INgrijire crap
| |

Ghid de îngrijire și protejare a crapilor 

Un pescar începător aflat în căutarea de informații despre pescuitul la crap, va găsi o mulțime de articole online despre echipament, monturi, momeli și strategii. Cu toate acestea, s-ar putea să nu prea găsească informații despre cum să aibă grijă de acești pești, după ce i-a prins,  pentru a-i elibera în condiții optime.

Ghid de îngrijire și protejare a crapilor  1

Ideea capturării unui exemplar impresionant  rămâne provocarea supremă pentru cei mai mulți dintre pescari. Șansele ca aceste exemplare să se regăsească însă pe bălțile sălbatice sau pe Dunăre sunt însă tot mai mici, așadar nu puțini sunt aceia care preferă să meargă pe carpodroame, pentru desfășurarea operațiunii “monstrul”, varianta crap.

Iar cum majoritatea carpodroamelor au de acum reguli clare legate de eliberarea peștilor mai mari de 5 kg (încadrați ca reproducători), am considerat important ca în următorul articol, să oferim câteva sfaturi despre cum se poate avea grijă în mod corespunzător de crapii mari, atunci când sunt prinși.

Cum să manevrezi corect crapul, atunci când îl prinzi – în 8 pași

De la scoaterea cu minciogul a crapului, la scoaterea cârligului, pregătirea pentru cântărire, realizarea fotografiilor și la eliberarea înapoi în apă, în toate aceste etape este extrem de important să se aibă mare grijă de pește. Am structurat astfel informația într-o ordine logică, convertită în următorii pași:

1. Folosește minciogul! Ține-l la îndemână!

La finalul drilului, când peștele este adus până lângă mal, e important sa ne asigurăm că suntem gata să îl scoatem din apă în siguranță. În acest scop trebuie să folosim întotdeauna  minciogul. Nu scoatem peștele afară din apă fără acesta. Evident, evităm să târâm peștele de-a lungul malului, deoarece acest lucru va deteriora solzii și stratul de mucus protector al peștelui expunându-l infecțiilor și paraziților.

Dacă nu dispuneți de un minciog pregătit, pe care să-l manevrați corespunzător, cereți ajutorul colegilor pescari.

Dacă sunteți în proces de căutare a unui minciog, pentru partidele viitoare, încercați să alegeți unul special de crap, care permite detașarea cu ușurința a capului de minciog ( plasei ) de coada minciogului. Capetele de minciog de crap, dedicate, se pot desprinde de mâner printr-o singură mișcare, și plasa lor se poate plia în jurul brațelor. Există mincioguri multiple pe piața, – trebuie doar să faceți cumpărăturile cu atenție).

După ce am detașat plasa de mâner, pur și simplu o înfășurăm și astfel vom putea transporta peștele în siguranță până la salteaua de recepție.

Ghid de îngrijire și protejare a crapilor  2

 2. Salteaua de recepție

Înainte de a scoate peștele (aflat acum în minciog), este indicat să ne asigurăm că avem pregătită pe mal o saltea de recepție sau o cădiță ( numită în engleză “cradle”, adică leagăn) pentru crap.

Pe marea majoritate a carpodroamelor acestea devin obligatorii, și nu de puține ori sunt disponibile spre închiriere de la administrație. Salteaua ne ajută atât la protejarea solzilor și a stratului protector al peștelui, cât și la protejarea organelor interne ale acestuia, mai ales când peștele se zbate pe mal. Organele interne pot suferi leziuni ce nu se văd și care sunt cu ușurință cauzatoare de moarte lentă.

Ghid de îngrijire și protejare a crapilor  3

O saltea de recepție este, așadar, o necesitate minimă pentru orice pescar ce vizează crapul în partidele sale. Acesta oferă o protecție căptușită excelentă pentru a așeza crapul, ajută la a menține crapul calm și îl împiedică să se agite pe solul dur și să se rănească.

Citește și :  Perioada de prohibitie 2023 - ce trebuie sa stim?

3. Îndepărtarea cârligului și a monturii

Atunci când pescuiți împreună cu un partener, în mod ideal cârligul este scos încă din apă și montura este îndepărtată înainte ca peștele să fie transportat la mal.

În practică, însă, mulți pescari vor transporta peștele împreună cu cârligul și montura către saltea, unde se va îndepărtarea cârligului. În aceste situații, este important să verificați unde se află cârligul și plumbul. Dacă cârligul rămâne agățat în plasă, acesta poate deteriora gura peștelui. Montura poate, de asemenea,  provoca leziuni peștelui. Asigurați-vă că aceste lucruri nu se întâmplă și că aripioarele înotătoare sunt pliate pe corpul peștelui.

