imagine reprezentativa tipuri de plumbi si plumbaj pescuit
|

Tipuri de plumbi și plumbaje pentru pescuitul la plută

Pescuitul la plută este o tehnică ce îmbină plăcerea vizuală a urmăririi plutei cu eficiența capturării peștilor. Poate fi practicat de oricine, însă pentru a avea cu adevărat succes în această metodă, este esențial să nu lăsăm nimic la întâmplare. Iar dacă abia te-ai apucat de pescuit, nu îți face griji, voi fi aici să te ajut să înțelegi totul cât mai bine, pentru a evolua rapid către nivelul de top.

În acest articol iți voi prezenta principalele tipuri de plumbi pentru pescuitul la plută, și cum să alegi corect tipul de plumb care să echilibreze pluta și să îi asigure stabilitatea și sensibilitatea optimă pentru aceasta. Vom discuta și despre tipurile de dispunere a plumbilor, și ce rol au diferitele variante. Este important să cunoști toate trucurile, pentru a obține cele mai bune rezultate în pescuitul la plută, așa că hai să trecem la treabă!

Ce rol au plumbii în pescuitul la plută?

Întrebarea pare simplă sau simplistă dar hai să vedem dacă și răspunsul e simplu… Pentru că plumbii se prind pe firul de pescuit pentru a realiza mai multe funcții, printre care amintesc:

 • Să scufunde pluta până la nivelul dorit, astfel încât să fie vizibil doar vârful acestuia. Acest lucru ne permite să observăm mai ușor trăsătura peștelui și să reacționăm la timp.
 • Să mențină pluta în poziție verticală, fără să se încline sau să se rotească la acțiunea curenților sau vântului. Acest lucru ne asigură o prezentare corectă a momelii și o semnalizare precisă a mușcăturii.
 • Să ofere o greutate suficientă pentru a arunca pluta la distanța dorită. Acest lucru ne permite să explorăm mai multe zone de pescuit și să ajungem la peștii mai precauți.
 • Să stabilizeze pluta în cazul curenților sau a valurilor. Acest lucru ne ajută să pescuim corect în zona inc are sunt peștii și să evităm mișcarea nedorită a momelii. Putem pescui chiar la punct fix și în condiții de vânt, dacă alegem corect montura și implicit plumbii și plumbajul. 
 • Să ducă momeala la adâncimea dorită, cu o anumită viteză. (Despre aceasta voi vorbi mai jos, la tipurile de plumbaj)

Ce tipuri de plumbi există pentru pescuitul la pluta?

Plumbii pentru pescuitul la pluta pot avea forme, dimensiuni și moduri de prindere. Pentru o identificare comoda, voi folosi și denumirea lor particulara din limba engleza, denumire ce se poate regăsi pe ambalajele plumbilor. Cele mai comune forme sunt:

 • Plumbii cilindrici, despicați, numiți și styls sau styl weights. Se prind pe fir prin presare sau, mai elegant, cu ajutorul unui patent sau aplicator special de tip pensetă. Sunt cei mai ușor de pus pe fir dar și de scos sau îndepărtat de pe fir, dacă e nevoie. Plumbii tip styls au o gamă variată de greutăți, exprimate în grame sau în litere (de la SSSG la No. 13). Pot fi folosiți atât pe firul principal, cât și pe forfac.
  • Plumbii styls sunt disponibili în comerț și în variante mai scurte și mai groase cu denumirea Stotz
Citește și :  Antena plutei - Secretul unui pescuit reușit
 • Plumbii rotunzi despicați, denumiți și split-shots – sunt mici alice de metal care se aplică pe fir tot prin presare, care au cel mai adesea forma unei bile sau a unui ou. Sunt cei mai comuni, sunt vânduți în recipiente compartimentate și numerotate, fiind ușor de identificat și utilizat.
 • Oliveta – este un plumb de forma unei măsline alungite (de unde și denumirea), și care au de regulă o gaură pe întreaga lungime, prin care va trece firul nostru de pescuit. Aceasta înseamnă că oliveta pur și simplu alunecă pe fir, nu se aplică folosind penseta sau patentul. În mod normal, olivetele au o greutate mai mare și se utilizează la plutele mai grele de 1 gram. Olivetele permit aruncarea pe distanțe lungi și reduc riscul de încurcare. În practică, atunci când folosiți o olivetă pe fir, vom folosi și opritoare de cauciuc, sau alte alice de plumb – cu rolul de a împiedica oliveta să alunece pe fir către cârlig sau înspre plută.

In imaginea de mai sus sunt câteva produse de la Drennan, inclusiv modele care se fixează pe fir precum plutele, cu ajutorul unui varniș, fiind mai ușor de schimbat.

Sa trecem acum de la plumbi la plumbaje..

