Alegere cârlige de pescuit - scurt ghid 1
|

Alegere cârlige de pescuit – scurt ghid

Cârligele de pescuit, într-o formă sau alta, au fost folosite încă de la începuturile pescuitului. Desigur, în timp au existat progrese uriașe în proiectarea și fabricarea cârligelor, iar astăzi există o multitudine de modele și materiale, unele dintre ele concepute pentru a face mai ușoară prinderea unui anumit tip de pește. 

Acest ghid trece în revistă cele mai frecvente tipuri de cârlige de pescuit pe care le folosim pe apele noastre, și diferitele tipuri de utilizari sau pești pe care le pot prinde. Vă v-a ajuta să descifrați denumirile unor modele și inscripționările de pe ambalaje

Toate acestea, pentru a ajuta pescarul începător sa înțeleagă cum să facă alegerea cârligelor de pescuit în mod cât mai corect

Poate părea contraintuitiv, însă nu toate cârligele sunt concepute pentru a fi utilizate cu diferite tipuri de momeli înțepate în ele.

În cazul cârligelor de pescuit la crap, momeala este cel mai adesea atașată lângă cârlig, iar în cazul pescuitului la muscă, de exemplu, cârligul este suportul peste care se leagă imitația de insectă.

În pescuitul la răpitori, cârligele simple, duble sau triple sunt cel mai adesea atașate nălucii. 

Tocmai de aceea, după ce discutăm cum se numesc elementele ce alcătuiesc un cârlig de pescuit, vom începe să ne uităm la diferite tipuri de cârlige și la utilizările lor, în funcție de stilul de pescuit. 

Elementele constructive ale unui cârlig de pescuit

Înțelegerea acestora și cunoașterea denumirii lor în engleza este importantă, multe cârlige fiind „botezate” de producători în funcție de prezenta unui anumit element specific.

Elementele care alcatuiesc un carlig de pescuit
  • paleta sau ochetul (partea de care se leagă cârligul) – în engleza : eye of the hook (ochet), sau spade end – paletă.
  • tija cârligului de pescuit (poate fi mai scurtă sau mai lungă, dreaptă sau curbată); În engleza „shank”. De exemplu long shank = tijă lungă, curved shank – tijă curbată.
  • curbura – poate fi mai largă, mai îngustă, sub formă de cioc de papagal, paralelă cu tija, sau offset (neparalela); În engleza „bend”.
  • deschiderea cârligului – distanța dintre tijă și vârf – în engleză „gape” (wide gape – deschidere largă).
  • barbeta sau spinul cârligului – În engleză „barb”. Micro barb = miro barbeta
  • vârful cârligului (Ascuțit chimic, ranforsat cu carbon, drept, curbat, muchie de cuțit, etc). În engleză „point”.

Despre mărimea sau numărul cârligelor de pescuit

Dimensiunile cârligului de pescuit sunt de obicei menționate prin intermediul unui număr de ce variază de cel mai mic (numărul sau mărimea 32) la cel mai mare (numărul sau mărimea 19/0). 

Pentru dimensiunile cârligului de pește de la 1/0,2/0,3/0..pana la 19/0, cu atât mai mare dimensiunea cârligului cu cât numărul este mai mare. 

Pentru dimensiunile cârligului de la 32 la 1, cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai mic cârligul.

scara sau marimea carligelor explicata vizual, cu mai multe marimi de carlige unul langa celalalt.

În funcție de prezența sau absența unora din aceste elemente putem împărți cârligele în câteva categorii mai largi, așa cum se regăsesc ele în comerț:

  • Cârlige cu ochet
  • Cârlige cu paletă
  • Cârlige cu barbetă
  • Cârlige fără barbetă (spin) – „barbless hooks”.

Ochetul și paleta a se referă la zona care se atașează la firul de pescuit de cârlig și dictează tipul de nod utilizat. Ambele variante au avantaje și dezavantaje specifice. 

Cârligele cu paletă sunt cele pe care le vom prefera pentru a realiza prezentări fine, când urmărim peștii de dimensiuni mici și medii. Cârligele cu ochet permit realizarea de monturi specifice pescuitului la crap (montura cu fir de păr). 

