Jurnal de pescuit - Ce este si de ce ar trebui să ții unul ? 1
| |

Jurnal de pescuit – Ce este si de ce ar trebui să ții unul ?

Un jurnal de pescuit te poate ajuta să te îmbunătățești ca pescar și să identifici tipare atunci când vine vorba de comportamentul peștilor.

Ținerea unui jurnal de pescuit este, așadar, o componentă esențială în îmbunătățirea abilităților de pescuit pe termen mediu și lung pentru orice pescar. Mai mult, fără un jurnal, s-ar putea să pierdeți sau să uitați informații importante care v-ar putea ajuta să prindeți mai mult pește în viitor.

Pentru cei care pescuiesc pe apele naturale, și respectă obligațiile posesorului unui permis de pescuit ANPA, jurnalul de pescuit ajută și la întocmirea fișei de capturi ce trebuie transmisă anual.

În articolul următor ne propunem să răspundem unor întrebări precum: ce este un jurnal de pescuit, ce informații puteți include în el, cât de lung ar trebui să fie, cum să folosiți informațiile strânse în timp, cum să aveți grijă de el – precum și alte câteva sfaturi și ponturi pentru succes.

Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de acest concept, așa că este ușor de înțeles de ce nu ar avea idee despre ce este un jurnal de pescuit. Dar lucrurile nu trebuie să stea astfel pentru pescarul ambițios.

Să o luăm cu începutul…

Jurnal de pescuit - Ce este si de ce ar trebui să ții unul ? 2

Ce este un jurnal de pescuit?

Un jurnal de pescuit este o formă de înregistrare a unor multitudini de informații, inclusiv capturi memorabile, tehnici, momeli și așa mai departe. Este un instrument valoros pentru orice pescar împătimit de stilul staționar, de pescuitul la crap sau pescuitul la răpitori. Este o înregistrare a tot ceea ce faceți pe apă și vă poate ajuta să vă construiți încrederea în diverse soluții pentru situațiile de pescuit. Mai mult poate deveni o bază personală de hărți ale locurilor de pescuit și a momentelor în care acestea pot fi mai productive.

În funcție de tipul de pescuit și de pești pe care sperați să îl prindeți, un jurnal de pescuit poate fi un simplu carnețel pe care notați cu pixul informații, un carnet dedicat din comert , sau poate fi o aplicație sau un document electronic mai avansat.

Personal, utilizez în acest scop un fișier de Excel, în contul de Google drive, și am variat de-a lungul timpului informațiile pe care mi le-am trecut acolo, în funcție de relevanța lor (trebuie menționat ca pescuiesc cel mai adesea la tehnica feeder).

Jurnal de pescuit - Ce este si de ce ar trebui să ții unul ? 3

De ce să ținem un jurnal de pescuit?

Jurnalul de pescuit este un cumul de înregistrări a partidelor de pescuit desfășurate, și poate include informații referitoare probleme întâlnite, soluții încercate, ce ați făcut, care au fost tehnicile utilizate, momelile alese, cum v-ați prins peștele și alte informații relevante.

Citește și :  Nodul Blood

Un jurnal de pescuit ne oferă o privire care poate fi de ansamblu sau detaliată asupra partidelor de pescuit. Astfel, jurnalele de pescuit sunt bune atât pentru determinarea opțiunilor pentru partidele de pescuit pe termen scurt , dar mai ales pot fi mai utile pentru a ține evidența experiențelor de pescuit pe termen lung și pentru a înțelege mai bine factorii care au avut impact direct în rezultatele noastre.

Așadar…

Când începeți să vă practicați pescuitul tot mai des, veți dori să urmăriți ceea ce ați făcut și cum ați evoluat. Un jurnal de pescuit este, în acest sens, un instrument important pentru orice pescar, fiind mult mai obiectiv și mai stabil decât memoria sau amintirile personale.

Vă va ajuta, anunțându-vă cât timp trebuie să petreceți pentru diverse metode de pescuit, sau ce naluci sunt cele mai bune pentru un tip de pește pe o apă și cât de mult succes ați avut în diferite locuri în care ați pescuit.

