alegerea plutei de pescuit imagine reprezentativa
|

Secretele plutelor de pescuit: Forma plutei în pescuitul staționar

Astăzi vreau să vă povestesc despre încă un lucru deosebit de important în arta aceasta a pescuitului la vargă, rubeziană sau bologneză: alegerea formei potrivite a plutei. Ei da, căci nu orice plută se potrivește cu toate apele și toate situațiile, așa cum nu orice cârlig se potrivește cu gura oricărui peste.

Forma plutei, dragii mei pescari, este ca o cheie ce deschide ușa succesului în toate aceste stiluri de pescuit. Căci pluta este partenera noastră de încredere, cea care ne însoțește și ne călăuzește în misterioasele expediții prin măruntaiele lacurilor și ale râurilor.

Dar cum să alegem forma potrivită din atâtea opțiuni? În această epocă modernă, cu rafturile pline de mii de plute, într-o varietate de forme și lungimi și materiale, ne putem simți ușor copleșiți și confuzi. Dar nu vă faceți griji, căci astăzi vă voi purta de mână prin acest labirint, și vă voi învăța tainele alegerii perfecte a plutei de pescuit.

Vom descoperi împreună secretele fiecărei forme de plute și vom înțelege cum aceasta interacționează cu curenții, valurile și chiar cu viclenii noștri prieteni din adâncuri, peștii. Vom învăța despre aplicațiile recomandate pentru fiecare formă și vom înțelege avantajele și dezavantajele lor specifice. Astfel, vom putea ajusta și adapta strategiile noastre în funcție de condițiile fiecărei partide de pescuit.

Stați pregătiți, prieteni pescari, să descoperim taina succesului în alegerea formei perfecte a plutei de pescuit la vargă. 

Pluta de pescuit, desenata pe hârtie, in stilului lui Leonardo da vinci,  concept pentru forma plutei de pescuit

Așa am zis, dragii mei pescari, să înceapă ghidul aceasta ca o poveste din copilărie, pentru ca este despre un subiect ce aduce bucurie în inima mea: pescuitul la vargă! O, ce minunată și spectaculoasă îndeletnicire, în care timpul parcă se oprește de fiecare dată pe firul de la undița mea și alunecă încet către antena colorată a plutei, într-o conexiune magică cu misterioșii carași sau crăpceni din adâncuri.

Formele de bază ale plutelor de staționar

Pentru a putea înțelege felul în care alegerea trebuie făcută, recurgem la o mică recapitulare a formelor de bază ale plutelor de pescuit la vargă. Recapitularea conține și descrierea situațiilor în care acel tip de pluta se poate folosi și recomandarea superpescar.ro pentru speciile la care se pretează utilizare formei respective. Sa începem:

Plute cu corpul rotund, compact, sferic.

Sau daca ar fi să păstrez stilul de povestitor…Plutele voinice. In funcție de designul „sferei”, distingem și aici diverse tipare:

  • Pluta de pescuit cu corp rotund, în formă de bulb (ou, măslină, diamant) – Aceasta forma de pluta este recomandată în partidele desfășurate atât în apă stătătoare, mai ales în condiții de vânt, cât și în râurile cu curent lent. Corpul de formă ovală îi conferă o stabilitate remarcabilă și o rezistență suficientă pentru a sta corect chiar și când este purtata de curent, în deriva. Această formă de plută este cu siguranță una potrivita și când dorim să utilizam momeli mai consistente. Corpul plutei fiind suficient de mare, asigura așadar un bun raport intre flotabilitatea ridicată și stabilitate, mai ales în condiții dificile, de vânt, curenți. Se recomandă în partidele de caras, plătică, crap, mreană, scobar și morunaș.
  • Pluta cu corp în formă de picătură este recomandată în partidele de pescuit dificile la babușca, plătică, caras. Aceasta are corpul ascuțit înspre antenă și este dedicată partidelor în care peștii sunt mofturoși, trăsăturile fiind foarte fine. De asemenea, aceste plute sunt de finețe mare și se recomandă folosirea lor în ape fără valuri sau curenți. Este o pluta ideală pentru pescuitul la rubeziană sau vargă în condiții de vreme liniștită, în special pe bălți sau canale cu curenți mici. Aceasta poate fi utilizată cu succes cu diverse momeli, dar trebuie ținut cont de greutatea acestora în selectarea antenei plutei, pentru ca o momeala precum porumbul, ar putea scufunda pluta. Forma de picătura de apa, „clasică”- o formă ce funcționează excelent în orice condiții meteorologice, dar devine alegerea pe care eu o prefer în condiții de vânt ușor și valuri mici(mai ales daca pluta este dotata cu o chila sau tijă metalică). Pluta cu formă de „picătură” poate fi folosită cu succes și pe bălți sau canale cu adâncimi mai mari, unde curenții nu sunt prea puternici. Picătura poate fi și inversata, caz în care pluta se va comporta mai bine pe valuri, sau la „târâș” dar va opune o rezistentă mai mare. Forma de picătură este ideala pentru prezentarea de momeli mai mari, precum pasta, cocoloșul de pâine, boabele de porumb, grâu sau cânepa. Flotabilitatea suplimentară poate ajuta la distingerea trăsăturilor pozitive de semnalele cauzate de atingerea peștilor de firul de pescuit. 
  • Plute cu forma de pară …sau de picătura „alungită” Corpul alungit conferă acestei plute o anumită stabilitate în canale și în lacurile comerciale. Forma subțire ajută la transformarea acesteia într-o plută foarte sensibilă, care detectează eficient trăsăturile speciilor timide, precum roșioarele, plătica și carașii sălbătici. Este potrivită pentru utilizarea cu momeli fine, precum viermii, larvele de insecte și ramele mici, în special în perioadele în care mușcăturile devin mai subtile. Pluta cu forma de pară, are de regula o lungime sensibil mai mare decât lățimea. Aceasta poate fi utilizată și în situațiile când peștii nu stau doar la o anumita adâncime și este necesar să sesizăm și trăsăturile pe cădere (care se produc înainte ca pluta să se așeze pe poziție), precum și trăsăturile semnalizate prin ridicarea antenei și a corpului, atunci când pescuim cu alica de contact pe substrat (O mică paranteză…Pentru mine acestea sunt poate cele mai spectaculoase dintre trăsături, și cele care îmi amintesc de caracudele din balta copilăriei). Desigur echilibrarea plutei nu se va face cu plumbul grupat ci mai degrabă cu el răsfirat. 
Citește și :  Pescuit la method feeder -după crapi mari
plute cu forma rotunda, explicatii

Plute filiforme (… ale căror trupuri sunt lungi și subțiri ca un fir de păr”.

  • Pluta cu corp tip creion (stick) este recomandată pescuitului de viteză și finețe, fiind potrivită pentru partidele desfășurate pe ape calme sau foarte slab curgătoare. Portanța acestora este distribuită pe toată lungimea corpului, oferind o foarte mare sensibilitate. Această formă taie apa foarte ușor ceea ce permite o detecție mai bună a trăsăturilor, o exagerare a acestora, pluta fiind extrem de sensibilă. Pentru echilibrarea corectă a plutelor stick, eu prefer cel mai adesea o schema de plumbaj etalat, răsfirat, pe linie. Totuși, pluta „creion” nu este potrivită pentru ape cu curenți puternici sau în condiții de vânt(fie el și slab), deoarece în astfel de condiții pluta nu va reacționa corect scufundându-se la acțiunea factorilor externi, precum valurile sau curentul. Din același motiv este mai rar utilizată la pescuitul pe substrat, cu excepția sezonului rece, în zile lipsite de vânt. Plutele stick sunt prima opțiune în pescuitul de viteza al obletelui, și al roșioarelor (pescuit intre ape), însă se pretează și la pescuitul la plătică, băbușcă și caras.
  • Plutele cu corp în formă de morcov sunt recomandate în toate situațiile în care întâlnim canale sau râuri care au curenți medii sau mari. Aceasta formă este cea mai răspândită și utilizată printre pescarii amatori. În mod ciudat, majoritatea pescarilor de competiție nu folosesc acest tip de pluta. Aceasta formă este recomandată în partidele de pescuit la scobar, clean, mreana, caras și crap. Pluta de forma „morcov” are avantajul de a fi stabila pe vânt și valuri mari, chiar și în ape tulburi. Aceasta forma este recomandata pentru pescuitul la rubeziana, varga și bolognese, și este ideala pentru plutirea libera pe patul de nada. Totuși, trebuie menționat ca acest model nu se comporta bine la pescuitul la bolo, atunci când încercăm, înfrânarea liniei și retinerea plutei pe o anumita zona.
  • Pluta Dibber– cu forma de Matroska sau forma de pară scurtă, inversata fără antenă – Această plută scurtă este ideală pentru prezentarea momelilor mari și voluminoase în apele puțin adânci, aproape de mal pe carpodroame, dar și pe canalele cu curent lent. Vârful gros face pluta Dibber foarte vizibilă, motiv pentru care este populară printre pescarii care întâmpină dificultăți în a vedea plutele cu vârf subțire. În condiții de vânt, această plută însă nu se comportă foarte bine din cauza tijei scurte care nu stabilizează pluta. Unele variații ale acestei plute sunt folosite în pescuitul la clean pe râurile puțin adânci, mai ales când sunt utilizate ca momeli lăcustele sau fulgii de pâine mari. 
Citește și :  De ce sar crapii?
Secretele plutelor de pescuit: Forma plutei în pescuitul staționar 1