De ce contează materialele folosite la fabricarea Cârligelor de pescuit?

Simplu. Aceste materiale influențează direct două aspecte cheie: rezistenta cârligului și prezentarea momelii (datorită greutății specifice fiecărui material).

Rezistența mecanică a unui cârlig de pescuit este importantă pentru a ne asigura că ducem drilul până la capăt. Acest lucru este cu atât mai important în cazul pescuitului cu lanseta ) unor pești de talie mare, care se mișcă rapid, cum ar fi de exemplu mreana, crapul sau peștii răpitori de talie mare. Acești pești vor transfera o cantitate mare de energie cinetică cârligului în timpul drilului, ceea ce ar putea duce la dezdoirea cârligului, și, în cele din urmă la pierderea capturii. 

Când vine vorba despre „prezentarea momelii” un aspect pe care pescarii începători nu îl iau în considerare se referă și la căderea prin apă a cârligului cu momeala atașată. Să luăm exemplul unui cârlig ce are atașat un viermuș. Sunt câteva idei simple de care trebuie să ținem cont și pe care le puteți testa:

  •         Cârligele mai ușoare dau o cădere mai naturală.
  •         Cârligele mai grele determină o coborâre mai rapidă.
  •         Grosimea (cantitatea de material)  dintr-un cârlig are un efect asupra coborârii unei momeli.
  •         Dimensiunea cârligului afectează viteza de coborâre.
  •         Un cârlig greu poate face ca un vierme să coboare într-un mod nefiresc.

Materialele din care sunt confecționate. Cârligele de pescuit în zilele noastre, mod frecvent constau din :

  • Oteluri carbon.
  • Oțel aliat cu vanadium.
  • Oțel inoxidabil – conține o proporție mare de crom și nichel, este foarte rezistent la coroziune și alte reacții chimice.
  • Diferite aliaje de cupru, mangan.
Citește și :  Pescuitul bibanului - Ghidul Superpescar pentru începători

Culoarea cârligului este data de stratul aplicat peste materialul de baza din care e confecționat.

Forma și dimensiunea cârligului au o influență directă asupra performanței de pescuit a cârligului. Cârligele puse la dispoziția pescarilor nu sunt uniforme în ceea ce privește proprietățile lor fizice și se observă un grad ridicat de variație între diferitele mărci de cârlige. Aceste variații ar putea fi atribuite diferențelor dintre firele de oțel utilizate pentru fabricarea cârligelor și diferențelor în procesul de fabricare a cârligelor.

Diferitele tipuri de cârlige și utilizările lor

Cârlige de răpitori

Cârligele dedicate pescuitului la răpitori sunt o categorie aparte. Există mai multe varietăți de cârlige, printre care ancorele (triplele), jigurile și Cârligele offset. 

Ancore

Ancorele sau triplele sunt un tip de cârlig care dispun de trei vârfuri și o singură tijă, într-un singur ansamblu. Acestea sunt utilizate de regula împreună cu nălucile artificiale., dar pot fi utilizate și în pescuitul cu momeli, un exemplu fiind pescuitul la răpitori cu peștișori momeala, sau la bucățica de peste.

Care este rostul unui cârlig triplă? 

Triplele oferă o acoperire mai mare pentru corpul momelilor artificiale, și cresc astfel șansele ca un răpitor care atacă năluca să se înțepe în unul din cele trei vârfuri. 

Triplele vin în multe forme și dimensiuni și sunt fabricate dintr-o varietate de materiale. Pentru voblere sunt preferate modele de ancore cu deschiderea largă, vârfuri puternice și ascuțite, muchii rezistente dar elastice. Mărimea ancorei este aleasă în concordanță cu dimensiunea nălucii folosite. 

Jig pescuit, cuu plumbul camuflat

Jiguri

Cârligele Jig sunt tipuri de cârlige de pescuit concepute pentru nălucile suple sau soft (moi), un tip de năluci de pescuit care sunt trase asemeni momelii peste cârligul lestat la capăt. Aceste cârlige sunt special concepute pentru a putea pătrunde în gura peștelui și pentru a se agăța de acesta atunci când atacă din năluca.

