Imagine reprezentativa articol glosar jargon dicitionar termeni pescuit

Mic Dicționar de termeni din pescuit

Jargonul în pescuit

Trăim o eră în care foarte multă informație se află la doar un click distanță. Cu toate acestea, internetul ajunge câteodată să fie un loc plin de informații neclare.

Am discutat de-a lungul timpului cu destul de multi pescari începători și am realizat că una din principalele probleme de comunicare, întampinată la început este determinată de termenii noi, necunoscuti si de jargon.

Acei termeni specifici pe care noi, cei mai bătrâni sau mai asezonati în fenomen, îi folosim cu dezinvoltură, dar pe care începătorii nu îi înțeleg pe deplin, îi confundă sau îi deduc doar partial.

Mai mult, unii termeni din pescuit ajung să fie temporar la modă, capătă sensuri secundare sau noi, iar pentru cei care nu sunt conectați la fenomen, lucrul asta doar adaugă și mai mult la complicații.

Care ar fi problema? Păi uite explicație de la Stephen Pinker*, nu de la mine:

(Stephen Pinker este un profesor de psihologie de la Harvard autor al mai multor cărți despre limbaj , minte și natura umană.)

Impedimentul principal al comunicării clare este un fenomen numit „blestemul cunoașterii”.

Această înclinație cognitivă înseamnă, în esență, faptul că atunci când știi ceva, este extrem de dificil să știi cum este să nu știi acel ceva„, spune profesorul Pinker . „Cunoașterea ta pare atât de evidentă încât poți să crezi că și ceilalți o știu„.

Problema cu asta, spune profesorul Pinker, este faptul că este mult mai probabil să folosim un jargon pe care majoritatea oamenilor nu îl înțeleg, să ignorăm anumiți pași pași și să sărim peste unele explicații și să ne bazăm pe exemple abstracte, în loc să descriem lucrurile în termeni concreți

.. întorcându-mă la undițele noastre…

Păi cam asta e neclar, respectuos vă spun …Dacă n-ați trait printre pescari, sau nu ați gasit din prima un articol precum acesta, și vreți sa aflați despre pescuit de pe internet, ca începatori ați avea impresia că ați nimerit, cam brusc, într-o lume paralela, cu limbajul ei strain cand lumea vorbeste despre riguri, methoduri, waglere sau shaduri.

In articolele și emisiunile de pescuit de pe la noi, în secțiunile de forumuri destinate începătorilor, sau în răspunsurile din social media, una din probleme este folosirea unor termeni care pentru noi par foarte clari și simpli, însă pentru un începător sunt exact opusul.

Tocmai de aceea în cele ce urmează voi încerca să mai lămuresc niște termeni cu explicațiile de rigoare. O fac pentru a mai elimina din confuzii, nu pentru cei care ii cunosc, ci tocmai pentru cei care incearca sa afle”despre ce e vorba”.

Cei care se afla la primi pasi in fenomen.

Un dicționar complet ar necesita un efort / volum de muncă și timp considerabil, și probabil ar ajunge la dimensiunile unei cărți. Dar eu voi porni pentru început cu o listă mai mică, ce va fi completată și actualizată permanent. Un punct de pornire, dacă vreți, un glosar.

Glosar de termeni folosiți în pescuit

Aberdeen (cârlig ) : Un cârlig mic de pescuit, cu o tijă lungă și o curbură rotundă destul de largă.

Alevin : Larvă şi pui de peşte (Stadiul in care puietul eclozează din icră si pană ajunge la dimensiunile la care isi procura independent hrana).

Algă: Plantă inferioară, capabilă de fotosinteză (produce clorofilă), răspândită în ape dulci, marine şi pe uscat, având culori ddistincte: a) verde (Chlorophyceae), b) albastru (Cyanophyceae), c) roşu (Rhodophyceae), d) brună (Phaeophyceae), Algele constiture hrana de bază a multor peşti şi au multiple folosiri d.p.d.v. economic (furaj, îngrăşământ natural etc.).

Alică : Bilă de plumb crestată sau găurită pentru echilibrarea plutei de pescuit a undiţei.

