concursuri de pescuit
| | |

Concursuri de pescuit: Te fac sau nu un pescar mai bun ?

Știu că titlul face referire la concursurile de pescuit, însă nu voi începe discuția cu ele.

Voi vorbi întâi  despre pasiunea  care ne unește, indiferent ca preferăm un stil sau altul , că participăm sau nu la concursuri de pescuit.

Există, cred eu, mai mulți factori care ne motivează această pasiune.

Pentru unii oameni, pescuitul este doar o scuză bună de a ieși din casă.  De a petrece o zi în compania unor prieteni. Socializare și relaxare  pe malul apei. O ocazie de a evada din cotidian,  de a te reconecta cu natura.   

Chiar si pentru pescarul solitar,  care prefera locurile mai sălbatice, fără alți oameni,   pescuitul este tot relaxare. Una meditativă. O bucurie a întoarcerii în liniștea  naturii.

Concursuri de pescuit: Te fac sau nu un pescar mai bun ? 1

Pentru o altă categorie de oameni, însă,  pescuitul este  în același timp o provocare, o competiție cu peștii, cu ei înșiși, sau chiar cu ceilalți pescari.

Pentru spiritele mai competitive,  este mai important –zic eu,  să găsească soluții, să descifreze cheia unei ape.

Eventual să prindă un anume pește ( o anume specie), atunci când dorește. Sau  să își îmbunătățească de la o partidă la alta rezultatele și calitatea capturilor.

Totul devine o cursă. Cine găsește primul  soluția.  

Și asta poate sa dea o oarecare adrenalină, un oarecare sentiment de satisfacție.

Dar cum competițiile au adeseori  doar 3 oameni pe podium, pentru ceilalți poate fi generatoare de frustrări.  Numai că aceste frustrări se transformă cel mai adesea în  factori motivaționali. Și duc – cel mai adesea – la evoluție.

Pescarul competitor  va deveni  motivat să lupte mai bine data viitoare , să rezolve mai repede puzzle-ul, să urce către podium sau chiar pe podium.

Toate aceste categorii de oameni, sunt în mod egal pescari.

Toți iubim pescuitul. Nu există „corect” sau „greșit”, amator sau profesionist în dragostea față de pescuit.

Dar ca orice iubire pasională … și iubirea noastră pentru pescuit naște adeseori scântei.

Una din ele, fiindcă sunt mai multe, este legată de subiectul propus in titlu,
este legată de concursurile de pescuit…

Am sa mentionez din capul locului pozitia proprie: Consider concursurile ca fiind motorul evoluției pescuitului  și a pescarilor, indiferent de stilul  practicat.

Avantaje ce pot rezulta din participarea la concursurile de pescuit

Participarea – chiar și numai ca spectator la unele concursuri de pescuit – poate avea mai multe avantaje:

  1. Faptul că ajungi pe ape pe care au fel nu ai ajunge să pescuiești. În locuri pe care nu le aveai neapărat pe „listă”.  Iar acest lucru înseamnă că vei învăța mai multe tipuri de situații,   vei deveni mai versatil ca și pescar. Pentru că ape diferite însemnă  specii predominante, diferite, comportament  diferit și câte altele.  Unele ape vor fi acumulări comerciale, altele bălți sau baraje sălbatice, pe unele apei peștii sunt obișnuiți cu presiunea  multor pescari,   pe altele la un concurs de pescuit se adună mai mulți pescari decât în săptămâni întregi în plin sezon.  Toate aceste situații vor deveni experiențe care se vor adăuga în bagajul de cunoștințe al pescarului. Emisiunile de pescuit,  articolele te ajută doar într-o măsură limitată,  versatilitatea,  la fel ca și experiența,  se câștigă pe apă.
  2. Un alt avantaj este învățarea disciplinei. Trebuie să recunosc că înainte să încep să particip la concursuri, eram mult mai dezorganizat. Legam cârligele pe apă, nu știam niciodată pe unde și dacă am cine știe ce accesoriu și tot așa.  Constrângerile impuse de regulamente, de durata,  chiar și  de dimensiunea standurilor  la multe concursuri de pescuit,  forțează  pescarul să se  auto disciplineze.  Asta înseamnă că pescarul va deveni mai organizat mai repede,  va învăța să ia decizii mai repede,  și va pescui din ce în ce mai eficient.
  3. La un concurs de pescuit,  având multiplii participanți,  ai ocazia să vezi diferențe de echipament,  diferențe de abordare,  diferențe de interpretare a apei,  pe care de unul singur sau cu prietenii le vei observa mult  mai încet sau într-o perioadă mult mai lungă de timp.

