Cum să Eviți Frigul în Timpul Ieșirilor de Pescuit în Iarnă 1
|

Cum să Eviți Frigul în Timpul Ieșirilor de Pescuit în Iarnă

Pescuitul iarna este, în opinia mea, o experiență cu totul specială și provocatoare, indiferent de stilul practicat. Având în vedere temperaturile scăzute și vremea imprevizibilă, dacă cochetezi cu mersul la pescuit în această perioadă, este important să te pregătești corect, pentru a te putea bucura în siguranță și confort de această aventură. În acest ghid, voi discuta pe larg despre despre cum trebuie să te pregătești corect și cum să faci să nu-ți fie frig atunci când ieși pescuiești iarna, și iți voi explica câteva principii pe care le eu urmez atunci când ies pe apă, în sezonul rece.

Cum să Eviți Frigul în Timpul Ieșirilor de Pescuit în Iarnă 2

Cum unii dintre cititori ajung aici doar în ultimul moment, înainte să iasă la pescuit, și nu au timpul și răbdarea să citească toate explicațiile, voi începe ghidul cu un rezumat concis, care să sublinieze cele mai importante lucruri de reținut, rezumat de tipul TL;DR („Too Long; Didn’t Read„). În câteva cuvinte, asigură-te că bifezi următoarele aspecte cheie:

  1. Îmbracă-te în straturi cu îmbrăcăminte tehnică dedicată sezonului rece pentru izolare termică optimă. Folosește un strat inferior termic, unul sau doua straturi intermediare izolante (polar, merinos) și un strat exterior impermeabil (jacheta, geacă, salopeta).
  2. Protejează-ți extremitățile sensibile cu mănuși, căciulă ciorapi și încălțăminte impermeabilă, izolată și călduroasă. Acestea sunt zonele cu cele mai multe pierderi de căldură. La nevoie, utilizează o cagulă.
  3. Menține-ți temperatura constantă prin mișcare, dar și prin consum de alimente energizante și mai ales lichide calde. Un termos este un aliat de nădejde în orice partida de iarna, dar dacă partida este una cu durata de câteva ore, atunci iau cu mine un mini aragaz de camping (cu cartuș de gaz). În partidele mai lungi, eu folosesc și încălzitoarele de corp (patch-uri adezive), aplicându-le intre primul strat și al doilea strat de îmbrăcăminte.
  4. Evită alcoolul.Acesta va determina dilatarea vaselor de sânge de la nivelul pielii, ceea ce duce la o senzație falsă de căldură. În realitate, aceasta crește pierderea de căldură a corpului, făcându-te mai susceptibil la frig. Mai mult, alcoolul inhibă capacitatea organismului de a regla temperatura internă.
  5. Ferește-te de vânt cu ajutorul oricărui adăpost sau paravan protector: poate fi un „perete” de stuf sau vegetație mai deasa, dar în partidele staționare, utilizează o umbrelă sau un sau un cort (shelter, bivy), pentru ca acestea te feresc de expunerea la vânt, frig și umiditate.
  6. Verifică de acasă echipamentul de pescuit cu grijă, înainte de partida, pregătește-ți monturi gata legate și asigură-te că iți organizezi și optimizezi totul astfel încât sa fi cât mai eficient pe apa.
  7. Respectă măsurile esențiale, de bun simt , pentru a rămâne în siguranță în condiții de iarnă, în special în ceea ce privește accesul pe lângă malurile ude, gheața subțire și schimbările bruște de vreme, și indiferent de locul și durata partidei, ia cu tine întotdeauna un rând de haine de rezervă.

Haide acum să povestim pe îndelete.

De ce să pescuiești iarna? -Pledoarie pentru pescuitul de iarnă

De ce sa ieși la pescuit în mijlocul iernii, când totul e acoperit de zăpadă și gheață? Pe scurt pentru ca și partidele scurte , de iarnă, pot fi la fel de distractive, poți învăța și înțelege mai bine comportamentul peștilor, schimbările apei, și evolua ca pescar – desigur asta dacă te pregătești și te echipezi corespunzător. Poate ți se pare o idee nebunească, dar nu este.

Cum să Eviți Frigul în Timpul Ieșirilor de Pescuit în Iarnă 3

Dacă iubești pescuitul, nu te lăsa intimidat de frig. Pentru mine există și câteva motive suplimentare pentru care să ma bucur de această activitate chiar și atunci când mercurul termometrului se împrietenește cu valoarea zero. Pescuitul iarna îmi oferă ocazia să ma bucur de natură într-un mod diferit, și să ma relaxez în liniște. Malurile sunt pustii, astfel încât pot explora mai multe locuri, pescarii fiind absenți. Provocarea este una mult mai mare, iar recompensa fie ea și sub forma unor peștișori pe care i-as ignora cu brio în sezonul cald este mult mai mare.

