alegere lanseta feeder sfaturi si recomandari
|

Alegere lanseta feeder – Ghid complet pentru începători

Pescuitul la feeder a câștigat popularitate și este recunoscut ca o tehnică extrem de eficientă pentru capturarea unei varietăți de pești. Superpescar.ro se angajează să-ți ușureze calea către înțelegerea acestei tehnici de pescuit prin articole cu informații esențiale despre echipament, nade, monturi și strategii frecvent utilizate. Așadar, dacă te interesează să încerci acest stil, ai ajuns în locul potrivit. Primul pas, și problema întâmpinată cel mai des, pe care o vom discuta în continuare, este cum să alegi lanseta de feeder potrivită pentru apa pe care o explorezi și pentru peștii pe care îi vânezi. Cu atât de multe opțiuni pe piață, primul contact poate părea copleșitor, dar nu-ți fă griji!

pescuit pe dunare - dril la rasarit
primul peste la rasarit

Vom explora împreună diversitatea modelelor de lansete dedicate feederului și îți voi explica factorii pe care trebuie să-i iei în considerare pentru a alege lanseta potrivită.  Voi detalia, în termeni cât mai accesibili, diferențele specifice dintre aceste caracteristici , explicând cum influențează elementele constructive comportamentul lansetei.

Este un text lung, dar plin de detalii, în urma căruia ar trebui sa ai o înțelegere bună despre caracteristicile diferitelor  lansetele feeder,  să vezi destul de clar de ce  aceia dintre noi pasionați de acest stil avem mai multe lansete pentru situații de pescuit sau distante de pescuit diferite.  Cu aceste informații la îndemână, sunt convins că vei înțelege mai ușor care lanseta e potrivită într-o anume situație, și vei găsi mai ușor opțiunea potrivită pentru tine. Vei vedea că nu este chiar atât de dificil să alegi, dacă știi la ce să te uiți!

Sa o luam cu începutul!

Caracteristicile lansetei feeder

Lanseta pentru pescuitul la feeder se diferențiază de lansetele dedicate altor stiluri de pescuit printr-o serie de caracteristici distincte:

 1. Lansetele feeder sunt compuse cel mai adesea din 2 sau 3 tronsoane principale și un set de vârfuri detașabile care se pot îmbina cu tronsonul cel mai subțire. Pentru a face lucrurile mai clare, fiecare tronson are denumirea sa specifică:
  • Tronson de bază: cel mai gros, cel care conține mânerul(cotorul), și locașul pentru montarea mulinetei (mandrina).
  • Tronsonul median, sau tronsonul de mijloc.
  • Tronsonul de vârf, numit și „port-vârf” sau „carrier” (citește „cheriăr„) – tronsonul în care se fixează vârful ales de pescar.
  • Vârfuri.
 2. Aceste tronsoane sunt echipate cu un număr mare de inele, comparativ cu alte stiluri de pescuit, dispuse astfel încât să permită distribuția progresivă a tensiunii prin blank, atât în momentul lansării, cât și în lupta cu peștii. .
 3. Așa cum am menționat, lanseta feeder vine cu un set de vârfuri foarte subțiri, care au rol de semnalizare a trăsăturilor, fiind adevărați spioni ai apei, pregătiți să detecteze cele mai discrete semnale ale activității subacvatice. Vârfurile sunt cea mai sensibilă parte a lansetei și ne indică atunci când avem o trăsătură, prin îndoire, vibrând sau îndreptându-se, atunci când un pește trage de fir.
Alegere lanseta feeder - Ghid complet pentru începători 1

Câteva mențiuni suplimentare sunt necesare. Există câțiva producători care au încercat să ofere pescarilor și variante telescopice – lansete feeder telescopice. Cu toate acestea,lansetele telescopice prezintă mai multe dezavantaje în comparație cu avantajul ergonomiei și al lungimii de transport. De aceea, ca și sfat, în cazul tehnicii de pescuit la feeder va trebui sa nu le luați în considerare (decât în situații rare), iar eu nu pot sa va recomand în mod sincer nici măcar un singur model despre care sa am certitudinea ca este mai mult decât decent, și de aceea nu voi discuta despre ele.

Apoi, exista unii producători care propun variante cu un element suplimentar pentru extinderea lungimii lansetei, așadar pot exista și modele cu 4 tronsoane și lungimi variabile în funcție de utilizarea sau nu a acestor extensii. Dar și acestea sunt mai degrabă excepții, asa ca nu voi intra în alte detalii suplimentare.

Nu în ultimul rând, atrag atenția că deoarece lansetele au un număr diferit de tronsoane(2,3,4) , în unele oferte comerciale, unele magazine introduc în denumirile lansetelor cifre de tipul 2+3 – însemnând două tronsoane principale (tronson de baza +port-vârf) și 3 vârfuri de schimb. Acolo unde nu este specificat în denumire, recomandarea mea este să citești cu atenție descrierea produsului și să verifici exact câte tronsoane are lanseta respectivă, și ce lungime de transport.

Tipuri de lansete dedicate pescuitului la feeder

Există pe piața de echipamente  o gamă variată de modele cu acțiune, putere de aruncare și lungime diferită care satisfac toate exigențele pescarilor, fie că aleg să pescuiască pe râu sau baltă, după crap sau plătică, iar catalogarea lor se face în mare parte în funcție de mai multe criterii , dintre care le amintim pe cele mai comune, în continuare.

Alegere lanseta feeder - Ghid complet pentru începători 2

Atunci când sunt catalogate în funcție de putere, lansetele pentru pescuit la feeder păstrează în limbajul comercial comun denumirile din limba engleză. Light înseamnă ușor, „all round” înseamnă „potrivit la orice situație”, heavy înseamnă greu. Deși în comerț se regăsesc și categorii intermediare de genul „medium-heavy”, le vom clasifica numai în lansete de putere mică, medie, și mare.

