Pescuit la method feeder -după crapi mari
Partea a doua: Pescuit la method feeder -după crapi mari
Aceasta este continuarea articolului „Despre vânătoarea de specimene” pe care îl puteți citi dând click pe legătura de aici sau pe imaginea alăturată.
Claudiu Banu- super pescar.ro –
…. Obiectivul stabilit – crap de peste 10kg
Pentru a exemplifica practic ideile exprimate anterior, la începutul lunii noiembrie (2016) mi-am propus o partidă de o zi la method feeder pe Măgura 9, o baltă care are o densitate bună de pește mediu și mare.
Vorbim, desigur , de crap.
În apă știam că sunt și câteva exemplare de 14-17 kg, însă puține, și care implicit vedeau destul de rar saltelele de primire ale pescarilor.
Exemplarele cele mai mari capturate de mine acolo – pescuind la feeder – au gravitat in jurul greutății de 9 Kg, așa că ținta mea era minim capturarea unui astfel de pește sau ideal a unuia mai mare.
Obiectivul , conform principiilor enumerate, este așadar capturarea unui pește de 10kg.
Si dacă tot am amintit și de partidele trecute, înainte sa o redau pe cea dedicată acestui articol, am sa prezint pe scurt cum îmi desfășor o partidă obișnuită, pe aceeași balta.
Începem cu…
..Câteva considerente despre localizare, nadă și momeli
Localizarea o fac de multe ori în funcție de anotimp, mergând cel mai adesea pe extremele bălții sau chiar în centrul ei.
In funcție de temperaturile din zilele și nopțile ce preced partida, aleg apă mică (Capetele pe care intra apa în balta) sau apă mare (extrema opusa- digul/deversorul).
Dacă e o perioadă relativ caldă, cu temperatură constantă prefer zone de circulație iar spre centrul bălții am câteva astfel de standuri unde pot accesa cu suficientă lejeritate toate distanțele până la malul opus dar și câteva locuri cu stuf în imediata mea vecinătate.
Pe momitorul method, de cele mai multe ori, optez pentru micropelete de 2mm pe bază de făină de pește si uneori le „pudrez” cu nadă tot pe bază de faină de pește doar pentru a le spori viteza de atracție, și felul în care se desfac.
La cârlig folosesc momeli foarte mici de 6-8mm, pelete, wafters sau boiliesuri, pentru că vreau să prind cam toți peștii care sunt în fata mea si nu mă interesează talia lor . Cârligele sunt cel mai adesea din zona de mărime 8-10-12.
Echipamentul (ansamblul lanseta-mulineta- fir principal) este cu mici variații cam același, unul potrivit peștilor cu talie de la 2-6 kg dar cu suficienta rezervă pentru a putea controla și pești mai mari dacă e nevoie.
Așadar o lansetă din gama medium sau chiar medium heavy , o mulinetă minim mărimea 4500 cu o frână decentă, un fir de regula de peste 0.21mm. Pentru bălțile mai late de 100m, aș lua în calcul lansete heavy si extra heavy, pentru distanță, și mulinete chiar mai mari (mini big pit- mulinete de crap) iar firul principal, contra-intuitiv, va fi unul mult mai subțire (de ex 0.18mm, desigur cu un înaintaș din fir textil).
Însă aceasta este o alta poveste. Acum singurul obiectiv era prinderea unui specimen la o distanta abrdabila de catre majoritatea pescarilor, cu echipament clasic, nu unul special.
Pentru partida de față si obiectiuvul stabilit, sezonul era suficient de potrivit, toamna peștii având greutăți mari, datorita acumulării de rezerve pentru iarna.
Temperaturile scăzuseră destul de mult, însă încă rămâneau pozitive noaptea, iar ziua urcau peste 10grade.
Crapii rămân activi, și după răcirea vremii, chiar dacă de multe ori activitatea cea mai puternică se întâmplă după miezul zilei.
Mi-am zis ca toamna nu se numără doar bobocii ci și capturile.