Cârlige Offset

carlig normal sau inline si carlig offset, unul langa altul

Un cârlig de pescuit offset are un vârf care este întors sau decalat față de linia principală a tijei. Altfel spus, vârful nu se afla pe aceeași linie cu tija cârligului. Acest tip de cârlig este folosit pentru a crește șansele ca un pește să fie agățat atunci când ia momeala, deoarece punctul de compensare aflat în vârful cârligului, este mai probabil să se prindă în buza sau maxilarul peștelui. Cârligele offset sunt folosite împreuna cu nălucile moi de tip swimbaiti sau jerkbait, in zone cu structuri sau zone pline de vegetație, care ar fi imposibil de abordat cu alte tipuri de năluci. Vârful Cârligelor offset nu este poziționat în aceeași linie cu ochetul, deci exista șanse mai mari ca acesta sa se agate în gura peștilor.

Cârlige de pescuit staționar- considerente generale

În cele ce urmează voi vorbi despre cârligul de pescuit în general și despre cârligele de pescuit pentru staționar, feeder si crap în particular.

Atunci când pescuiți, este important să alegeți tipurile si formele potrivite de cârlige și noduri pentru a atașa firul de pescuit la cârlig.

Există două tipuri principale de cârlige: cârligele cu paleta și cârligele cu ochet. Paleta se obține prin aplatizarea tijei cârligului, în timp ce cârligul se obține prin îndoirea acesteia. (În funcție de acest element, vor fi recomandate diferite noduri pescaresti).

Printre factorii importanți ce trebuie luați în considerare, la alegerea cârligului de pescuit ideal, fie pentru o singură specie, fie pentru mai multe specii de pești, modelul de cârlig rezultat ar trebui să fie optimizat pentru condițiile de pescuit în circumstanțe specifice, cum ar fi dimensiunea preferată a peștelui, sezonul, tipul de apă și substratul acesteia.

Forme si tipuri de cârlige de pescuit staționar

Printre cele mai cunoscute forme si tipuri de cârlige regăsim:

Forma cârliguluiRecomandăriObservații extra
Circular (cârlig rotund )
Foarte bun pentru pescuitul la method feeder si pentru folosirea de momeala vie. Asigura o prindere buna a cârligului si reduce rata de eliberare a peștelui.În momentul în care are loc o mușcătură, vârful cârligului se rotește și penetrează buza peștelui. Trebuie totuși aplicată o presiune constantă pentru a asigura o prindere bună.
Wide-Gape (cârlig cu deschidere largă)Popular pentru pescuitul crapului și pentru pești mai mari datorită proprietăților sale de prindere și a forței sale. Deschiderea mai largă între vârful si ochetul cârligului permite aplicarea unei presiuni mai mari și o prindere mai puternica.Ideal pentru pești mai mari sau bătăioși și pentru situații în care este nevoie de mai multă forță.
Crystal (cârlig „cioc de papagal”)Potrivit pentru pești mai mici si momeala mai mica, cum ar fi viermii, pentru că oferă o prezentare bună și o șansă mai mare de a prinde peștele deoarece momeala este plasată direct sub vârful cârligului.Ideal pentru pescuitul de pești mai mici sau în situații în care este necesară o prezentare precisă a momelei.
Aberdeen Hook (cârlig Aberdeen)În principal utilizat în pescuitul la mare, dar și în pescuitul staționar acestea au curbura rotundă, sunt făcute din sarmă ușoară și subțire, ceea ce înseamnă că momeala poate fi fixată fără probleme și cu un minim de daune.Perfect atat pentru pescuitul de pești marini cat si de apa dulce, în special pentru folosirea de momeala vie.
Long Shank Hook (cârlig cu tija lunga)Tija lungă permite o prindere mai sigură și o mai mare presiune asupra vârfului cârligului. Este foarte eficient când tija este îndoită in interior.Ideal pentru pescuitul peștilor mari, precum crapul, și pentru situații in care este necesară o prindere mai puternică.

