Cum să-ți duci abilitățile de pescuit la următorul nivel
Nu este nicio surpriză faptul că pescuitul este unul dintre cele mai populare hobby-uri din lume. E o activitate care oferă în același timp șansa de a petrece timp în natură, da a ne auto- provoca să devenim tot mai buni și în același timp ne oferă ocazia de a pune pe masă o mâncare sănătoasă.
Cu toate acestea, oricine a mers vreodată, chiar și ca spectator, la o competiție de pescuit știe că acestal nu este un sport ușor de deprins, mai ales dacă vrei să îl practici la cel mai înalt nivel.
Deci, dacă ești la început în acest sport, s-ar putea să te întrebi cum poți să îți dezvolți abilitățile de pescuit cât mai corect și să faci trecerea de la începător la avansat.
Informațiile sunt, desigur, valabile și pentru cei care nu sunt interesați de competiții ci doar de a deveni mai eficienți în partidele de pescuit făcute de plăcere.
Așadar, în cele ce urmează vom arunca o privire la câteva sfaturi pentru pescarii amatori care doresc să-și ducă jocul la următorul nivel.
5 lucruri de bază care te pot ajuta să fi un pescar mai bun
Există câteva moduri prin care poți deveni un pescar mai bun. Am sintetizat în rândurile următoare câteva opțiuni de bază, evidente dar adesea ignorate:
- În primul rând, asigură-te că ai echipamentul potrivit pentru tipul de pescuit pe care îl faci. Aceasta poate include pe lângă lansetă, mulinetă și firul și monturile și nada și momeala, respectiv nălucile, dar și accesoriile de tipul minciogului, sau chiar al scaunelor de pescuit dedicate.
- În al doilea rând, află cât mai multe despre peștii pe care îi vizezi, comportamentul lor și cele mai bune modalități de a-i prinde.
- În al treilea rând, învăță cum să citești apa pentru a găsi locurile cu șansele cele mai bune de a ține peștii căutați.
- În al patrulea rând, exersează în mod constant pentru a îți îmbunătăți tehnica de lansare, indiferent de stilul practicat.
- În al cincilea și ultimul rând fii răbdător și perseverent. Pescuitul poate fi un hobby provocator și plin de suișuri și coborâșuri, dar cu cât petreci mai mult timp pe apă, cu atât vei deveni mai bun.
Să le detaliem pe rând.
De ce ai nevoie de echipamentul potrivit?
Este important să ai echipamentul potrivit pentru tipul de pescuit pe care îl faci, deoarece poate face experiența mai plăcută și mai reușită. Diferite tipuri de pescuit necesită diferite tipuri de echipamente, cum ar fi undița și mulineta potrivite, firul și momeala sau nălucile potrivite.
Folosirea unui echipament greșit poate îngreuna prinderea peștelui și, de asemenea, poate face experiența de pescuit mai frustrantă.
De exemplu, folosirea unei lansete prea grea sau prea rigide pentru tipul și dimensiunea peștilor pe care-i vizați poate face dificilă semnalizarea trăsăturilor și fixarea cârligului.
Folosirea unui tip și dimensiunea greșită a firului poate face dificilă aruncarea și atingerea cu acuratețe a zonei vizate. O lansetă prea ușoară (moale) sau folosirea unui fir prea subțire) poate complica controlul drilului.
Folosirea accesoriilor corecte ne face mai eficienți. Un minciog mare și greu ne va face să pierdem timp când pescuim la pești mici, pe când unul mic ne va complica partida dacă pescuim la peștii medii sau mari. Și așa mai departe.
Toate acestea pot duce la pierderea de minute bune ceea ce înseamnă că vom pescuit efectiv o durată mai scurta de timp la o partidă de pescuit.
Asigurându-te că ai echipamentul potrivit, poți face experiența de pescuit mai plăcută și, mai important, mai reușită. Un scaun de pescuit, și o bună organizare a acestuia te poate ajuta să ai la îndemână tot ce ai nevoie pentru a petrece cât mai mult timp cu lanseta în apă și nu pe mal.
La ce sunt utile informațiile despre peștii vizați?
Învățând cât mai multe despre peștii pe care îi cauți, comportamentul lor și cele mai bune modalități de a-i prinde te poate ajuta să ai mai mult succes și să fi mai eficient atunci când pescuiești.
Fiecare tip de pește are propriile sale caracteristici, cum ar fi habitatul, dieta și comportamentul preferat, iar înțelegerea acestor caracteristici vă poate ajuta să găsiți unde este probabil să fie peștii și cum să-i atrageți să muște.
De exemplu, dacă vizezi știuca, ar trebui să afli despre tipurile de năluci și momeli pe care le preferă, despre obiceiurile lor de hrănire și despre tipul de apă pe care îl preferă.