Peștii au acumulat rezerve pentru iarnă și sunt mult mai grei acum decât în orice altă perioadă.
Am urmărit așadar în calendar o zi in care vremea sa nu fie potrivnică pescuitului (nu sunt tocmai masochist, dar ma gandeam si la a putea face poze) și astfel pe fondul unei perioade de 2-3 zile relativ stabile am ales o zi de miercuri. Maxima anunțată – 14 grade la amiază.
Pare mult, și pare suficient de cald, dar pentru mine nu era suficient de mult încât să risc să caut peștele unde ar fi putut migra în miezul zilei.
Așa că am ales capul cu apă mai adânc al bălții, preferând să încerc să prind peștii rezidenți, sau care deja își căutau pe acolo locuri de iernat.
Cu mine au mai mers încă alți doi prieteni aflați la început de drum in pescuitul la feeder, și cărora am încercat să le ofer câteva sfaturi și explicații de la alegerea locului, la alegerea echipamentului, de la pregătirea nadei si a peletelor la relevanta momelii folosite. Am ales să pescuiesc pe apă mare, cu opțiunea de a verifica si câteva zone cu variație de adâncime așa că am mers pe capătul cu dig, al bălții.
Am profitat de prezența prietenilor veniți (si ei tot la un pescuit la feeder), care m-au ajutat cu fotografiile, și ,sfatul meu este să mergeți împreună cu alți colegi de pasiune la pescuit, pentru că în astfel de situații ajutorul lor poate fi neprețuit.
Echipamentul folosit de mine la aceasta partidă: Lanseta Drennan MatchPro Super Feeder de 3.66m, Mulineta Drennan FD4000, Fir Toray BR de 0.215, momitor method large, de 35 de grame tot de la Drennan, cârlige de la mărimea 6 la mărimea 10 ( G-Carp Specialist de la Gamakatsu, G-Carp method Gamakatsu ), pelete Bait-Tech de 2mm (Special G, Carp and Coarse, și Krill), ca momeală am folosit pelete de la 6mm la 14mm , pasta, porumb artificial, și am prins la toate momelile încercate, fără excepție.
(Sunt un mare fan al cârligelor Gamakatsu, am toată încrederea în ele, așa că monturile mele – cu bandă sau cu spin sunt realizate pe modele de la acest producător. )
Așadar , față de partidele obișnuite am mărit un pic talia cârligelor, și în concordanță și a momelilor folosite. Am păstrat și momelile mici pentru ca ele erau soluția de avarie, cele care funcționau tot timpul, dar m-am pregătit și cu variante mai potrivite peștilor mari.
Povestea partidei de pescuit la method feeder
nui
Ajunși pe baltă, primul lucru făcut a fost să activez zona pe care urma să o pescuiesc (să „prenădesc” ) lăsând cu praștia sau cu mâna bulgări formați din nadă Utopia Baits (~1kg) , cânepă(400gr), porumb(400gr), dar și câteva mâini de pelete mai mari de 6-8-14mm(~250 gr) și boiliesuri de 10mm (50-60 buc).
Am făcut asta cu ușurință pescuind în imediata apropiere a pontonului.
Dacă aș fi avut nevoie să nădesc la distanțe mai mari de 30 de m, as fi folosit un momitor cu arc, pe care aș fi format bulgări de nadă cu ceva micropelete în ei.
Am nădit de-a lungul digului pe 3-4 metri, cu ceva teamă, cele 2-3 grade de noaptea si apa de cleștar făcându-mă să fiu mai reținut decât era cazul.
Partida a debutat puțin mai lent decât mă așteptam, abia la o ora de la instalare având prima prezentare – însă faptul că primul sosit a fost un crap de talie superioara, de 6.52 kg mi-a dat încredere. Simțeam că sunt pe drumul cel bun.
Cel de-al doilea pește , unul de 8.79 kg mi-a confirmat acest lucru. Au urmat mai muți pești de la 3 la 8.5 kg. In jurul prânzului am luat o pauză de mai bine de o oră să îi ajut pe prietenii cu care eram sa prindă si ei.