Pentru un adevărat pescar, frigul nu reprezintă un impediment. Pescuitul iarna poate fi o experiență unică și captivantă, având avantajul de a oferi mai multă liniște și pace pe malurile înghețate ale apelor. Este un moment în care te poți conecta cu natura într-un mod special și poți experimenta o latură diferită a acestei activități.

Așa că nu lăsa frigul să te împiedice să practici pescuitul iarna. Iată câteva motive care te pot încuraja să te bucuri de această activitate și în anotimpul rece:

  • Provocarea: Pescuitul iarna reprezintă o provocare suplimentară: pești care se mișcă mai putin, se hrănesc mai putin, și sunt mult mai suspicioși și ape mai limpezi. Asta îți permite să îți testezi abilitățile în condiții diferite față de cele obișnuite, te învață să acorzi maxima importanta localizării și aceste lecții te vor ajuta să te descurci în diverse situații și în sezonul cald.
  • Pescuitul iarna poate fi o oportunitate de a învăța lucruri noi. Pescuitul iarna necesită tehnici și echipamente diferite, strategii de nădire sau monturi mult mai fine decât pescuitul în sezonul cald. Acest lucru poate fi o oportunitate de a învăța lucruri noi și, repet, de a-ți îmbunătăți astfel, abilitățile de pescar.
  • Ambianța: Peisajul din jurul apei poate fi spectaculos în timpul iernii, astfel încât vei putea să te bucuri de o atmosferă specială și de liniște. Cum mai toți avem cu noi telefoanele, poate fi o bună ocazie de a captura câteva fotografii.
  • Momentul de răgaz: Pescuitul de iarnă poate fi o modalitate excelentă de a te detașa de preocupările cotidiene și de a petrece timp în mijlocul naturii.
  • Pescuitul iarna poate fi o activitate benefică pentru sănătate. Expunerea la aerul curat și la lumina soarelui poate avea numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea stresului, îmbunătățirea stării de spirit și întărirea sistemului imunitar. Poate fi , de asemenea, o modalitate de a te ajuta să te menții în formă mai ales dacă practici un stil activ, precum pescuitul cu năluci, la răpitori deplasându-te mult pe jos, ceea ce poate fi o activitate fizică excelentă. 
  • Taxe mai mici pe lacuri și reduceri de preturi la magazine: Multe lacuri concesionate oferă reduceri speciale pentru taxa de zi, iar magazinele de pescuit oferă reduceri speciale pentru nade și echipamente astfel ca partidele de iarnă, vor avea costuri mai mici, mai avantajoase.
  • Ieșitul la pescuit pe timp de iarnă poate fi o modalitate buna de a te pregăti pentru sezonul cald: Pescuitul de iarnă te poate ajuta să-ți păstrezi sau chiar sa îți îmbunătățești abilitățile de pescuit (de exemplu lansarea la punct fix) și să te pregătești pentru sezonul următor. Poți deprinde abilități noi, sau poți să le rafinezi pe cele vechi, testându-le în condiții dificile.
Cum să Eviți Frigul în Timpul Ieșirilor de Pescuit în Iarnă 4

Ghid pas cu pas pentru a evita frigul în timpul pescuitului de iarnă

Evident, chiar dacă pare la mintea cocosului, prima regula este una legata de îmbrăcăminte: ca sa evitam frigul, este esențial să fim corect îmbrăcați. Cu toate acestea, numeroși pescari comit greșeala de a opta pentru cele mai groase haine, descoperind apoi că nu se pot mișca în mod liber și, în plus,le este și frig.Mai gros nu înseamnă neapărat mai bine. Există câteva „trucuri” esențiale care ne pot ghida în alegerea hainelor,iar un principiu important, pe care ar trebui să îl urmăm atunci când ne pregătim partidele de pescuit de iarna este așa numita regula a „straturilor” de haine. Să vedem la ce se referă.

1. Regula „straturilor” de haine pentru activitățile de iarnă în aer liber

Regula stratificării hainelor presupune purtarea a trei straturi de îmbrăcăminte, fiecare cu o funcție specifică:

  • stratul de bază, care absoarbe transpirația și menține pielea uscată;
  • stratul intermediar, izolator, care reține căldura și oferă confort;
  • stratul exterior, care protejează de vânt, ploaie sau zăpadă.
Citește și :  Ghid alegere vârfuri de feeder - Cum să alegeți vârful de feeder potrivit pentru diferite scenarii?

