În căutarea echilibrului:- Sufletul pescuitului în era digitală 1
|

În căutarea echilibrului:- Sufletul pescuitului în era digitală

Zilele trecute am mai adăugat un an la buletin. Pe măsură ce adun în bagajul vieții tot mai mulți ani dar și experiențe de pescuit, realizez că mă găsesc într-o poziție privilegiată, din anumite puncte de vedere.

Am avut ocazia să trăiesc transformarea pescuitului din ultimele decenii, trecerea de la trestie si bambus la carbon, de la cubul de mămăligă la waftere și pop-up-uri, și poate cea mai radicală schimbare dintre toate, trecerea de la reviste și cărți de pescuit la emisiuni TV si apoi la internet. 

Cumva, acum ca am mai îmbătrânit, îmi permit luxul de a-mi arunca privirea (subiectivă, știu) atât în urmă- către momentele minunate petrecute la malul apei în ultimele decenii, cât și către prezent și, de ce nu- către viitorul pescuitului. 

Mai ales că în acest timp am avut ocazia să întâlnesc și să cunosc generații foarte diferite de pescari.

Vorbesc de acei pescari pasionați ai erelor trecute, care m-au inspirat către scris, cu informațiile și poveștile lor captivante, uneori scrise alteori doar spuse, dar și despre pescarii moderni, adevărate locomotive care au dus și duc pescuitul mai departe.

Am învățat enorm de la fiecare, am observat cum cei mai buni sunt mai întotdeauna la curent cu cele mai recente tehnici și apariții în piața halieutica și folosesc în mod inteligent toată aceasta evoluție a ultimilor ani în favoarea propriei lor dezvoltări. 

Așa că, uite-mă aici, spunându-ți ție, cititorule: Bun venit la un editorial superpescar.ro al cărui vag scop este explorarea lumii pescuitului contemporan – pescuitul în era digitală – cu bunele și relele sale. Pescuitul din 2023, cu dilemele și provocările sale.

Trecutul, prezentul si viitorul acestei pasiuni, așa cum se vede de aici.  

Partea buna a progresului

Într-o lume în care informațiile circulă la viteze uimitoare, accesul la cunoaștere este mai la îndemâna noastră ca niciodată.

Materialele și tehnologia evoluează într-un ritm amețitor, așa ca era doar o chestiune de timp înainte ca aceste forțe să se întâlnească și să transforme în mod fundamental și modul în care pescuitul este înțeles și practicat.

Cu abundența de informații disponibile, un pescar poate acum să își mărească arsenalul de cunoștințe fără a petrece zile întregi pe apă sau a fi nevoit să își caute un mentor experimentat.

Printr-o simplă conexiune la internet, orice nou venit în lumea pescuitului poate explora bloguri, forumuri și tutoriale video, învățând secretele acestui domeniu în propriul confort și ritm.

Este ca și cum ai avea o armată de experți la dispoziția ta, pregătiți să îți împărtășească decenii de experiență, la distanță de un simplu clic.

Dar nu numai informațiile sunt cele care aduc schimbări spectaculoase în această activitate ancestrală.

Avansul tehnologic a transformat complet echipamentul de pescuit. Fire cu caracteristici incredibile, cârlige ușoare dar extrem de ascuțite și rezistente, vergi, lansete și mulinete, care au beneficiat de o explozie de inovații și tehnologii. Toate acestea ne permit să explorăm orice tip de apă, cu mai multa încredere si într-un mod mai precis și mai eficient.

Lansetele construite acum din materiale ultra-ușoare, ultra-rezistente, sunt capabile să arunce monturi discrete la distanțe impresionante și să încline balanța în favoare noastră în lupta cu cei mai circumspecți pești.

În căutarea echilibrului:- Sufletul pescuitului în era digitală 2

Firele de pescuit au devenit mai subțiri, dar mai puternice, oferind o sensibilitate remarcabilă și o rezistență superioară în fața forțelor naturii.

