Cormorani, pești și pescuit
Câteva zeci de păsări zvelte, cu penele întunecate și gâturi lungi, se deplasează cu grație deasupra apei. E un stol de cormorani. Cei care nu le știu povestea îi admiră. Unii pescarii îi urăsc, alții ii ignoră.
Deși par o apariție elegantă, aceste păsări sunt, de fapt, prădători vorace care pot provoca probleme serioase populațiilor de pești din apele naturale precum și cele comerciale, fără discriminare.
Ca niște hoți în noapte, cormoranii se scufundă fără zgomot în apă, aripile lor puternice împingându-i tot mai adânc. Le lipsește însă precizia, așa că până să iasă cu prada din apă, lasă în urmă mulți pești răniți, nu doar valuri.
Acest joc între pasăre și pește este costisitor și cu consecințe nedorite pentru toată lumea, dar mai ales pentru noi, pescarii.
La fel cum un roi de lăcuste pustiește lanurile, hrănirea nemiloasă a cormoranilor poate epuiza rapid populațiile de pești, mai ales acum când sunt congregate pentru iernare, lăsând râurile, lacurile și chiar și administratorii piscicoli în căutarea soluțiilor.
Deși s-au propus soluții, precum vânarea cormoranilor pentru a controla populația, acest demers este învăluit în controverse și dispute legale. Legislația, chiar dacă a fost ajustată pentru a permite așa-numitele „cote de recoltare”, se ciocnește cu opoziția organizațiilor pentru mediu, care contestă aceste măsuri în instanță.
Asta în timp ce în România, sectorul piscicol se confruntă de mai mulți ani cu o problemă majoră cauzată și de cormorani, care au un impact negativ asupra fermelor piscicole, ducându-le uneori chiar în pragul falimentului.
Această problemă este cu atât mai gravă, cu cât „habitatele naturale necontractate” sunt ignorate de toată lumea mai putin de pescari și de cormorani.
Așadar, în ciuda adoptării unei legi în iunie 2020, care permitea vânarea cormoranului mare în sezonul rece, cotele de vânătoare stabilite au fost suspendate în instanță. Intre timp cormoranii prospera aici.
Pare paradoxal ca o țară ce deține o bogăție de resurse de apă, inclusiv Marea Neagră, Dunărea și Delta, precum și râuri care ar putea asigura inclusiv necesarul local de consum de pește, a ajuns sa aibă pește mai mult din importuri.
Anual, în România se consumă 100.000 de tone de pește, dar numai 12% provine din pescuitul local, restul fiind importate.
Pe lângă poluare, diminuarea și combaterea braconajului, pentru a stopa acest declin, este necesară și găsirea unui echilibru între populațiile de cormorani și pești, pentru a salva o parte din pești și mai ales astfel încât acțiunile de populare, conservare și dezvoltare să fie făcute cu șanse reale de a da rod.
Studiul de Caz: Râul Olt – Cormoranii și Pescuitul
În inima României, Valea Oltului, o bijuterie naturală, se confruntă cu un echilibru fragil între frumusețea sălbatică și nevoile comunității locale. Pescarii din județul Sibiu asistă neputincioși la scăderea alarmantă a faunei piscicole, un fenomen pentru care cormoranii sunt etichetați drept principalii responsabili.
Aceste păsări, au devenit un simbol al amenințării pentru ecosistemul acvatic al barajelor de pe râul Olt. Se observă cum în ultimele decenii, cormoranii s-au înmulțit peste măsură, transformând peștele, odată abundent, într-o raritate. Comunitatea locală de pescari, martoră la această transformare, resimte cel mai dureros această schimbare.
Zsolt Benzar confirmă această situație alarmantă, observând o scădere semnificativă a faunei piscicole de pe Valea Oltului, și postând în mod frecvent pe pagina de Facebook semnale de alarma. Însa nu e suficientă o singură voce.
Superpescar.ro se alătură celor care trag semnale de alarmă și va îndeamnă să faceți la fel.
Noi pescarii nu trebuie nicicum să stăm pasivi.
Trebuie să ne organizăm mai bine și să ne facem vocea auzită. Iată câteva lucruri pe care cred că le putem face pentru a rezolva această problemă:
- Putem să ne organizăm în asociații sau grupuri de pescari, sau să ne alăturăm organizațiilor existente care fac treabă bună. Acest lucru ne va oferi mai multă putere și vizibilitate.
- Putem să luăm legătura cu autoritățile locale și naționale. Putem cere sprijin pentru găsirea unor soluții viabile pentru controlul populației de cormorani.
- Putem face lobby pentru cauza noastră. Putem pune presiune pe adoptarea unor măsuri care să permită vânătoarea cormoranilor în mod controlat.
Pare complicat? Putem începe cu pași mici, oferind sprijin pe rețelele sociale celor care aleg să ridice vocea. Dar trebuie să începem de undeva.
Claudiu