Principiul acestor straturi, numit cordial și principiul foitelor de ceapă (care ceapă se presupune ca nu degeră iarna), constă, așadar, în a purta mai multe straturi mai subțiri de îmbrăcăminte, în locul unui singur strat gros.

Aceste straturi, dacă sunt făcute din materialele corecte, și dacă lasă suficient aer intre ele (așadar nu trebuie să fie mulate), au avantaje multiple și funcționează ca o barieră izolantă între corp și frigul exterior:

StratCaracteristiciRolMateriale
Stratul de bazăAbsoarbe umezeala și facilitează evaporarea transpirației.Absoarbe transpirația și menține pielea uscată. Este esențial pentru confort și ajută la păstrarea temperaturii corpuluiLenjerie termică din materiale care absorb umezeala, cum ar fi poliesterul sau lână merinos.
Stratul/(straturile) intermediar(e)Reține călduraIzolează corpul de frigul de afarăLână, fleece, bumbac
Stratul exteriorProtejează împotriva vântului, zăpezii și ploiiOferă protecție împotriva factorilor externiMateriale rezistente la apă și vânt, cum ar fi poliesterul, nailonul sau chiar Gore-Tex, combinate cu puf sau alte bune izolante termice.


De reținut acest aspect: În general, hainele pe care le porți în straturi pentru frig ar trebui să fie puțin mai largi decât hainele pe care le-ai purta în mod normal. Acest lucru se datorează faptului că straturile trebuie să se poată mișca liber unul pe celălalt, fără să se strângă prea tare pe corp. Iar cel mai bun izolator este chiar aerul prins intre aceste straturi. mai mult, dacă hainele sunt prea strânse, pot împiedica circulația sângelui și pot duce la supraîncălzire.

Cum să Eviți Frigul în Timpul Ieșirilor de Pescuit în Iarnă 5

Straturile de haine explicate pe îndelete (Rol, Proprietăți, Alegerea materialelor potrivite)

Haide acum să exploram în detaliu rolul, proprietățile și alegerea materialelor potrivite pentru fiecare strat. Când discutam de materialele potrivite pentru fiecare strat, trebuie să ținem cont de următoarele criterii: respirabilitatea, rezistența, elasticitatea, dar și uscarea rapidă sau impermeabilitatea.

Stratul de Bază: Esențialul pentru Confortul Termic în Activitățile Outdoor în Frig

Un strat de bază bine ales reprezintă punctul de plecare al unei experiențe confortabile în aer liber, mai ales în zilele extrem de reci. Lenjeria termică, primul strat aplicat pe corp, joacă un rol important în menținerea temperaturii corpului și reglarea umidității. El servește la dublul scop de a furniza izolație termică și de a facilita evaporarea transpirației. Esențial este ca acest strat să fie strâns pe corp dar confortabil, adică ne asiguram că este suficient de fix pe corp dar în același timp ne permite mișcarea liberă.

Alegerea Materialelor Potrivite

Materialele ideale pentru lenjeria termică sunt cele care nu rețin umezeala(transpirația), ci o transferă către stratul izolator. Materialul ales trebuie să fie așadar respirabil, permițând aerului să circule și contribuind la evaporarea transpirației, dar și să păstreze căldura. Opțiunile recomandate includ materiale sintetice precum poliesterul, poliamida sau elastanul (mai accesibile ca preț), sau materiale naturale, precum lâna merino (mai scumpă). Aceste materiale nu doar că sunt plăcute la atingere și elastice, dar au și proprietăți antibacteriene și nu rețin mirosurile neplăcute.

Evită Bumbacul: Optează pentru Sintetice sau Lână Merinos : Evită hainele din bumbac în primul strat, deoarece absorb umezeala fără a o elibera, ceea ce poate intensifica senzația de frig. În schimb, alege un material sintetic, precum polipropilena pentru o opțiune mai accesibilă sau, pentru o performanță superioară, optează pentru lână merinos. Eu prefer echipamentul dedicat de snowboard, în special bluzele din lână merinos cu fibre tehnice, pentru o gestionare optimă a transpirației în zonele critice.

Stratul Intermediar: Adăugând Izolație și Confort

Alegerea Materialelor Pentru Izolare și Confort

În alcătuirea stratului intermediar, accentul se pune pe materialele care oferă căldură și confort fără a limita circulația aerului. Optează pentru materiale naturale precum lâna,sau pentru alternative sintetice, cum ar fi fleece-ul sau polartec-ul. Acestea au câteva calități importante, fiind moi, pufoase,călduroase , flexibile și rezistente. Bluzele tehnice, dedicate sporturilor de iarna, care se regăsesc în comerț , pot integra ambele materiale (lână merinos dar și fibre sintetice în zone cheie, pentru a permite evaporarea transpirației.

