Ghid alegere vârfuri de feeder – Cum să alegeți vârful de feeder potrivit pentru diferite scenarii?
Devenită rapid una dintre cele mai populare tehnici de pescuit, pescuitul la feeder continuă să se dezvolte și în țara noastră, datorită eficienței și a versatilității sale, putând fi practicat cu ușurință pe orice tip de apă și prinzând o multitudine de specii de pești. Dar, deși suntem în era vitezei, din păcate informația nu tine pasul cu evoluția lucrurilor și cea care mai apare pe ici-colo este adeseori îngropată de zgomotul de fond sau ignoranța omniprezentă. Este și cazul acestui lucru aparent banal, a întrebării pe care o au toți începătorii: ce vârf de feeder folosesc și când?
Ca în orice -tehnică de pescuit, și în pescuitul la feeder est necesară o atenție deosebită la detalii dacă vrem să ne asigurăm succesul în fiecare partidă. Iar unul dintre detaliile ușor de omis este tocmai alegerea corectă a vârfului lansetei de feeder. Majoritatea lansetelor de feeder vin cu o selecție de vârfuri interschimbabile cu diferite rezistențe si multi pescari începători il pun pe cel mai rezistent si uita de restul. În practică lucrurile nu sunt tocmai simple, sau banale, dacă vrem să obținem maximul din partidele noastre.
Vârful joacă un rol crucial în semnalizarea trăsăturilor- la fel ca și pluta în pescuitul la vargă – dar, nu este doar un sistem de semnalizare. Vârful de feeder poate influența și distanța maximă atinsă în lanseu, precum și precizia sau acuratețea lanseului.
Nu în ultimul rând, comportamentul pe care îl va avea lanseta feeder în timpul luptei cu peștii este și acesta direct influențat de alegerea vârfului potrivit.
Devine evident, zic eu, de ce este important să cunoaștem diferențele dintre vârfurile interschimbabile care ne sunt livrate odată cu lanseta, să înțelegem rolul și avantajele fiecăruia.
Așadar, în acest articol, îmi propun să structurez și să ofer informațiile care să vă ajute să alegeți corect vârful feeder-ului, fie că sunteți la prima lansetă achiziționată, sau deja dețineți un arsenal întreg. Voi încerca să acopăr subiectul în detaliu, de la explicarea noțiunilor de bază legate de vârfurile de feeder până la diferitele scenarii de pescuit și vârfurile recomandate. Pescuiesc la această tehnică din anii 2000, am participat și încă mai particip – în măsura disponibilității timpului și a banilor în competițiile locale și naționale, și cred că te pot ajuta cu câteva sfaturi 😊. Fie că dorești să îți îmbunătățești precizia, să îți crești eficiența sau pur și simplu dorești să te bucuri mai bine de timpul petrecut pe apă, ai ajuns unde trebuie!
Pentru o navigare mai simplă am structurat informația astfel:
- 1. Vârfuri, materiale, și caracteristici
- 1.1. Ce este un vârf de feeder si cum funcționează?
- 1.2. Sensibilitatea vârfurilor de feeder
- 1.3. Care sunt tipurile de materiale utilizate pentru fabricarea varfurilor de feeder?
- 1.4 Care sunt avantajele fiecărui material ? (și care este alegerea potrivită în funcție de diferite scenarii)?
- 1.4. Cum influențează vârful de feeder lansarea
- 1.5 Cum poate ajuta vârful de feeder în obținerea unei precizii mari la pescuit?
- 2.Și? Cum alegem vârful potrivit pentru lanseta de feeder?
- 3.Întreținerea și îngrijirea vârfurilor de feeder
- 4.Câteva sfaturi in plus pentru începători
- 5. Alegere vârfuri de feeder – Concluzie
1. Vârfuri, materiale, și caracteristici
1.1. Ce este un vârf de feeder si cum funcționează?
Vârful lansetelor de feeder este numit și quiver, sau „quivertip”. Vârful de feeder sau quiver-ul, este practic o extensie flexibilă a lansetei, care este concepută să reacționeze (să tremure, să vibreze sau să se curbeze, sau să se detensioneze) atunci când un pește ia momeala.
Pentru a face acest lucru, vârful este conic, subțire, ușor și flexibil, și, dacă este ales corect va transmite informațiile de sub apă într-un mod amplificat. Se subînțelege faptul că lansetele de feeder sunt special concepute pentru a fi folosite cu aceste vârfuri; segmentul de top al lansetei se numește și carrier – „purtător”, sau port -vârf.