Mulinetele, cu ajutorul sistemelor avansate de așezare a firului de frânare și recuperare, permit pescarilor să se adapteze rapid la orice situație din timpul drilului.

Cu aceste noi tehnologii, pescarii moderni se angajează într-un dans complex cu peștii, folosind uneori instrumentele digitale pentru a obține o mai bună înțelegere a mediului și a comportamentului acestora. Avem sonare, aplicații meteo, informații în timp real despre cotele apelor .

Mai mult, pescarii își pot monitoriza și analiza datele, pot identifica modele și tendințe, pot anticipa migrația peștilor în diferite momente și pot alege cele mai bune locuri și tehnici pentru a realiza partide de succes.

În esență, tehnologia a transformat pescuitul dintr-o activitate bazată pe experiență, intuiție și noroc, într-o joacă sofisticată, în care datele și informațiile ne oferă avantaje cruciale.

Partea ambiguă sau zona gri a progresului…

Pe măsură ce explorăm această nouă frontieră a pescuitului în era digitală, suntem martorii unei schimbări de paradigme.

Vechile metode și tradiții se împletesc cu tehnologia și inovația, oferind oportunități nelimitate pentru multi dintre pescari. Si totul pune la dispoziție o cale mai scurta de a atinge obiective pentru cei nou veniți.

Iar asta ar fi trebuit să crească numărul de practicanți.

Totuși, o umbra ciudată învăluie realitatea prezentului..

După toate cifrele oficiale, pescuitul e un hobby în declin. SI asta o vad si eu pe malurile apelor, mai ales dacă ma raportez la numărul tinerilor care vin în acest sport.

Avem tot mai multa informație și tehnologie la dispoziție. În teorie avem mult mai multe șanse azi. Dar mai putină atracție a pescuitului către generațiile viitoare.

Nu știu alții cum sunt, dar pe mine acest lucru mă face printre altele să mă întreb si care sunt dezavantajele aduse de schimbările din ultimele decenii?

Citește și :  Concursuri de pescuit: Te fac sau nu un pescar mai bun ?

Care sunt provocările și aspectele etice asociate cu această nouă eră a pescuitului?

 Însoțiți-mă, așadar în următoarea parte a acestui panseu, unde voi explora mai adânc posibile răspunsuri la aceste întrebări, în timp ce încerc să navighez prin apele tulburi ale pescuitului modern.

Cu undița într-un ocean digital…

În căutarea echilibrului:- Sufletul pescuitului în era digitală 3

Cu un simplu click, pescarii se pot conecta la comunități virtuale specializate, grupuri de pescari pasionați sau platforme de socializare axate pe pescuit.

Aceste spații digitale oferă un mediu vibrant în care pescarii pot împărtăși experiențele lor, pot cere sfaturi și pot schimba informații în timp real.

Unul dintre principalele avantaje ale schimbului de informații în timp real este că pescarii pot accesa cunoștințele și experiențele altor colegi într-un mod instantaneu.

Imaginați-vă un pescar novice care se pregătește pentru o ieșire la pescuit și dorește să afle care sunt cele mai bune metode de păcăli peștii, într-o anumită zonă pe o anumită apă.

În trecut, acest lucru ar fi necesitat ore de cercetare, experimente și experiență directă. Dar acum, el poate pune simplu o întrebare într-un grup de Facebook sau poate căuta prin postările anterioare și poate obține rapid răspunsuri și sfaturi de la alți pescari .

Această schimbare în viteza de comunicare aduce cu sine avantaje clare, practice pentru acest tip de pescari.

Informațiile proaspete și actualizate despre locuri de pescuit, momeală preferată sau tactici eficiente pot ajuta orice novice să ajungă mai rapid la succes.

Iar prin conectarea și interacțiunea cu alți pescari, se poate obține o înțelegere mai profundă a condițiilor de pescuit locale și a comportamentului peștilor, ceea ce poate spori șansele de capturare a unui specimen, sau de a viza cu succes o specie mai greu de capturat.