Importanța Izolației Suplimentare

Stratul intermediar este cel ce oferă izolația suplimentară, menține căldura și asigura confortul termic. Materiale precum fleece-ul sau puful sintetic sunt alegeri excelente pentru această etapă a stratificării. Acestea rețin căldura generată din pe corp și furnizează un nivel suplimentar de izolare termică, rămânând în același timp ușoare și flexibile pentru o mișcare facilă în timpul pescuitului. În perioadele extrem de reci sau la partidele de durată, nu este exclus să utilizez chiar două straturi intermediare, cum ar fi un polar și o vesta sa chiar un hanorac pulover călduros, pentru a multiplica nivelul de izolare.

Dimensiunea Potrivită pentru Confort Maxim : Un aspect important al stratului intermediar este mărimea sa (lărgimea) . Stratul mijlociu ar trebui să fie puțin mai larg decât stratul de bază, facilitând astfel circulația aerului. Această caracteristică este importanta , pentru ca nu doar adaugă confort, ci este și responsabila pentru a asigură un echilibru optim între izolarea termică și ventilație.

Cum să Eviți Frigul în Timpul Ieșirilor de Pescuit în Iarnă 6

Stratul Exterior: Scutul împotriva Frigului și Intemperiilor

Protecție Extinsă: Lățimea și Impermeabilitatea Stratului Exterior

Ultimul strat din echipamentul tău, stratul exterior, trebuie să fie cel mai generos ca dimensiuni pentru a furniza protecție extinsă împotriva vântului și umezelii. Desigur dorim ca acest strat să fie impermeabil sau rezistent la apă, asigurându-ne astfel că vom rămâne uscați în orice condiții.

Alegerea Corectă: Materiale pentru Intemperii

Materialul ideal pentru stratul exterior este cel care oferă protecție împotriva intemperiilor fără a compromite respirabilitatea. Materialele recomandate includ sintetice precum gore-tex, soft-shell (matlasat) sau nylon – pentru începutul și sfârșitul iernii când temperaturile rămân mai mult pozitive, sau jachete serioase, impermeabile, cu puf sau alta umplutura ușoară,care formează un strat cu rol de protecție termica, în miezul iernii.

Un Echilibru Delicat: Respirabilitate și Protecție

Acest strat trebuie să ofere în primul rând o buna protecție împotriva ploii a vântului și umezelii, menținând totodată respirabilitatea. Aici este vorba de un echilibru delicat: Prea respirabil, înseamnă ca putem pierde rapid căldura și dacă e vânt vom resimți mai mult frigul. Dacă însă nu respira deloc, vom transpira când ne mișcăm mai mult și (iar) vom resimți prea mult frigul.

Nivelul de Respirabilitate: Cheia Echilibrului Termic

Înțelegerea nivelului de respirabilitate al echipamentului este crucială. Un strat exterior prea respirabil poate duce la pierderea rapidă a căldurii, mai ales în condiții de vânt, în timp ce un strat prea puțin respirabil poate provoca transpirație excesivă, amplificând senzația de frig. Optează pentru tehnologii moderne de impermeabilizare pentru a asigura o bună protecție împotriva condițiilor meteo nefavorabile. Alternativ, asigura-te ca jacheta dispune de ventilatii aplicate fie fermoare, fie buzunare.

Detalii Importante: Lungimea și Acoperirea Mijlocului

O atenție deosebită trebuie acordată și lungimii stratului exterior. Este recomandat să alegi o geacă suficient de lungă pentru a acoperi bine mijlocul, chiar și atunci când faci mișcări ample, precum lanseurile cu mâinile ridicate. Tot din acest motiv, multi pescari folosim și pantaloni de salopetă, cu bretele. Această caracteristică adițională contribuie la o protecție eficientă împotriva elementelor și menține confortul termic în timpul activităților tale în aer liber.