Conicitatea vârfurilor poate fi mai accentuată sau mai progresivă, rezultând moduri de îndoire diferite sub acțiunea unei forțe egale, chiar dacă la bază vârfurile vor avea același diametru.
1.2. Sensibilitatea vârfurilor de feeder
Principala caracteristică a designului unui quivertip este capacitatea acestuia de a reacționa la acțiunea (oricât de mică) a unei forte, si din lipsa de alt termen mai bun în limba noastră, o voi numi și eu ca și alți pescari „sensibilitatea” varfului, deși termeni precum receptivitatea, sau flexibilitatea ar putea substitui parțial termenul ales de mine. Cel mai greșit ar fi să o numim „puterea vârfului”, deși nu putini sunt cei care folosesc și aceasta variantă.
Unii producători o marchează în uncii (oz), alții în marcaje și gradări de tipul soft (moale), meadium, heavy (greu) sau stiff (rigid). Alți producători au optat pentru o colorare diferita a vârfurilor în loc de marcaje. Așadar nu există un standard. O uncie (1 oz) echivalează cu 28,6 g, însă producătorii pot propune vârfuri foarte diferite cu marcaj 2 oz de exemplu. Asta pentru ca unii măsoară testul de curbură în stilul clasic (ce greutate va îndoi vârful la 90 grade), iar alții folosesc alte sisteme de măsurare.
Pentru vârfurile marcate în oz, sensibilitatea vârfului este invers proporțională cu ratingul în uncii (oz). Cu cât este mai sensibil vârful, cu atât ratingul în uncii este mai mic (0,5 sau mai puțin). Cu cât este mai dur vârful, cu atât ratingul în uncii este mai mare (4-5-6 oz sau mai mult).
Pentru vârfurile nemarcate, un test pe care îl putem face este sa ținem cele două sau trei vârfuri de inelul terminal, lăsând greutatea proprie sa curbeze vârfurile. Cel care se curbează mai mult este cel mai sensibil.
Sensibilitatea vârfului este determinată și de acțiunea acestuia. O acțiune mai lentă oferă o sensibilitate mai bună pentru peștii mici și apele liniștite, în timp ce o acțiune mai rapidă este ideală pentru peștii mari și apele în mișcare.
1.3. Care sunt tipurile de materiale utilizate pentru fabricarea varfurilor de feeder?
În cazul vârfurilor de feeder, există două opțiuni populare de materiale, întâlnite în majoritatea covârșitoare a cazurilor: Fibra de sticlă și carbonul.
Vârfurile de carbon sunt mai rigide, au o acțiune mai rapidă, și implicit au în general au o sensibilitate mai redusă. Aceasta este numită impropriu și putere sau rezistență. Acceptând că exprimarea nu este ideală vom folosi totuși termenul popular de putere, care este cel mai adesea mai mare, în mod frecvent vârfurile aflându-se în intervalul 2oz – 6oz. Vârfurile din fibră de sticlă au o sensibilitate mai mare, si o acțiune mai „moale”, mai progresivă și sunt marcate cu valori mai mici (0.5oz – 2.5oz).
Cele două materiale pot fi cu ușurință identificate prin culoarea bazei vârfului, în zona care este introdusă de regulă în port-vârf. Vârfurile de carbon au o bază neagră sau întunecată; vârfurile de fibră de sticlă au o bază translucidă sau albă.
1.3.1. Vârfuri de feeder din fibră de sticlă
Fibra de sticlă, este cunoscută pentru rezistența sa și prețul relativ accesibil. Vârfurile de feeder fabricate din fibră de sticlă sunt durabile și pot face față cu brio pescuitului dificil cu pești care se hrănesc apatic, mai ales pe apele calme, unde nu există curenți submerși semnificativi. Acestea sunt o opțiune excelentă pentru pescarii care își doresc o flexibilitate superioară și o semnalizare excelentă,mai ales în cazul pescuitului cu monofilament.
