Pescuit de specimene -după pești mari

436px-Robert_Altman_-_1983

„ Iubesc pescuitul. Odată ce ai aruncat undița în apă la capătul celalalt al ei se va afla orice îți poate născoci imaginația”.

Robert Altman

- regizor american -

Despre pescuitul de pesti mari sau "vanatoarea de monstri"

Orice pescar visează la peștele care ar putea fi  captura vieții sale.

Când lanseta tremură și se curbează, întotdeauna apare în sufletul pescarului  o senzație de emoție și de anticipare a capturii. 

Poate că la capătul celalalt al firului este chiar el, monstrul

De cele mai multe ori însă, din apă vom scoate nu monstrul bătrân ci doar stă-stră-strănepoții săi.

Cei care au interceptat primii momeala și au căzut în capcanele noastre înaintea bătrânului, mult mai atent și mai precaut.

Și totuși, cu puțină planificare, răbdare  si atenție, pescarul își poate transforma visul in realitate.

( E drept că pentru unii pescari norocul le poate aduce accidental o captură fără toate aceste bătăi de cap.Dar noi nu vorbim aici decât despre norocul pe care ni-l facem cu mana si,  mai ales , cu undita noastră.  )

Vorbim în cele ce urmează despre :

 • Cum decidem corect ce înseamnă un pește  „monstru”, un specimen.
 • Cum sa ne setăm ținte realiste în partidele de pescuit
 • Cum să ne creștem șansele de a captura peștii mai mari.
 • Ce echipament , monturi și momeli să folosim.

Ce este un specimen?

Vânătoarea de capturi capitale este un termen vag, pentru că uneori poate fi dificil sa determini ce poate însemna „specimen” într-o anumită apă.

Pe Bucovel un clean de 250gr poate sa fie un mini-monstru pe când pe Mureș un clean similar ca dimensiuni ar putea constitui prânzul monstrului local de aproape 2 kilograme.

Chiar in aceeași apa un crap poate avea toamna 10 kilograme iar primăvara următoare sa fi scăzut la 7.5-8.

Prea mulți pescari aflați la început sunt păcăliți de mirajul fotografiilor cu capturi excepționale realizate de pescari asezonați bine cu mulți ani de pescuit, cu multe partide „comune” în spate.

Dacă recordul mondial este de “x” kg la o specie, imediat mulți dintre cei aflați la început de drum își imaginează că aceea ar putea fi ținta partidei. E vânare de vânt.

La fel de nerealist este sa cauți un crap de 10 kg pe o baltă unde „recordul” local capturat cine știe când și de cine a avut abia 6kg. Sau să te duci la Dunăre așteptându-te să prinzi o mreana de 4-5 kg, fără să ai echipamentul, experiența și cunoștințele necesare.. 

Acesta e un pariu cu mici șanse de a fi câștigat.

Porniți de la nivelul pe care va aflați!

Dacă cea mai mare babușcă prinsă are 200 de grame, stabiliți-vă ca obiectiv sa capturați una de 300, 400 si abia apoi una de jumătate de kilogram sau mai mare.

Valabil si la rapitori.

Ridicați treptat ștafeta proprie, evoluați odată cu talia peștilor prinși, și veți avea satisfacții multiple, continue și de lungă durată. 

Așa că nu uitați….

Stabiliți ținte realiste în partidele de pescuit!

Dacă întreg pescuitul este privit ca o evoluție, iar  pescarul urcă treapta cu treaptă, atunci să prindă pe aceeași apă un caras de 500 de grame , după ce multe partide a prins acolo doar cărășei de 100-200 de grame , poate fi o realizare  extraordinară. 

Mai ales dacă și-a propus  asta. 

Satisfacția atingerii sau depășirii acestor ținte, nu este știrbită de nimic de relativitatea taliei speciei respective. 

Dar daca pescarul are un scop nerealist, atunci  implicit va suferi  multiple dezamăgiri in ieșirile la pescuit, iar pescuitul ar trebui să însemne bucurie și plăcere nu deziluzii. 