Avantaje ale partidelor de pescuit „de plăcere”

Similar, partidele „de plăcere” prezintă propriile avantaje:

  1. Nu ești constrâns de reguli  legate de cantitatea de momeli, nade, dimensiunea cârligelor, a strunei etc.  Așa că poți experimenta mai mult.
  2. Nu ești constrâns de datele și orele de concurs, ceea ce însemnă că vei prinde zilele și orele cele mai bune de pescuit, dacă dorești.
  3. Poți alege ce metodă de pescuit consideri  – dacă vrei să pescuiești la vargă , la lansetă, la plută sau la feeder sau poate vrei doar să păcălești un pește cu ajutorul nălucilor.
  4. Poți ajunge să cunoști bine o apă care  îți e la îndemână, și unde  îți place să pescuiești.

Câștigul participării la concursurile de pescuit

Nu puțini sunt aceia care vor să își măsoare îndemânarea, cunoștințele acumulate, experiența în pescuit și cochetează mai devreme sau mai târziu cu participarea la un concurs de pescuit. Nu puțini sunt cei care cred că participarea la concursuri  validează cumva un anumit statut. Și iar trebuie să spun că nu puțini însă sunt cei de pe margine care privesc concursurile doar prin prisma unui clasament și atât. Clasamentul însă nu spune de multe ori povestea…

podium concursuri de pescuit - ce se afla dincolo de rezultate

Însă numai mergând la concursuri ca spectator, sau și mai bine,  participând,  poți vedea cum te descurci într-o situație impusă. Într-o situație  când nu alegi ziua, ora, locul.  Ci le decizi destul de mult când te înscrii și apoi când  le extragi dintr-o urnă.

Și poți vedea alți pescari făcând alte  lucruri, diferite sau similare, în același context,  și poți vedea rezultatele lor. Ai astfel „turnesolul” sau etalonul pentru o posibilă comparație.

Da, concursurile, au adeseori un mare dezavantaj pe care îl tot blamează mulți: costul.

 (Nu vorbesc aici de taxele în sine pentru înscrierea și participare, ci de toate cheltuielile pe care le implică).

Dar și asta e  cumva greșit, iar eu simțeam nevoia să menționez undeva asta. (Dar stai, acum am un acest blog, așa ca…)

Nu cred că poți pune în balanță  costurile unui concurs cu acelea ale unei partide de plăcere, la fel cum nu poți pune în balanță lecțiile și informațiile ce le poți descoperi într-un concurs, față de o partidă de plăcere.

Prima categorie atârnă mult mai greu.  Costă , da, dar dacă vrei să evoluezi eu spun că merită.  Până la ultimul bănuț.

Pentru că dincolo de un rezultat intr-un clasament , câștigul participării pur și simplu un concurs de pescuit poate fi greu de egalat de orice altfel de formă de învățare a pescuitului.

Pescuitul de competiție nu e neapărat frumos. Este frustrant, este limitativ: ai reguli peste reguli, un spațiu restrâns în care să pescuiești, cu un număr limitat de scule. Din start,  situația – indiferent de apă și tipul de concurs – este una care nu-i atrage pe cei mai mulți . Dar nu este doar asta..

Nu ii atrage din cauza faptului că toate aceste reguli par cumva ca adaugă piedici suplimentare între pescar și pește.

De fapt regulile acestea sunt marele egalizator. Ele sunt cele care pot face ca șansele tuturor concurenților să fie aproape egale.

Iar eu personal  am simit că am evoluat ca și pescar, ca înțelegere a apelor, a peștilor, a situațiilor,   aproape numai prin prisma participării la concursuri.

Și nu pot pune o etichetă de preț/cost, peste aceste informații, lecții,

Cum nu cred că poți învăța (și implicit  evolua) la fel de rapid,  fără muncă și fără participare.