De-a lungul întregii dimineți de pescuit prezentările au venit constant la 7-8 minute de la lansare. Mai mult au durat drilurile , pozatul si cântăritul peștilor care păreau demni de cântărit. Eram mulțumit cu 5- pești peste 7 si sub 9 kilograme, dar nu îmi atinsesem obiectivul. Când am revenit, am dat cu praștia si ultimii bulgări de nadă și semințe pe care ii mai aveam.
Primii pești prinși după pauza eliminau pe saltea nadă și semințele sparte semn că încă se hrăneau foarte bine pe vadul creat, cu ceea ce le oferisem. Tocmai asta mă face sa cred că puteam sa introduc și mai multă cantitate de hrană și nu aș fi supraalimentat vadul. (E putin mai greu sa întreții vadul doar cu cantitatea pe care o duci pe method feeder.)
După câteva capturi în același registru, am hotărât să arunc lanseta undeva în afara patului dar la distanță apropiată de acesta (de doar 2-3m) și să aștept –dacă e cazul – mai mult.
Această strategie, de a pescui în afara patului de nadă, este mai des folosită în pescuitul la crap decât în pescuitul la feeder. Dar nu de puține ori dă rezultate, mai ales pe bălțile unde peștii au fost prinși de multiple ori.
Pe firul de păr am montat o peletă de 14mm. Și pentru că există un dumnezeu al pescarilor, și el a fost cu mine în ziua aceea, pentru ca realitatea să bată așteptările și mulțumirea să fie totală, am primit și vizita lui, a monstrului așteptat: al doilea pește din afara vadului, a fost un crap românesc de 12.03 kg! Un nou „personal best” la method feeder pe Măgura 9.
Am decis să mă opresc din pescuit după aceea așa că acela a fost și ultimul pește al partidei.
Aș mai fi putut pescui dar am preferat să mă bucur de realizare, și de ieșitul în natură, și mă opresc din pescuit cu mult înainte ca ziua să se apropie de sfârșit.
Satisfacția luptei cu astfel de pești pe echipamentul de feeder e greu de descris in cuvinte.
Însă tocmai aceasta este ceea ce-i rămâne cu adevărat pescarului, la sfârșitul partidei. Bucuria pescuitului despre care aminteam mai devreme, emoția luptei, acel ceva care ne face mereu să revenim lângă apă , să recunoaștem că vrem nu vrem suntem dependenți de … pescuit
E rândul tău!
Cam aceasta a fost povestea unei partide de pescuit- studiu de caz pentru prinderea de pești mari la feeder. Chiar dacă este una scoasă de la naftalină, de acum 4 ani, sper să îți fi plăcut.
Mai ales acum că suntem forțați de împrejurări să stăm departe de apă.
Dar acum aș dori să aud de la tine.Vrei să mai citești astfel de articole , precum cel de mai sus, chiar dacă ele au fost scrise și publicate inițial în revistele de profil?
Sau poate preferi alt tip de conținut.
Oricum, spune-mi ce crezi, lăsând un comentariu rapid, mai jos.
Salutare,
Pot sa te intreb ceva?
In cazul in care,pestii trec intre ape si nu mai am trasaturi (se pescuieste la momitor sau method) ,iar eu nu pot atinge malul opus, ce optiuni as putea avea ,ca sa pot prinde peste in locul nadit ,mai aproape de mal?
Multumesc frumos.
Sper ca am formulat corect intrebarea.
Salutare, dacă nu poti pescui decât method sau momitor e mai complicat.
Mi-a dat rezultate lansatul mai des, și așteptat mai puțin (re-lansat), in zonele unde vezi ca sunt uneori peștii, iar aceștia mai coboară după method când sunt între ape. Mai rar, a funcționat și pescuitul pe vad cu o nada foarte activa pe momitor. Dar cel mai simplu ar fi sa pescui după ei între ape cu alte tehnici (pellet wagler, wagler, buldo cu pâine sau in extremis zig rig).
Fir întins!
multumesc frumos