Nodul 8 si bucla 8

totul despre

Nodul 8
si
bucla 8

Nodul 8 este utilizat pentru obținerea unui nod de blocare/nod opritor, rapid și robust.  Bucla 8 este varianta nodului  8 realizat pe un  fir dublat, varianta utilizată pentru  obținerea unei bucle rezistente  pe fir, de exemplu pentru atașarea unei  strune. 

ATELIERELE SUPER PESCAR (1)
Rulează videoul
Facebook
Twitter
LinkedIn

Despre nodul 8 și bucla 8

Cele două  noduri din titlul sunt lucruri ușor diferite, însă mai toți, inclusiv subsemnatul, am propagat denumirea de nodul 8 atât pentru bucla 8 cât și pentru nodul 8.  Cel mai adesea , când cineva vorbește (sau scrie) despre nodul 8,  face referire probabil la buclă și nu la nodul simplu.

Nodul 8 este totuși, un nod opritor utilizat si el de către pescari. Ca și nodul clasic (nodul bunicii) , care se va bloca sub tensiune, necesitând adesea tăierea firului, nodul în formă de cifra opt se va bloca și el, dar, este intr-o oarecare măsura mai ușor de dezlegat decât nodul clasic.

Mai mult, fiindcă dispunerea  spirelor nodului este cumva paralelă, nodul 8 are o rezistentă mai mare la rupere decât nodul clasic.

Cele două (nodul 8 și bucla 8)  sunt folosite pentru scopuri ușor diferite.

Bucla 8 este o buclă rezistentă, foarte versatilă utilizată în cam toate stilurile de pescuit, ori de câte ori este necesară obținerea unei bucle.

Nodul 8 este unul pe care eu personal îl folosesc in pescuitul la varga, acolo unde pentru a atasa cu un lat linia de șnurul de la capătul vergilor de pescuit, am nevoie de un nod voluminos, opritor.  De asemenea îl folosesc pentru  a obține rapid un nod opritor pentru powergum sau feedergum (fir elastic) la monturile pentru pescuit  la feeder pe râu, sau la pești mari, unde am nevoie  de un element de amortizare.

Bucla 8 se mai  folosește, de pildă,  pentru atașarea pe sistemul buclă în buclă a strunei la linia  principală, a  rigurilor de pescuit la crap de  conectorii momitoarelor ș.a.m.d.

Este considerata una dintre cele mai utilizate bucle folosite în pescuit, indiferent de stilul practicat. 

Cum se leagă nodul 8, în doar 4 pași

  • Pasul 1 – Se dubleaza firul si se formeaza o buclă simplă
  • Pasul 2 – Se prinde bucla și se răsucește încă odată . 
  • Pasul 3 – Capătul mai scurt se trece prin  bucla  formată.
  • Pasul 4 – Se umectează și se strânge nodul care acum are forma cifrei 8 – de unde ii rezulta si numele. 
Nodul 8 si bucla 8 1
Nodul 8

Întrebări frecvente și lucruri interesante despre nodul in forma de 8 si bucla 8

raspunsurile Super Pescar

Este nodul opt un nod rezistent?

Atât nodul 8 cât și bucla 8 sunt  relativ rezistente, prin raportare la ușurința cu care sunt  legate și la rezistența firului de pescuit din care sunt executate

Unele teste arată ca păstrează cam 86% din rezistența  inițială a firului. Altele vorbesc de 95%.  Eu prefer sa iau valoarea mai mică drept reper, și consider că e suficientă.

Așadar dacă avem un fir cu rezistență la o forță de 10kg, nodul „opt” va rezista fără să cedeze  oricărei forțe de tragere de până la maxim 8.6 kilograme.

Nodul opt poate fi făcut pe fir textil? Dar pe monofilament rigid?

Da, nodul poate fi făcut și pe fir textil fără niciun alt incovenient  in afara faptului că nu poate fi desfăcut după strangere.   Similar,  pe monofilament. 

Bucla 8 este o buclă foarte rezistentă, simetrică , o buclă care nu se desface, și poate fi realizată și pe fire foarte rigide (fluorocarbon sau monofilament simplu.

 

Care este istoria nodului opt?

Nodul opt este un nod vechi, care mai este cunoscut și ca nodul flamand, sau nodul Savoy.

De-a lungul timpului nodul 8 a fost privit ca o emblemă a afecțiunii și loialității întrețesute, el apărând pe diverse blazoane. Acest nod apare și pe stema casei Savoy. 

Bucla 8 este o buclă derivată din nodul 8, cu un aspect de neconfundat, ceea ce face foarte simplă verificarea realizării ei corecte. Se utilizează foarte mult in alpinism dar și in navigatie.

Nodul 8 si bucla 8 2

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top