 • Lansetele „Light„, așadar, sunt cele de putere mică, ceea ce înseamnă că sunt destinate din construcție lansării de coșulețe ușoare, de regulă de la 10 la 40 de grame. Pentru pescar, o astfel de greutate poate spune mai multe despre lanseta, cum ar fi faptul că se pretează în mod special pescuitului pe ape stătătoare sau râuri mici, în curent foarte slab.
 • Lansetele „Medium„, adeseori denumite și „All round”, sunt lansete cu aplicații generaliste, de putere medie, ce pot lansa coșulețe până la 70 de grame, pe orice fel de apă, fie stătătoare, fie curgătoare, atâta vreme cât nu se încearcă atingerea unor distanțe extreme sau pescuitul în curent foarte tare.
 • La celălalt capăt al spectrului, lansetele  „Heavy” , „Power„, „Extra Heavy”  sunt lansete de putere mare, deci pot lansa greutăți peste limitele menționate anterior. Aceste lansete se folosesc de regulă în pescuit la distanta mare , unde e nevoie de o forță de lansare deosebită, sau când pescuim după pești de talie medie-mare, precum crapul, somnul și mreana, dar și pentru pescuitul pe Dunăre sau râuri puternice, pescuitul în curent care necesită folosirea de coșulețe grele. 
Tipul lanseteiPuterea lanseteiScopul lanseteiSpeciile de pești vizate
Ultralight/light  <40gPescuit de finețe, la distante mici, pescuit specific de sezon rece.Pești de talie mică, cum ar fi roșioară, băbușcă, plătică și caras
Medium40- 80gPescuit generalist, pe ape variatePești de talie mijlocie, cum ar fi scobar, morunaș, caras, lin, crap mic
Heavy80-120gPescuit specializat, pe ape cu întindere mare, sau pe apă curgătoarePești de talie medie și mare, cum ar fi crapul, mreana, somnul clarias, somnul de talie mică/medie

Lungimile lansetelor de feeder sunt adeseori exprimate în unitatea de măsură cunoscută ca „picior englezesc” (prescurtat „ft” de la feet). Dimensiunile cele mai frecvente sunt între 9 și 15 picioare – adică între 2.7m și 4.5m. În funcție de lungimea lor, lansetele de feeder sunt catalogate în:

 • Lansete scurte si cu putere mica cu lungimi de la 2,7m la 3.3m, denumite comercial „picker”,. Sunt lansete feeder e se adresează de regulă unui pescuit de finețe, pe distanțe mici și medii (pana la 45 de metri). Sunt de departe cele mai potrivite lansete pentru pescuitul practicat în sezonul rece, când peștii sunt foarte puțin activi. Sunt, așadar, concepute pentru pescuitul cu cârlige extrem de mici și lesturi ușoare, sau micro coșulețe. Aceste lansete impun utilizarea unor fire principale subțiri, pentru pescuit de discreție maximă,  pe ape limpezi. 
 • Lansete medii cu lungimi de 3.3m-3.6m,denumite uneori si lansete „all round”, sau lansete „medium”, sunt cunoscute ca și lansete clasice de feeder, folosite atât pentru pescuitul de finețe cât și cel obișnuit, de vară. Aceste lansete sunt utilizabile pe aproape orice apă și după orice specie de pește, atâta vreme cât se ține cont de puterea lansetei. Distanțele de pescuit sunt cele medii (20-55 de m), dar în funcție de celelalte caracteristici, tehnica, absenta vântului și restul echipamentului, se pot atinge și distanțe de pana la 80 de metri.
 • Lansete lungi, pentru pescuit pe râuri mari sau pentru pescuitul la distanță mare (3.9m -4.2m), se adresează așadar unui pescuit specific, cu coșulețe grele, la distanțe medii/mari și chiar foarte mari (>80m). Implicit pentru că o lansetă de feeder să facă față unor astfel de provocări (coșulețe grele, distanță mare), există anumite compromisuri ce trebuie făcute, și ne referim aici la faptul că lansetele lungi sunt implicit mai grele, se echilibrează cu mulinete cu tamburi mai mari, se încarcă bine de la anumite greutăți în sus, și tind să reducă sau sa  excludă posibilitatea de a pescui cu strune sau cârlige foarte fine.
Distanță de lansareGreutate de lansareLungimea lanseteiTip LansetaAcțiunea lansetei
< 25m10-25g2.4 -3mPicker (ultralight/ Light)Soft/medium
20-35m20-35g3m-3.3mLight/mediumMedium/progresiva
35-55m30-60g3m.3. -3.6mMediumActiune progresiva
60-80m>45g3.6m-3.9mmedium/heavyrapidă/de vârf
>80m>60g>3.9mheavy/extra heavyExtra rapidă/de vârf
Alegere lanseta feeder - Ghid complet pentru începători 3

Lansete cu lungime variabilă – adeseori denumite „multi feeder”  sau „combo feedeer– sunt acelea care au o secțiune în plus ce permite extinderea lansetei de la lungimea de bază la una superioară. De exemplu, în comerțul autohton,  regăsim modele ce pot fi extinse de la 3m la 3.3m (10/11ft) , de la 3.5m la 3.8m, de la 3.6m la 3.9m. și de la 3.9 la 4.2 m.

•Lansetele tip „Avon”, din două bucăţi, dar cu un segment de vârf suplimentar (avon), care transformă băţul din unul de feeder într-o lansetă dedicată pentru pescuitul la crap sau mreană, rezultând practic două lansete în una.

Lansetele feeder recomandate frecvent pentru începători, dacă vorbim de tehnica de pescuit la coșuleț au lungimea de 3.0 -3.6 m pentru bălti și lacuri și 3.9 pentru râuri.

Pentru pescuitul la method sunt preferate lansete cu putere de aruncare mai mare și lungimi mai mari, pentru a putea acoperi distante mai mari, astfel ca lansetele de 3.6-4.2 sunt cele mai frecvent utilizate și recomandate. 

Lansetele de feeder catalogate în funcție de acțiune sunt:

 • Lansete cu acțiune lentă sau parabolice, care lucrează pe toate segmentele – de la vârf până la cotor. Aceste lansete au avantajul că sunt foarte plăcute în drill, permit pescuitul de finețe, și absorb șocurile în mod excepțional, reducând la minim riscul ca acul să iasă accidental din gura pestelui. Totuși, fiind lansete „moi”, în cazul unor capturi mai serioase, nu se pot controla prea bine peștii, lucru de care este demn de ținut cont mai ales dacă pescuim în apropierea unor obstacole submerse /agățături.
 • Lansetele cu acțiune medie – sau progresivă – sunt lansete cu o rezervă mai mare de putere, la care lucrează de regulă primul și al doilea segment, au avantajul că facilitează lanseurile mai precise,  la distanțe mai mari fata de lansetele parabolice, și de asemenea pot face față și unor capturi „surpriză”. Sunt probabil cele mai versatile lansete însă amortizează mai puțin față de lansetele parabolice, și nu sunt la fel de precise ca cele cu acțiune rapidă. Sunt potrivite pentru o gamă largă de condiții de pescuit,  și de aceea sunt cel mai adesea lansetele recomandate pescarilor care debutează în acest stil dar care nu știu exact ce vor, sau pe unde vor pescui. 
 • Lansete rapide sau cu acțiune de vârf – sunt echipamente la care în procedeul de lansare, sau în dril, se va indoi în principal segmentul din partea superioară, adică „lucrează” de regulă pe primul segment, au o revenire rapidă și acest aspect le face foarte precise în lansare, la distanțe considerabile. Sunt potrivite pentru pescuitul la specii de pește care luptă puternic, cum ar fi crapul. Au dezavantajul de a lua de a diminua din plăcerea drillului, mai ales la pescuitul peștelui mic-mediu, și de asemenea, tind să limiteze destul de mult finețea cu care se poate pescui.
Citește și :  Alegere cârlige de pescuit - scurt ghid