Pentru a scoate cârligul din buza peștelui, trebuie să ne udăm mai întâi mâinile. Întotdeauna este bine să ne asigurăm  că peștele este calm, așezat pe o parte, înainte să scoatem cârligul. Modul în care scoateți un cârlig din gura crapului depinde de locul în care este poziționat acesta. Dacă cârligul se află în buza inferioară a peștelui, putem folosi pur și simplu degetul mare pentru a aplica presiune pe ochetul cârligului și a-l scoate. Pentru celelalte situații este indicat să desprindem cârligul de pescuit folosind un clește cu nas lung sau un forceps.

4. Aplicarea dezinfectantului

După îndepărtarea cârligului, in gaura  rămasă va exista, evident,  o mică rană la nivelul gurii. Aceasta trebuie dezinfectată, așa că vom folosi acum o loțiune sau un spray antiseptic,  pentru a grăbi vindecarea și a reduce șansele de infecție ulterioară.

Ghid de îngrijire și protejare a crapilor  4

Verificăm  și alte eventuale urme mai vechi, nu doar în zona gurii ci și pe corpul peștelui pentru a vedea dacă există alte leziuni și aplicăm antiseptic/iod pe orice zgârieturi sau răni găsite.

După aplicare,  produsul trebuie lăsat să acționeze câteva secunde bune, pentru a pătrunde în rană.

Procedand astfel, facem o dezinfectare corectă si profundă.

5.  Cum menținem peștele calm între operațiuni?

După ce am scos cârligul și dezinfectat rănile, acoperim peștele, în vederea pregătirii etapelor următoare. Acoperirea este secretul liniștirii crapilor mari.

Unele saltele de primire dispun de un capac care poate fi tras peste pește pentru a-l proteja de soare și pentru a-l calma. Orice pește  va sta mult mai liniștit dacă este ținut în întuneric.

Desigur,  în acest scop putem face uz de orice cârpă umedă sau chiar și un sac de păstrare ud, așezat peste ochii crapului pentru a obține același efect.

6. Cântărirea

Când peștele este calmat, udat, și eventual acoperit  în salteaua de recepție,  ne putem pregăti etapa de cântărire. Întâi trebuie să udăm sacul de cântărire sau sling-ul.  Apoi, pentru a reseta la zero cântarul, trebuie să plasăm sacul de cântărire  (gol)  pe cârlig și să efectuăm tara.

Ghid de îngrijire și protejare a crapilor  5

Cel mai simplu este dacă dispunem de un sling cu un interior cauciucat sau din PVC, deoarece acest lucru previne orice deteriorare a stratului de mucus protector al crapului.

Citește și :  Solunar pescuit 2024

Așezăm sacul de cântărire umedă lângă pește pe covorul de dezlegare și ridicăm sau rostogolim ușor peștele în interiorul acestuia.

Dacă sacul poate fi închis cu fermoar sau carabine, îl închidem și apoi putem să efectuăm cântărirea. Peștele va încerca puțin să se lupte, atunci când este ridicat, dar dacă sacul este închis, se va calma repede, permițând cântărirea.

7.  Fotografierea  (Sfaturi pentru fotografierea crapilor mari)

Atunci când dorim să fim fotografiați împreună cu crapul capturat, este important să știm cum să îl manevram.  E indicat să ținem întotdeauna peștele cât mai jos, deasupra saltelei de recepție sau a cădiței. Dacă simțim că peștele se încordează, ceea ce este, în general, un semn că peștele se va agita, îl punem înapoi pe saltea, îi acoperim ochii și așteptăm până când se calmează. Alternativ, putem încerca să-l menținem calm, culcându-l pe o laterală, pe antebrațe; acest lucru pare să aibă un efect calmant, deoarece pare să îl dezorienteze pentru o vreme.

Cel mai bun mod de a ține un crap este să folosim mâna stângă pentru a-i susține greutatea sub burtă, în timp ce mâna dreaptă îi prinde coada. Acest lucru va face ca experiența să fie mai confortabilă pentru pește și va reduce riscul ca acesta să pățească ceva, cum ar fi să fie scăpat. De asemenea, fotografiile noastre vor arăta foarte bine.

O atenție deosebită trebuie acordată la manevrarea aripioarelor pectorale și a celei caudale. Așezăm o mână pe aripioarele pectorale, pliate și o altă mână pe înotătoarea caudală pe care o prindem între degete.

Ghid de îngrijire și protejare a crapilor  6

După ce ați făcut fotografiile peștelui, puneți-l înapoi în saltea sau în sacul de cântărire. Nu încercați niciodată să îl cărați înapoi în brațe până la apă,  decât dacă este absolut necesar. Dacă peștele vă scapă din brațe și se lovește, sunt șanse mari să se rănească grav sau chiar să moară!

8.  Recomandări pentru eliberarea crapilor înapoi în apă

Crapul trebuie transportat înapoi la apa cu ajutorul sacului de cântărire sau al saltelei. (Eliberarea nu este bine să se facă prin aruncarea acestuia în apă, cum procedăm mulți dintre noi) .