Cu toate acestea, există și un aspect mai puțin pozitiv al acestui schimb rapid de informații… 

Pescarii începători se confruntă cu riscul de a pierde unul dintre cele mai valoroase aspecte ale pescuitului: procesul formator de învățare din greșeli sau din reușite, precum și necesitatea de înțelegere a comportamentului peștilor, a modificărilor produse de factorii meteo si condiții de pescuit.

În trecut, pescarii își petreceau timpul pe apă, observând și învățând încet, din fiecare experiență. Fiecare moment petrecut în natură le oferea informații prețioase despre mișcarea și reacțiile peștilor, despre influența factorilor meteorologici și a altor variabile asupra pescuitului. Astfel, se dezvoltau organic diverse abilități și intuiții, care îi făceau pescari tot mai eficienți și tot mai adaptați la condițiile de pescuit. Însă asta cerea timp. O comoditate tot mai rară, în zilele noastre.

Odată cu evoluția către informare online, a crescut foarte mult riscul ca pescarii să se bazeze poate prea mult doar pe informații externe, ignorând procesul intern, lent dar valoros de înțelegere a peștilor, a situațiilor de pescuit și implicit a mediului înconjurător.

Prin simpla copiere a tacticii altora sau prin urmarea pas cu pas a instrucțiunilor primite online, se pierde contactul cu esența pescuitului și cu unicitatea fiecărei experiențe de pe apă.

Pescarii din secolul XXI au acces la un rezervor vast de cunoștințe și experiențe, iar această schimbare poate spori succesul lor în capturarea peștilor, cu toate acestea, din punctul meu de stație, observ adeseori faptul că prin aceste scurtături se pierd pe drum destul de multe din experientele care pot forma pescari compleți, sau superpescari

În era internetului, blogurile, tutorialele video și forumurile de specialitate sunt doar câteva dintre sursele bogate de cunoștințe la care pescarii au acces în prezent. Până și proiectul acesta, superpescar se face vinovat de asta.

În căutarea echilibrului:- Sufletul pescuitului în era digitală 4

Unul dintre principalele avantaje este faptul că pescarii pot progresa mult mai rapid, și asta e chiar motivația existenței superpescar.ro, printre altele.

Un pescar novice poate învăța rapid tehnici și tactici avansate care altfel ar fi necesitat ani de practică și experiență. Informațiile structurate și bine documentate le permit pescarilor noi să identifice și să înțeleagă rapid cele mai bune practici, să se adapteze la multiple situații și să aplice strategii tot mai eficiente pentru a-și îmbunătăți rezultatele.

În contrapartidă, însă tânărul pescar nu mai este provocat să inventeze sau să descopere singur soluții. El nu mai descoperă singur ceea ce funcționează și ceea ce nu.

Iar această explorare individuală, cred eu, îi oferea pescarului oportunitatea de a-și dezvolta creativitatea, intuiția și capacitatea de a se adapta la situații neașteptate

În schimb, în era digitală, majoritatea noilor veniți în sportul acesta tind să se bazeze prea mult pe soluțiile gata făcute, care le sunt furnizate de alți pescari sau de tutoriale online.

Acest lucru limitează în multe cazuri procesul de învățare și descoperire personală, reducând astfel posibilitatea de a dezvolta abilități inovatoare și de a se adapta la situații unice de pescuit.

Nu mă înțelegeți greșit, nu sunt împotriva schimbărilor, a evoluției. Dar nici nu pot să aprob entuziast noul fel, noul mod de abordare al acestei pasiuni. Cum nu pot nici să îl ignor pur și simplu.

Consider că este important să găsim un echilibru între utilizarea informațiilor disponibile și explorarea individuală. Abundența de informații poate fi valoroasă în etapa inițială a învățării și poate oferi un fundament solid de cunoștințe.