Acțiunea lansetei se referă astfel atât la modul în care se îndoaie aceasta atunci când executăm lansarea, cât și la felul în care se comportă în lupta cu un pește (dril). Lansetele cu acțiune rapidă se îndoaie în principal în partea superioară (treimea lansetei de la vârf spre bază), în timp ce lansetele cu acțiune semi-rapidă sau lentă se îndoaie pe tot parcursul blankului. Acțiunea progresivă la o lansetă de feeder se referă la caracteristicile sale de flexibilitate în timpul luptei cu peștii. Această acțiune face ca lanseta să se îndoaie treptat de la vârf spre mâner, în funcție de demarajele peștelui, permițând pescarului să folosească fire mai subțiri, dar și să obosească mai eficient peștii mai luptători.

Observație: Într-o oarecare măsură, dacă este supusă unor tensiuni extreme, orice lansetă are o acțiune progresivă, dar aici ne referim la faptul că anumite elemente ale lansetei vor lucra progresiv în situații comune de pescuit (lanseu, dril), oferind astfel o rezervă pentru amortizare a zvâcnirilor mai violente ale capturii, amortizare care previne ruperea firului sau a cârligului.

Chiar dacă nu este standardizata, și este oarecum subiectiva, acțiunea este o caracteristică esențială pe alegerea lansetei de pescuit la feeder în care pot apărea și pești de talie mare, o lansetă prea moale nepermițând controlul acestora, iar o lansetă prea tare fiind nepotrivită peștilor pe care îi vizăm în principal, acolo unde sensibilitatea și controlul sunt cruciale pentru succesul în capturarea peștilor. Dacă vrei să înțelegi mai bine, am scris mai pe îndelete despre acțiunea lansetelor de feeder – în acest articol.

Cum știți să alegeți acțiunea potrivită a lansetei:

Acțiunea lanseteiSituații de pescuit
Lentă sau parabolicăPescuit de finețe, pescuit la coșulețe, banjo feeder, methoduri ușoare sau , plumbi mici, la distante mici/medii,  pentru pești de talie mică, pescuit în perioadele reci ale anului
Medie sau progresivăPescuit generalist, la cos sau la method, pe ape variate inclusiv râurile cu curenți medii, pentru pești de talie mijlocie, cu posibile capturi surpriză
Rapidă sau de vârfPescuit specializat, pe apă adâncă sau curgătoare, pentru pesti de talie mare, care luptă puternic. Aceleași caracteristici le cautam și în lansetele utilizate pentru sondare/nadire.
Alegere lanseta feeder - Ghid complet pentru începători 4

Pentru a alege acțiunea potrivită a lansetei, luați în considerare următorii factori:

 • Condițiile de pescuit: Dacă pescuiești pe Dunăre, la adâncime mare, ,e nevoie sa optezi  pentru o lansetă cu acțiune mai rapidă pentru a ca aceasta sa nu fie „cocoșată” de curent și sa nu semnalizeze pe vârf ci deja pe segmentul de port-vârf. . Dacă pescuiești pe baltă, poți opta pentru o lansetă cu acțiune medie sau lentă,  pentru a fi mai sensibilă.
 • Speciile de pești pe care intenționezi sa le prinzi (și talia acestora): Unele specii de pești , cum ar fi crapul sau mreana, luptă puternic și necesită o lansetă cu rezerva mare de putere, care sa nu se epuizeze  în primul moment și sa ducă la ruperea strunei, sau scăparea peștelui.  Alte specii de pești, cum ar fi plătica, sunt mai delicate și pot impune folosirea unor cârlige mai mici și a unor strune mai subțiri,  implicit necesită o lansetă cu acțiune lentă pentru a nu rupe nici struna și nici  buza peștilor și a-i scăpa.
 • Nivelul de experiență în alte stiluri de pescuit: Pentru un  pescar de spinning sau pentru pescar începător, care nu a folosit alte lansete mai grele si mai rigide, din stilurile de pescuit la crap, sau staționar,  poate fi mai ușor și mai plăcut  să folosească  o lansetă cu acțiune medie sau chiar parabolica, care este mai ușor de manevrat. Pentru un crăpar care se reorientează către pescuitul crapului la feeder, o lanseta cu acțiune rapida va fi mai potrivită, făcându-i tranziția mai simplă. 

Totuși, pe lansetele de feeder regăsim și alte inscripții și specificații, așa că, dacă le clasificăm în funcție de aplicația specifică pentru care au fost create, mai distingem și următoarele sub-clasificări:

 • Lansete tip „Bomb” & Feeder: lansete picker ultrasensibile concepute pentru pescuitul cu cârlige extrem de mici și lesturi ușoare, sau micro coșulețe. Aceste lansete impun utilizarea unor fire subțiri, pentru pescuit de finețe maximă, de regulă practicat în urmărirea pestilor de talie mica în sezonul rece.
 • Lansete de pescuit din barcă – boat feeder sau short track: lansete scurte, de regulă de tip heavy, pentru pescuitul pe râuri, la pești medii, cu coșulețe grele. Sunt utilizate și pentru pescuitul la distanțe scurte de pe malurile cu copaci, dar sunt și excelente lansete pentru sondare și nadire, echipament aproape obligatoriu pentru pescarul de competiție.
 • Lansete de pescuit la method feeder: lansete cu acțiune mai degrabă rapidă, concepute pentru pescuitul la crap cu method feeder adică un pescuit precis la distanțe medii sau mari, pentru pești de talie.
 • Lansete de pescuit heavy (H) și extra-heavy (XH): lansete puternice, capabile să reziste la lansarea unor coșulețe foarte grele pentru pescuitul pe râurile mari sau să reziste la forța și viteza necesare pentru lansarea unui momitor method la distanțe mai mari de 100m.