Chiar cred in titlul acestui articol. Concursurile de pescuit, chiar și alea în care ai dat-o de gard, te fac, în timp,  un pescar mai bun.

Atâta vreme cât faci cum zice proverbul…Poți pierde lupta, dar nu pierde și lecția..

Cel mai bine poate fi să găsești un echilibru între  partidele de plăcere și concursurile la care alegi să mergi. Cel mai rau..sa nu incerci, din cine stie ce prejudecata.

Desigur, concursurile nu sunt singura sau cea mai bună formă de învățăre, însă  eu o consider cea mai rapidă.   Un accelerator al învățării.

Și acum îți pasez ție mingia.  Participi la concursuri? Dacă nu , cochetezi cu ideea? Ce te-a oprit? Care este părerea ta despre cum poți crește ca și pescar?  

Similar Posts

9 Comments

    1. Sunt si asta, mai ales la noi. Dar eu am in jurul meu cateva exemple de oameni care s-au apucat de 1 an, 2 de pescuit, s-au integrat in cluburi sportive de pescuit, si au evoluat extrem de rapid, prin prisma competitiilor. Nu stapanesc ei inca toate laturile, situatiile etc, dar inteleg mult mai bine ca pescuitul trebuie sa tina cont de ce vrea pestele nu ce vrea pescarul… Cat despre „dezvoltarea se face prin informare ” – iti dau dreptate, dar cum poti evalua corect o apa daca esti singurul care pescuieste acolo?. La un concurs informarea vine de la zeci de concurenti. testare- cand pescuiesti in concursuri de echipe, ai langa tine , teoretic, cel putin alti cativa care sa testeze si brusc ai obtinut in acelasi timp mult mai multe ori teste… produse care te ajuta sa fi mai bun? eu cred ca tocmai prin concursuri scapi de mirajul unor produse , care nu te vor face nici mai bun , nici mai slab, daca nu intelegi comportamentul, pestilor, adaptarea…. Este, desigur, un punct de vedere subiectiv. Nu produsele sunt cele care te fac mai bun… daca vrei o suprasimplficare…Poti avea o masina de formula 1 acasa,poti sa ajungi pe undeva sa o conduci, dar asta nu te face asta tocmai pilot. Esti doar un sofer care a condus si o masina de formula 1. Eu cred ca prin competitii evoluezi mai repede decat daca relaizezi aceelasi numar de iesiri sau chiar mai multe , de placere.

    2. Neata!

      Eu m-am apucat de pescuitul la feeder anul trecut prin perioada asta. Am inceput prin a cotrobai tot internetul si m-am informat, am citit forum-uri, am cerut pareri (de ce sa folosim produsele X si nu Y, etc). Am inceput sa merg la partide de pescuit alaturi de pescari cu multa experienta in spate crezand ca o sa „fur meserie” de la ei. Degeaba vedeam eu ce fac ei, cum se comporta in anumite situatii, daca nu intelegeam raspunsul la niste intrebari banale: De ce face asta?; Cu ce ma ajuta asta?. Asa ca am inceput sa pun tot felul de intrebari, am primit raspunsuri bine explicate si exemplificate…cunosteam teorie pana peste cap si partidele se imbunatateau. La nici 2 luni dupa debutul meu, m-am hotarat sa ma inscriu la un concurs, asa ca am inceput antrenamentele pe balta respectiva, de la un antrenament la altul rezultatele cresteau si eram increzator(de cele mai multe ori eram eu si alti 3-4 pescari pe balta). Cat ai zice peste m-am trezit in prima mansa a concursului si balta pe care facusem eu antrenamentele disparuse, nimic nu mai era cum stiam eu…incet incet am reusit sa ma reglez dar foarte tarziu. La doar cateva saptamani alt concurs, intamplator, pe aceiasi balta…m-am inscris fara sa clipesc pentru ca pe parcursul primului concurs am realizat ca informatiile stranse in cele 2 manse erau de 10-12 ori mai multe si mai calitative decat cele pe care le concluzionasem eu in 5-6 antrenamente.

      Daca nu obtii un rezultat sclipitor intr-un concurs, dar reusesti sa asimilezi cat mai multe informatii, eu consider ca esti unul dintre castigatori. ?

      P.S: „E bun si bronzul” ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.