Urmăriți-vă jurnalul de pescuit de fiecare dată când ieșiți pe apă și completați-l după fiecare partidă de pescuit . Vă va ajuta în timp să știți ce trebuie să faceți, pentru a avea o ieșire cu șanse maxime de reușită.

De exemplu, dacă un pescar notează că într-o zi cu vânt într-o anumită perioadă a prins un crap mare în apă puțin adâncă, la o anumită combinație de tehnică , echipament și momeală, atunci este mai probabil să poată repeta realizarea într-o partidă când condițiile sunt similare cu ziua respectivă.

Ce să scrieți în jurnalul de pescuit?

Dincolo de înregistrarea rezultatelor partidelor noastre de pescuit majoritatea celor care țin un astfel de jurnal includ în el detalii precum:

 • Data și ora partidei de pescuit
 • Locația evenimentului de pescuit.
 • Adâncimea sau cota apei (în cazul râurilor (eu folosesc in principal acest site);
 • Temperatura și claritatea apei;
 • Prezența și direcția vântului, alte condiții meteo(o aplicație utilă în acest sens , pe care o utilizez este windy.com);
 • Solunarul (care se referă la faza Lunii și implicit la poziția Lunii în raport cu Soarele, care determină și intensitatea mareelor);
 • Alte observații legate de alți factori ce ar fi putut influența rezultatele partidei (de exemplu presiunea atmosferica);
 • Echipament utilizat (lanseta, montură, cârlig);
 • Nade , momeli ,aditivi, sau în funcție de stilul practicat- nălucă, muscă etc;
 • Numărul peștilor (ajută in acest sens folosirea unui counter) și greutatea totală (de unde se poate obține și talia medie a peștilor capturați)
 • Durata dintre prezentări (timpul mediu – un cronometrul pentru pescuit fiind indispensabil in acest scop).
Jurnal de pescuit - Ce este si de ce ar trebui să ții unul ? 4

Forma în care sunt trecute aceste informații poate diferi și este până la urmă o opțiune personală. Fiecare detaliu poate fi trecut într-o coloană în cazul utilizării unui tabel, sau pot fi trecute fie într-o listă, ca sub puncte. Variantele sunt multiple.

Citește și :  Curățarea, întreținerea și stocarea echipamentului de pescuit

Cel mai adesea într-un jurnal de pescuit se începe cu trecerea datei, locului și al orei. Continuă cu tehnica abordată și detalii legate de echipament. Pentru vreme, se poate utiliza o coloana pentru vânt, una pentru temperatură și una pentru presiune atmosferică sau condiții de tipul : soare, nor etc. Pentru detaliile legate de apa de pot trece într-o coloana detalii legate de adâncime (estimată sau măsurată), temperatură, claritate. Ordinea sau gradul de detaliu depinde de fiecare.

În timp ce țineți un jurnal de pescuit, veți vedea că este important să notați condițiile meteorologice din ziua respectivă. Acest lucru poate ajuta la găsirea soluțiilor mai rapid în alte partide, precum și la înțelegerea comportamentului peștilor atunci când are loc o modificare a vremii. De regulă, o schimbare bruscă a vremii poate duce la mutarea peștilor sau la o schimbarea locului și a modului în care se hrănesc.

Cât de lung ar trebui să fie un jurnal de pescuit?

Nu există un standard în acest sens, dar un lucru este cert…

Cu cât mai multe detalii, cu atât mai bine. Desigur aceasta presupune uneori un timp considerabil pentru completare. Însă trebuie considerat acest timp ca fiind o investiție pentru a deveni un superpescar.

Ce nu e așa de evident este faptul că jurnalul devine cu atât mai valoros cu cât cuprinde mai multe înregistrări. Iar acestea se obțin în timp. Există două opțiuni principale pentru acestea. Dacă pescuiți mai des pe o singură apă, de exemplu pe Dunăre, sa îl organizați pentru acea apă. O altă opțiune este să păstrați un jurnal pentru toate partidele timp de minim un sezon (un an) și să analizați toate înregistrările în sezonul rece.