Despre dispunerea plumbilor pe fir, sau plumbaj

Modul de aranjare al plumbilor pe linie, îl numim plumbaj, indiferent de forma plumbilor pe care o preferă pescarul. Dispunerea se poate face grupat– cu plumbii foarte apropiați unul de altul- dar și etalat -cu plumbii distanțați unul de altul- sau o combinație intre cele două variante.

Dacă majoritatea plumbilor sunt grupați într-o zonă restrânsă, aceasta mai este denumita și „Bulk” sau plumbaj principal. Bulk-ul se fixează întotdeauna pe firul principal. 

Dacă ești un super pescar, știi deja că niciun detaliu nu poate fi lăsat la întâmplare, și că plumbii sunt esențiali pentru a obține anumite prezentări ale momelii. Mai precis, distanța dintre plumbi este importanta deoarece poate afecta prezentarea momelii.

O dispunere grupată în apropierea cârligului, ajută cârligul cu momeală să se scufunde rapid prin straturile de apă și sa ajungă mai repede la adâncimea fixată. Pluta va ajung astfel mai repede în poziția finală. Aceasta poate fi de dorit, dacă încercăm să evitam obleții, aflați în stratul superior al apei sau dacă vrem să ajungem la adâncimi mari, cât mai repede. 

O dispunere etalată, cu o împrăștiere uniformă a plumbilor se folosește atunci când se dorește încetinirea vitezei de coborâre a momelii, sau când pescuim în râu și vrem ca pluta sa fie cât mai stabila. Deoarece plumbii sunt adesea poziționați la distanțe aproape egale unul de celălalt, similar nasturilor de pe o cămașă, englezii folosesc adesea expresia ” shirt button” pentru a descrie acest stil de plumbaj folosit pentru a scufunda momelile într-un ritm mai lent și controlat.

Pe lângă bulk, există în cele mai multe situații un lest cu rol special, de semnalizare, fixat intre cârlig și plumbajul principal. Acesta este numit plumbaj de semnalizare, sau alică de contact. Acesta este primul plumb care are rol în transmiterea mușcăturii către plută și spre deosebire de bulk, se regăsește fie pe forfac/strună fie imediat lângă forfac)

Citește și :  Secretele plutelor de pescuit: Forma plutei în pescuitul staționar
Tipuri de plumbi și plumbaje pentru pescuitul la plută 8

De asemenea, mai regăsim și plumbajul de tip dropper care se refera la un număr variabil de plumbi mai mici și mai ușori, etalați, poziționați la intervale regulate sub greutatea principală. Aceștia au rolul de a scufundă momeala încet, în stratul final de adâncime, unde se pescuiește, după ce plumbul principal, mai greu, s-a așezat deja pe poziție. Sunt multiple situații când peștii mai timizi, precum carasul sălbatic, sau caracudele, vor răspunde mult mai bine la folosirea unui astfel de plumbaj, coroborat cu o echilibrare corectă a plutei și alegerea unui cârlig potrivit, desigur. 

Cum se aleg plumbii în funcție de plută ?

Plumbii trebuie aleși în funcție de tipul și dimensiunea plutei folosit, dar și de condițiile de pescuit. În general, există două reguli de bază:

 • Plumbii trebuie să fie suficienți pentru a scufunda pluta până la nivelul indicat de producător. Acest nivel este marcat prin culori diferite pe corpul sau vârful plutei. De exemplu, o pluta cu antena sau capătul în doua culori- roșu și negru trebuie scufundata (echilibrata) până la linia dintre cele două culori.
 • Plumbii trebuie să fie distribuiți pe fir în funcție de adâncimea de pescuit și de viteza apei. În general, cu cât adâncimea este mai mare și curentul mai rapid, cu atât plumbii trebuie să fie mai grupați. Cu cât adâncimea este mai mică și apa mai liniștită, cu atât plumbii trebuie să fie mai departe de pluta și mai dispersați.

Cum se măsoară greutatea plumbilor pentru pescuitul la plută?

Plumbii pentru pescuitul la pluta se măsoară în grame sau în litere. Sistemul în grame este cel mai simplu și cel mai precis, deoarece indică direct greutatea plumbului. Sistemul în litere este cel mai vechi și destul de răspândit, deoarece provine din vremea când se foloseau plumbii din cartușele de vânătoare. Pescarii englezi (si producătorii de acolo, implicit) au ales variantele care se dublau sau se triplau mai ușor. Pentru cultura noastră generala :

 • LG este denumirea dată plumbilor de dimensiuni mari, provenind de la gâștele mari (Large Goose).
 • SG este denumirea pentru plumbi folosiți la vânătoarea de lebede și gâște (Swan &Goose).
 • SSG este denumirea pentru plumbii folosiți la vânătoarea de lebede, cerbi și gâște (Swan, Stag & Goose).