Atunci când punem peștele în apă, verificăm dacă este în poziție verticală și dacă nu dă semne de suferință. Supraveghem peștele ce se află în sac, îl  ținem în poziție verticală în apă, pentru a-i da timp să-și recapete forțele. Trebuie sa ne asigurăm că este capabil să înoate înainte de a-l elibera.

Pentru a grăbi revenirea peștilor, se poate mișca sacul înainte-înapoi, prin apa astfel încât aceasta să circule peste branhii.

Unii pescari prefera chiar sa intre in apa, și să elibereze peștii la adâncime mai mare, efectuând chiar și fotografierea tot acolo. Aceasta însă presupune anumite condiții mai complicat de întrunit. Una ar fi ca malul să fie unul lin, și substratul mai tare. Pescarul ar trebui sa utilizeze cizmele sold sau wadersii, iar acestea sunt confortabile doar în sezonul de primăvară sau toamnă.

Sfaturi pentru îngrijirea crapului pe vreme caldă

Echipamentele noastre, de la salteaua de recepție la sacul de cântărire pot deveni incredibil de fierbinți în timpul zilelor de vară, așa că este important să ne gândim la acest aspect din timp atunci când aducem o captura pe mal.

Ghid de îngrijire și protejare a crapilor  7

Așadar, dacă vremea este caldă: păstrați la îndemână o găleată  sau un recipient de apă pentru a uda peștele, salteaua de recepție și sacul de cântărire. Atenție însă! Nu folosim niciodată apă dintr-o găleată care a stat la soare. Aceasta se poate încălzi și poate dăuna crapului. Folosim întotdeauna apa proaspătă, din lac.

Citește și :  Permis de pescuit ANPA 2024, ARBDD si PG-uri: Ghid complet

Mai mult, într-o zi călduroasă, salteaua de recepție poate absorbi multă căldură, așa că este util sa o  menținem umedă, adăugând apă pe tot parcursul ședinței. Pe lângă aceasta, trebuie să plasăm tot ansamblul saltea -cantar – sac de cântărire- într-un loc potrivit, care să aibă eventual fundalul pe care îl dorim pentru orice fotografie pe care intenționăm să o facem.

Udați-vă pe mâini înainte să manevrați peștele. Udați de mai multe ori peștele, între operațiunile de pe mal. Este important să nu lăsați mucusul de pe aceștia să se usuce.

Reduceți la maxim timpul în care peștele este scos din apă. Prin reducerea la minimum a timpului de reținere în vreme caldă, puteți contribui la menținerea crapului în condiții cat mai potrivite. În cele mai multe cazuri, totuși, este mai bine să nu rețineți crapul decât dacă este necesar. Șnururile de retenție pot menține adesea crapul în straturile superioare, unde poate fi expus la soare. Dacă trebuie să rețineți un crap, încercați să găsiți puțină umbră, dacă este posibil.

De ce să ne preocupăm de îngrijirea și protecția peștilor mari?

Ghid de îngrijire și protejare a crapilor  8
  1. Dacă dorim  să ne protejăm sportul pentru generația următoare, ar trebui să respectăm crapul pe care îl capturăm, indiferent de talia acestuia.  Deteriorarea stocurilor noastre ar putea face dificilă continuarea pescuitului pentru mulți ani, după cum observăm pe multe ape naturale.
  2.  În calitate de pescari, cunoaștem costul echipamentului de pescuit modern, în special al echipamentului pentru crap, dar câți pescari își dau seama de valoarea peștilor pe care îi prind?  Dacă vă deteriorați lansetele, mulinetele sau alte articole de pescuit, ar putea fi necesară o vizită la magazinul local de articole de pescuit, pentru ca lucrurile să revină la normal. De acest lux nu ne putem bucura însă, atunci când vine vorba de înlocuirea exemplarelor mari de crap sau a oricărui alt exemplar deosebit,  din orice altă specie de pește. Exemplarele mari, care au nevoie de ani de zile pentru a crește până la dimensiuni impresionante.

Concluzie:

Există în comerț o multitudine de produse dedicate îngrijirii si protejării peștilor de la saltelele de recepție, sacii de cântărire, la trusele medicale cu spray antiseptic, dezinfectant și chiar antiinflamator. Costul lor nu este întotdeauna unul mic, însă prin utilizarea lor la scara largă,  ne putem asigura satisfacția reîntâlnirii cu exemplarele capitale în rânduri multiple.

Crapii care sunt bine îngrijiți și cărora li se acordă multă atenție în afara apei vor crește și se vor reproduce bine în ciuda vizitelor pe mal. Îngrijirea peștilor este mai mult decât un semn al respectului pentru pescuit și pești, ea poate deveni pur și simplu vitală pentru viitorul sportului nostru preferat.

Fir întins!

Ghid de îngrijire și protejare a crapilor  9

Foto Adam Rhodes , Isaac Mehegan, Thirdman

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.