Vârfurile de feeder din fibra de sticlă sunt mai iertățoare cu greșelile începătorilor, decât cele din carbon, si sunt ideale pentru pescarii care incă deprind tehnica de lansare la feeder. Aceste varfuri sunt mai flexibile, suficient de robuste si de dificil de rupt, dar nu sunt la fel de rapide sau de precise ca cele din carbon. De asemenea, în majoritatea cazurilor, vârfurile de fibră de sticlă sunt mai sensibile, opun mai mica rezistență atunci când pestele fuge cu cârligul nostru, dându-ne astfel mai mult timp să reacționăm la trăsatură. Pentru cei care caută un vârf de feeder sensibil, iertător cu greșelile, vârful din fibra de sticlă este o alegere bună.
1.3.2. Vârfuri de feeder din carbon
Carbonul are o combinație unică de proprietăți care îl fac alegerea potrivită pentru situații de pescuit mai pozitive. Carbonul este ușor și rezistent, revine rapid, ceea ce îl recomandă cu prioritate în cazul pescuitului la distante medii si mari. De asemenea, este suficient de rigid pentru a nu fi influențat la fel de ușor de curenții submerși, și poate ajuta în obținerea unei precizii superioare în lanseu, compensând uneori o tehnică ușor deficitară.
Trebuie spus, totuși că vârfurile de feeder din carbon sunt mai scumpe decât cele din fibra de sticlă, dar la parametrii identici de lungime grosime si inele utilizate, vârfurile de carbon vor fi și mai ușoare. Acestea pot ajuta la detectarea trăsăturilor unei posibile capturi si la obținerea unei precizii mai mari la lansare. Cu toate acestea, ele sunt mai fragile decât vârfurile din fibra de sticla si necesita mai multa îngrijire si atenție.
1.4 Care sunt avantajele fiecărui material ? (și care este alegerea potrivită în funcție de diferite scenarii)?
Regula cea mai simplă este că indiferent de materialul constructiv, vârful ales trebuie să ne permită să vedem trăsăturile, șă interpretăm corect dezvoltarea trăsăturii.
In general un vârf de fibră de sticlă ne va ajuta în cazul peștilor cu gura mai moale, precum plătica. Un vârf de carbon ne va ajuta să fixăm mai rapid cârligul în cazul peștilor cu gura mai tare, sau să reacționam mai rapid la peștii care ciupesc momeala. Un vârf de fibră de sticlă ne va permite să cercetăm mai corect proximitatea inferioară a vadului, prin târâtul coșulețului câțiva centimetri către noi, fără a smuci montura de pe substrat si a speria eventualii pești mai timizi. Aceasta tehnică funcționează uneori excelent în pescuitul la caras. În același timp, un vârf de carbon, va anula din semnalele false pe care le poate da alunecarea aproape șoptită a firelor de iarbă duse de curentul râurilor, ce se lovesc de firul nostru.
In general, alegerea potrivită a vârfului de feeder depinde de interpretarea corectă și adaptarea la condițiile de pescuit. În tușe groase, vom folosi cele mai sensibile variante în zile lipsite de vânt pe ape stătătoare, fără curenți submerși și variantele mai tari în zilele cu vânt sau când exista un curent care ar tensiona vârfurile mai sensibile.
Iată câteva sfaturi clasice legate de alegerea vârfului de feeder potrivit pentru diferite scenarii de pescuit:
- Pentru ape liniștite și pești de talie mică, folosiți vârfuri din fibră de sticlă, foarte sensibile, cu acțiune lentă.
- Pentru ape stătătoare cu curenți submerși, condiții de vânt (etc) și pești de talie medie -mare, folosiți un vârful feeder din fibră de sticlă mai puțin sensibil, sau cele mai sensibile vârfuri de carbon.
- Pentru ape curgătoare, pescuit la distante medii si mari, după pești de talie medie sau mare, folosiți mai degrabă un vârf din carbon.
Pare destul de logic. Pești capricioși, trăsături timide- impun vârfuri cât mai sensibile, desigur, balanța înclinând spre fibra de sticlă. Dar ce facem cu situațiile nu atât de albe sau negre?
De exemplu, în pescuitul pe apă rece, când peștii se hrănesc timid, însă este necesar să avem o precizie maximă pentru a nu împrăștia nada pe o zonă prea mare și pentru a dilua prezentările?
Soluția în aceste cazuri nu este alegerea vârfului de fibră ci poate a celui mai sensibil dintre vârfurile de carbon, astfel încât să ne asigurăm întâi că avem prezentări, și abia apoi să îmbunătățim vizibilitatea acestora.
