Tot ce trebuie să știi dacă vrei să participi la concursurile de pescuit
Despre subiectul participării la concursurile de pescuit, am mai scris și în trecut, dar mă adresam mai degrabă cunoscătorilor fenomenului, astfel că am simțit nevoia de a completa informația și pentru cei care nu au participat încă la o competiție de pescuit.
Așa că, dacă ești pasionat de pescuit și vrei să îți testezi abilitățile într-o competiție, am strâns în acest scurt ghid câteva lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a te înscrie.
Ce este un concurs de pescuit?
Un concurs de pescuit este o întrecere organizată între pescari, care are loc pe sau în jurul unui corp de apă. Fiecare astfel de eveniment poate avea reguli specifice impuse de organizator, de legea țarii sau de concesionarul apei.
Concursurile de pescuit pot avea loc pe bazine naturale sau amenajate, pe lacuri sau râuri, și inclusiv pe Dunăre. Pot fi organizate de cluburi sportive, de asociații de pescari sau chiar de persoane fizice.
Există diferite tipuri de concursuri, unele mai simple altele mai complexe, cu obiective variate. Avem concursuri în funcție de specia vizată (crap, păstrăv, somn etc), concursuri în care metoda sau tehnica folosită este impusă (pescuit la plută, sau pescuit la feeder, de ex), dar și concursuri „la liber”, unde concurentul poate decide ce tehnica de pescuit va aborda.
De asemenea, ca în orice sport, există concursuri de pescuit locale, regionale, naționale sau internaționale, concursuri individuale, sau de echipă, precum și concursuri singulare sau serii de concursuri care pot face parte dintr-o competiție mai mare, de tip turneu.
Cum te poți înscrie la un concurs de pescuit?
Pentru a te înscrie la un concurs de pescuit, trebuie să îndeplinești anumite condiții, care pot varia în funcție de organizator și de tipul competiției.
În general, pentru competițiile pe ape naturale trebuie să ai un permis de pescuit ANPA valabil, să plătești o taxă de participare și să respecți regulamentul concursului. Daca apele sunt concesionate, poate fi nevoie sa ai permis vizat la asociația concesionară sau la asociații afiliate, cum este cazul în competițiile private AJVPS. Pentru competițiile de pe amenajările private, nu este necesar permisul, dar taxele de înscriere care acoperă și costul închirierii bălților sunt substanțial mai mari.
Trebuie, desigur, să te informezi atent despre data, ora și locul concursului, precum și despre echipamentul necesar și permis.
Unele concursuri pot impune anumite restricții privind dimensiunea sau numărul lansetelor, al monturilor, al mărimii cârligelor, al diametrului firelor, dar și tipul sau cantitatea momelilor, a nadei, sau restricții legate de modul de măsurare sau de cântărire a capturilor etc.
Alte concursuri pot impune să deții un anumit tip de saltea de recepție, un anumit tip de material pentru capul de minciog, un număr minim de saci de păstrare, de juvelnice.
Pentru a găsi un concurs de pescuit potrivit pentru tine, cea mai la îndemână sursă în ultimii ani este rețeaua sociala Facebook, în grupurile de pescari, sau pe paginile lacurilor de pescuit.
De exemplu, poți accesa grupurile de Facebook dedicate pescuitului de competiție, sau paginile lacurilor și bălților din zona ta.
Cum te poți pregăti pentru un concurs de pescuit?
Pregătirea pentru un concurs de pescuit implică mai multe aspecte, cum ar fi:
- Alegerea concursului sau a concursurilor potrivite. În funcție de preferințele și abilitățile tale, poți alege un concurs de pescuit care să se potrivească cu o specie vizată frecvent în partidele tale, dar și cu nivel de dificultate redus, cu o durata mai scurtă și care are loc în apropiere de zona ta. Exista concursuri amicale, concursuri regionale sau naționale. Poți căuta astfel de concursuri de pescuit chiar aici, pe internet, întrebând pescarii din grupurile locale, sau în offline, prin intermediul cluburilor și asociațiilor de pescuit.
