cum se leaga nodul clinch
| |

Nodul Clinch sau Half Blood (simplu si îmbunătățit)

totul despre

Nodul clinch simplu

(sau nodul half-blod)

 Utilizat pentru legarea vartejelor, a  diferitelor accesorii, a nălucilor sau a unor  cârlige cu ochet

Despre nodul Clinch sau nodul Half-blood

sfaturile Super Pescar

Nodul Clinch este cunoscut și  cu denumirea de nodul half-blood, și este un nod folosit universal indiferent de stilurile de pescuit.  Dacă sunteți nou in ale pescuitului, să învățați cum să legați nodul Clinch  este un bun loc pentru a începe.

Nodul Clinch  (sau Half Blood) simplu este unul dintre cele mai frecvent utilizate noduri și poate fi folosit pentru o varietate de scopuri. 

În pescuitul la răpitori poate fi utilizat pentru pentru legarea agrafelor, a ochetului nălucilor, iar  în pescuitul la plută , de exemplu, poate fi utilizat și pentru legarea  cârligelor mici cu ochet.  In pescuitul la crap  nodul half blood  se folosește, de pildă,  pentru atașarea la firul de pescuit a oricărui accesoriu –  de la agrafele cu vârtej  la plumbi. Eu prefer varianta nodului Clinch îmbunătățita, care se  face plecand de la varianta simpla, si pe care o prezint mai jos)

Denumirea de nod half-blood vine de la faptul că două noduri  half blood (în traducere „pe jumătate blood”) alcătuiesc un nod blood.

Ușor de realizat, nodul Clinch   este așadar un nod de bază pe care vă recomand să îl îvățăți, oricare tip de pescuit vă atrage.

Eu folosesc nodul clinch inclusiv  atunci când încarc un tambur gol de mulinetă,  ca nod de atașare a firului la tambur , deși sunt poate alte noduri mai potrivite pentru această situație (Inclusiv o variantă a nodului 8). Fac asta tocmai datorită ușurinței cu care se poate realiza acest nod, o dată exersat de câteva ori.

Așa cum spuneam poate fi folosit inclusiv la legarea cârligelor cu ochet, dar discutăm aici de cârligele mici, pentru staționar, sau a muștelor pentru flyfishing.  (In cazul cârligelor cu ochet  folosite în pescuitul crapului, vă recomand nodul fără nod).

Citește și :  Ghid de îngrijire și protejare a crapilor 

 În această postare pe blog, vă voi oferi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a stăpâni nodul clinch. Să’ ncepem!

Cum se leagă nodul clinch simplu, în 5 pasi

 • Pasul 1 – Se trece firul prin ochet.
 • Pasul 2 . Se răsucește capătul mai scurt de 4-6 ori peste firul principal. Regula e simplă cu cât e mai subțire diametrul firului se răsucește de mai multe ori, cu cât e mai gros se răsucește de mai puține ori.
 • Pasul 3 capătul mai scurt se trece prin  bucla  formată  lângă ochet . 
 • Pasul 4. Se umectează și se strânge nodul.
 • Pasul 6. Se taie capătul scurt rămas, lasand cativa milimetri pentru siguranta.

realizarea pas cu pas nod half-blood nod clinch

Despre nodul Clinch îmbunătățit

Pornind de la nodul clinch simplu, se poate cu ușurința obține nodul clinch îmbunătățit, care este practic versiunea mai sigură a nodului clinch.  Toate  aspectele și utilizările menționate anterior rămân valabile , dar nodul clinch îmbunătățit  este unul care nu alunecă și nu se desface, așa cum,  uneori, în situții de forță se poate întâmpla cu nodul clinch simplu.  Singurul minus este faptul  nodul rezultat este unul mai gros și mai puțin estetic. Tutuși excesul de fir se poate tăia mult mai aproape de nod, decât în cazul anterior.

Așadar în cazul pescuitului la crap, al pescuitului la method feeder, prefer liniștea și confortul dar de nodul clinch îmbunătățit , la atașarea plumbilor sau a momitoarelor grele.