Sau, în pescuitul obleților, pești de talie foarte mică însă care necesită o înțepare rapidă și precisă, alegerea unui vârf de carbon poată fi mai potrivită.
Rețineți regulile, dar analizați fiecare situație de pescuit la valoarea ei proprie și nu ezitați să schimbați vârfurile pentru eficiență maximă.
1.4. Cum influențează vârful de feeder lansarea
Vârful de feeder are o influență importantă asupra lansării momitorului sau a coșulețului, deoarece determină cât de mult, și cum se încarcă restul blancului în prima parte a lanseului, și apoi cum se eliberează energia lansetei din blanc și cum este propulsat lestul în cauză. Așadar, în momentul lanseului, vârful va contribui și el, la propulsarea momitorului sau a coșulețului.
Odată ce coșulețul sau momitorul se află în aer, pe traiectorie către ținta aleasă, vârful încă mai poate exercita o influență semnificativă asupra distanței. Pentru că, și în cazul unei tehnici foarte bune de lansare, vârful lansetei de feeder, va continua să tremure pe măsură ce firul se desfășoară în aer, provocând frecarea firului de inele și implicit frânarea sau încetinirea vitezei coșulețului sau momitorului.
Desigur vârfurile rapide revin imediat și nu continuă mișcare, însă aceasta se face cu un anumit cost asupra sensibilității. Un vârf rigid vă ajuta la obținerea unei distante mai mari, dar nu va semnaliza la fel de bine ce se întâmplă sub apă.
1.5 Cum poate ajuta vârful de feeder în obținerea unei precizii mari la pescuit?
Daca nu știai deja atunci află acum că o lansetă mai rigidă poate ajuta la obținerea unei precizii mai mari la aruncare, deoarece permite o mai bună controlare a direcției și a vitezei mișcărilor noastre în lansare. Un vârf mai rigid si mai rapid, va contribui astfel la obtinerea unui ansamblu mai rigid. Ei bine, o lansetă mai rigidă se încarcă și eliberează energia mai eficient, ceea ce înseamnă că se pierde mai puțină energie în timpul aruncării. Dar asta am discutat deja, vârf mai rigid=distante mai mari. Cum e cu precizia?
In primul rând traseul /traiectoria va fi mai simplu de urmat de noi, și implicit de imprimat coșulețului sau momitorului, atunci când folosim un ansamblu rigid. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. Faceți următorul exercițiu: Ținând în mână un vârf de feeder, încercați să arătați cu el într-o direcție aleasă de voi. Acum schimbați priza, și ținând vârful de inelele de top, repetați gestul. (Ținându-l de porțiunea cea mai flexibilă facem ca totul să fie mai puțin rigid). Vârful se va mișca mult mai mult și deci va fi mai greu de stabilizat, pentru a indica cu precizie direcția aleasă. Același lucru se întâmplă cu întreg ansamblul nostru- unul mai rigid ne ajută să fim mai preciși. Dar nu e doar atât…
Ei bine, o lansetă care are un vârf mai rigid, poate arunca si greutăți mai mari, ceea ce este vital pentru a combate vântul lateral care poate acționa și ele asupra momitorului sau a coșulețului atât înainte de a lansa, când îl ducem în spate, cât si în aer. Altfel spus acesta nu se va mai bălăngăni la fel de ușor si va pleca dintr-o poziție mult mai stabilă.
Rezultă direct o precizie mai bună. Un lest mai greu nu va devia în aer la fel de mult, si va păstra linia mai dreaptă. Apoi, rapiditatea cu care revine vârful, despre care am mai discutat, înseamnă ca mișcările acestuia după eliberarea lestului, nu vor mai continua si nu vor influența traiectoria.
2.Și? Cum alegem vârful potrivit pentru lanseta de feeder?
In niciun caz la întâmplare. Un vârf adecvat poate amplifica sensibilitatea, permițând pescarului să detecteze subtilitățile mișcărilor din apă și să simtă chiar și cele mai delicate mușcături. Alegem ținând cont de o multitudine de situații si factori. Sa detaliez.
2.1. Înțelegerea situațiilor specifice de pescuit
Primul pas în alegerea unui vârf de feeder potrivit este așadar să vă înțelegeți corect situația specifică de pescuit. Preferați să pescuiți în ape cu întindere mică, liniștite – fără curenți submerși, sau în ape în mișcare? Țintiți pești mai mici sau mai mari? Aruncați pe distanțe scurte sau lungi? Toți acești factori vor influența alegerea lansetei și a opțiunii de vârfuri care va funcționa cel mai bine pentru dumneavoastră.