- Informează-te despre regulile concursului. Fiecare concurs de pescuit are un set de reguli care trebuie respectate cu strictețe de către participanți. Aceste reguli pot viza aspecte precum: obligativitatea unei manșe de antrenament, prezenta la o anumita ora și loc înainte de începere, zona permisă de pescuit, speciile valide, modalitatea de evaluare a capturilor, limita de captură pe care o poți pune în juvelnic, cantitățile, tipul și mărimea momelilor și nadelor dar și mărimea cârligelor permise, a tipurilor de monturi etc… Este foarte important să cunoști și să respecți regulile concursului pentru a evita descalificarea sau penalizarea.
- Înscrie-te la concurs. După ce ai ales concursul dorit, și te-ai asigurat că ești de acord cu regulamentul acestuia, trebuie să te înscrii la el, respectând termenele și condițiile stabilite de organizatori. De obicei, este necesar doar să plătești o taxă de participare, și să te treci pe o lista de participanți sau sa te înscrii pe un formular de înregistrare. Unele concursuri au și alte cerințe specifice, cum ar fi deținerea unui permis de membru la o asociație, tocmai de aceea e important sa te informezi cu atenție înainte.
- Studiază apa, locul unde va avea loc competiția – denumită generic „pista de concurs”. Este important să te informezi atent și sa cunoști caracteristicile apei, cum ar fi adâncimea, curentul, vegetația sau structura fundului. De asemenea, este important să știi ce specii de pești se găsesc predominant acolo și ce preferințe alimentare au.
- Pregătirea logistică. În funcție de distanța și durata concursului, trebuie să îți pregătești și alte elemente logistice, cum ar fi: transportul, cazarea, opțiuni de procurare a momelilor vii etc.
- Pregătirea echipamentului. Trebuie să te asiguri în primul rând că ai lansetele, mulinetele, firele, momelile sau nălucile potrivite și permise pentru tipul de pescuit pe care îl vei practica. Apoi, trebuie să te asiguri că dispui de echipamentele specifice impuse de organizatori, cum ar fi saci de păstrare, saltea de primire, minciog din material specific, juvelnic cu o anumita lungime minima, set sa masuri oficiale pentru momeli etc. Nu uita să îți verifici și să îți întreții echipamentul înainte de concurs pentru a evita eventualele defecțiuni sau pierderi.
- Pregătirea fizică și psihică. Participarea la un concurs de pescuit poate fi o activitate solicitantă atât fizic cât și psihic. De aceea, este bine să te odihnești suficient înainte de concurs, să te hidratezi corespunzător și să mănânci alimente ușoare și energizante.
- Antrenarea abilităților de pescuit. Pentru a avea șanse mai mari de succes la un concurs de pescuit, este bine să te antrenezi și sa exersezi înainte cât mai mult posibil. Poți să îți exersezi îmbunătățești abilitățile de sondare a unui vad, tehnica de lansare la punct fix, și chiar și de organizare în stand.
Ce poți câștiga la un concurs de pescuit?
Premiile oferite la un concurs de pescuit pot varia în funcție de prestigiul, dimensiunea și tipul competiției. Unele concursuri private pot oferi premii în bani și partide de pescuit gratuite pe locația organizatoare, altele sponsorizate de companii mai mari pot oferi premii în produse, vouchere în magazine de pescuit, iar altele pot oferi doar diplome sau trofee.
De obicei, premiile se acordă în funcție de criterii precum cel mai mare cantitate de pești prinsa (cantitate), cea mai mare captura sau cel mai mare număr de pești mari prinși (calitate), sau un mix intre aceste criterii.
