Nodul Blood
totul despre
Nodul blood
Categoria: Noduri pescaresti intre doua fire – Nod utilizat pentru legarea a doua fire de pescuit , de regula de monofilament.
Despre nodul blood
raspunsurile Super Pescar
Nodul Blood este un nod utilizat în principal pentru a conecta două fire diferite. Eu prefer să îl folosesc cu fire monofilament, dar poate fi realizat și cu fir textil. E indicat însă ca cele două fire să nu fie de diametre prea diferite.
Este excelent pentru a face lega înaintașul de monofilament de firul principal (tot monofilament) fie pentru pescuitul la distanță – la crap sau la feeder, când se folosesc înaintași conici, fie atunci cand se impune folosirea unui inaintas de fluorocarbon – pentru pescuitul la grund în zone cu scoică (de exemplu la pescuit pe Dunăre).
În pescuitul la vargă nodul blood poate fi util pentru a reface rapid o linie care s-a rupt, sau chiar pentru a atașa o strună de firul principal,într-o manieră mai discretă decât prin (varianta buclă în buclă). Desigur pentru atasarea uneii linii noi la snurul din capatul unor vergi ma voi folosi de nodul 8.
Eu folosesc Blood-ul și dacă vreau sa leg două cârlige, unul mai sus și unul mai jos (de exemplu pentru stilul herabuna), și atunci unul din capete îl voi lăsa mai lung și nu îl tai.
In pescuitul la muscă poate fi folosit pentru a conecta un înaintaș transparent (tippet) de leader (fir conic), sau se poate realiza un leader dintr-o o succesiune de fire cu mai multe diametre și lungimi pentru a permite o etalare cât mai ușoară, iar musca să se așeze pe supratața apei cât mai discret. Poate fi folosit chiar și sau pentru atașarea backingului (suportul liniei de muscărit , folosit de regulă ca buraj) la linia de muscărit.
O altă utilizare, deși mai puțin comună , este pentru a realiza un pater noster lăsând unul din fire capete mai lungi. Aceasta funcționează bine cu fire monofilament.
Nodul blood este practic un nod format din două jumătăți (două noduri half-blood) legate cu fiecare fir în parte și apoi unite. Despre nodul Half-Blood (numit si nodul clich) am vorbit aici!
Cum se leagă nodul blood în 8 pasi
Cum se realizează nodul Blood
- Pasul 1: Suprapuneți cele două secțiuni de fir cu cel de pe mâna dreaptă trecut pe deasupra celui din stânga. Eu las cam capetele de 15-20 de cm lungime, ca să pot lucra lejer cu ele.
- Pasul 2: capătul dinspre stânga se înfășoară peste fir astfel: Se trece pe sub firul celălalt și către exterior, se întoarce pe deasupra și către interior . Realizăm astfel 4-6 spire.
- Pasul 3: După răsucire, capătul cu care am realizat spirele se aduce în jos și apoi se trece în sus prin locul unde am suprapus inițial cele două fire. Se țin toate filerele cu degetele ca sa nu se desfacă. Eu le ciupesc cu degetul arătător și degetul mare. Prefer sa vin cu capatul de jos prin deschizatura , catre exterior.
- Pasul 4 : Capătul dinspre dreapta se trece pe deasupra și spre exterior apoi se întoarce pe dedesubt și spre interior. Realizam din nou 4-6 spire.
- Pasul 5: Trecem capătul de sus în jos si dinspre exterior spre interior, prin deschiderea de la intersecția inițială a celor două fire pe care le atașăm.(opus fata de primul capat)
- Pasul 6. Asigurându-ne că cele două capete nu ies , începem să strângem nodul .
- Pasul 7 se umectează firul și se strânge nodul, care , atunci când e executat corect, trebuie să fie simetric, iar capetele rămase trebuie să iasă opus unul celuilalt.
- Pasul 8. În cele din urmă, tăiați excesul de fir de la capetele rămase.
Întrebări frecvente și lucruri interesante despre nodul blood
raspunsurile Super Pescar
Este nodul blood un nod rezistent?
Executat corect, nodul blood este un nod relativ rezistent.
Unele teste arată ca păstrează cam 80% din rezistența inițială a firului cel mai subtire din care este executat. Altele vorbesc de 85%. Eu prefer sa iau valoarea mai mică drept reper, și consider că e suficientă.
Așadar dacă avem un fir cu rezistență la o forță de 10kg, nodul clinch va rezista fără să cedeze oricărei forțe de tragere de până la maxim 8 kilograme.
Nodul blood poate fi făcut pe fir textil?
Da, nodul poate fi făcut și pe fir textil, însă, datorită supleței firului textil poate cere mai multă dexteritate la executare.
Un alt inconvenient, este faptul ca nu intotdeauna spirele se vor aseza simetric, pentru ca nu aluneca la strangere la fel ca in cazul monofilamentului.
În oricare variantă, pe monofilament sau pe textil, sfatul meu este să vă asigurați pe cat posibil că spirele ambelor juamtatid e nod s-au așezat corect, iar capetele ise pe directii opuse unul celuilalt, înainte să-l strangeți .
Bineînțeles, ca la orice nod, si nodul blood trebuie umezit cu apă sau salivă, înainte să fie strâns.
Iar strangerea lui se face tragând concumitent de ambele fire , nu si de capetele ramase libere.