Cum se leagă nodul clinch îmbunătățit în 6 pasi

 • Pasul 1 – Se trece firul prin ochet.
 • Pasul 2 . Se răsucește capătul mai scurt de 4-6 ori peste firul principal. Regula e simplă cu cât e mai subțire diametrul firului se răsucește de mai multe ori, cu cât e mai gros se răsucește de mai puține ori.
 • Pasul 3 capătul mai scurt se trece prin  bucla  formată  lângă ochet . (Observație:  dacă acum am strânge nodul, am avea un nod clinch simplu – un nod haslf blood).
 • Pasul 4. Se întoarce firul prin noua buclă rezultată.
 • Pasul 5. Se umectează și se strânge nodul.
 • Pasul 6. Se taie capătul scurt rămas, pentru un nod  clinch îmbunătățit,  elegant și funcțional.
 •  
Citește și :  Nodul Palomar

realizare improved clinch knot pas cu pas

Video SuperPescar: Cum se leagă nodul Clinch

Întrebări frecvente și lucruri interesante despre nodul clinch (sau nodul half-blood)

raspunsurile Super Pescar

Este nodul clinch /half blood un nod rezistent?

Nodul clinch sau nodul half blood este un nod  semi-rezistent, prin raportare la ușurință cu care este legat și la rezistența firului de pescuit din care este executat.   

Nodul clinch îmbunătățit este in opinia mea mai rezistent, firele ne-tainduse in ele insusi la fel, mai ales in contact cu ochetul pe care este realizat.

Unele teste arată ca păstrează cam 86% din rezistența  inițială a firului. Altele vorbesc de95%.  Eu prefer sa iau valoarea mai mică drept reper, și consider că e suficientă.

Așadar dacă avem un fir cu rezistență la o forță de 10kg, nodul clinch va rezista fără să cedeze  oricărei forțe de tragere de până  la maxim 8.6 kilograme.

Nodul clinch poate fi făcut pe fir textil?

Da, nodul half blood (clinch)  poate fi făcut și pe fir textil, însă, datorită supleței firului textil poate  cere mai multă dexteritate la executare.

Un alt inconvenient, surmontabil,  este faptul  că firul textil, dacă are un diametru foarte subțire impune executarea cu o mai mare grijă a nodului decât în cazul monofilamentului , pentru ca spirele să se așeze  corect.  

În oricare variantă, pe monofilament sau pe textil, sfatul meu este să vă asigurați că s-au așezat corect,  cu grijă,  spirele  nodului, înainte să-l strangeți .

Bineînțeles, ca la orice nod, si nodul clinch trebuie umezit cu apă sau salivă, înainte să fie strâns.

 Iar strangerea lui se face tragând de firul principal nu de capătul scurt.  

Citește și :  Declaratie pentru mersul la pescuit in afara localitatii
Care este istoria nodului Clinch?

Nodul clinch este un nod vechi cunoscut pescarilor de  mult timp. A avut și încă mai are și alte denumiri, dar aceasta este cea mai răspândită și acceptată  în ultimele decade, pe langa cea de nod half-blood- mai recenta.

În cartea The Ashley Book Of Knots, publicată în 1944, și ulterior devenită pentru câteva decade „biblia nodurilor”,  nodul clinch  apare descris cu următoarele mențiuni:

Nodul „Salmon” (somon) , așa cum mi-a fost arătat de D.M. Beach, este un nod îngrijit și compact. Există multe noduri care poartă numele acesta sau un alt nume de pește,  dar există o prea mică uniformitate în terminologia pescarilor  pentru a admite etichetarea consecventă.

Așadar  nodul este unul care a purtat în trecut, în unele regiuni și denumirea de nodul „Salmon”, are multiple denumiri (câte bordeie..atâtea denumiri) , dar esențial  este faptul că acest nod este unul de bază, cu multiple aplicații.

Nodul Clinch sau Half Blood (simplu si îmbunătățit) 1

Nodul Clinch sau half-blood

 Nodul Clinch este unul dintre cele mai simple noduri care se învață. Este, de asemenea, unul dintre cele mai utile.

 În acest post, am acoperit tot ceea ce trebuie să știți despre legarea unui nod clinch – cum să îl legați, ce este și cum să îl folosiți. Sper că acest articol v-a ajutat să stăpâniți nodul Clinch. Dacă doriți să aflați mai multe despre alte forme de noduri, anunțați-mă în comentariile de mai jos. 

Mi-ar plăcea să aud de la voi!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.