Citește și :  Beneficiile pescuitului asupra starii de sănătate 

Cu toate acestea, pescarul trebuie să-și păstreze deschiderea și curiozitatea de a experimenta, de a înțelege peștii și mediul înconjurător, și de a-și dezvolta propriile strategii și tehnici unice.

Acest proces de explorare individuală poate aduce o satisfacție și o înțelegere mai profundă a pescuitului, care nu poate fi obținută doar din informațiile preluate.

În căutarea echilibrului:- Sufletul pescuitului în era digitală 5

Scurtăturile funcționează mai degrabă doar pe termen scurt. 

Mai mult, partea urată și complicată a rețelelor sociale, vine din faptul că, în prea multe comunități de pescari, mediocritatea are la dispoziție un microfon și o scenă imensă.

Există o vorbă populară care zice : „Omul prost are dreptul să vorbească, dar și cel înțelept are dreptul să-l ignore.” Ei bine, pe rețelele sociale, pare adesea că mediocritatea are un microfon prea mare și cred că expertiza se pierde într-o gălăgie fără margini.

Toată lumea pare ca are o platformă la dispoziție pentru a-și exprima opinia, cel mai adesea fără legătură cu subiectul- fie că este vorba de un comentariu, o postare pe Facebook sau un videoclip pe YouTube.

Și, bineînțeles, acest lucru vine cu avantaje și dezavantaje.

Da, poate fi minunat să auzi vocile unor experți, care împărtășesc cunoștințe și perspective valoroase. Dar problema apare atunci când fiecare om cu un acces la internet și cu o tastatură se crede un expert în toate domeniile.

Iar adevărul este că, cel mai adesea, pe rețelele sociale, expertiza este adesea umbrită de gălăgia creată de cei care cred că au găsit platforma perfectă pentru a-și propaga teoriile lor legate de nade minune sau partide excepționale, creând așteptări false pentru mulți dintre noii pescari.

E în natura noastră să fim cu ușurință distrași de comentariile glumețe, meme-uri, sau teorii nebune( care mă fac uneori să ma întreb dacă pescuitul mai are vreo șansă pe termen lung). Dar de aici si pana a crede in „ghetzemuri”, sau atractanți minune ar trebui sa fie o cale mai lungă. Prea ușor, prea multi pescari noi caută scurtături către succes si prea multi pescari mediocrii le propun soluții false, pe care ce primii le acceptă.

Consecințele sunt pe măsură.

Valorile sunt răsturnate, expertiza devine doar o altă voce în mulțime, pierdută în marele val de ignoranță. Iar cei mai zgomotoși sunt uneori tocmai cei care nu știu mai nimic.

Dar asta nu e singura problemă.

Chiar si când sunt venite din partea experților sau a pescarilor bine intenționați, informațiile în exces pot duce și la supra-exploatarea unor locuri de pescuit.

Atunci când un anumit loc devine popular datorită informațiilor împărtășite online, numărul de pescari care îl vizitează poate crește considerabil.

Asta are cel mai adesea un impact negativ asupra locului respectiv, care va fi, invariabil, mai poluat, plin de rămășițe ale partidelor nesfârșite, în care persoane lipsite de minimul de bun simț, aruncă pe maluri orice plastic, sticlă sau cutie de conservă, transformând malurile în adevărate cimitire pentru gunoaie.

Nu mai vorbesc despre declinul populației de pești al locurilor supra-pescuite, reținuți indiferent de dimensiune. 

Exista soluții, dar acestea nu vor fi niciodată populare. De exemplu comunități private, moderate de oameni cu expertiza. Dedicate celor care vor mai mult decât o soluție simpla, sau un loc de pescuit. Sau popularizarea activităților cluburilor mari, cele care pot desfășură la firul ierbii acțiuni cu outsideri. Dar fără implicarea sponsorilor(ca de la stat, nu cred ca se așteaptă nimeni) e puțin probabil ca acestea sa devina game -changers.