Câteva argumente pentru a avea cu noi un rând de haine de schimb, atunci când mergem la pescuit în sezonul rece:

  1. Soluție în situații de urgență: În situații de urgență – alunecare în apa, sau pe noroi, schimbul rapid în haine uscate poate face diferența între a face față eficient situației sau a întâmpina dificultăți semnificative.
  2. Schimbarea hainelor transpirate: În cazul în care nu utilizezi o lenjerie tehnica, potrivita, pot apărea momente când cea de bumbac va deveni umeda, asa ca este bine să te schimbi imediat pentru a evita răcirea rapidă a corpului. Hainele uscate vor ajuta la menținerea căldurii corporale și la prevenirea hipotermiei.
  3. Confortul influențează eficiența: Hainele ude pot provoca disconfort semnificativ și pot afecta capacitatea ta de a te concentra asupra pescuitului. Schimbarea în haine uscate îți va permite să te bucuri și să rămâi concentrat pe pescuit, în mod corespunzător.
Cum să Eviți Frigul în Timpul Ieșirilor de Pescuit în Iarnă 7

Trucuri pentru a menține căldura în corp

Există câteva trucuri care te pot ajuta să menții căldura în corp, chiar și în timpul pescuitului în iarna friguroasă. Unul dintre cele mai importante aspecte este să îți protejezi foarte bine capul. Pierderea căldurii prin cap poate fi semnificativă, așa că poartă o căciulă sau un fes gros, și utilizează cu încredere gluga.

Citește și :  Sondarea apei la pescuit - determinarea adâncimii apei, identificarea structurilor - Ghid complet Super Pescar

Apoi, o altă parte din căldura se pierde prin membrele superioare și inferioare. Eu îți recomand sa folosești, pentru acestea, nu doar mănuși și ciorapi groși ci și patchuri încălzitoare pentru mâini și picioare, pentru a preveni instalarea frigului în aceste zone sensibile. Manipularea peștilor prinși, schimbatul nălucilor (la răpitori) sau lucrul cu nada (în cazul stilurilor de staționar) te vor face sa utilizezi mâinile destul de expuse, și se vor răci rapid. Încălzitoarele pot oferi acel sprijin suplimentar necesare restabilirii confortului.

De asemenea, este esențial să îți menții o buna circulație a sângelui (și buna distribuție a căldurii corporale) prin activitate fizică în mod regulat. Mai ales dacă preferi un stil de pescuit mai static, de așteptare, dacă faci mișcare periodic, pentru încălzire, îți va ajuta circulația sanguină, și, te va menține gata să reacționezi prompt, atunci când e nevoie.

Cum să Eviți Frigul în Timpul Ieșirilor de Pescuit în Iarnă 8

Importanța protejării extremităților

Când pescuiești în timpul iernii, protejarea extremităților tale este esențială pentru a evita răceala sau leziunile serioase. Deși este important să îți acoperi întregul corp, extremitățile tale sunt cele mai expuse la frig și trebuie să le oferi o atenție deosebită.

Pentru a-ți proteja mâinile, poți purta mănuși termice care să îți mențină căldura și să îți ofere libertate de mișcare. Mănușile dedicate pescarilor pot avea manșoane pentru degetul arătător și degetul mare, permițând o dexteritate mai buna pentru a pune momeala, sau lega rig-uri, și manipula capturile. Modelele cu mâneci reglabile sunt de preferat, deoarece oferă adaptabilitate suplimentară pentru a ajusta protecția completa a mâinilor.

Cum să Eviți Frigul în Timpul Ieșirilor de Pescuit în Iarnă 9

De asemenea, nu uita să îți protejezi picioarele cu o pereche de bocanci impermeabili și șosete termice. Acestea te vor ajuta să te menții cald și uscat chiar și în condiții de umiditate ridicată.Principiul stratificării funcționează și aici. Începe prin a purta un strat de șosete termice subțiri (Un strat subțire și neted previne iritațiile pielii și bășicile pe care le pot cauza șosetele izolante groase). Al doilea strat poate fi format din șosete termice groase – din lâna merinos sau materiale sintetice care excelează la păstrarea căldurii în interiorul bocancilor sau cizmelor de pescuit.

Pentru partidele pe gheata, sau cele statice, o talpa groaza, izolanta este obligatorie. Dar si pentru deplasarea prin zăpada, ideal te orientezi la încălțăminte cu izolație încorporată, cum ar fi 3M® ThinsulateTM. Bocancii trebuie sa fie rezistenți la apă, păstrând piciorul uscat, și , în mod similar nu trebuie sa fie prea ficși, pentru a permite umezelii să se evapore, și pentru a forma stratul de aer care menține căldura interioară. Acordă o atenție deosebită încălțămintei purtate în timpul pescuitului de iarnă. Frigul te ia adesea de la picioare!

Captarea căldurii începe cu o cagulă pentru acoperire completă a capului și a gâtului. Peste aceasta , combinați căldura dată de un fes gros cu protecția dată de glugă. Măștile faciale din neopren păstrează, de asemenea, căldura în zonele vulnerabile ale feței.

Nu subestima protejarea capului și a gâtului, deoarece pierderea de căldură în aceste zone poate fi semnificativă. Folosește o căciulă de iarna îmblănită și un fular sau un neck warmer gros pentru a-ți menține capul și gâtul în siguranță.