Așadar, când decidem care este „captura”  pe care vrem să o realizăm e bine să ne uităm atent în oglindă și să ne comparăm cu propriile partide , propriile realizări și să ne ajustam scopul în conformitate cu propriile abilități , cunoștințe dar și echipament deținut.  

Mai mult trebuie să vedem care „monstru e cu adevărat la îndemână. 

Pentru pescarii din sud, să prinzi o plătică de 1.5 -2 kg, pe un lac precum Sarulești e oarecum la îndemână. 

Dar dacă ești din Sălaj sau împrejurimi și  lacul care îți e la îndemână este Vârșolțul, atunci o țintă realista ar fi poate o plătică de jumătate de kilogram.  

Dar pentru pescarii începători, orice pește mai mare de un kilogram poate reprezenta îndeplinirea unui vis. 

În aceasta idee, pentru pescarii începători la feeder (si nu numai la feeder) , care își doresc capturarea capturarea unui specimen, un prim sfat este să….

Începeți cu crapul!

Odată cu evoluția bălților de la noi –  carpodroamele – bălțile în care specia dominantă este crapul –  au devenit tot mai  multe și implicit mai accesibile oriunde ai pescuit în România.  

Către ele vă îndemn să vă îndreptați atenția la începuturi!

Alegeți-vă o apă bine populată cu exemplare între 1 si 3 kg și mergeți la pescuit acolo de  mai multe ori.

 Aceasta va reprezenta o baltă școală, care vă va ajuta să deprindeți alegerea locului, sondarea, monturile și echipamentul, felul în care răspunde peștele la nădire și diverse momeli,  cum e influențat de vânt, temperatura, sezon, dar și să deprindeți corect drilul, manipularea peștelui la minciog și pe salteaua de recepție.  

E drept că nimic nu face talia unui pește să crească mai repede decât să nu apuci să îl scoți pe mal.

Dacă scapă cu siguranță era cel mai mare.

Dar ca și la fotbal, la final mai contează și scorul, nu ocaziile.

Și scopul e sa scoateți monstrul atunci când vă întâlniți cu el, și nu să vă gândiți cât ar fi putut fi de mare.

Așadar carpodroamele bine populate ajută , pentru ca vei avea  mai multe prezentări,  vei avea un control mai bun al emoțiilor atunci când ai prezentare și înțepi. 

Inseamnă per total mai multe teste pe care le poți face (de monturi, nade, momeli, rezistență echipament și tot așa).  Poti testa ceva despre care ai citit sau auzit si poti decide tu daca  e o solutie pentru tine. 

Aceste lecții sunt și necesare și utile viitorului vânător de monștri.  

E rândul tău!

Sper să îți fi plăcut prima parte a acestui articol despre „vânătoarea” de pești mari.

Voi revizui, updata și publica în viitor și partea a a doua, un studiu de caz despre pescuitul crapilor mari la method feeder.

Dar acum aș dori să aud de la tine.

Ce sfat din articolul de astăzi vei încerca mai întâi, când vom trece peste perioada aceasta de carantină?

Vei încerca stabilirea unei ținte realiste?

Sau poate vei merge pe carpodroame, și vei începe vânătoarea pescuind la crap.

Oricum, spune-mi ce crezi,  lăsând un comentariu rapid, mai jos.

6 thoughts on “Pescuit de specimene -după pești mari”

 1. LUCIAN LAURENTIU MOCANU

  Salutare,
  Eu , unul dupa carantina am sa incerc sa am tinte realiste ,inainte de toate ,sa localizez mult mai bine pestii, sa prind pentru inceput pesti de talie mica.Dupa ce o sa stapanesc mult mai bine localizarea pestilor ,o sa merg si pe linia de localizare a pestilor mai mari,Deocamdata am o mare problema cu localizarea pestilor.Incerc sa ma documentez cat pot de mult, dar ar trebui,cred sa gasesc raspunsuri si in apropierea apei ,ori de cate ori am ocazia.
  Imi doresc enorm sa ma rezultate si la concursuri,

  1. Salut Lucian. Asa este. Localizarea e cheia in cele mai multe cazuri. Sa arunci la intamplare lanseta e o abordare care rareori da rezultate. Comentariul tau ma face sa ma gandesc ca pentru multi ar fi util un articol (sau poate chiar mai multe) despre acest aspect. Voi incerca sa profit de timpul asta si sa ma aplec putin pe detaliat si explicat, atat cat imi sta in putinta , partea teoretica pe care o cunosc , despre localizare. Pe unde pescuiesti- ce fel de ape?