Acum ca știm ce tipuri de lansete exista, ce caracteristici au și cum le regăsim inscripționate pe lansete, haide sa vedem  ce criterii  și în ce ordine trebuie sa luam în considerare pentru a alege varianta potrivita:

Alegere lanseta feeder - Ghid complet pentru începători 5

Sfat alegere lanseta feeder – criterii principale

Iată câteva criterii majore de care să ții cont atunci când alegi o lansetă pentru pescuitul la feeder:

 • Distanța de lansare: acesta este primul factor care decide ce lansetă   să folosești când pescuiești la feeder ((și ulterior alegerea mulinetei se va baza pe aceasta prima selecție).  Distanța de lansare depinde de apele pe care pescuiești, de specia țintă și de condițiile meteo. În zona de Sud, multe din bălțile comerciale sunt proiectate pentru acvacultura și au lățimi mari, de peste 80 de metri, și sunt pescuite de pe un singur mal. În schimb  în alte părți, cum ar fi spre vest exista o abundenta mai mare de lacuri de dimensiuni mai mici, mai înguste sau lacuri  balizate, pescuite de pe ambele maluri – iar acolo sunt potrivite alte lansete.Pentru primele,  poate fi nevoie de o lanseta mai  lungă pentru a ajunge la malul opus și implicit la pești. Evident, e nevoie de o lansetă mai puternică și de un feeder mai greu pentru a face o lansare la distanță, în comparație cu o aruncare scurtă spre o baliză. Distanța de lansare este, în opinia mea, principalul criteriu pentru a selecta lanseta corectă pentru pescuitul pe ape stătătoare. Dacă cunoști aceasta caracteristică, adică distanța medie la care vrei să pescuiești, te vei orienta cu ușurință către următorul criteriu, puterea de aruncare.
 • Puterea de aruncare și distanta de aruncare merg mana în mana, de cel mai multe ori.  Ca un ghid aproximativ, pentru fiecare metru de distanță este necesar 1 gram de putere de lansare. O lansare de 30 m ar trebui să fie ușor de realizat cu un coșuleț sau method feeder de 30g, deci o lansetă clasificată de producător ca fiind capabilă să lanseze 30 g ar trebui să facă fata acestei situații. Observație: dacă tot am adus vorba, producătorii sugerează de obicei un interval  de greutăți pe care o anumită lansetă este proiectată să le lanseze. Greutatea maximă și minimă de lansare sugerată sunt doar atât, minimul și maximul, dar nu greutatea ideală de lansare. O lansetă poate avea o greutate maximă de lansare, dar cel mai adesea greutatea optimă de lansare este de obicei în jur de 2/3 din maximul declarat (vorbim de greutate coșuleț sau method+încărcătură). Asta nu înseamnă că lanseta nu poate lansa greutatea maximă, dar în general lanseta  va lucra optim  în zona menționată, iar asta se întâmplă cu mai toate lansetele pe care le dețin sau le-am deținut (câteva zeci), indiferent de alte caracteristici. 
 • Lungimea lansetei: și aceasta urmează adeseori greutatea de lansare. Lansetele scurte cel mai adesea sunt concepute sa lanseze greutăți mici  la distanțe scurte (fac excepție lansetele feeder de barca, sau situații specifice – dar acestea rămân doar atât- excepții). Lansetele lungi sunt proiectate în majoritatea cazurilor sa lanseze  greutăți (mai) mari la distanțe (mai)  lungi.  Distanțele de lansare sunt de obicei mai mici pe râu, dar poate fi nevoie de un feeder greu pentru a ține fundul. Greutatea de lansare a lansetei rămâne principalul ghid pentru alegerea lansetei, dar pe un râu, curgerea în loc de rază este factorul decisiv. În plus, lungimea totala și numărul de tronsoane, influențează și  lungimea de transport a  lansetei . Lungimea lansetei va determina distanța la care puteți arunca momeala și nada.. 
 • Acțiunea lansetei: Dacă ești o persoana căreia ii place sa simtă fiecare zvâcnire a peștelui, în timpul luptei, sa vezi lanseta făcută covrig direct din trăsătură, o lansetă mai degrabă parabolică îți va aduce un zabet mai mare pe buze.  Dacă însă obiectivul principal este să ajungi cât mai repede cu precizie, în orice condiții, la o distantă apreciabilă,  atunci vei sacrifica plăcerea drilului, și poate și finețea echipamentului, optând pentru o lanseta rapida.  Lansetele pentru pescuitul la feeder la distanță cele mai  reușite se au un echilibru bun intre cele doua caracteristici, fiind practic  două lansete în una,  segmentul de vârf e suficient de  moale, dar „coloana „spatele lansetei este puternic. 
 • Tehnica feeder la care intenționăm sa pescuim- coșuleț sau method. Deși lansetele de feeder pot fi utilizate în ambele  variante- pescuit la feeder clasic cu coșulețe feeder, sau pescuit la method feeder, dacă intenționăm sa pescuim în special la method, de exemplu, lansetele dedicate acestei tehnici, care tind sa fie mai rapide , cu inele putin mai mari , și mai puternice, nu vor fi la fel de potrivite pentru a practica un pescuit de finețe, la pești albi. 
Alegere lanseta feeder - Ghid complet pentru începători 6

Sfat alegere lanseta feeder începători – criterii secundare

Criteriile majore menționate mai sus ar trebui să te ghideze mai aproape de caracteristicile lansetelor feeder pe care le ai în minte. Totuși, să facem o paralelă cu alegerea unei mașini pentru a clarifica mai bine procesul. Ne aflăm în etapa în care am decis pentru ce activități specifice vom folosi mașina (de exemplu, pentru navetă zilnică, călătorii lungi, transport de mărfuri etc.). Această decizie va influența tipul de caroserie potrivit (cum ar fi sedan, break, SUV etc.). Dar pana la alegerea unui brand, și a unei motorizări, plus niveluri de echipare, mai e destul de mult.  Aici intervin criteriile secundare pe care le voi detalia în cele ce urmează, în ordinea importantei. 

Citește și :  Acțiunea Lansetei de Pescuit la Feeder: Ghidul Superpescar.ro

Bugetul disponibil pentru achiziția lansetei.

Bugetul este de obieci cel mai important factor. Stabilește de la început cât poți cheltui, astfel încât să elimini opțiunile care depășesc posibilitățile tale financiare.

