De ce n-a participat Romania la C.M. de feeder Africa de Sud 2019: 5 motive
Fără să am informații din interior, îmi dau și eu cu opinia și cu presupusul, vizavi de absența noastră de anul acesta Campionatul Mondial.
Iata asadar 5 motive posibile, pentru care Echipa nationala de pescuit la Feeder nu a ajuns sa participe la Campionatul Mondial în Africa de Sud, saptamana trecuta. Trebuie sa subliniez, sunt motive posibile, nu certe, asa cum sunt ele vazute de chibitul de serviciu.
1. Distanta si informatiile
Aflată la 8.000 de km distanță Africa de Sud Nu este tocmai la îndemână. primul mare obstacol a fost determinat de faptul că în Africa de Sud poți ajunge practic doar zburând cu avionul.
Iar informațiile pe care le poți strânge de aici din țară sunt limitate, o deplasare înainte de concurs este exclusă la o asemenea distanță, iar la ultimul recensământ nu erau prea mulți români pescari pe acolo, care sa dea o mana de ajutor.
Deja mi se prefigurează o ușoară migrenă .. Așa că am să iau o aspirină sau un Nurofen virtual și să continuăm exercițiul ăsta de imaginație…
2. Bagajul limitat
Pentru aceea dintre voi, care participă la concursuri, nu e nicio noutate… știți deja cam cât echipamente sunt minim necesare pentru o deplasare la doar câteva zeci sau sute de km față de casă.
Vă puteți așadar imagina cam ce presupune transportul echipamentului la mii de kilometri și la restricțiile impuse de vamă și de companii aeriene.
Chiar dacă lada de competiție putea fi închiriată de la fața locului, și să zicem că și nada putea fi cumpărată local, ce te faci cu restul de calabalac.
Nu e vorba doar de echipamentul minim , mai sunt și sitele sau mixerul de nada, umbrele pentru momeli, capetele de minciog, suporții pentru lansete de rezervă și accesoriile cu care te obișnuit.
Bagajul de cală este destul de limitat pe avion. Ca unul care are ceva experiență cu coletele, mă pregătesc de încă un Nurofen.. Nu numai că trebuie să ai cântarul aproape, răbdarea cu tine și să începi să selectezi coșulețe, de ce greutati, mai ales că variantele vehiculate înainte de concurs erau făceau referire la un posibil pescuit la distanțe extreme de 90 m și peste.
Cârlige, fire, foarfece, virteje, plumbi de sondat, si multe alte accesorii , toate acelea care ar putea să pară mici nimicuri, ar trebui să aibă și ele loc în acel bagaj limitat.
A, si bineinteles… haine pentru pescar, trusa de igiena, cele necesare unei deplasari de aproape 2 saptamani – tot in bagajul asta.
Ar fi, zic eu, un coșmar logistic… Cred că aș fi suferit o migrena serioasă încercând doar să decid care lucruri sunt dispensabile sau nu, pentru un pescuit la 8.000 de km distanță de Romania.
Urmează apoi lansetele și mulinetele… Să presupunem prin absurd că un pescar foarte bun ar reuși să își limiteze opțiunile de pescuit la patru bețe. Distanță mare țară străină probabil că tot ar trebui să aibă unul două de rezervă. Zicem că 6 lansete ar fi un minim. Cred ca multi ar lua mai multe, dar hai sa jucam asa … Sa zicem ca 6 le incadrezi la bagaj sportiv. ( plătind o taxă suplimentară …)
Mă rog, ai prins ideea…. bagajul limitat = durere de cap.
3.Vaccinuri si asigurari
Se recomandă a fi făcute cu câteva luni înainte și chiar dacă pare simplu… nu uitați că la noi se găsesc greu și vaccinurile comune.
Când ma gândesc la vaccin pentru febră tifoidă, pentru malarie, mai caut un Nurofen.
Dar, într o notă mai optimistă, presupun că pentru echipa națională poate am fi reușit să găsim și ar fi reușit mai ușor cu ajutorul pescarilor…
Să trecem mai departe…
4. Timpul minim necesar, departe de familie & job
Zboruri directe din Romania nu prea există, așa că trebuie luat în calcul varianta cu escala, ceea ce inseamna o durată minima de 15 ore..si maxima de pana la 35+ de ore.
Se presupune ca orice echipă ar fi dorit să ajungă cu câteva zile (minim 5 ) înainte și ca o zi e deja pierduta pe drum la dus si una la intors .
Astfel vorbim de minim 9-10 zile de concediu pe care cei cu slujbe trebuie să le ia în calcul (trei zile de concurs, două sau trei pe drum, patru de antrenament).
Cei norocoși, care nu trebuie să justifice concediul nimănui, ar trebui totuși să ia în considerare familia: 10 zile departe de copil, departe de soție etc… ei bine nu este tocmai ideal .
5.Costul total
Include aici:
- costul transportului ( intre 1200-1500 de eur cu bagaj cu tot, dus intors),
- costul trasnportului local – de la cazare la pista , de la aeroport la cazare si invers..
- costul participarii echipei/impartit la numarul de oameni,
- costurile de inchiriere locala a echipamentului care nu putea fi trimis par avion,
- costurile vietii si ale antrenamentelor: cazarea și mâncarea pentru 10 zile într-o țară străină,eu zic că nu e o cheltuială tocmai mică.
- Nada și momeala pentru 7 zile de pescuit, devine si ea un cost nu tocmai usor de ignorat.
Echipa Angliei, e exemplu, a avut o multitudine de sponsori, dar acolo pescuitul este o adevărată industrie. La noi această industrie esti admirabilă e sublimă dar aproape lipsește cu desăvârșire… de sponsori, nu mai zic nimic. Cine să vină , Diamat Alb?
Glumesc, rânjesc, dar nu e zâmbetul meu.
Din păcate așa stau lucrurile acum în România… Dacă anul viitor nu s-ar tine în Franța și ar fi de exemplu Sri Lanka, am fi aproape în aceeași situație . Povestea noastra e una cu happy end nefericit.
Spune-mi drept, ce ai zice, te-ai baga pe banii tai la o experiență din asta?
Pentru ca la noi totul sau aproape totul este suportat de pescar.
Încearcă să mergi și în pantofii celulalt, cum zice proverbul.. Eu am făcut exercițiul înainte, și recunosc, nu mi-a venit nici un moment să mă revolt pe ai noștri.
Dar asta e doar o opinie personală. Pe a ta nu o cunosc. Pot sa o aflu doar dacă mi-o împărtășești într-un comentariu.
Ia zi, iți ofer și ție un nurofen?