Regăsiți mai jos tabelul pe care eu îl folosesc pentru echivalare, ori de cate ori am nevoie, pentru ca nu voi sta sa memorez toate aceste valori:

Plumb (de regula inscripționat pe pluta)Echivalent plumbi de mărime inferioară propus de superpescar.roGreutate totala Plumb (g)
3SSG6 x AAA4.8
2SSG4 x AAA3.2
LG3 x AAA +1xAB3.0
LSG5 x BB2.0
SSG2 x AAA1.6
AAA2 x BB0.8
AB2 x No10.6
BB2 x No40.4
No13 x No60.3
No32 x No60.25
No43 x No90.2
No52 x No80.15
No62 x No100.1
No82 x No110.06
No92 x No12 + 1x No130.05
No102 x No120.04
No113x No130.03
No122 x No130.02
No130.01

Cel mai simplu, pentru a evita confuzia, este recomandat să verificați etichetele plumbilor dacă au notații in grame sau litere și eventual să folosiți un cântar digital fin, pentru a măsura greutatea exactă. 

Citește și :  Ghid alegere vârfuri de feeder - Cum să alegeți vârful de feeder potrivit pentru diferite scenarii?

Cum reglezi distanța dintre plumb și cârlig la pescuitul la plută

Ei bine, asta ar putea fi un articol separat, dar voi încerca sa schițez câteva idei. Ideal este să adaptăm această distanță în funcție de condițiile de pescuit, de talia și comportamentul peștilor, astfel încât să putem reacționa rapid la fiecare mișcare a plutei și să avem un răspuns eficient pentru a prinde peștele. De regula în pescuitul în apropierea substratului sau pe substrat eu prefer minim 15 cm (la varga), și cam maxim 35 cm (la match). Este important daca folosim alica de contact, aceasta sa o putem regla pe malul apei, după ce facem sondarea.

În funcție de adâncimea și curenții din apa, distanța dintre plumb și cârlig poate varia semnificativ. În ape liniștite, fără curenți voi folosi o distanță mai mică între plumb și cârlig pentru a spori sensibilitatea si responsivitatea plutei și a preveni ca pestele sa aibă prea mult timp pentru a detecta ca e ceva în neregulă cu momeala pe care a ingerat-o. Pe de altă parte, în apele cu un curent submers puternic sau cu substrat neregulat, este util să mărim distanța dintre plumb și cârlig pentru a ne asigura că momeala are o fluturare naturală, si alunecă pe substrat, fără a se agăța în obstacole.

Pentru pescuitul intre ape pot scădea distanța intre plumb si ac până la 10 cm.

In loc de concluzie

Daca ai mai citit și celelalte articole de pe site, legate de pescuitul la plută sau alte stiluri de pescuit, sigur ai prins ideea că pentru a avea rezultate deosebite nu putem lăsa niciun detaliu să ne scape printre degete! Nici plumbii nu fac excepție. Și da, fiecare detaliu contează! La fel ca într-un dans bine orchestrat, fiecare element al monturii și chiar și fiecare plumb se așează si se combină cu restul ansamblului si poate influența experiența fiecărei partide de pescuit. Așa că nu subestima importanța acestor mici dar esențiale componente. Niciun detaliu nu trebuie lăsat la voia întâmplării!

Fir întins!

Întrebări frecvente:

Q: Ce este plumbajul la pescuit?

A: Plumbajul la pescuit reprezintă o metoda de a dispune mai mulți plumbi pe fir, utilizată de pescari pentru a ajuta pluta să se comporte într-un anume fel, iar cârligul și momeala sa străbată cu o anumita viteza straturile de apă de la suprafață către adânc.

Q: Ce este scopul folosirii plumbajului de un anumit fel la pescuit? Pot pescui fără plumb?

A: Scopul utilizării plumbajului grupat sau etalat,  este de a menține montura cu pluta într-o poziție stabilă în apă și la adâncimea dorită, in funcție de condițiile specifice pescuitului. Acest lucru face ca prinderea peștilor să fie mai ușoară și mai eficientă și reduce șansele de a răni sau stresa peștele în timpul procesului de prindere și eliberare. În plus, utilizarea plumbajului și a plutei permite pescarilor să varieze poziția oricărei momeli fata de fundul apei și să identifice astfel straturile in care peștii sunt mai activi.  Pescarul are astfel un mai bun control asupra rezultatelor obținute. 

Q: Ce anume trebuie să știu despre pescuit pentru a face o alegere bună în ceea ce privește plumbajul?

A: Pentru a face o alegere bună în ceea ce privește plumbajul, trebuie să ai cunoștințe minime despre pescuitul la plută, și factorii care influențează alegerea plutei și a plumbajului, cum ar fi adâncimea locului de pescuit, curenții din apa (chiar dacă este apa stătătoare, există curenți submerși) și tipurile de pești vizați. Iți recomand si celelalte articole dedicate acestui stil de pescuit printre care :

Secretele plutelor de pescuit: Forma plutei în pescuitul staționar

Antena plutei – Secretul unui pescuit reușit 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.