Plute cu corpul plat

  • Sunt plute utilizate pe ape curgătoare, cu linia reținută în curent, cat mai nemișcată. Inițial, această formă de plută a fost concepută pentru a menține cat mai nemișcată momeala în curent, pe fundul râurilor medii și mari. Pluta poate fi oprită pe loc, dar cel mai adesea e mai eficient să o lăsăm să se miște foarte puțin prin apă, în direcția curentului, și să o stopăm. Astfel obținem o prezentare foarte atrăgătoare pentru peștii de pe vad, momeala fluturând puțin pe substrat. O astfel de prezentare a momelii nu o putem obține cu ajutorul plutelor rotunde, tradiționale. Suprafața corpului expusă la curent este mult mai mică(muchia îngustă), ceea permite curentului să alunece pe lângă pluta, fără să mai împingă în aceasta și să târască și montura și momeala de pe fundul apei, așa cum s-ar întâmpla cu o plută obișnuită. Mărimea plutei dictează și cât de repede se va mișca momeala noastră în curent. Dacă vreau să se miște mai încet, sau deloc este necesar să folosim o plută mai mare. Dacă vrem să se miște mai repede, folosim o plută mai mică. Utilizarea unor linii și cârlige mai groase însoțite de un elastic mai gros în cazul rubezienei sunt necesare pentru a avea o metodă de pescuit eficientă.Foarte eficientă în pescuitul tuturor speciilor din râurile noastre, pluta plata are singurul dezavantaj de a fi foarte mare, și de a atenua cumva din plăcerea capturării peștișorilor de talie mica. Au cel mai adesea o chilă din metal, pentru a se așeza cat mai repede în poziție (si a nu fi duse de curent spre o altă zonă)
Secretele plutelor de pescuit: Forma plutei în pescuitul staționar 2

 Iată așadar, dragii mei, că fiecare înfățișare a plutei are o menire deosebită. Desigur, în această ispravă, încercarea și adaptarea la starea apelor vor avea un cuvânt greu de spus în alegerea celei mai potrivite forme de plută. Dar priceperea deosebită a caracteristicilor și avantajelor fiecărei forme, îți vor fi de ajutor în obținerea unor performanțe remarcabile și în a te delecta cu partide de pescuit la plută ce te vor încânta și îți vor bucura sufletul.

Principii legate de alegerea plutelor de pescuit staționar


Alegerea formei și dimensiunii plutei de pescuit depinde de condițiile specifice de pescuit, de adâncimea apei, de condițiile de vânt și curent existente, de dimensiunile momelilor utilizate și de peștii vizați. 

Trebuie să găsim un echilibru între rezistența pe care pluta o opune la scufundarea în apă(sensibilitatea plutei) și vigoarea sau delicatețea trăsăturilor, astfel încât să putem sesiza prompt trăsăturile, să nu le confundăm cu mișcările false (ce apar când peștii ating firul, montura, sau atunci când cârligul se fixează în vreun obstacol submers) și să putem astfel să reacționăm prompt. O pluta prea mare, va opune prea multa rezistenta, iar peștii mai timizi vor abandona momeala înainte ca noi să putem să ii înțepăm.

În principiu, cu cât forma plutei este mai îngustă, cu atât opune mai puțină rezistență în apă și va fi mai ușor de scufundat, ceea ce îi conferă o sensibilitate mai mare. Aceasta înseamnă că vom simți chiar și cele mai mici mușcături ale peștilor, ceea ce ne permite să reacționăm rapid și să-i prindem. Totuși, trebuie să avem în vedere că o pluta prea subțire și ușor de scufundat poate fi afectată de orice curent de apă, de valuri și de vânt. De aceea, este important să găsim un model cu un echilibru cât mai bun în condițiile de pescuit specifice, felul în care se hrănesc peștii și forma și dimensiunea plutei de pescuit. Da, orice plută poate să semnalizeze o trăsătură decisă, însă peștii nu se hrănesc orbește în orice partidă de pescuit și astfel nu orice plută este bună în orice situație.