Pentru a-ți proteja extremitățile în zilele reci, este important să investești în accesorii groase și călduroase. Un șapcă sau căciulă călduroasă va menține căldura capului, în timp ce mănușile izolatoare și șosetele de lână vor păstra mâinile și picioarele tale confortabile. Nu subestima importanța acestor accesorii, deoarece extremitățile reci pot duce la hipotermie și degerături, care sunt extrem de periculoase pentru sănătatea ta.

Protejarea extremităților este importantă în timpul pescuitului de iarnă, așadar asigură-te că le acorzi atenția necesară pentru a te menține cald și confortabil.

De ce e importantă mișcarea

Cum să Eviți Frigul în Timpul Ieșirilor de Pescuit în Iarnă 10

În timpul pescuitului de iarnă, mișcarea este esențială pentru a-ți menține și a-ți regla temperatura corpului. Chiar dacă simți căldură în primele ore, aerisirea corpului este necesară pentru prevenirea transpirației excesive și a răcirii ulterioare.

Încearcă să faci exerciții ușoare de încălzire înainte de a începe pescuitul, precum mersul în pas alert sau flotările ușoare. Acest lucru va stimula circulația sângelui și va crește nivelul de energie.

Pe durata pescuitului, ține-ți corpul în mișcare. Poți face câteva plimbări scurte sau exerciții ușoare de întindere pentru a menține sângele în mișcare și pentru a evita rigiditatea sau înghețarea.

Consumul de Alimente cu Conținut Caloric Ridicat: Consumul de gustări consistente menține furnalele interne arzând intens pentru a produce căldură naturală. Alimente care îți furnizează energie și proteine, pot fi nucile, semințe sau batoanele proteice.

Evită consumul excesiv de alcool, deoarece acesta deshidratează organismul și deși multi cred ca ii încălzește, în fapt îți poate scădea temperatura corporală. Ceea ce simțim este de fapt căldura pe care o pierdem.

Cum să Eviți Frigul în Timpul Ieșirilor de Pescuit în Iarnă 11

Echipament complementar util: încălzitoare de corp, cagule, aragaz de camping, încălzitoare pe butan, etc.

Pentru a-ți face pescuitul de iarnă mai confortabil, există câteva echipamente complementare care îți pot oferi o căldură suplimentară.

Încălzitoare de corp

Acestea sunt disponibile în diferite forme și dimensiuni, inclusiv încălzitoare de palmă, încălzitoare de picioare, încălzitoare pentru corp. Atenție acestea sunt Încălzitoare de unică utilizare, cu durată de câteva ore, bazate pe reacție cu aerul, (se activează la deschiderea pungii și contactul cu aerul), care te pot ajuta să îți menții temperatură corpului optimă pentru o durata de câteva ore, în timpul pescuitului. Fac o paranteză aici, și îți spun ca pentru partidele de o zi îți recomand exclusiv variantele adezive, cele cu durata de peste 6 ore, care sunt mult mai potrivite decât cele cu durată mai mică, și care au nevoie să fie activate la temperaturi ambientale mai mari, cum sunt cele pentru picioare sau cele pentru mâini. Fie ca fac o ieșire de câteva ore la biban pe Dâmbovița, de jumătate de zi pe Neajlov, sau chiar una pentru toată ziua pe un lac dezghețat, aceste patchuri sunt prima opțiune, și nu lipsesc din trusa de pescuit.


Cagule

Pentru a face față vântului aspru și anu resimți gerul pe față, o cagulă reprezintă o soluție ce nu trebuie sa lipsească din trusă. Cagulele oferă atât o barieră suplimentară împotriva frigului, cât și o „sigilare: căldurii la interior. Optează pentru materiale mai groase, rezistente la vânt (neopren, polar).

Cum să Eviți Frigul în Timpul Ieșirilor de Pescuit în Iarnă 12

Aragaz de camping

Un aragaz de camping reprezintă un instrument versatil și util pentru a îmbunătăți experiența ta de pescuit în condiții de iarnă. Alegerea unui aragaz portabil și ușor de utilizat aduce cu sine numeroase beneficii. Pe lângă posibilitatea de a găti mâncare caldă și hrănitoare în timpul sesiunilor de pescuit, aragazul de camping oferă și opțiunea de a prepara băuturi calde revigorante pentru a-ți menține căldura internă. Este recomandabil să optezi pentru un model care funcționează eficient în condiții reci și să ai în vedere capacitatea de transport și ușurința în utilizare. Alege un aragaz care este portabil și ușor de utilizat.