Producători de cârlige prezenți pe piața românească

Principalii producători de cârlige prezenți pe piața românească:

LoculȚaraBrand ComercialTipurile de Cârlige pentru care sunt faimoși
1JaponiaOwnerCârlige pentru pescuitul la crap și la spinning
2JaponiaGamakatsuCârlige pentru pescuitul la crap și la spinning
3NorvegiaMustadCârlige pentru pescuitul la somn și la știucă
4Franța/FinlandaRapala VMCCârlige pentru pescuitul staționar, dar si cel la spinning (ancore rapala)
5ItaliaTrabuccoCârlige pentru pescuitul la crap și la feeder
6Regatul UnitKordaCârlige pentru pescuitul la crap și la feeder
7Regatul UnitPreston InnovationsCârlige pentru pescuitul la feeder și la match
8Regatul UnitDrennanCârlige pentru pescuitul la feeder și la match
9GermaniaD.A.M.Cârlige pentru pescuitul la spinning, somn
10AmericaEagle ClawCârlige pentru pescuitul la somn, crap, pescuit marin dar și spinning

Pe lângă acești producători, exista în piața cârligelor de pescuit la feeder o întreaga pleiada de cârlige produse special pentru brandurile europene: Sensas, Korum, Guru etc.

Citește și :  Beneficiile pescuitului asupra starii de sănătate 

Am făcut toate aceste mențiuni pentru că e mult mai simplu de discutat, dacă folosim aceeași termeni, dacă ne raportăm cumva la aceleași concepte. Mai mult, e mai simplu de navigat printre multitudinea de opțiuni din magazine, înțelegând ceea ce este scris pe un plic de cârlige.

Exemple de integrare a elementelor prezente în denumire:

Numele cârliguluiExplicație
Preston Innovation Barbed PR 39 Eyed HookPreston Innovation – producătorul cârligului; Barbed – cârlig cu barbetă; PR 39 – denumirea unică a cârligului; Eyed Hook – cârlig cu ochet.
Drennan Barbless Wide Gape SpecialistAlegere cârlige de pescuit - scurt ghid 2Drennan – producătorul cârligului; Barbless – cârlig fără barbetă; Wide Gape – cârlig cu deschidere largă; Specialist – desemnează un cârlig „specializat” de obicei pentru pescuitul exemplarelor de talie mai mare dintr-o specie.

Este important de menționat că numele cârligului poate conține și alte informații, cum ar fi dimensiunea sau materialul din care este fabricat.

Aceste informații sunt utile pentru a alege cârligul potrivit pentru tipul de pescuit și specia de pește vizată.

Culoarea cârligului de pescuit

Culoarea cârligului de pescuit pot juca și ea un rol important în alegerea corectă, în funcție de tipul de pește urmărit și de tipul de momeli utilizate.

Dacă utilizez viermuși colorați, de exemplu, este posibil să doriți să utilizați un cârlig de culoare apropiată, cu aceștia, pentru a îmbina cât mai bine cu culoarea momelii și a părea cât mai natural pentru pești. Culoarea roșie poate fi mai potrivită pentru pescuitul la râme sau la libelule.

În cazul în care pescuiți la răpitori, un cârlig mai mare, cu o culoare mai deschisă, cum ar fi argintiu, ar putea fi mai potrivit pentru a atrage atenția peștilor și a-i determina să atace năluca.

Un cârlig auriu poate fi prima opțiune dacă pescuiesc la porumb sau la mămăligă.

Este important să aveți în vedere și tipul de apă și modul în care pescuiți. Culorile pot arăta diferit în funcție de condițiile de iluminare și de culoarea apei. În general, culorile mai închise, mate, pot fi mai potrivite la pescuitul pe substrat al peștilor suspicioși, în ape limpezi, camuflându-se mai bine, în timp ce culorile mai deschise pot fi mai eficiente pentru pescuitul între ape, pe aceleași ape.