Dacă pescuiți în ape liniștite, probabil că veți dori un vârf cu o acțiune mai moale, care poate detecta chiar și cele mai mici mușcături. Pe de altă parte, dacă sunt curenți subacvatici sau vântul pune suprafață apei în mișcare, vei dori un vârf de feeder mai rigid(nu neapărat cel mai rigid), care să poată face față curentului și să-ți ofere încă sensibilitatea de care ai nevoie pentru a detecta mușcăturile.
2.2.Factori care influențează alegerea vârfului:
Inainte să alegem vârful de feeder cu care să ne echipăm lanseta, trebuie sa avem în vedere diversele criterii în funcție de care se face alegerea. Acestea sunt:
Greutatea feederului (momitor sau cosulet): Cu cât greutatea feederului este mai mare, cu atât vârful trebuie să fie mai puternic. Dacă folosiți un vârf prea sensibil, încărcarea lansetei va fi deficitara, unghiul făcut cu blancul poată ajunge la o extremă periculoasă, și fie nu vom arunca greutatea corespunzător, fie, mai rău, riscăm ruperea vârfului la aruncare!
Curenții de suprafață sau curenții subacvatici: Dacă firul este împins de acești curenți și vârful va fi curbat, anulându-i practic rolul de detectare a trăsăturilor, care vor fi semnalizate doar în cazul când sunt de o forță considerabilă. Însă nu veți putea vedea mușcăturile timide, și vă puteți trezi că aveți un pește spânzurat la capătul firului, care „nu a dat nici un semnal”. Ar trebui să creșteți rezistența vârfului pentru a compensa acțiunea curenților, deci să folosiți un vârf mai rigid.
Mărimea peștilor: Dacă vizați albitura, peștii de talie mică și medie cu mușcături timide, folosiți un vârf cât mai sensibil. Pentru specii mai mari, cum ar fi crapul sau mreana, ar trebui să folosiți un vârf mai rigid. Trăsăturile acestor specii nu sunt timide, ba uneori violența lor poate să tragă lanseta în apă.
Finețea monturii și a cârligului ales. Când folosim strune cu diametrul mic de 0.10-0.12 mm, și cârlige subțiri, pentru a evita dezdoirea și rupturile, este util să optăm pentru vârfurile mai sensibile, mai ales dacă lanseta nu este neapărat una dedicată pescuitului de finețe.
Distanta la care pescuim. Vârful lansetei este un element esențial pentru a atinge distanțe mari la pescuit. Vârful lansetei este cel prin care se transferă energia generată de mișcarea pescarului și cel care eliberează această energie în momentul aruncării, propulsând greutatea și linia în aer. Cu cât vârful este mai rigid și implicit și mai rezistent, cu atât poate participa mai bine la transferul de energie si deci poate influența pozitiv aruncarea greutăților mai mari la distanță mai mare. Cu cât vârful este mai flexibil și mai sensibil, cu atât e mai degrabă potrivit pentru a greutăți mai mici aruncate la distanțe mai mici.
2.3. Recomandări alegere varf feeder pentru diferite scenarii de pescuit
Specie de peste | Tip de apă | Intervale de Sensibilitate a vârfului utilizate frecvent |
Plătică, Roșioară, Babușcă | Lac, baltă | 0.5 oz – 2 oz |
Roșioară | Lac, baltă | 0.5 oz – 1.5 oz |
Babușcă | Lac, baltă | 0.5 oz – 1.5 oz |
Caras | Lac, baltă | 0.75 oz – 2 oz |
Crap | Lac, baltă | > 1.5 oz |
Plătică, roșioară, babușcă | Canal, Râu | 1.5oz – 3 oz |
Mreană, scobar , morunaș | Râu | >1,5oz |
Babușcă | Râu | 1.7 oz – 2.5 oz |
Caras | Râu | 2 oz – 3 oz |
Crap | Râu | > 3 oz |
Acestea pot fi câteva repere, puncte de plecare. Dar voi fi primul care să vă spună să nu vă bazați pe ipoteze sau stereotipuri, ci să judecați fiecare situație individuală de pescuit astfel încât să alegeți in funcție de aceasta!