Participarea la un concurs de pescuit nu este însă doar o modalitate de a câștiga diplome, premii și cupe, ci și o oportunitate de a cunoaște alți pescari și de a descoperi oameni cu mentalitate similara, de a te distra în timp ce poți „fura meserie” de la ceilalți, de a te bucura de natură, și de a împărtăși pasiunea ta pentru pescuit. Despre avantajele ce pot rezulta din participarea la concursurile de pescuit am mai scris, și va invit sa reciti și acel articol.
5 sfaturi esențiale dacă vrei să participi la concursuri de pescuit sportiv:
Învață regulile: Asigură-te că cunoști regulile și regulamentele pentru concursurile la care intenționezi să participi. Daca nu înțelegi ceva, întreabă organizatorul. Cel mai bine este sa întrebi din timp, însă în caz de forță majoră retine faptul că cele mai multe concursuri au o așa numita „ședință tehnică” înainte de desfășurare, și acolo se mai pot lamuri aspecte mai puțin clare ale regulamentelor. Acest lucru îți va permite să eviți discuții în contradictoriu, penalizări sau chiar descalificări nedorite.
Pregătește-te bine: Asigură-te că ai echipamentul complet, că este potrivit și că este în stare bună de funcționare. Schimbă firele, dacă sunt uzate. Antrenează-te și studiază pista de concurs, astfel încât să poți face față diferitelor situații care pot apărea în timpul competiției.
Învață să îți organizezi timpul: Unele concursuri de pescuit se întind pe mai multe zile, astfel încât este important să îți organizezi timpul și să te pregătești în consecință. De la extragere la începerea manșei, timpul de pregătire este limitat. Organizează-te astfel încât sa îl valorifici la maxim.
Păstrează-ți calmul și concentrează-te: În timpul concursului, este important să păstrezi un nivel ridicat de concentrare și să nu te lași distras de alte lucruri din jur. În plus, încearcă să nu te lași afectat de rezultatele altor concurenți și să rămâi concentrat pe propriul plan.
Adaptează-te la situație. Pescuitul este o activitate care implică multe variabile și schimbări imprevizibile, care pot influența rezultatele. Daca în pescuitul de placere, îți alegi momentul, locul și poți chiar schimba tehnica, în pescuitul de competiție limitele impuse de regulament îți lasă și mai puțină marjă de manevră. Dar asta înseamnă că și ceilalți competitori sunt în aceeași situație. Devine cu atât mai este important să fii flexibil și să te adaptezi cat mai repede la situația dată. Dacă observi că o tehnică, o distantă, o momeală sau altceva nu mai funcționează, nu ezita să schimbi. Dacă observi că peștii sunt mai putini activi sau speriați, nu ezita să reduci dimensiunea cârligului sau a firelor sau să modifici viteza sau mișcarea momelii.
Fii respectuos: Respectă regulile și regulamentele concursului, dar și concurenții și comunitatea locală. Vei avea doar de câștigat fie că vorbim de aflarea de informații despre diverse alte concursuri ce au loc acolo, pana la a lega prietenii sincere cu oameni care au aceeași pasiune. Ah, și nu uita sa te asiguri că îți lași standul curat. Daca vrei sa fi respectat ca pescar, nu e suficient sa ai rezultate, atitudinea, comportamentul și respectul arătat la rândul tău celorlalți, peștilor și sportului nostru, contează foarte mult.
Respectarea regulilor și a eticii pescuitului competițional: La un concurs de pescuit, este esențial să respecți regulamentul impus de organizator și să te comporți corect față de ceilalți participanți. Unele lucruri țin de cei 7 ani de acasă, sau par evidente – cum ar fi să nu folosești echipament interzis sau să perturbi pe ceilalți pescari. Însă altele pot părea ciudate și contraintuitive, precum regula că nu trebuie să arunci nada sau momeala în apă, la sfârșitul manșei.