Plutele care au grosime mai mare în partea superioara (precum cele tip „morcov” ) vor sta mai bine pe valuri , însă vor mișca și momeala noastră în consecință. Plutele cu corpul lung, mai subțire în partea superioara și mai groase în partea inferioara pot rămâne mai puțin influențate de valurile mici, însă acestea pot trece cu totul peste plută, ceea ce face dificila sesizarea trăsăturilor care se produc în momentul trecerii acestor valuri peste pluta. 

Citește și :  Tipuri de plumbi și plumbaje pentru pescuitul la plută

Si daca tot discutam de principii, desigur nu doar forma și materialul plutei contează, ci și celelalte elemente – chila și antena acesteia. Despre antena plutei, am scris pe îndelete un întreg articol separat aici pe site. Despre chile, pe scurt, voi scrie în cele ce urmează. 

Secretele plutelor de pescuit: Forma plutei în pescuitul staționar 3

În ceea ce privește chila, o plută este cu atât mai stabilă cu cat chila este mai lungă și mai grea (depinde așadar și de materialul constructiv), însă o chilă mai lungă poate influența negativ înțeparea, în sensul în care transmiterea mișcării noastre de înțepare este cumva încetinită. Tocmai de aceea au apărut wagglerele, plutele cu prindere într-un singur punct, folosite inițial în pescuitul la match(despre ele voi discuta într-un alt articol, dedicat). Revenind la chile…acestea sunt din carbon, din metal și din lemn (bambus) fibra de sticla sau plastic și influențează cat de repede se așează pluta noastră în poziția verticala. Plutele cu chile metalice sunt indicate în situațiile cu valuri, curent de apa, și în general atunci când dorim ca pluta să se așeze cat mai repede pe poziția de pescuit. Dar daca dorim să “scanăm”, să investigăm toate straturile de apă, și să capturăm eventualii pești “pe cădere”, atunci plutele cu chilele de carbon sau lemn pot fi mai indicate. 

Si ca un ultim principiu, legat de chilele plutelor, lungimea chilei trebuie să fie aleasă în proporție directă cu adâncimea la care pescuim. In ape puțin adânci chile scurte, în ape foarte adânci chile cat mai lungi. 

De ce să alegem pescuitul la plută în loc de alte metode de pescuit?

Ei bine, răspunsul este simplu! Pescuitul la pluta ne ajută să prindem mai eficient peștii aflați în toată coloana apei. Dacă peștii pe care îi vrem să-i prindem preferă o momeala care cade prin apă sau este purtata de curent, atunci pescuitul la pluta este soluția perfectă.

Dar și pentru pescuitul pe fundul apei, pluta poate fi foarte utilă. Ea ne oferă o sensibilitate mai bună atunci când peștele ia momeala, în comparație cu vârfurile de feeder sau bambina. De exemplu, la feeder, pestele poate să se deplasez cu momeala și cârligul o mică distanța, până ca struna să fi întinsă iar vârful să înregistreze aceasta mișcare. Pe când o pluta reglata corect, va transmite imediat orice mișcare a momelii. 

În plus, pe carpodroame unde toată lumea folosește monturi de pescuit la grund pentru a pescui pe fundul apei, pluta ne oferă un avantaj. Ea ne permite să aruncăm momeala în apă într-un mod discret și delicat și să o lăsăm să cadă prin coloana de apa încet, ceea ce poate atrage peștii care nu stau pe substrat. Linia și cârligul nostru sunt așezate într-un unghi diferit față de monturile de fund (fie ele și ridicate de pop-up ), ceea ce poate face diferența în capturarea peștilor.

Totuși pescuitul la pluta ale limitările sale. Acestea pot fi date de distanta la care putem duce pluta, de influenta vântului asupra plutei dar și asupra rubezienei, sau a unditei, oricât de subțire le-ar fi blancul, de faptul ca unditele, sau ruba pot fi mai dificil de manevrat în anumite locuri de pescuit cu vegetație, copaci, garduri sau diverse alte obstacole. 

În loc de concluzie…sa închidem povestea

Frumoasă și înțeleaptă este cunoașterea isprăvii plutei în pescuit, căci numai astfel vei alege cu prisosință în diversele împrejurări și vei atinge râvna de a prinde pești. Fiecare partidă de pescuit are mistere și pretenții ale ei, și cugetând și iscodind diversele forme ale plutelor, vei descoperi soluția cea bună pentru a-ți croi calea spre izbândă în prinderea pricinuită alunecoaselor viețuitoare acvatice. De aceea, dragii mei, vrednic de luat în seamă este faptul că trusa noastră de plute trebuie să cuprindă o mare varietate, astfel încât să alegi pluta potrivită în ceasul potrivit!

Claudiu Banu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.