Aceste cunoștințe te pot ajuta să alegi nălucile și momelile potrivite și, de asemenea, te pot ajuta să pescuiesti în zonele potrivite, la momentele potrivite, pentru a -ti crește șansele de succes.
În plus, aflarea despre comportamentul peștelui pe care îl vizați te poate ajuta, de asemenea, să determini cea mai bună modalitate de a fixa cârligul odată ce peștele atacă năluca.
De ce să înveți cititul apei ?
Citirea apei este o abilitate importantă de învățat pentru pescari, deoarece vă poate ajuta să localizați mai rapid zona unde este probabil să fie peștii.
Când citiți apa, pe un râu, căutați semne ale diferenței de curent, cum ar fi valuri sau vârtejuri, și zonele în care curentul este întrerupt sau încetinit, cum ar fi de pietre sau vegetație.
Peștii au tendința de a sta în aceste zone, răpitorii deoarece își pot pândi prada în ambuscadă, în timp ce peștii pașnici caută hrana care se depune cu precădere în aceste locuri. Nu contează dacă pescuiești la coșuleț, la spining sau la plută, vei căuta fără doar și poate, aceleași structuri.
De asemenea, pe orice tip de apă, putem căuta semne modificări ale culorii apei, precum și bule sau alte semne de viață acvatică.
Acestea pot fi indicatori ai locului în care se hrănesc peștii.
Desigur, totul trebuie corelat cu ora și condițiile meteo, deoarece acestea pot afecta locul în care se află peștii la un moment dat precum și modul în care se comportă.
Cum îți îmbunătățești tehnica de lansare?
Pentru a vă îmbunătăți tehnica de aruncare, începeți prin a exersa pe apă sau pe uscat folosind o greutate sau o nălucă similară cu cea pe care o veți folosi în apă, fără ca acestea să fie armate de cârlig.
Acest lucru te va ajuta să simți greutatea și încărcarea lansetei.
Pe măsură ce exersezi, acordă atenție lungimii de fir de la vârf la greutate, a prizei cu mâinii pe lansetă, dar și cu degetul asupra firului, precum și mișcărilor de ansamblu a brațelor sau a încheieturii mâinii. Desigur, nu poți ignora viteza de execuție și coordonarea tuturor mișcărilor.
Este foarte util să te filmezi și să analizezi cu răbdare unde poți lucra mai bine, comparând mișcările tale cu cele ale pescarilor de top, pe care ii poți vedea în diverse clipuri.
De asemenea, poate dorești să experimentezi cu diferite tehnici de lansare, incluzând lanseurile laterale, pe sub mână, nu doar lanseul peste cap, pentru a vedea care dintre ele funcționează cel mai bine în diverse situații.
Dacă însă nu simți că evoluezi, nu ezita să apelezi la alți pescarii experimentați, sau chiar la cursuri de casting cu instructorii de pescuit, pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți tehnica.
Tratează fiecare partidă ca pe o ocazie bună de antrenament!
Antrenarea abilităților se face cu exercițiu, și este importantă pentru îmbunătățirea tehnicii de aruncare, deoarece îți permite să dezvolți memoria musculară și să îți rafinezi mișcările.
Atunci când începi să exersezi, lansarea ta poate fi inconsecventă și este posibil să ai dificultăți în a controla distanța și precizia aruncărilor. Cu toate acestea, cu o practică regulată, mușchii tăi vor începe să-și amintească mișcările corecte și lansarea va deveni mai consistentă și mai precisă.
În plus, exersarea regulată îți va permite să experimentezi diferite tehnici și să le găsești pe cele care funcționează cel mai bine pentru tine.
Acest lucru îți vă va oferi mai multă încredere și flexibilitate atunci când te afli pe apă.
La ce e bună răbdarea și perseverența?
A fi răbdător și persistent este important pentru a deveni un pescar mai bun, deoarece pescuitul poate fi un hobby provocator și plin de suișuri și coborâșuri.
Poate dura timp pentru a învăța abilitățile și tehnicile necesare pentru a avea succes și chiar și cei mai experimentați pescari pot avea zile proaste pe apă.
Fiind răbdător și perseverent, vei avea mai multe șanse să perseverezi în oricare situație și provocare și să continui să înveți și să te îmbunătățești.
În plus, a fi răbdător și persistent te poate ajuta să rămâi concentrat și „cu capul în joc”, chiar și atunci când peștii nu cooperează. Acest lucru te poate ajuta să valorifici mai bine orice oportunitate, și, implicit, îți poate crește șansele de succes.
Concluzie
Indiferent de nivelul la care te afli, sfaturile pe care le-am menționat aici ar trebui să-ți dea câteva idei despre cum poți duce pescuitul propriu la nivelul următor.
Vrei mai multe sfaturi grozave pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de pescuit? Urmărește și celelalte articole de pe site, precum și canalul de YouTube! Publicăm în mod constant conținut de calitate, pentru cei ca tine!
Fir întins!
Sursa foto : Pixabay