Cât despre conținutul jurnalului, dacă abia ați început să pescuiți, poate doriți să păstrați un jurnal mai scurt, dar care să vă ajute în a înțelege ce funcționează cel mai bine pentru dvs. Dacă sunteți un pescar cu ștate vechi, ați putea decide să jurnalul pentru mai multe sezoane , pentru a determina ce momeală și tehnica au funcționat cel mai bine pentru o anumită situație.

Există mai multe opinii cu privire la cât de lung ar trebui să fie înregistrările în jurnalul de pescuit. Personal consider că gradul de detalii incluse în jurnalul de pescuit vor depinde de cât de des pescuiți. Dacă pescuiți mult, atunci ar trebui să păstrați un jurnal cât mai detaliat, dar dacă pescuiți mai puțin de o dată pe lună, atunci este posibil să doriți să păstrați un jurnal mai general. Dacă pescuiți câteva zile consecutive, pe aceeași apă, atunci inregistrarile dintr-un jurnal de pescuit pot dezvălui mai ușor (și mai obiectiv), cum s-a modificat pescuitul în funcție de schimbările de vreme, tehnică, momeli sau locuri.

Citește și :  Cum să prinzi mai mult pește la feeder – 10 sfaturi

Ce să faci cu jurnalul tău de pescuit?

pescar batran consultand un jurnal de pescuit pe malul marii

Cel mai important lucru de făcut cu jurnalul de pescuit este nu numai să-l păstrați, ci și să îl folosiți. Poate fi o modalitate de a vă aminti detaliile fiecărei excursii de pescuit, de a înregistra ceea ce funcționează și ce nu și de a ține evidența abilităților și experienței unui pescar.

Astfel ne putem optimiza bagajul pentru următoarea partidă, ne putem pregăti mai corect pentru succes încă de acasă, ne putem ține evidența testelor pe care le efectuăm în timpul ieșirilor de pescuit.

Un jurnal de pescuit este un document pe care pescarul îl va păstra în posesia sa și nu trebuie împărtășit nimănui. Dacă începeți să îl împărtășiți, cel mai probabil veți fi influențat de tendința de a nu nota toate informațiile, sau cea de a nu le nota tocmai obiectiv. De aceea, îndemnul meu este ca jurnalul să rămână o evidență personală, pentru fiecare pescar în parte.

Cum să ai grijă de un jurnal de pescuit?

Pare contraintuitiv, însă de multe ori, jurnalul nu este păstrat , updatat în timp util, adică în timpul sau imediat după desfășurarea partidei. Tocmai de aceea, primul sfat este să vă creați obiceiul de a trece cat mai repede informațiile în acesta .

De asemenea, cei care preferă carnețelul de notițe, trebuie să aibă o grijă suplimentară, prin protejarea jurnalului și a înregistrărilor din el față de intemperii, apă sau murdărie.

Nu în ultimul rând este bine să vă protejați de pierderea lui, fie având o copie „curată” in care transpuneți înregistrările cât mai lizibil, sau dacă optați pentru varianta electronică, prin realizarea unei copie de siguranță .

Jurnal de pescuit - Ce este si de ce ar trebui să ții unul ? 5

Concluzie:

Un jurnal vă poate ajuta să vă îmbunătățiți abilitățile de pescuit și să prindeți mai mulți pești. Sperăm că ați găsit câteva informații valoroase pe care le puteți folosi în pornirea propriei voastre versiuni. Acest articol face parte din încercările noastre de a ajuta pescarii începători de a evolua cât mai rapid și cât mai corect la stadiul de superpescari.

Știm că de-a lungul anilor, pescarii de top au folosit propriile variante de jurnal de pescuit, pentru a-și documenta experiențele de pe ape. Dacă aveți întrebări despre acest articol, vă rugăm să nu ezitați să contactați. Am fi bucuroși să vă ajutăm!

Vă mulțumim pentru citit ! Fir intins!

sursa foto: pexels.com

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.