Să revenim însă de la ce ar putea fi, la ceea ce este…

La fel cu orice alt domeniu, nici pescuitul nu este scutit de problema dezinformării și a valului de fake news, iar asta poate perturba experiența pescarilor și le pot distorsiona perspectivele.

Pescarii noi trebuie să fie atenți și să verifice sursa și veridicitatea informațiilor pe care le obțin online. Iar cei vechi trebuie să învețe sa spună pur si simplu: Nu, nu este adevărat/corect/etc„.

În mijlocul acestei revoluții tehnologice, trebuie să fim atenți și să ne întrebăm ce se pierde în drumul către succesul rapid și capturile abundente.

Este important să ne amintim că pescuitul este despre mai mult decât umplerea juvelnicului sau a unei cădițe cu pești. Este despre conexiunea cu natura, despre bucuria descoperirii soluțiilor pentru provocările partidei, și despre echilibrul dintre experiența autentică și satisfacția rezolvării unei provocări în care concurezi doar cu tine.

Ce am câștigat, ce am pierdut, ce a ajuns în umbră, ce a crescut în lumină…

Spuneam mai devreme ca unul dintre cele mai semnificative avantaje ale avansului tehnologic în echipamentele de pescuit este îmbunătățirea performanței și eficienței.

Lansetele și mulinetele moderne sunt construite cu materiale hi-tech, care permit pescarilor să arunce mai departe, mai precis și să manevreze mai ușor capturile deosebite. Firele de pescuit de ultimă generație au proprietăți superioare de rezistență și flexibilitate, permițând pescarilor să gestioneze peștii de talie mare, sau pescuitul în apropierea obstacolelor submerse, cu mai multă încredere. 

Toate acestea sunt câștiguri extraordinare pentru pasiunea noastră.

Pe lângă echipamentele fizice, tehnologia a adus și schimbări majore în ceea ce privește accesul la informații. Tehnologiile inovatoare, cum ar fi sonarele conectate la GPS și internet, precum și hărțile batimetrice ce se pot accesa în aplicațiile dedicate, oferă informații prețioase despre structurile subacvatice și dispunerea diverselor lacuri, oferind avantaje semnificative în localizarea și capturarea peștilor.

Citește și :  Cormorani, pești și pescuit

Prin intermediul aplicațiilor mobile, pescarii pot avea acces la hărți detaliate, dar și la informații despre condițiile meteo în timp real și prognoze despre vânt, și temperaturi, precum și multe alte resurse utile.

În căutarea echilibrului:- Sufletul pescuitului în era digitală 6

Această accesibilitate la informații în timp real și pe terenul de pescuit oferă pescarilor o perspectivă mai cuprinzătoare asupra condițiilor și oportunităților de pescuit, îmbunătățind rezultatele celor care știu să le utilizeze corect.

Dar costul vine din dezavantajele sau pierderile pe care le suferă, concomitent, aceasta veche patimă a noastră, pescuitul.

Una dintre provocările majore este dependența excesivă de tehnologie și modul în care aceasta poate afecta conexiunea noastră cu natura. Pe măsură ce ne încredem tot mai mult în dispozitivele și aplicațiile noastre, putem pierde din vedere importanța experienței directe și a înțelegerii profunde a mediului natural în care pescuim.

Uitam să percepem briza răcoritoare ca un buzdugan al ploii ce urmează să vină, crezând mai degrabă în predicția aplicației de pe telefon, decât în propriile simțuri. 

O altă problemă – dintre cele pe care le percep- este aceea de a știi cum sa ajutam pescarul începător să evolueze fără a fi dependent în mod excesiv de tehnologie și fără a-i impacta experiența autentică a pescuitului.

Pescarii noi, mai ales copii și tinerii, pot fi tentați să se bazeze exclusiv pe echipamente avansate și informații online, pierzând astfel conexiunea directă cu natura și plăcerea explorării și descoperirii personale.