Amarare: Legarea unei ambarcaţii cu o frânghie, lanţ, cablu etc., de țărm sau de altă ambarcaţie. Sens secundar – Legarea (fixarea) diverselor obiecte de pe o ambarcaţie astfel încât să nu se deplaseze din cauza balansului anbarcaţiei.

Ancoră: O greutate de obicei din metal, folosită pentru a menține o barcă pe loc. Sens secundar: Un carlig triplu.

Artificiale – momeli sau naluci făcute din materiale precum lemn, plastic, metal, silicon, pene sau alte materiale inerte similare.

ANPA – este acronimul pentru Autoritatea Națională pentru Pescuit și Acvacultură din România. Aceasta este o instituție guvernamentală care are responsabilitatea de a gestiona și reglementa pescuitul și acvacultura în apele României. ANPA are, de asemenea, rolul de a proteja mediul acvatic și de a promova dezvoltarea durabilă a sectorului piscicol.

Arlsey bomb – plumb în formă de pară, utilizată în pescuit.

Backing – firul de suport sau de umplutură, este de obicei făcut din fir textil (împletit) sau monofilament, care se rulează primul pe mulinetă, iar de el se va ataşa firul principal , iar in cazul pescuitului la muscă, şnurul de muscă. Firul de suport oferă posibilitatea de umplere corectă a tamburului și ajută la asigurarea faptului că firul de pescuit va fi lansat corect , la distanță maximă.

Balsa – Balsa este un tip de lemn foarte ușor și moale care crește în pădurile tropicale din America de Sud. Acest lemn este cunoscut pentru proprietățile sale de izolație termică și pentru capacitatea sa de a rezista la îmbătrânire și degradare. Balsa este adesea utilizată în construcții, în domeniul modelismului, în artele plastice și în industria aeronautică. De asemenea, este folosită în pescuit, unde este utilizată ca material pentru a face năluci sau plute de pescuit.

Barbetă – o bavură ridicată, ascuțită, tăiată în cârlig chiar în spatele vârfului acestuia. Cu rol de a opri momeala de a aluneca pe cârlig, dar si de a face ca acesta să iasă mai greu din buza pestelui, si astfel să scape.

Baitcaster (mulineta)- O mulinetă baitcaster, numita si mulineta de casting este un tip de mulinetă de pescuit care este folosită pentru a arunca năluci și /sau momeli. Este proiectat pentru a oferi pescarului o lansare mai precisă și mai lungă decât o mulinetă clasică(de spinning). Au un sistem constructiv de tip reductor, care asigura un raport de transmisie si recuperare specific (cu o plaja mai larga decat mulinetele clasice). Mulineta este de obicei montată pe partea superioară a lansetei, iar firul de pescuit este eliberat printr-un ghidaj. Tamburul mulinetei este proiectat să se rotească liber. Mulineta baitcasters oferă o varietate de setări și ajustări pentru a ajuta pescarul să arunce cu precizie dar și să controleze viteza de recuperare. Acestea includ un sistem de tracțiune, frâne reglabile și o varietate de ghidaje. Mulinetele de tip Baitcasters sunt cel mai frecvent utilizate pentru pescuitul la rapitori in apa dulce sau sarata.

Bătaie (pești): Împerecherea peștilor pentru depunerea icrelor de către femelă și a lapților de către mascul, În perioada respectivă, mai timpuriu în cazul peștilor răpitori și mai târzie la peștii pașnici, are loc o „bătaie” deoarece masculul înoată paralel cu femela pe cure o atinge din când în când cu coda peste burtă, în acest tel stimulând-o să depună icrele peste care el își răspândește concomitent lapții. La scurt timp după, din icre vor apărea alevinii, puietul peștilor respectivi.

Biofilm – o colonie de microorganisme care aderă la o suprafață. În lacuri, biofilmul se formează la suprafața apei și pe obiectele scufundate in sezonul cald cand temperatura apei creste. Microorganismele din biofilm pot include bacterii, alge și ciuperci. Biofilmele pot fi benefice, neutre sau dăunătoare pentru mediu. Ele pot juca un rol în ciclul nutrienților și în degradarea poluanților. Biofilmele pot cauza, de asemenea, probleme prin înfundarea conductelor și murdărirea suprafețelor dar si prin ingreunarea schimbului de gaze intre apa si aer .