Alegerea unei lansete de pescuit la feeder este puternic influențată de bugetul pe care îl ai la dispoziție. Iată cum anume bugetul limitează sau extinde opțiunile tale:

 1. Buget mic (sub 150 lei) – va limita mult alegerea, vei putea cumpăra doar lansete second -hand sau lansete aflate în oferte speciale, dar vor fi foarte limitate opțiunile sau vor fi lansete de mai slaba calitate. Fiindcă nu avem prea multe opțiuni, aplicațiile acestor lansete pot fi mai limitate , asa ca e cu atât mai important sa înțelegem ce alegem.  Riscul principal fie ca vorbim de lansete second, fie de lansete aflate în oferte (lichidare stoc)  este dat de faptul ca e posibil sa nu găsiți piese de schimb (vârfuri/tronsoane) pentru aceste lansete, în caz de accidente nedorite.
 2. Buget mediu (150-350 lei) – permite cumpărarea unor lansete second-hand  mai bune, de firmă, dar și a unor lansete noi. In aceasta gama de buget poți găsi caracteristici decente, cu rezistență mai bună și precizie acceptabilă. Dintre bandurile care propun opțiuni decente în aceasta zona de buget amintesc: by Dome, Trabucco, Okuma, Formax, Delphin, Benzar dar si Formax , Shimano, Korum
 3. Buget generos (350- 700 lei) – intra în discuție lansete noi din materiale ușoare și puternice. Poți alege cu mai multă încredere modele consacrate, de înaltă performanță si vei gasi optiuni si la producatori precum Preston, Daiwa, Colmic.
 4. Buget foarte mare (peste 700  lei) – deschide porțile către lansete premium foarte ușoare și rezistente, cu inele SiC de cea mai bună calitate. Nu doar ca poți opta pentru branduri high-end,  mai scumpe și mai performante, ci vei avea și multiple opțiuni pentru orice configuratie a lansetei ai avea  în minte..

Așadar, bugetul limitează sau dimpotrivă extinde considerabil opțiunile disponibile și trebuie să te încadrezi în suma pe care o poți aloca fără probleme pentru noua lansetă de feeder. Si dacă tot am menționat producătorii, haide sa discutam putin și despre aceștia.

Există, bineînțeles, un număr mare de producători de lansete destinate pescuitului la feeder, unii cu o lungă tradiție în producția de lansete, în general, și în cele pentru feeder, în particular, și alți producători mai noi în acest segment sau mai puțin cunoscuți. Există mărci populare care produc de peste treizeci de ani lansete de feeder și ale căror produse și-au arătat fiabilitatea în timp, însă, ca în orice domeniu, brandul costă. Există, de asemenea, mărci regionale cu un portofoliu larg și lansete pentru orice buget, și există, bineînțeles, categoria gri de pseudo-mărci, cvasi-necunoscute, OEM-uri peste care o firmă sau alta au ales să pună o denumire comercială. Cele din urmă au, de regulă, prețuri foarte mici și sunt atractive mai ales prin prisma acestui aspect, însă produsele sunt de multe ori de o calitate slabă și, odată comparate cu produse similare de la mărcile consacrate, pălesc fără drept de apel. Pescarului care urmărește să facă o primă achiziție îi recomandă fără ezitare să cumpere lansetele care se află la capătul superior al bugetului său, de la un producător de renume, pentru că plăcerea dar și fiabilitatea care poate deriva din pescuitul cu astfel de echipament este, de regulă, direct proporțională cu prețul plătit. Nu în ultimul rând, o lanseta de brand își păstrează mai bine valoare de revânzare, în cazul în care doriți sa o schimbați peste o vreme. 

Varfurile lansetelor de feeder

Vârful lansetei constituie partea cea mai sensibilă a echipamentului și, atunci când este ales corect, devine crucial în identificarea activității pe vad sau la cârlig. Acesta are rolul de a transmite semnalele de la cârlig către pescar, iar în cazul vârfurilor interschimbabile, acestea pot fi fabricate din materiale variate precum fibra de sticla sau carbon, având diverse configurații, cum ar fi pline sau tubulare, și sensibilități diferite. Detalii despre alegerea corectă a vârfului de feeder sunt acoperite într-un ghid separat, pe care vă îndemn să-l consultați.

Vârful, ca parte constructivă, îndeplinește nu doar rolul de a semnaliza trăsăturile, ci și altele, fiind instrumental în adaptarea la diverse condiții de pescuit. De exemplu, un vârf mai rigid poate fi folosit pentru a realiza lanseuri precise la distanțe mai mari, pentru a oferi o ținută mai bună în curentul unui râu sau chiar atunci când curentul de la suprafața unui lac tensionează excesiv vârful. Pe de altă parte, un vârf mai sensibil sau mai moale poate fi folosit pentru a detecta mai ușor trăsăturile fine sau pentru a utiliza strune extrem de subțiri și a nu pierde peștii mici, într-o partidă de pescuit în sezonul rece. Este esențial să analizăm dacă există opțiuni de vârfuri de schimb disponibile pe piață, deoarece acest aspect poate înclina balanța în favoarea unui producător sau altul, și oferă  începătorilor liniștea ca în cazul unui accident , au o soluție corecta disponibila.

Alegere lanseta feeder - Ghid complet pentru începători 7

Mânerul lansetei de pescuit la feeder

Mânerul lansetei poate fi din diferite materiale, cum ar fi lemnul de plută, spumă EVA sau o combinație intre acestea. Materialul mânerului influențează nu doar estetic ci si confortul  de utilizarea și aderența lansetei. Pluta este un material natural, cald și ușor, care oferă o priză bună, respira bine (în cazul udării)  și un aspect clasic. Spuma EVA este un material sintetic, mai economic,  care oferă și el o priză excelentă și un aspect modern, dar care nu e la fel de confortabil pe temperaturi scăzute, nu e la fel de rezistent a anumite șocuri mecanice.Multe lansete combina astăzi cele doua materiale cu capetele mânerului fiind din EVA și corpul din pluta, obținând astfel tot ce e mai bun din ambele lumi. 

•Mânerul de plută tinde să fie mai ușor, are aderență mai bună atunci când e ud și pe vreme rece tinde să fie perceput ca fiind mai mai cald la atingere decât EVA, însă se poate deteriora (ciobi) la transport, dacă nu e protejat, și se poate „păta” și îmbiba de mucus de pește sau nadă.
•Mânerul din spumă EVA este mai durabil și mai ieftin decât pluta, se spală mai ușor cu detergent și transmite mai
bine vibrațiile, însă, așa cum se poate deduce, e mai greu și e mai neplăcut la atingere pe vreme rece.