În concluzie, alegerea corectă a culorii cârligului de pescuit poate fi crucială în obținerea succesului la pescuit. Încercați să alegeți culorile care se potrivesc cel mai bine cu momelile , tipul pescuitului și specia de pește urmărită, și țineți cont de condițiile de apă și de iluminare pentru a maximiza șansele de a prinde pești.

Cârlige pentru pescuit la feeder -câteva opțiuni

O foarte simplă categorisire pentru cârlige în general și pentru cârlige pescuit la feeder în particular, ar fi după cum urmează:

  • cârlige de pescuit ce au un uz general – pentru multiple momeli și pești.
  • cârlige de pescuit cu scop specific – pentru anumite specii de pești sau anumite momeli.

Gama de cârlige recomandate pentru feeder cuprinde așadar dimensiuni medii/mici pornind de la mărimea 6 pe scara Mustad și până la mărimea 22, dar noi putem reduce și mai mult acest interval, cel mai frecvent fiind utilizate mărimi între 10-18.

De asemenea la noi in tară, la pescuitul la feeder se folosesc predominant cârlige cu paletă și nu cele cu ochet (excepția o face pescuitul crapului). Marea majoritate a cârligelor folosite au barbetă sau micro barbetă.

Există situații când se folosesc și cârlige cu ochet cum ar fi atunci când se folosesc monturi cu fir de păr și se urmărește crapul. De asemenea când se urmărește selectarea exemplarelor mai mari de mreană și mai rar plătică. Momeala este, în acest caz, boiliesul sau peleta pusă pe firul de păr.

Cârligele cu ochet dar fără barbetă sunt mai puțin folosite la noi deocamdată. Din experiența proprie vă pot totuși recomanda ca pe măsură ce deveniți un pescar experimentat, să nu le ocoliți. Aceste cârlige au două avantaje destul de importante:

  • faptul ca nu rănesc peștele în drill sau la degorjare;
  • nu sparg momeala vie la fel ca celelalte, pătrunzând (înțepând) teoretic mult mai ușor și în buza peștelui.

Le folosesc de mulți ani pe bălțile C&R si pana acum nu am avut pești dezagățați în timpul drilului, și nici altfel de surprize neplăcute.

Un truc util pentru cei care nu doresc să achiziționeze un întreg plic de cârlige barbless este și ruperea/turtirea spinului la un cârlig normal. Încercați cârligul preferat de voi și fără spin și judecată avantajele și dezavantajele celor două variante.

Să revenim însă la corelarea cârligului cu peștele urmărit:

Cârlige pentru pescuit la feeder după pește mic – pe care punem de regulă fie un maxim de 1-2 viermi sau 2-3 pinkie, fie câteva larve de chironomide fie râme foarte mici și subțiri – au ca și caracteristici următoarele: au tija lungă, spinul este foarte fin, sunt subțiri și implicit nu sparg momelile.

Citește și :  Sondarea apei la pescuit - determinarea adâncimii apei, identificarea structurilor - Ghid complet Super Pescar

Când le folosim trebuie acordată atenție și greutății coșulețului folosit. Chiar dacă folosim un picker sau un feeder foarte moale și pescuim pește mic, dacă greutatea momitorului este una considerabilă, atunci exista riscul ca aceasta să contribuie la dezdoirea cârligului în timpul drilului/recuperării. De exemplu în pescuitul la oblete, cu feederul prefer modelul 1310 de la Gamakatsu, sau Sensas Feeling.

Cârlige pentru pescuit la feeder după pești de dimensiuni medii fie sunt versiuni mai mari ale celor pentru pește mic, fie au tija scurtă si o deschidere mai largă a curburii. Acestea pot acomoda și momeli precum porumbul, peletele expandabile, râme mai mari sau buchet de viermi. În pescuitul peștilor de talie medie/mare precum crapul, somnul, mreana si plătica mare ne vom îndrepta atenția către cârlige mult mai puternice şi o deschidere largă, cârlige care să reziste forțării peștilor atunci când pescuim aproape de agățători submerse.