Ce trebuie să știi dacă vrei să participi la turneele de pescuit la method feeder
Concursurile și campionatele de pescuit la feeder, și în special la method feeder, tind să câștige în popularitate, atât la nivel regional cât și la nivel național. Turneele devin tot mai multe. Campionatul AJVPS adună tot mai mulți adepți atât la individual cât și la echipe. Am să va dau în cele ce urmează câteva indicații subiective, recomandări personale, în cazul în care doriți să participați la astfel de evenimente.
- Înscrie-te într-un club sportiv de pescuit. Chiar și la turneele individuale, avantajul de a avea mai mulți colegi cu care sa schimbi informații despre antrenamente și manșele de concurs este unul greu de egalat de lupii singuratici.
- Studiază întotdeauna cu atenție regulamentul competițiilor. Acestea sunt făcute public înainte de concurs, și pot cuprinde limitări de nadă și/sau momeală, cerințe obligatorii precum juvelnice de o anumită lungime minimă, sistemul de punctaj și altele. Regulile sunt reguli, așadar, familiarizează-te cu ele încă de dinaintea începerii concursului.
- Acolo unde ai ocazia, realizează cat mai multe sesiuni de antrenament. Informează-te despre locațiile pe care au loc concursurile. Asigură-te că ai echipament de calitate adecvat situațiilor care pot apărea. Unele etape durează mai multe zile consecutive. Echipamentul de campare, poate fi o necesitate acolo unde posibilitățile de cazare sunt limitate. Opțiunile de cazare nu sunt întotdeauna de găsit on-line.
- Punctele sunt cele care contează. Fi calculat în abordarea fiecărei etape de campionat, în sistemele care cumulează puncte. Dozează-ți atent riscurile de „totul sau nimic” ținând cont că un loc prost într-o manșă sau într-o etapă poate conta foarte mult la finalul concursului sau al campionatului. O supra-nădire, o miză pe crap sau alte capturi considerate „bonus”, o alegere greșită a speciei pe care să mizezi – poate să te coste mult. Am văzut în câteva etape desfășurate la Săruleşti – unde plătica e cea care câștigă concursurile de ani buni de zile, pescari care visau la crapi record, dar nu am văzut încă un crap care să fie prins la feeder în campionat și care să „strice” podiumul celor care au pescuit corect la plătică.
- Atitudinea se reflectă în rezultat mai mult decât ai crede. Nu lăsa extragerile la sorți să îți afecteze partida, nu lăsa cântarul intermediar să te descurajeze, pescuitul în fiecare etapă nu se încheie până nu fluieră arbitrul.
- Indiferent de rezultat, socializează, întreabă și discută cu ceilalți. Atunci când nu ai înțeles ce, de ce, sau cum a făcut un alt pescar nu ezita să întrebi. Există mai multe abordări care dau rezultate similare. Șansele sunt ca la finalul etapei să fi acumulat cel puțin infirmații și ceva experiență utilă mai târziu. O montură nouă, o nadă pe care nu o știai, toate astea pot deveni arme în trusa pescarului care participa la competiții. Chiar dacă pierzi o luptă nu pierde și lecția care vine odată cu înfrângerea.
- Nu uita să te distrezi! Am mai spus asta, nu? O tot repet pentru că e importanta. Campionatele, concursurile, nu sunt lupte personale, nu sunt zone de război, ci doar ocazii bune de a-ți verifica nivelul, de a te întâlni cu alți pasionați de pescuitul la feeder, și de a ieși la pescuit cu mai mulți prieteni.
Concursurile sunt o formă de divertisment dar și o formă de învățare și de evaluare pentru iubitorii acestui sport. Pentru a beneficia la maxim de toate acestea atunci când participi prima oară, ghidul de mai sus poate fi un bun punct de plecare.
Totuși, îți recomand să citești și celelalte articole de pe site, legate de acest fenomen, pentru o cât mai buna înțelegere și o setare corectă a așteptărilor.
Și nu uita să îmi lași impresiile sau observațiile tale în comentariile de mai jos!
Fir întins!
Claudiu Banu