosește line clipul și vei lansa în același loc cu ușurință. Iar acesta este primul pas către a prinde mai mulți pești. Urmărind pescarii buni, de top, de la noi, în competiții, acest aspect mi-a fost întotdeauna evident: au o precizie extraordinară.

Tratează fiecare partidă ca pe un antrenament. Chiar dacă peștii nu răspund cum trebuie sau vremea nu e cea mai potrivită, dacă tot ai ajuns pe apă, exersează toate aspectele pescuitului la feeder. Sondează, lansează cât mai precis, încearcă să îți stabilești un ritm! Cu alte cuvinte, fă fiecare minut petrecut pe apă să devină un minut în care ai făcut totul corect, și mai ales nu ai renunțat/abandonat, și pe termen mediu și lung vei ajunge un pescar mai bun, așadar vei prinde mai mult pește.

Cum să prinzi mai mult pește la feeder – 10 sfaturi 6

Nu uita de lucrurile simple, lucrurile de bază! Alege cât mai corect locul, sondează, fă corect nada, alege un marker pe malul opus și pescuiește cât mai precis. Fă asta de fiecare dată, fă fiecare lanseu să conteze și cel mai probabil vei avea rezultate din ce în ce mai bune. Cât despre nade și momeli…cuvântul de ordine este: Simplifică! Renunță la a lua cu tine toate fanteziile deodată. Prea multe opțiuni de momeală, aditivi, nade, monturi pot însemna tot atâtea opțiuni pe care pescarul începător simte nevoia să le încerce de cel puțin câteva ori în aceeași partidă.

Citește și :  Jurnal de pescuit - Ce este si de ce ar trebui să ții unul ?

Am mai spus-o și o repet. Pescuitul e o călătorie în sine, iar parcurgerea etapelor, nu arderea lor, face parte din farmec. Învață întâi cum să faci o montură, cum să lansezi corect la punct fix, cum să prinzi peștele mic la rama și viermuși și apoi evoluează către crapii mari la boilies, wafter și pop-up-uri. Descoperă bucuria pescuitului la feeder pas cu pas și la sfârșitul călătoriei vei fi prins mai mult pește.

Fir întins!

Claudiu Banu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.