3.Întreținerea și îngrijirea vârfurilor de feeder
Întreținerea și îngrijirea corespunzătoare a varful feederului dumneavoastră sunt esențiale pentru a-i prelungi durata de viață și pentru a-i asigura performanța optimă. După fiecare utilizare, curățați vârfurile cu o cârpă moale și păstrați-le într-un tub sau o husă de protecție pentru a preveni deteriorarea.
Inspectați periodic vârfurile, pentru a detecta orice semne de uzură sau deteriorare. Dacă observați inele care nu sunt corect aliniate, au pastilele fisurate, sau lipsă, înlocuiți-l imediat vârful pentru a nu duce și la alte pierderi.
Curățați întotdeauna cu atenție și baza, partea care intră în port-vârf, pentru a nu avea praf sau nisip, ambele putând acționa negativ asupra port-vârfului, putând bloca vârful federului în acest segment, sau, mai rău duce la zgârierea și lărgirea în timp.
4.Câteva sfaturi in plus pentru începători
Dacă sunteți nou in pescuitul la feeder, iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să începeți cu dreptul:
- Exersați aruncarea cu diferitele vârfuri ce echipează lanseta, pentru a vă familiariza cu acțiunile lor.
- Când pescuiți pentru prima oară cu o lansetă, folosiți întâi vârful de feeder cel mai „puternic” în primele lanseuri, până când vă obișnuiți cu lanseta, dar schimbați pe cel mediu și pe cel de sensibilitatea cea mai mare atunci când pescuiți pentru a vă ajuta să detectați corect chiar și cele mai mici semnale și pentru a învăța să interpretați corect ce se întâmplă pe vad.
- Echilibrați, balansați, corelați întreg ansamblul (lanseta -vârf – coșuleț – struna -cârlig) in mod logic. Un vârf rigid si coșulețe sau momitoare mari nu ne lasă prea mult spatiu de manevra in sensul utilizării unor cârlige extrem de fine sau au unor strune foarte subțiri. Deși in 7 cazuri din 10 o montură mai fină va însemna mai multe prezentări si mai multa activitate, va fi aproape imposibil să reușim să pescuim cu strună de 0.10mm si cârlig de 18, daca folosim un coșulețe de 120 de grame, si un vârf de 6 oz.
- Reglați tensiunea în vârf pentru tipul pescuitului si peștilor vizați: Pentru pescuitul la crap, pe baltă, tensiunea vârfului poate fi mai accentuată, având o poziție mai curbată. Pentru plătică, babuscă , roșioară sau caras prefer si recomand o poziție cu vârful aproape detensionat.
- Dacă pescuiești la distanțe mari cu înaintaș, pe lângă a alege vârfuri mai tari, este indicat ca acestea să aibă diametrul inelelor ce le echipează un pic mai mare, pentru a permite nodului înaintașului să alunece ușor . Unii producători, precum Daiwa propun și variante alternative de vârfuri echipate cu inele mai mari decât cele standard (numite Big guides – de exemplu megatop big guides sau carbon quiver big guides).
Alegerea unui vârf de feeder potrivit vă poate îmbunătăți precizia, vă poate scădea numărul de rateuri și vă puteți maximiza astfel timpul petrecut pe apă. Nu uitați să aveți grijă de vârfurile feederelor dvs. și să le curățați atunci când este necesar, cu ajutorul unei cârpe moi, pentru a vă asigura o performanță optimă, de lungă durată.
5. Alegere vârfuri de feeder – Concluzie
Ar mai fi de spus/scris destule despre vârfurile de feeder, însă deja m-am întins mai mult decât am prevăzut și mă voi opri aici. Dacă îmi propun să rețineți ceva, din tot acest articol, este nu lucrul că Claudiu Banu ăsta secam întinde cu scriitura (lucru adevărat, ce e drept) , ci mai degrabă faptul că niciun detaliu nu poate fi lăsat la întâmplare, în pescuitul nostru, dacă dormi să evoluăm și să performăm la un nivel superior.
Chiar și un simplu vârf ascunde mai multe decât ar putea părea la prima vedere. și nu trebuie considerat un oarecare accesoriu. Iar mai departe, să înțelegi că nu e întotdeauna o chestiune de nadă, momeală, loc de pescuit sau solunar, ci mai degrabă suma totală a multor astfel de detalii de care pescarul a ținut sau nu cont în partida sa.