Citește și :  Tipuri de plumbi și plumbaje pentru pescuitul la plută

Încălzitoare portabile

Încălzitoarele mici de cort, pe bază de propan sau butan reprezintă o alegere eficientă și practică pentru a crea un mediu cald și reconfortant în timpul pescuitului de iarnă, in cazul in care folosești un cort/shelter sau bivy. Acestea oferă o sursă puternică de căldură, ideală pentru a ne menține confortul în ger. Un aspect important este alegerea unui încălzitor portabil care să fie sigur și eficient. Optează pentru modele care dispun de sisteme de siguranță încorporate (se închid dacă sunt răsturnate) și care au funcții de reglare a intensității căldurii. Asigură-te că ai suficient combustibil pentru întreaga sesiune de pescuit și asigură-te că încălzitorul ales se potrivește dimensiunii spațiului în care îl vei utiliza, asigurând o încălzire eficientă și sigura, în timpul partidelor de pescuit mai lungi, petrecute la temperaturi scăzute. Folosește cu precauție și asigură-te că există ventilare adecvată în funcționare.


Importanța Adăpostirii de Vânt & Soluții și Strategii pentru un Pescuit de Iarnă Confortabil

Vântul reprezintă unul dintre cei mai mari dușmani ai confortului termic în timpul pescuitului de iarnă. Chiar și la temperaturi acceptabile, vântul amplifică senzația de frig prin răcirea pielii. De aceea, găsirea unui loc ferit de vânt devine esențială.

Folosește protecțiile naturale

Dacă norocul este de partea ta, și direcția vântului este de asa natura, malul apei iți poate oferi protecție sub forma unui perete de stuf, sau tufe de vegetație mai deasa sau chiar un paravan creat de un mal mai înalt. Profită de orice adăpost de acest fel pentru te fereasi de vânt. Chiar și o barieră parțială este mai bună decât lipsa oricărei protecții.

Cum să Eviți Frigul în Timpul Ieșirilor de Pescuit în Iarnă 13

Umbrela – un paravan ușor și practic

Pentru un plus de flexibilitate și control, o umbrelă mare de pescuit poate constitui soluția ideală pentru crearea unui paravan artificial. Avantajele umbrelei constau în dimensiunile generoase, ușurința deplasării și fixarea ei unde avem nevoie, pe mal dar și prețul accesibil. Mai mult, daca vremea se strica, putem schimba înclinația umbrelei, protejându-ne de precipitații.

Soluții profesionale- Cortul tip Bivouac

Pentru pescarii pasionați care petrec multe ore pe mal, cele mai bune opțiuni rămân corturile de tip bivouac (bivy) sau shelterul pentru pescuit. Acestea asigură un spațiu semi-închis, protejat atât de vânt cât și de ploaie sau zăpadă. Un bivy de dimensiuni mici poate adăposti comod un pescar cu echipamentul iar variantele mai spațioase pot găzdui chiar și 2 pescari și echipamentul lor. Investiția merită, transformând experiența pescuitului de iarnă într-una considerabil mai plăcută. Au dezavantajul ca necesita maluri unde pot fi montate, nu sunt tocmai ușoare și petrecem timp instalându-le și dezinstalându-le. Confortul oferit însă e greu de egalat.

Cum să Eviți Frigul în Timpul Ieșirilor de Pescuit în Iarnă 14

Oricare varianta ai lua în calcul, nu neglija importantă găsirii unei soluții pentru a te proteja de vânt. Cu oricare din cele de mai sus vei observa o îmbunătățire semnificativă a confortului termic.

Importanța pregătirii pentru pescuit în condițiile de iarnă

În toate ieșirile de pescuit, cu atât mai mult în sezonul rece, este important să fii bine pregătit de acasă, având monturile pregătite, cârligele legate, nada gata pentru utilizare și trusa organizată. Această pregătire atenta este importantă pentru a gestiona orice situație neprevăzută care ar putea apărea pe apă și, mai important, pentru a evita pierderea de energie în condiții dificile și temperaturi scăzute. În consecință, dacă vrei sa nu iți fie frig pe balta, ia în calcul din timp, de acasă, și o buna pregătire a echipamentului, nu doar a îmbrăcăminții și accesoriilor pentru de încălzire. Pregătirea adecvată a echipamentului, și a trusei te va scuti de sarcini complicate pe malul apei, în frig.