Utilizarea excesivă a tehnologiei poate duce la o experiență superficială și la o dependență de rezultatele rapide, în detrimentul aspectelor contemplative sau exploratoare  și de ce nu, al bucuriei de a petrece timp în natură.

Iar ultima provocare a prezentului este tocmai declinul interesului pentru pescuit, în special printre tineri și adolescenți.

Într-o eră dominată de tehnologie și divertisment digital, pescuitul pierde teren în fața altor hobby-uri și activități. Acest fenomen poate fi atribuit în parte lipsei de conștientizare și educație despre beneficiile și valorile pescuitului, precum și la creșterea urbanizării și deconectarea de toate beneficiile pe care le are petrecutul timpului în natura.

În căutarea echilibrului:- Sufletul pescuitului în era digitală 7

Este important ca noi pescarii și comunitatea noastră să ne implicăm în promovarea pescuitului ca o activitate benefică și valoroasă. Să ne concentrăm pe soluții, nu pe probleme, pe educarea și implicarea tinerilor și să le oferim experiențe și resurse adecvate pentru a atrage noi generații către acest hobby. Vom avea cu toții de câștigat.

Problema aceasta nu e doar una regionala, românească, ci e una globala, iar soluții minune nu au fost găsite de niciunii. Dar fără acțiunea fiecăruia din noi, la scară mică, si programe de mentorat, evenimente de pescuit pentru copii și fără educație ecologică practica – la scară mai mare, nu știu cum putem încuraja viitoarele generații să își dezvolte o legătură autentică cu natura și să descopere bucuria și farmecul pescuitului. Ce cură de detoxifiere digitală mai bună? 

 Să ne amintim mereu că există ceva magic în a arunca undița în apă și a aștepta în tăcere ca peștii să răspundă chemării noastre la joacă.

Să le oferim asta și pescarilor la început de drum. Și să speram că vor urma aceasta cale la rândul lor.

Pentru că, în cele din urmă, pescuitul este despre călătoria fiecăruia de descoperire și despre conexiunea cu natura, iar aceasta nu va fi niciodată înlocuită de tehnologie.

Poate că sunt naiv, dar cred ca prin conștientizare, educație și angajament față de valorile ecologice, împletite cu cele ale pescuitului ca sport, putem naviga cu succes în această eră digitală și să îmbinăm tehnologia cu respectul și pasiunea pentru natură, asigurând astfel viitorul acestui hobby.

Provocările și aspectele etice asociate cu pescuitul modern ne cer să fim conștienți si de impactul nostru asupra mediului și să ne asumăm responsabilitatea conservării resurselor naturale.

Trebuie să găsim modalități de a integra tehnologia într-un mod sustenabil, și de a ne păstra conexiunea cu natura prin explorare și înțelegere profundă.

De asemenea, este important să nu ignorăm declinul interesului pentru pescuit în rândul tinerilor și să investim timp si efort în educarea și atragerea acestora către lumea pescuitului.

Când a fost ultima oara când ai spus unui prieten să își ia copii cu el si să te însoțească la o partidă de pescuit?

Doar prin promovarea directă a valorilor și beneficiilor pescuitului, putem inspira și încuraja noi generații să descopere frumusețea și importanța acestei activități tradiționale. Nu putem aștepta să facă altcineva asta, pentru că atunci nu se va întâmpla nimic. 

Îmi place sa închei articolele mele cu o concluzie sau un îndemn la acțiune, însă de data asta nu o voi face. 

Pescuitul în era digitală îmi pare încă în căutarea unui echilibru între inovație și tradiție, tehnologie și natură, succes și satisfacție interioară.

Dacă vom reuși navigarea prin această nouă eră cu suficientă înțelepciune, deschidere si calm, rămâne de văzut.

Cum de văzut rămâne și dacă  putem păstra esența și valoarea acestui hobby ancestral, asigurându-ne că pescuitul va continua să aducă bucurie și uimire, în viețile copiilor noștri.

Claudiu Banu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.