Boillies-urile sunt momeli utilizate în pescuitul la crap dar si alte specii de pește, de forma rotunda Acestea sunt făcute dintr-un mix de fainuri si alte ingrediente atractive pentru pește, si in varianta initiala mixul era legat cu ou, si trebuia fiert. To boil, in engleza inseamna „a fierbe”.

Catch and release – conceptul de prinde și eliberează . Prinderea și eliberarea este o practică de a elibera un pește care a fost prins înapoi în apă. Acest lucru se face ca un act de conservare a resursei piscicole, pentru a permite peștilor să continue să trăiască , să se reproducă și eventual să redevină partenri de luptă cu pescarii și în viitor.

Casting – acțiunea de a lansa sau de a trimite o greutate, o momelă, o nalucă artificială folosind o lansetă și o mulinetă.

Chod Rig – Chod este o montură folosită pentru a prezenta o momeală tip pop-up, peste substraturile cu iarba sau cele mâloase. Poate fi folosit pentru majoritatea speciilor de pesti, dar termenul si montura este utilizata de regula de pescarii de crap.

Cocoloș – Bucată de pâine frământată cu apă căreia i s-a dat o formă aproape sferică, pentru a fi utilizată ca momeală.

Curent: Fluxul de apă care se mișcă într-un anumit sens. Secundar „A da la curent” – braconaj sau capturare ilegala a pestilor cu ajutorul curentului electric introdus in apă.

Dafnie– Purice de baltă sau purice de apă – gen de crustaceu de apă dulce care este folosit în hrănirea peștilor de acvariu, iar în natură constituie hrana multor pești.

Daiwa: marcă de articole de pescuit, lansete și mulinete.

Feeder Fishing – Pescuitul la feeder este un stil de pescuit la grund, care implică utilizarea unui recipient momitor mic, încărcat cu nadă și momeală pentru a atrage peștii într-un anumit loc. Se folosește atât pe ape stătătoare cât și curgătoare, și este o tehnică populară pentru prinderea peștilor pașnici.

Fly fishing – Pescuit la muscă , un stil de pescuit care folosește o lansetă lungă și ușoară și o nalucă artificială specializată , ce imită o insectă, atașată la capătul unui fir special.

Grub – Momeala din silicon, cu formă de vierme, care se montează de obicei pe un jig.

Jig – Un cârlig lestat pe care se pot fixa momeli siliconice, sau, mai rar momeli vii. Are de obicei un cap de plumb prevăzut cu ochet pentru atașarea la linia principală, și este continuat de un cârlig lung, poziționat vertical (pentru a nu agăța obstacolele de pe substrat).

Krill – specie de crustacee de mici dimensiuni, care formează o parte importantă a lanțului trofic din apele antarctice. Folosit în nadele si momelile comerciale.

Lipless – naluci fără barbetă. Aceste naluci fără barbetă sunt făcute special pentru a semăna cu un pește-pradă care înoată. Ele vibrează sau se clatină la recuperare, uneori avand încorporate ile metalice care produc sunete. Și ce e cel mai fain la ele? Se scufundă de la sine atunci când nu sunt recuperate, astfel încât pescarii pot să le foloseasca la adâncimi mai mari decât în cazul celor cu barbetă.

Nodul 8 -nod utilizat în pescuit. Varianta în care se folosește firul dublat duce la obținerea unei bucle, cunoscute și cu denumirea de bucla 8, care nu alunecă, si a cărei rezistență este una foarte bună.

Olivetă – o greutate de pescuit ovală folosită pe fir, mai ales in tehnicile de pescuit la plută.

Offset (cârlig) – un tip de cârlig de pescuit al carui varf nu se afla in acelasi plan cu tija, fiind întors ușor fata de ochetul sau paleta carligului, ceea ce îl face mai eficient pentru pescuitul anumitor specii de pește.