Puncte cheie:

  • Pregătește-te în mod corespunzător: Pentru a nu-ți fi frig atunci când pescuiești iarna, asigura-te ca te îmbraci adecvat. Folosește straturi multiple de îmbrăcăminte termica, care sa iți tina cald și sa te protejeze împotriva frigului. Investește în echipament special conceput pentru condițiile de iarna.
  • Menține o bună circulație a sângelui făcând mișcare periodic. Te va ajuta să distribui uniform căldura în corp: Fa exerciții ușoare înainte de a începe pescuitul pentru a-ți creste temperatura corpului. De asemenea, este important sa mănânci alimente sănătoase și sa bei băuturi calde pentru a-ți menține corpul încălzit din interior.
  • Protejează-ți capul purtând o căciulă groasă sau un fes, și la nevoie suplimentează cu o cagula și gluga. Pierderea de căldură prin cap poate fi semnificativă.
  • Protejează-ți mâinile și picioarele: Pune-ți mănuși și șosete termice pentru a-ți proteja mâinile și picioarele împotrivă frigului. De asemenea, ia în considerare utilizarea încălzitorilor pentru mâini și picioare, care îți vor oferi o căldura suplimentara.
  • Consumă alimente energizante și lichide calde. Evită alcoolul care deshidratează și reduce temperatura corporală. Ia în calcul utilizarea unui aragaz de voiaj, pentru a-ți prepara un ceai sau o cafea.
  • Găsește un loc bine protejat: Pentru a evita vântul și frigul resimțit, cauta un loc bine protejat, cum ar fi un adăpost natural . Alternativ folosește un paravan dintr-o umbrela sau Folosește un cort de tip bivuac sau shelter pentru protecție împotriva vântului.
Cum să Eviți Frigul în Timpul Ieșirilor de Pescuit în Iarnă 15

Cuvinte finale

Acum că ai aflat câteva metode eficiente pentru a-ți ține frigul la distanță atunci când pescuiești iarna, ar trebui să fii pregătit să te bucuri de această experiență minunată. Cu toate că poate părea dificil la început, odată ce începi să îți adaptezi echipamentul și să aplici sfaturile prezentate mai sus, vei putea petrece mai mult timp pe malul apei, să poți rămâne concentrat pe pescuit, și sa iți crești șansele de a prinde pești și a-ți creste satisfacția unei reușite pe timp de iarnă.

Întrebări frecvente

Q: Ce fel de îmbrăcăminte ar trebui să port când pescuiesc iarna?

În timpul pescuitului în sezonul de iarnă, este important să te îmbraci cu echipament tehnic dedicat pescuitului pe vreme rece sau altor activități, și sporturi de iarna. Folosește sistemul de stratificare a îmbrăcămintei (haine în straturi). Optează pentru haine termice din materiale care să îți mențină căldura, mai multe straturi subțiri și desigur un strat exterior rezistent la vânt/apa. Nu uita să protejezi capul și mâinile cu o căciulă și mănuși groase.

Q: Ce sistem de stratificare a îmbrăcămintei funcționează cel mai bine?

Începe purtând straturi de bază termice care absorb umezeala. Straturile intermediare izolante realizate din polar sau puf urmează, urmate de jachete și pantaloni exteriori rezistenți la vânt și apă(ploaie, zăpadă) pentru a rămâne uscat chiar și în zilele cu precipitații. Este important ca staturile sa nu fie fixe (mulate pe corp), dar nici prea largi, pentru ca aerul dintre ele este cel care ne ajuta sa ne păstrăm temperatura de confort.

Q: Care este cel mai bun moment al zilei pentru pescuitul iarna?

A: În general, cele mai bune momente pentru pescuitul iarna sunt după miezul zilei, când soarele se afla cât mai sus. Pe durata iernii, peștele este mai activ în aceste intervale de timp, iar șansele tale de a prinde sunt mai mari.

Q: Care specii de pești mușcă cel mai bine în iarnă?

Răpitorii: Știuca, bibanii și șalăii se hrănesc activ în apă mai rece și oferă ținte excelente pentru pescarii de spinning. Pescuitul crapului, deși mai putin activ, poate da rezultate. Speciile „albe” , babusca, rosioara, obletii sunt active in zielele mai calde.

Q: Care este cea mai bună perioadă a zilei pentru a pescui iarna?

Concentrează-ți eforturile în timpul orelor de vârf ale zilei când temperaturile aerului cresc ușor. Orele dimineții devreme înainte de apus pot fi, de asemenea, productive, în perioadele cu temperaturi pozitive constante.

Cum să Eviți Frigul în Timpul Ieșirilor de Pescuit în Iarnă 16

Frigul provoacă, dar satisfacția de a continua partidele de pescuit și în aceste luni reci ne recompensează pe acei dintre noi care ne aventuram pregătiți, pe maluri de ape. Tu vei răspunde provocării? Eu da. Ca de obicei, as zice.

Fir Întins!

Claudiu

Foto : Arhiva personală

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.