 2. LUCIAN LAURENTIU MOCANU

  Salutare,
  Merg in general sa pescuiesc pe canale de irigatii, ori de cate ori se poate si la concursuri pe balti private(sau doar de placere cu baiatul meu la o balta privata).
  Pe canal de irigatii ,am observat ca cele mai productive sunt malurile, fie cel indepartat , fie cel apropiat ,depinde de situatie(aici intervine faptul si problema tragerii apei de catre pombe,atunci cand se iriga….sunt cazuri).Am prins ca specii ,pe canal,platica ,caras rosioara,obleti .Au fost zile cand am prins ,dar au fost zile cand am prins mai mult obleti ,decat restul speciilor.Mentionez faptul ca pescuiesc la varga,mai rar o lanseta de 2,4 m,din cauza bradisului.
  In cazul baltilor private ,am o mare problema cu localizarea pestilor.Din ce am observat ,majoritatea capturilor capitale sau prins in malul opus,ceea ce pentru mine este o misiune aproape imposibila sa ajung acolo. tot ce am prins a fost in 35-45 m , chiar 15 m ,crap caras,dar foarte rare situatiile.Lanseta folosita a fost de 3,60m( la Greaca Cercani ..in 25-30m) ,un picker de 2,70 m ( la acesta am prins mai aproape de mal pe o balta privata in Galati).Cred ca localizarea este cheia succesului unei partide de pescuit,si mai cred ca zona unde se afla pestii se schimba pe parcursul zilei,sau straturile de apa unde circula(desi foloseam fel de fel de momeli ,vreme buna,chiar nu intelegeam,era intr-adevar frustant…sa bat km…si sa nu prind).
  Imi doresc sa am din ce in ce mai mult rezultate.Cred ca fiecare factor intr-o zi isi are rolul sau…chiar nu stiu ce sa mai cred..

 3. LUCIAN LAURENTIU MOCANU

  Since incerc sa inteleg ce trebuie sa fac si ce nu inainte de a incepe o partida de pescuit la feeder ,spre exemplu,ca sunt virusat de aceasta metoda.Care sunt pasii esentilai ( nu genarali)pt. a avea rezultate,asta vreau sa inteleg.Ce trebuie sa schimb pe parcurs daca nu mai am trasaturi ?
  Sa sondez ? Si sa clipsez?Zona de mal e la fel de productiva ca una cu substrat moale?
  Sa clisez?Si sa pescuiesc numai la aceeasi distanta ,pe tot parcursul partidei?
  Sa folosesc doua distante de pescuit?

 4. LUCIAN LAURENTIU MOCANU

  Multumesc, sper sa ma fi exprimat corect in cele scrise de mine,in ceea ce imi doresc ca obiective.

  1. Salut Lucian. Cred ca am inteles situatiile tale de pescuit . Asa cum am spus deja, voi incerca in articolele viitoare, sa le analizez si sa le explic pe fiecare cu tot cu ceva imagini (pescuit pe canal,la albitura, pescuit la ciortan pe balta). Cat despre pasii esentiali, si pe acestia am sa incerc sa ii explic mai pe larg in viitor, intr-un articol. Pe scurt : informarea (despre loc, despre pesti si densitatea lor, despre vreme), pregatirea echipamentului si a nadei, momelilor, sositul pe apa foarte devreme ajuta la cititul semnelor date de peste inainte si imediat dupa rasarit, in functie de toate acestea alegerea locului, sondarea (- cautare de structuri accesibile, de diferente de adancime), nadirea… pescuitul propriu zis, adaptarea la ceea ce se intampla . Suna cam vag insa, repet, voi incerca sa le iau pe rand aici , pe blog.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top