Trebuie să menționez aici că indiferent de destinatia lor, cârligele supuse procesului de forjare sunt mult mai puternice decât celelalte așa că puteți urmări și această trăsătură atunci când alegeți un model sau altul.

Pentru pescuitul la platică favorizez cârligul 2270 N de la Gamakatsu (mărime mare) sau Guru Kaizen atunci cand pestii manancă bine, 1050N de la Gamakatsu atunci cand pescuiesc cu larve sau momeli mici). Pentru pescuitul la caras de talie medie (150-400 grame) prefer 1810B, sau 2110N de la Gamakatsu.

Carlig cu virmusi pentru pescuit la platica

Cârligele de method feeder – carlige de pescuit la crap, dar mai mici

Cârligele pentru pescuit la method feeder – destinate cu precadere pescuitului de crap sunt în general versiuni mai mici ale carligelor de pescuit la crap, si sunt caracterizate prin faptul că sunt cârlige cu ochet, solide, ascuțite chimic.

Distingem și aici cârlige generale, care se pretează mai multor monturi clasice de pescuit la crap ( Un exemplu ar fi Drennan Boilie, Drennan Super Specialist) și cârlige specializate pentru pescuit în agățătură, care au de regulă vârful întors (tip cioc de papagal).

Cele mai des utilizate forme sunt wide gape (folosite mai ales la monturi de fund dar și la monturi critic echilibrate sau flotante).

Choddy – au ochetul îndreptat spre exterior și sunt destinate folosirii împreună cu fire de pescuit rigide tip fluorocarbon, sau textil cămășuit gros.

Long shank – cu tija lunga, dreapta și deschidere mica, folosite pentru monturi greu de ejectat de crap, cum ar fi cea denumită blow-back.

Cârlige curved shank – care au o mecanică fantastică, însă uneori au și tendința să „coasă” peștele, și sunt utilizate în monturi tip 360, la orice fel de prezentare (pe fundul apei, critic echilibrate sau pop-up. (O simplă căutare pe Google va poate lămuri suplimentar în legătură cu particularitățile fiecărui tip menționat aici. ). Personal pentru pescuitul la crap la method feeder prefer cârligele Gamakatsu G-carp Method hook., Power carp, Korda Mixa, și Guru ).

Cârligele pentru pescuit la feeder – greșeli frecvente

Consider cârligul de pescuit ca fiind poate cel mai important element al echipamentului atunci când vine vorba de prins efectiv peștele.

O greșeală pe care o poate face pescarul aflat la început de drum, este să nu acorde acestuia atenția necesară. Aceasta înseamnă să nu încerce să potrivească cârligul cu:

  • grosimea și rezistenta strunei;
  • talia peștelui urmărit;
  • momeala folosită.

Nu poate fi nici o îndoială nici cu privire la importanța alegerii unui anumit model de cârlig atunci când pescuim la feeder.

Ca și în celelalte stiluri de pescuit (staționar), cu cât cârligul este mai mic și mai ușor, cu atât mai multe prezentări vom avea.

Cu cât cârligul este mai ascuțit cu atât trăsăturile vor fi mai nete, înțeparea mai ușoară și implicit rateurile vor fi mai puține.

Dar nu întotdeauna un cârlig subțire și mic este soluția. Un cârlig prea mic se poate rupe, dezdoi sau poate să fie dezgățat cu ușurință din gura unui pește mare, în timpul drilului, sau din gura unui peste mic mediu/atunci când folosim un coșuleț/momitor mai greu.

Trebuie așadar găsit un echilibru, un balans între aceste elemente și atunci discuțiile despre forma, dimensiune și chiar mărci, devin mult mai relevante.

Când mergeți pe o apă nouă, unde nu știți ce tip de pești se găsesc și nu urmăriți o anumită specie în mod particular, ci doriți să prindeți orice fel de pește, este important să aveți un cârlig „generalist” care să poată fi încărcat cu o varietate de momeli.

Din punctul meu de vedere, un cârlig cu o tijă medie sau lungă și o curbură generoasă este cel mai potrivit pentru această situație. Astfel de cârlige sunt ușor de încărcat și permit utilizarea unor momeli diferite, ceea ce mărește șansele de a prinde pești într-o apă necunoscută.