CriteriuMâner de plutăMâner din spumă EVA
GreutateMai ușorMai greu
AderențăForte bună și când e ud și pe vreme receMai bună la transmiterea vibrațiilor
DurabilitateSe poate deteriora la transport și se poate păta de mucus sau nadăMai durabil și mai ieftin, se spală mai ușor cu detergent
AspectClasic, naturalModern, sintetic
ConfortCald și plăcut la atingereNeplăcut pe temperaturi scăzute, mai rezistent la șocuri mecanice

Dincolo de materialul din care este realizat mânerul, dimensiunea acestuia joacă, de asemenea, un rol semnificativ în experiența pescuitului. Mă refer la distanța de la talpa mulinetei la cotor. Lungimea mânerului poate fi relevantă, în special pentru pescarii mai înalți, permițând o deschidere mai bună a brațelor și realizarea unei pârghii mai eficiente, mai ales în cazul lansărilor în forță pentru pescuitul la distanță mare. Totodată, un mâner mai lung poate oferi și o mai bună echilibrare a unei lansete mai lungi și mai grele, permițând pescarului să controleze mai bine lansarea.

Dar pentru alți pescari, o lungime prea mare a mânerului devine o problemă, încurcându-i în timpul pescuitului. Alegerea unei variante sau a alteia este în funcție de preferințele personale ale pescarului.

Alegere lanseta feeder - Ghid complet pentru începători 8

Inelele lansetelor de feeder

Acest piese metalice, ce pot avea la interior o pastilă ceramică sau nu, sunt mai mult decât niște ghidaje prin care trece firul de pescuit de la mulineta la vârf. Inelele lansetei au rolul de a reduce frecarea și uzura firului, de a îmbunătăți acțiunea lansetei și de a distribui uniform sarcina pe lansetă. Inelele lansetei pot fi din diferite materiale, iar aceste materiale influențează greutatea pe care inelele o adaugă, precum și cât timp oscilează lanseta la finalizarea lanseului.

Majoritatea inelelor găsite pe lansetele de feeder astăzi prezintă un cadru metalic și un inel ceramic pe care linia alunecă. Acest inel poate varia în preț, iar un singur inel pe o lansetă de top poate costa de la câțiva bani la câțiva zeci de lei. Carbura de siliciu sau SiC este de obicei considerată cel mai bun material astăzi. Oferă o suprafață super netedă pentru mai puțină frecare pe linie în timpul aruncării și recuperării. Mai puțină frecare înseamnă aruncări mai lungi și mai puțină căldură, iar căldura ucide când vine vorba de linii de pescuit. Alconite este un alt material neted și mult mai ieftin decât SiC. Hardloy, Hialoy și oxid de aluminiu sunt alte materiale ceramice care sunt destul de funcționale și se găsesc pe majoritatea lansetelor de pe piață astăzi. Sunt foarte ieftine. Unele dintre cele mai noi inele conțin  titan, care este un material metalic foarte rezistent și ușor, care nu se corodează și nu se îndoaie. Lansetele cu inele de titan sunt foarte scumpe, dar oferă o durabilitate și o performanță excelente.  Majoritatea inelelor de astăzi sunt potrivite pentru utilizarea cu fire mono-filament si textile. Dar sa ma intorc la ce ne intereseaza ,de fapt.  Distingem doua tipologii:

 • Lansete cu inele mari – pentru a lansa și pescui la distanță mare sau pentru folosirea de fire cu diametre mari, în pescuitul după capturi deosebite. Dat fiind numărul mare de inele de pe lansetele de feeder, cu cât inelele sunt mai mari și mai grele, cu atât întreg ansamblul va fi mai greu.
 • Lansete cu inele mici-medii – cu aplicabilitate generalistă, pentru fire de diametru redus și pentru distanțe „normale” de pescuit. Au dezavantajul că pe apele cu multe impurități (puf de plop, mătasea-broaștei, iarbă), acestea tind să se acumuleze pe primele inele de la vârf și chiar să îl blocheze.

Inelele ușoare pot fi mai scumpe (adăugând sensibil la costul de producție și implicit la prețul de vânzare al lansetei). Inelele mici, în teorie mai ușoare, pot avea o frecare semnificativă cu firele mai groase și se pot încărca mai ușor cu mizerie de pe fir. 

Când studiezi inelele ce echipează o lanseta de feeder de care ești interesat, trebuie să ții cont de câteva aspecte, cum ar fi dimensiunea, tipul și mai ales poziția /dispunerea inelelor. În general, cu cât distanta intre mulineta și inelul de plecare este mai mare, cu atât poți folosi mulinete cu tamburi mai largi, iar lanseta se pretează mai bine pescuitului la distante mari. Dimensiunea inelelor îți poate da și o idee despre de diametrul de fir pentru care a fost conceputa lanseta, deoarece firele mai groase necesită inele mai mari în diametru. Reține, te rog, faptul că în descrierile internaționale ale lansetelor de feeder, mai ales cele din UK, vei găsi adesea un „Line rating”, adică o recomandare de la producător pentru intervalul de diametre recomandate a fi utilizate de către producător cu configurația de inele. De asemenea, inelul de plecare trebuie să fie unul potrivit cu mulineta, dacă optăm pentru o mărime mare, care să ne ajute să atingem distanțe mari. 

Citește și :  Pescuit la method feeder -după crapi mari
Alegere lanseta feeder - Ghid complet pentru începători 9

Material lansete feeder

În lumea pescuitului, zicala conform căreia  „primești ceea ce plătești” își păstrează valabilitatea. Întrebările clasice, de tipul : „De ce unele lansete sunt atât de scumpe?” sau „Merită să investești într-o lansetă mai costisitoare?” își pot găsi cu ușurință răspunsul , după cum am văzut în tipul de inelele utilizate, materialul mânerului, dar mai ales în  materialele constructive din care e făcut blankul.  Daca în trecut  fibra de sticla  își avea locul și ea printre  aceste materiale, astăzi doar majoritatea lansetelor  vor avea o în construcția blankului  fibre de carbon.  Dar fibrele  acestea nu sunt toate la fel. Vedem în comerț inscripții ciudate te tipul carbon 24 sau 30T, sau IM6, IM7 sau similare. 

Fibrele de carbon sunt cele mai folosite în construcția blankurilor și există diferite tipuri de fibre, precum carbon 24T, 30T sau chiar 40T. Evaluările IM (Intermediate Module) sau cele Million Modules,sunt adesea folosite ca un termen de marketing pentru a descrie calitatea fibrei de carbon, dar nu sunt evaluări stndardizate. Altfel spus IM6 la o companie nu este IM6 la alta companie.  De aceea,  cel mai important aspect este „tonajul”, care este standardul mondial.
Dacă vedeți pe o lansetă inscripţii precum 24 T sau 24 TC , acesta indică faptul că blankul este fabricat din fibre de carbon cu un tonaj de 24. 