Permis ANPA – Un permis ANPA este un permis de pescuit emis de Autoritatea Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) din România. Acest permis este necesar pentru a putea pescui în apele României. Permisiele ANPA sunt nominale, valabile pentru o anumită perioadă de timp și pot fi obținute online.

Popper: Un tip de nalucă de pescuit artificială concepută pentru a imita mișcarea unui pește mic sau insecta pe suprafața apei. Popperele sunt de obicei viu colorate și prezintă o față concavă care le face să scoată un sunet specific , numit „pop” , de unde le vine si numele, atunci când sunt recuperate.

Rig: un termen folosit pentru a descrie configurația folosită pentru a atașa un cârlig, un fir și o momeală la firul principal sau la restul monturii utilizate. Rigurile vin într-o varietate de stiluri și configurații, fiecare concepută pentru a viza un anumit tip de pescuit sau specie de pește.

Run: Termen folosit pentru a descrie situatia in care un peste ia momeala si se indeparteaza prin apă, desfasurand fir de pe mlineta.

Salmastră – Apa salmastră este o apă care are o salinitate mai mare decât apa dulce, dar mai mică decât apa de mare. Poate rezulta din amestecul apei de mare și a apei dulci, ca în estuare, sau poate apărea în acvifere fosile salmastre. Cuvântul provine din rădăcina olandeză mijlocie brak . Salinitatea apei salmastre variază în funcție de factorii de mediu și nu poate fi definită precis. De obicei, se măsoară într-un interval, nu într-o cantitate exactă.

Substrat – În cazul pescuitului, substratul se referă la materialul care se află pe fundul unui lac sau râu, și care poate fi folosit de către peștii ca habitat sau sursă de hrană. Acest material poate fi de natură diferită, de la nisip și pietriș la alge și plante acvatice descompuse. Pescarii pot utiliza informații despre substratul unui anumit loc de pescuit pentru a determina ce tip de pește s-ar putea găsi acolo și cum să-l pescuiască.

Waders: un tip de îmbrăcăminte impermeabilă care combină o cizmă cu o salopetă, si care este purtată de pescari pentru a-și menține picioarele și partea inferioară a trunchiului uscate în timp ce pescuiesc în ape puțin adânci. Sunt de obicei fabricate din cauciuc si neopren sau o țesătură specială, respirabilă și vin într-o varietate de stiluri și dimensiuni. Sunt proiectate pentru a fi ușoare și confortabile, oferind în același timp o barieră împotriva apei reci. Wadersii pot include, de asemenea, o centură atașată sau, iar unele modele sunt echipate cu buzunare pentru accesorii. Echipamentul Waders poate ajuta la protejarea picioarelor și a picioarelor de pietre și scoici ascuțite și oferă un strat suplimentar de izolație împotriva apei reci. În cele din urmă, unele modele pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea echilibrului și a siguranței atunci când pescuiți în apă curgătoare.

Watercraft – Simțul apei sau citirea apei este un termen folosit de pescari pentru a descrie procesul de observare a mediului din jurul lor atunci când pescuiesc. Aceasta include observarea direcției și vitezei curentului, a tipului de substrat, a prezenței și a mișcării altor pești și a prezenței oricăror alte obstacole sau structuri, fie acestea naturale sau create de om, care pot influența rezultatul pescuitului. Prin studierea și înțelegerea acestor elemente, un pescar poate prezice mai bine unde poate fi localizat peștele și ce tip de momeală, nadă sau năluci ar trebui să folosească pentru a-și maximiza șansele.

In loc de concluzie..

Unii termeni din pescuitul pot fi complicati pentru cei care nu sunt familiarizați cu jargonul specific. Am creat acest glosar sau mic dictionar ai unor termeni de pescuit, cu definiții sau o scurtă explicație astfel încât să vă puteți face o idee despre ce înseamnă unele cuvinte . Dar, dacă nu ati regasit un răspuns privind un termen anume, lăsați-mi un comentariu cu el si il voi adăuga aici, impreună cu explicatia aferentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.