Ceva asemănător cu forma unuia din cele doua cârlige care formează inima din imaginea alăturată, deși acestea par să aibă tija un pic prea lungă fată de ce am eu în minte acum.

Doua carlige de pescuit asezate in forma de inima

Dar, revenind, vreau să mai amintesc ceva despre greșelile pe care le fac unii pescari în raport cu alegerea și folosirea cârligelor.

Foarte des am observat că pescarii omit să verifice starea cârligului înainte să lanseze montura in apă (mai ales când pescuiesc cu pelete boiliesuri sau cu momeli pe care nu le schimbă de la un lanseu la altul). Și aceasta constituie o greșeală din punctul meu de vedere. Un cârlig se poate toci cu ușurință fie prin lovirea de o piatră, scoică sau altă structură submersă. Se poate toci chiar și în gura peștelui prin lovirea de dinții faringieni ai acestuia.

În cazul cârligelor mici, la schimbarea momelii se poate observa dacă s-au tocit. De exemplu atunci când cârligul sparge viermele în loc să pătrundă ușor în el.

În cazul cârligelor cu ochet și al monturilor cu fir de păr nu înțepăm momeala. Așa că numai și numai prin verificare se poate stabili dacă acesta este încă ascuțit. Verificați de fiecare dată vizual, dar și prin testul cu unghia sau înțepatul pielii. Cârligul trebuie să „agate imediat”. Schimbați-l la cel mai mic semn de tocire (în cazul cârligelor mai mari, se pot re ascuți cu ajutorul unei pile).

Cârligul e un accesoriu consumabil, la o partidă normală. Personal trec prin câteva bucăți bune… și nu mă feresc sa renunț imediat la cele care nu mai corespund standardelor mele. Sunt convins că asta mă face să am mai puțini pești scăpați, mai puține rateuri la înțepare.

Mă opresc aici, conștient că , pentru un începător, toate aceste denumiri și volumul de informație poate crea confuzie.

Am evitat special să dau prea multe exemple despre ce tipuri/modele de cârlige prefer în anumite situații, pentru că alegerea cârligului poate fi ceva extrem de personal pentru unii pescari.

Mai mult, am observat faptul că și pescarii foarte buni au alegeri uneori foarte diferite în situații similare, așa că vă las pe dumneavoastră să experimentați și să alegeți firma, forma și modelul în care aveți încredere. Totuși pentru a vă ajuta la achiziționare pot afirma că, de regulă, comercianții serioși fac recomandări destul de corecte pentru cumpărători așa că dacă vă aflați în impas privind alegerea unui model, un prim pas poate fi recomandarea acestora.

Un lucru foarte important adesea ignorat este și încrederea pescarului în ceea ce face. Dacă găsiți un cârlig în care dumneavoastră vă câștigați încrederea atunci cu siguranță acela poate fi mai bun decât un model indicat de mine sau de altcineva, întrucât îndoiala va fi eliminată din ecuație. (Îndoiala are efecte în timpul de așteptare al trăsăturii, în concentrarea pescarului și implicit în rezultatul final al partidei.)

Singurul sfat pe care îmi permit totuși să vi-l dau în legătură directă cu achiziționarea cârligelor este acela că de regulă primiți ceea ce plătiți. Altfel spus, cârligele mai scumpe au de cele mai multe ori câteva caracteristici sau trăsături care le fac superioare și atractive pescarului atent- de la ascuțime, la rezistentă, de la mecanica corectă până la culoare și proprietăți de camuflaj excelente pe fundul apei.

Nu cumpărați produse îndoielnice, în ambalaje ieftine și fiți foarte atenți și la falsuri, pe care le-am întâlnit adeseori în magazinele care nu sunt specializate pe comerțul articolelor de pescuit!

Fir întins!

Claudiu Banu

(„Love Heart” Image courtesy of Danilo Rizzuti/ FreeDigitalPhotos.ne)

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.