Blankul de 30T este mai ușor decât cel de 24T, 36T mai ușor decât 30T, 40 mai ușor decât 36 și așa mai departe. E bine de stiut însă ca si rigiditatea dar si fragilitatea lansetei vor creste odata cu cresterea „tonajului”. 

Aceasta este o caracteristică esențială care asigură rezistența și durabilitatea lansetei. Asadar fibra de carbon de 40T are o greutate mai mica, este mai ușoară decat 24T, lansetele  fiind implicit mai subțiri, mai plăcute în mână dar se pot rupe mai ușor dacă sunt lovite sau îndoite peste limita.  Personal consider ca pentru un începător care iese la pescuit destul depoti mult,  o lanseta mai durabila/fiabila primează. Daca însă are ieșiri puține, și e grijuliu, atunci o lanseta ușoară, care sa îl încânte total în puținele ieșiri pe malul apei, poate fi prima recomandare.

Îmbinarea tronsoanelor lansetei

• Lansete cu mufare pe spigot: Îmbinarea segmentelor de diametru obligatoriu egal ale lansetei se realizează prin introducerea unui cep (sau cui) denumit spigot, fie în partea dinspre talon, fie invers (similar îmbinării unei balamale). Fiind un element diferit de blanc – chiar dacă este lipit de acesta – spigotul nu se îndoaie în același fel ca și porțiunile de blanc pe care le unește, ceea ce poate constitui un dezavantaj.

• Lansete cu mufare inversă (sau mufare „put over”) – în acest caz, unul dintre segmente este mai mare în diametru decât secțiunea sa învecinată, astfel încât aceasta să poată fi inserată în el.

dril la method feeder

De unde să cumpărați o lansetă de feeder?

Prima opțiune care vine în minte sunt magazinele specializate în articole de pescuit. 

În primul rând, magazinele fizice de pescuit , care oferă o gamă variată de modele, lungimi , astfel ca poți vedea personal lansetele înainte de a le achiziționa (poți analiza în mod direct dacă exista diferențe semnificative intre modelul x și modelul y). Aici, poți beneficia și de sfaturile consultanților, și poți înțelege mai clar ce înseamnă „feeder medium” de exemplu, fata de „feeder light”.

O altă opțiune populară este desigur reprezentată de magazinele online. Acestea iți oferă avantajul comodității, și cu ajutorul informațiilor din acest articol, ar trebui ca alegerea sa fie relativ simplu de făcut. Mai mult, recenziile produselor iți pot oferi informații suplimentare utile pentru a face o alegere înțeleaptă. 

Mai nou, în căutarea unei lansete de pescuit la feeder, poți explora și opțiunile existente la magazinele de articole sportive universale. Acestea pot avea o secțiune dedicată pescuitului, oferind nu de puține ori și variante de lansete de pescuit la feeder, e drept însă , într-o gamă mai limitată.

Am lăsat la urma  posibilitate de achiziționare a lansetei de la alți utilizatori,  prin grupurile dedicate echipamentelor de pescuit second-hand, a forumurilor sau a site-urilor de licitații. Aceasta poate fi o alegere economică și demnă de luat în considerare, însă vine cu dezavantajul lipsei garanției produsului. Așadar cumpărarea de la alți pescari poate oferi avantajul de a obține echipament de calitate la prețuri reduse, dar este important să examinezi atent produsul și să discuți cu vânzătorul pentru a înțelege istoricul lansetei. Ar fi de dorit să beneficiezi de sfatul unui coleg experimentat, care să poată vedea alături de tine produsul și sa îți semnalizeze orice posibil aspect legat de echipamentul în cauza. Trebuie însă să ai mult mai multa răbdare și să urmărești oportunitățile. De regulă, recomand și piața de second pentru cei care au deslușit deja tainele și știu mult mai bine ce vor de la o lansetă de feeder.

Bun. Cu teoria ma opresc aici, deși ar mai fi aspecte de discutat, dar ma tem ca ne-am lungit poate chiar prea mult. Dar nu și cu ghidul. Haide să vedem câteva recomandări practice, cu modele din gama existenta în ultimii ani pe piață, modele de buget, de top, si modele pe care le am și le utilizez eu.

Recomandare lanseta feeder pentru începători – pescuit generalist pe balta

 • De buget:
  • distante mici<40m:  Shimano Aero X1 Precision Feeder, 3.35m, 70g, 2+2buc (method si cosulet), Preston Super Feeder, 3.30m, 50g, 3+2buc (coșuleț și methoduri mici/ușoare, )
  • distante medii <60m: Preston Ignition Method Feeder 12ft, 3.60m, 60g, 2+2buc, Team Feeder Power Fighter by Dome, MH 3.60m, 20-80g, 3+3buc
  • distante mari<90m  Formax Tornado NG Feeder, 3.60, 120g, Trabucco Precision RPL Feeder Evo, 3.60m, 90g, 3+2buc
 • De top:Guru Aventus Distance Feeder 11Ft, 3.35m, 90g, 2+3buc ,  Guru Aventus Feeder, 3.60m, 110g, 2+3buc, Drennan Acolyte Distance Feeder 3.6m,Preston Supera X 3.65m/70g, Shimano Aero X7 Distance Feeder Rod 12ft, 3.66m, 90g, 1+3buc

Recomandare lanseta feeder pentru râu mic-mediu

 • De buget:Formax Rivercraft Feeder, 3.90m, 30-90g, 3+3buc, Delphin Wasabi Feeder, 3.60m, 100g, 3+3buc
 • De top: Sportex Xclusive Feeder NT Medium Light, 3.60m, 60-120g, 3+3buc,Drennan Acolyte Distance Feeder Extension Rod, 3.90m, 100g
 • Ce folosesc eu:  Daiwa Harrier 3.9m,  Daiwa spectron m2 medium feeder 3.6 m
Alegere lanseta feeder - Ghid complet pentru începători 10

Recomandare lanseta feeder pentru sondare/ nadire

 • De buget: Carp Expert Method Feeder, 3.00m, 100-150g, 3+3buc, Benzar Classic Method feeder, 3.90m, 100-150g, 3+2buc
 • Ce folosesc eu: Cormoran Bull Fighter feeder 3m (sondare, hadire la distante mici), Team Feeder Power Fighter 3.9 (nadire la distante medii/mari), Benzar No Limit Method Feeder 4.20m/100-250g (nadire la distante mari)

Recomandare lanseta feeder pentru Dunăre – curent puternic

 • De buget: Formax Rivercraft feeder, 3.90m, 60-180g, 3+3buc, Hakuyo MTX 10 Feeder, 3.90m, 180g, 3+3buc
 • De top: Trabucco Trinis FX Barbel Feeder 4.20m/200g, Sportex Xclusive Feeder NT Medium Heavy, 3.90m, 100-190g, 3+3buc, Daiwa – N`zon Z Power feeder 3.9m 180g;
 • Ce folosesc eu – cel mai des: Daiwa Spectron M2 Power Quiver (multi feeder11/13/15ft ), Daiwa Tournament 13.5, Team feeder Power Fighter by dome, xh 3.90m, 50-170g
scobari mari pe dunare
captura de scobari pe dunare

Recomandare lanseta feeder pentru lac – pescuit la pești albi (plătica , babusca) 

 • De buget: Korum phase 1 feeder, 3.35m, 56g,Matrix Aquos Ultra-C, 3.00m, 35g, Okuma LS 6K Feeder, 3.35m, 45g
 • De top:   Serie Walter Continental Feeder Q, 3.30m, 20-40g, 3+3buc, Drennan Acolyte Ultra Feeder, 3.30m, 45g
 • Ce folosesc eu cel mai des: Daiwa TDR 11ft &12ft, Shimano Aero X5 Precision Feeder Rod 10ft, 3.05m, 60g, 2+3buc, Preston Supera SL 3m, 30g.
Alegere lanseta feeder - Ghid complet pentru începători 11

Recomandare lanseta feeder pentru pescuit la distanță

 • De buget: Formax Cyclone method lc feeder, 3.90m, 160g, 3+3buc, Browning Argon 2.0 Feeder 4.20m/60-200g, 3 tronsoane,  Team Feeder By Dome Tornado Long Cast 4.20m/50-170g
 • Mediu:  Manta EVO-XT XXH 4.20m/80-200g, Preston Monster Xtreme Distance Feeder 4m/180g
 • De top & ce folosesc și eu: Serie Walter World Champion II, 3.9m. 120g. Croco LC 

Recomandare lanseta feeder pentru pescuit la crap

 • De buget: Team feeder Power Fighter by dome, xh 3.90m, 50-170g, 3+3buc, Benzar Classic method feeder, 3.90m, 100-150g, 3+2buc
 • Ce folosesc eu cel mai des:  Daiwa Spectron 11 (15-45m),  Colmic Next Adventure 2sec. 3.60m/90gr  ( 30-60m), Formax Superchamp 3.6 110g (de la 40 pana la 100m. cu method), Team feeder power fighter 3.9 170gr (60-100m cu momitor arc sau methoduri grele ),Serie Walter World Champion II, 3.9m. 120g. 

Recomandare lanseta feeder pentru pescuit la caras

 • De buget : Korum phase 1 feeder, 3.35m, 56g, 2+1buc , preston ignition carp feeder 11ft, 3.30m, 50g, 2+2buc
 • Ce folosesc eu cel mai des: Shimano Aero X5 Precision Feeder 3.05m/60g,  Drennan Acolyte Plus feeder 11ft (3.30)(method si cosulet) , Preston Supera x feeder, 3.35m, 55g( hybrid small, method small, coșuleț ), daiwa tdr feeder 11ft (coșulețe mici)
Alegere lanseta feeder - Ghid complet pentru începători 12

Întrebări frecvente legate de alegerea lansetei de feeder

 Care este lungimea potrivită pentru o lansetă feeder?

 • Lungimea potrivită… depinde de distanta și condițiile de pescuit. În general, lansetele scurte sunt ideale pentru pescuitul aproape, în timp ce ce lansetele lungi sunt potrivite pentru lansări la distanță. La mijloc se afla lansetele de 3.6m sau 12ft. Dar trebuie înțeles că există situații specifice, precum pescuitul aproape dar la adâncimi mari, în apropierea unor praguri pronunțate, caz în care o lansetă mai lungă este potrivită în ciuda distanței mici, pentru a putea executa drilul cât mai ușor, și pentru a putea manevra peștii pe lângă obstacolele din imediata apropiere. 

Există diferențe semnificative între lansetele de pescuit la feeder pentru râuri și cele pentru lacuri?

 • Da, există diferențe semnificative între lansetele de pescuit la feeder pentru râuri și cele pentru lacuri. În general, aceste diferențe se referă la lungimea, acțiunea și rigiditatea lansetelor, în funcție de condițiile de pescuit și de speciile vizate. Lansetele de pescuit la feeder pentru râuri sunt de obicei mai lungi, mai puternice și mai rigide decât cele pentru lacuri, deoarece trebuie să facă față unor curenți mai puternici, și sa aibă  o ținută mai buna în curent (adică vârful sa nu fie complet tensionat de puterea curentului. Lansetele de pescuit la feeder pentru lacuri sau bălti sunt de obicei mai sensibile decât cele pentru râuri. Acestea fiind spuse, trebuie sa menționez ca există desigur și lansete de pescuit la feeder care pot fi folosite atât pentru râuri cât și bălti.

Este important să am lansete separate pentru diverse tipuri de ape (baltă, canal, râu, fluviu)?

 • Da, dacă pescuiești frecvent pe tipuri diferite de ape, poate fi important să ai lansete feeder dedicate pentru fiecare tip de pescuit, dacă vrei să te bucuri de un pescuit eficient și plăcut. După cum am scris în ghidul de mai sus, modelele sunt concepute sa se adapteze mai bine la condiții  specifice de pescuit, cum ar fi tipul de apă, distanța de aruncare, greutatea monturii, specia de pește și asa mai departe. Dacă folosești o lansetă nepotrivită, riști să ratezi mușcăturile, să pierzi peștii în dril, și per total sa fi mai putin eficient decât dacă ai avea echipament potrivit. 

 Cum aleg vârful de feeder?

De ce este important să țin cont de puterea lansetei în pescuitul la feeder?

 • Puterea lansetei este o caracteristică importantă de luat în considerare atunci când pescuiești la feeder, deoarece afectează mai multe aspecte ale performanței lansetei, de la distanta de lansare la greutatea monturilor utilizate. 

Ce mulineta se potrivește unei lansete feeder Heavy?

 • Pentru o lansetă feeder Heavy, cata vrem discutam de lungimi peste 3.6m,  se recomandă o mulinetă de dimensiuni între 4500 și 6500 pentru a asigura un echilibru corect și o performanță optimă. Pentru lansetele de 4.2 m mulinetele de marimea minim 5500 sunt mai potrivite.

Fir Întins!
Claudiu

Sursa foto: Arhiva personala a autorului, arhiva Ciprian Floroiu & Robert Brezoianu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.